Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:00: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021

«’Η πανδημία είναι Λερναία Ύδρα’, ‘η ακρίβεια είναι διεθνές φαινόμενο’, ‘το κόστος της πράσινης μετάβασης είναι αναγκαίο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής’, ‘η αστυνομική βία ενίοτε μπορεί και να οδηγεί σε τραγικά περιστατικά’», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, με την οποία σχολιάζει την συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Και τονίζει πως «αυτές ήταν ουσιαστικά οι απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη, για να συγκαλύψει τις μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες σχετικά με την ανυπόφορη κατάσταση που βιώνει ο λαός σε όλα τα μέτωπα, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θυσιάζει τις ανάγκες του στο βωμό των προτεραιοτήτων και στόχων της καπιταλιστικής οικονομίας και κερδοφορίας».

agrinionews.gr

Μιλώντας στο Mega, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην εμπλέκονται οι επιστήμονες στην πολιτική αντιπαράθεση – Πώς εξήγησε ότι οι ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν χωρίς τεστ στις εκκλησίες – Τι ανέφερε για το ενδεχόμενο προσέγγισης με την Τουρκία – Σχέδιο για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα – Η ΝΔ θα επιδιώξει αυτοδυναμία και με την απλή αναλογική

Ειδήσεις έβγαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και στους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη. Μεταξύ άλλων, ανήγγειλε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού τον επόμενο χρόνο, ενώ επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι, από την στιγμή που υπάρχει η επιλογή του εμβολίου, δεν πρόκειται να γίνει ένα νέο lockdown, παρά την αύξηση των κρουσμάτων.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για την μη επιβολή υποχρέωσης τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων στις εκκλησίες, μίλησε για προσπάθεια «πολιτικοποίησης» της υπόθεσης, για να προσθέσει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα αποδεικνυόταν πρακτικά ανεφάρμοστο. «Έχουμε περισσότερα κρούσματα, διότι κάνουμε τεστ σε αριθμό-ρεκόρ» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση του Νίκου Φίλη να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά το εξάμηνο.

Σε σχέση με την πρόταση Τσίπρα για είσοδο με πιστοποιητικό ή τεστ στις εκκλησίες, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποιεί την υπόθεση της πανδημίας και σχολίασε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ελεγχθεί κάτι τέτοιο, ενώ θα ετίθετο ζήτημα και για τα σούπερ μάρκετ ή τα φαρμακεία.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπως φάνηκε και από τους υγειονομικούς, έχει όρια, καθώς έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα «τείχος άρνησης» που υψώνεται από μειοψηφίες.

«Τι θα πει επιτροπή ειδικών κοινής αποδοχής;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με την γνωστή πρόταση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες δεν πρέπει να εμπλέκονται από τα κόμματα στην πολιτική αντιπαράθεση.

Για την κλιματική κρίση

Πρέπει να κάνουμε κάτι για το μέλλον των παιδιών μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση, την ηλεκτροκίνηση και στις άλλες πολιτικές για «πράσινη μετάβαση». Διαβεβαίωσε ότι θα δημιουργηθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας σε περιοχές όπως η δυτική Μακεδονία, με τις επενδύσεις που θα έλθουν μετά από την κατάργηση της χρήσης του λιγνίτη.

Αναφερόμενος στην απουσία Ερντογάν από την διάσκεψη για το κλίμα, τόνισε ότι η Τουρκία είναι πολύ πίσω στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την ελληνογαλλική συμφωνία

Διακαής πόθος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν μία τέτοια συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι ένα βήμα σημαντικό και για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», είπε για να προσθέσει ότι η επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας θωρακίζει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της δυνατότητα.

«Δεν συμφωνούσαμε πάντοτε με την κυρία Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά» τόνισε, για να προσθέσει ότι, «αν καταφέρουμε να τα βρούμε με την Τουρκία, δεν θα το οφείλουμε σε κανέναν τρίτο».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι συμφωνίες γίνονται από κράτη, όχι από κυβερνήσεις, είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από τον πρωθυπουργικό θώκο της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας ότι η κύρωση των μνημονίων που την συνοδεύουν θα γίνει, όταν πρέπει. «Ελέγχουμε την τήρηση της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη ΔΕΗ και την ΑΜΚ

Παραλάβαμε τη ΔΕΗ σε κακή κατάσταση και σήμερα έχουμε μία ισχυρή ΔΕΗ, υπογράμμισε, επισημαίνοντας την απολύτως επιτυχή έκβαση της ΑΜΚ.

Για την ακρίβεια, τους αγρότες και τους μισθούς

Σχέδιο για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, καθώς και τους νέους αγρότες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, είπε ότι θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, πέραν εκείνης του 2% που προβλέπεται για την 1-1-2022.

Για την αστυνόμευση και την ασφάλεια

Η δική μας δουλειά είναι να γίνει καλύτερη η ΕΛ.ΑΣ, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ, αναφερόμενος στο περιστατικό με τον θάνατο Ρομά στο Πέραμα, έπειτα από καταδίωξη και πυρά αστυνομικών, ανέφερε ότι, όταν γίνονται λάθη, αυτό λειτουργεί ως καταλύτης για αλλαγές, όπως συνέβη με τις αστοχίες της ΕΛ.ΑΣ στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, σε μία φράση που είχε χρησιμοποιήσει ως πρωθυπουργός ο πατέρας του, το 1992 – «το κράτος είστε εσείς», είχε πει απευθυνόμενος σε αστυνομικούς- για να επισημάνει ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με κάτι τέτοιο -«κακώς είχε επιπωθεί τότε έτσι»» είπε χαρακτηριστικά.

Για τις εκλογές

«Πιστεύω στις μονοκομματικές κυβερνήσεις, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα επιδιώξει να πετύχει αυτοδυναμία και με την απλή αναλογική, αλλιώς θα πάει σε δεύτερες εκλογές.

«Η στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης είναι στρατηγική ήττας» είπε ο πρωθυπουργός για τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι συνιστά παραδοχή ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος.

protothema.gr 

Κατάθεση Αναφοράς από τον Θ. Μωραΐτη: «Η κυβέρνηση φέρνει μέτρα – ασπιρίνες για την αναχαίτιση της πανδημίας και δίνει τη χαριστική βολή στον κόσμο του λιανεμπορίου»

Αναφορά προς τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου «ο Ερμής»με θέμα: «Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αδικεί και τιμωρεί το λιανικό εμπόριο».
Ο κ. Μωραΐτης ζητά απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς κι ενημέρωση σχετικά μετις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν για την ουσιαστική στήριξη και την προστασία του κόσμου του λιανικού εμπορίου του Νομού.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες από την κυβέρνηση για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας κι αφορούν στα καταστήματα του λιανεμπορίου σχετικά με την «υποχρέωση για τους ελέγχους των καταναλωτών», είναι «πρακτικά αδύνατα να γίνονται από τους συναδέλφους και το μόνο που θα προκαλέσουν στην αγορά θα είναι η σύγχυση και μείωση της αγοραστικής κίνησης».

Μάλιστα, επισημαίνεται πως, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, «οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς έχουν τηρήσει και εξακολουθούν να τηρούν με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, καθιστώντας το λιανικό εμπόριο ασφαλή προορισμό γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «για ακόμη μια φορά ο διαχωρισμός των καταστημάτων της αγοράς από τον κλάδο των τροφίμων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων», ενώ «η απόφαση αυτή θα ενισχύσει μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα και θα είναι η χαριστική βολή για τις μικρές επιχειρήσεις».

Τέλος, στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου τονίζεται πως, «σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη περίοδο όπου οι συνάδελφοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, η κυβέρνηση, αντί για μέτρα στήριξης, λαμβάνει μέτρα εξόντωσής τους».

Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε σχετικά με το θέμα:

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες αποδεικνύουν πως η αυτοδιαφημιζόμενη ως ‘γκουρού της αγοράς κυβέρνηση δεν μπορεί να μοιράσει δυο γαϊδάρων άχυρα:Εμμέσως πλην σαφώς μας λέει πως νομίζει ότι θα μπορεί να κάνει έλεγχο ένας μόνο υπάλληλος μικροκατασήματος, αλλά δε θα μπορούν οι υπάλληλοι των μεγάλων καταστημάτων και των υπεραγορών.

Κανένα θετικό υγειονομικό αποτύπωμα, καμία πολιτική ανάσχεσης της έξαρσης των κρουσμάτων, καμία ουσία.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα χθεσινά μέτρα- ασπιρίνες δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να ανακόψουν την αλματώδη εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να ευνοηθούν ξανά οι μεγάλες αλυσίδες και οι κολοσσοί, ενώ το ήδη πολύπαθο λιανεμπόριο θα πληρώσει το μάρμαρο.

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα ωφελήσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις ηλεκτρονικές αγορές, δίνοντας τη χαριστική βολή στον κόσμο του λιανεμπορίου.

Αναμένουμε 20 μήνες τώρα γενναία μέτρα ενίσχυσης και στήριξης.

Τονίσαμε τη σημασία της μη -επιστρεπτέας προκαταβολής και της ενεργοποίησης των μικροχρηματοδοτήσεων. Όχι μόνο δεν ήρθαν, αλλά και οι όποιες αναιμικές ενισχύσεις ‘κόβονται’ και στον Προϋπολογισμό του 2022.

Δύο μέτρα, δύο σταθμά,‘ντιλς’ και ημέτεροι, από μια κυβέρνηση που υποκρίνεται ότι η χώρα βαδίζει στο δρόμο της κανονικότητας. Κάνει πως δε βλέπει την τριπλή κρίση που μαστίζει την κοινωνία και την οικονομία: την υγειονομική, την ενεργειακή και τον καλπασμό της ακρίβειας.

Εκεί που τελειώνει η λογική, ξεκινούν οι επιλογές της κυβέρνησης. Έχει ήδη αποδείξει ότι είναι κοινωνικά ανάλγητη, τώρα αποδεικνύει ότι είναι κι άκρως επικίνδυνη».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ο οποίος υποβλήθηκε σε rapid test στη Βουλή και θα υποβληθεί σε μοριακό τεστ.

Ο Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής ενώ μετά από αυτή την εξέλιξη διακόπηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα διπλώματα οδήγησης ώστε να απολυμανθεί η αίθουσα της Ολομέλειας.

Ο κ.Καραμανλής ήταν από χθες αδιάθετος και είχε κάνει rapid test όμως είχε βγει αρνητικό. Η αδιαθεσία συνεχίστηκε και σήμερα και υποβλήθηκε σε δεύτερο rapid test το οποίο αυτή τη φορά βρέθηκε θετικό.

Η συζήτηση στη Βουλή

Νωρίτερα με έντονο τρόπο απέκρουσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την οδική ασφάλεια, τις αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη ότι η ΝΔ ακολουθούσε «πολιτική τυμβωρυχίας για να ανέλθει στην εξουσία» λέγοντας πως «έχουμε συνηθίσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές, ένα φαιδρό και ανερμάτιστο πολιτικό λόγο, έναν λόγο που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος» σημειώνοντας ότι η ΝΔ ανήλθε στην εξουσία γιατί ο ελληνικός λαός την επέλεξε.

Σχολίασε τις παρατηρήσεις του κ. Γιαννούλη για την κατάσταση των σιδηροδρόμων, λέγοντας πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ιδιωτικοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με αντίτιμο τα 45 εκατ. ευρώ, για αυτό θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει «για ξεπούλημα και προδοσία» σημειώνοντας ότι το ποσό αυτό «είναι επί της ουσίας το ποσό που δίνουμε για χρόνο υπηρεσιών για τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές ως επιδότηση».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τα διπλώματα οδήγησης «ήταν τόσο καλός που ποτέ δεν εφαρμόστηκε και έθεσε σε ομηρία 150.000 υποψήφιους οδηγούς που δεν μπορούσαν να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν δίπλωμα οδήγησης».

Πρόσθεσε δε, ότι με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις διασφαλίζεται η αξιοκρατία και η αξιοπιστία στις εξετάσεις. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλυσε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που προάγουν το αδιάβλητο των εξετάσεων, όπως είναι οι κάμερες κατά την διάρκεια των εξετάσεων, η διεύρυνση του σώματος των εξεταστών και οι επόπτες.

Όσον αφορά τις κάμερες, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι οι κάμερες θα τοποθετηθούν μέσα στο όχημα κατά την διάρκεια της εξέτασης, έχοντας όμως διασφαλιστεί η συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Διότι σε αντίθεση με το παρελθόν, σε αυτό το νομοσχέδιο η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι πολύ καλά μελετημένη, πολύ προσεκτικά διατυπωμένη και -κυρίως- σέβεται απολύτως τα προσωπικά δεδομένα» τόνισε.

Επιπλέον, οι κάμερες θα ανήκουν στο υπουργείο, θα εγκαθίστανται στο όχημα ειδικά και μόνο για τις εξετάσεις και το υλικό θα αποθηκεύεται και θα διατηρείται για ρεαλιστικό, νόμιμο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το χρόνο, το υλικό μπορεί να εξεταστεί είτε δειγματοληπτικά είτε αν γίνει κάποια καταγγελία. Μάλιστα, αν ο νέος οδηγός προκαλέσει ατύχημα, τότε αυτομάτως το καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει παρατυπία κατά την εξέταση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονταν ότι ο εκπαιδευτής θα βρίσκονταν στο πίσω κάθισμα του οχήματος, ώστε να μην μπορεί να παρέμβει υπέρ του εξεταζόμενου.

Ωστόσο, ο κ. Καραμανλής ακούγοντας τις ενστάσεις των φορέων κατά την συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία επιτρέπεται ο εκπαιδευτής να βρίσκεται στο μπροστινό κάθισμα του οχήματος, τονίζοντας όμως πως θα προβλεφθούν ιδιαιτέρως αυστηρές ποινές σε περίπτωση που διαπιστωθεί ακόμα και η παραμικρή προσπάθεια επέμβασης του εκπαιδευτή στη διαδικασία εξέτασης.

newsit.gr

Ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται το Σάββατο στο Αγρίνιο και οι υποστηρικτές του σκέφτονται ανοιχτή συγκέντρωση. 

Η  Δυτική Ελλάδα θεωρείται παπανδρεϊκό κάστρο  αναφορικά και με τις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ για την εκλογή προέδρου την 5η Δεκεμβρίου.

Ακόμη και το κόμμα που ίδρυσε το 2015 ο Γιώργος Παπανδρέου , το ΚΙΔΗΣΟ, έλαβε στην περιοχή υψηλά ποσοστά σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Καθώς λοιπόν το προσεχές Σάββατο, 6 Νοεμβρίου,  ο πρώην πρωθυπουργό αναμένεται στο Αγρίνιο ήδη στις τάξεις των υποστηρικτών του έχει σημάνει συναγερμός και προγραμματίζεται μαζική συγκέντρωση η οποία μάλιστα θα γίνει σε ανοιχτό χώρο και ενδεχομένως στην κεντρική πλατεία.

Η περιοδεία του Γιώργου Παπανδρέου στη Δυτική Ελλάδα θα είναι η πρώτη του ενόψει της εσωκομματικής αναμέτρησης για συμβολικούς βεβαίως λόγους με αφετηρία την Αχαϊα, της οποία άλλωστε τυγχάνει και βουλευτής.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης στο Αγρίνιο αναμένεται τις επόμενες ημέρες . Σημειωτέον πως για την Κυριακή είχε προγραμματίσει επίσκεψη στη πόλη και άλλος διεκδικητής της ηγεσίας ωστόσο ο ερχομός του ΓΑΠ το Σάββατο ίσως αλλάξει τον προγραμματισμό.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Δεν κλείνουν οικονομία και κοινωνία, οι μη εμβολιασμένοι θα ελέγχονται περισσότερο», είπε ο πρωθυπουργός

«Η σημερινή μας εκδήλωση γίνεται δυστυχώς στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά κι ενώ ταυτόχρονα η υγειονομική κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας χαιρετισμό στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», την οποία διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Θα ζητήσω και πάλι απ’ αυτούς που το σκέφτονται να εμβολιαστούν για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες που θα μπορούσαμε να προλάβουμε και να μειωθεί η πίεση από νοσοκομεία και να ξεφύγουμε επιτέλους από τη περιπέτεια αυτή. Ετσι θα χτίσουμε τελικά ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας με στόχο να μη νοσούν οι πολίτες και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν επανέλαβε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν με τον εμβολιασμό τους ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο.

«Πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί σε ηλικιωμένους. Να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της τρίτης δόσης. Γιατί γνωρίζουμε πια ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το 6μηνο να παρουσιάζει ρωγμές. Ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η τρίτη δόση που θα ανοίξει για τον πληθυσμό από την Παρασκευή. Ενθαρρύνουμε και ζητάμε να κάνει τη τρίτη δόση το συντομότερο όποιος έχει συμπληρώσει 6μηνο», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την Επιτροπή για την πρωτοβουλία της, για αυτή τη συζήτηση που δίνει την ευκαιρία για μία ώσμωση πολλών διαφορετικών φορέων επί κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στον τομέα της Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το θέμα της αποκτά «μία τραγική επικαιρότητα κυρίως όμως αποκτά και επείγοντα χαρακτήρα» και επεσήμανε ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης. Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50-69 ετών που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης». Πρόσθεσε ότι από τις αρχές του 2022 αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

«Πρόκειται για τις αιτίες που το γνωρίζετε καλά προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες πολλοί απ’ αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου -κι εκεί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- μ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε: «καθιερώσαμε δύο μήνες αφότου αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης στη χώρα επιτέλους, την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους». Ανέφερε δε ότι πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία που πολλοί υποστήριζαν ότι θα ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη αλλά όπως είπε το στοίχημα αυτό κερδήθηκε όπως θα πρέπει να κερδηθούν και άλλα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

«Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και βέβαια η εφαρμογή του εμβληματικού σχεδίου Σπύρος Δοξιάδης για την πρόληψη. Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο λαμβάνει και πρόνοιες για τη φαρμακευτική δαπάνη γιατί η περίθαλψη, η φροντίδα των χρόνιων νοσημάτων -αν και αφορούν ένα μικρό υποσύνολο του πληθυσμού μας- απορροφούν την πλειοψηφία των δαπανών, των πόρων που κατευθύνονται προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «στο πλαίσιο λοιπόν της αύξησης της πρόσβασης ασθενών σε φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις».

protothema.gr