Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:05: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021

Πολλές από τις φράσεις που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα δεν βγάζουν κανένα νόημα όταν τις μεταφράζουμε σε μία ξένη γλώσσα…

Η ιστοσελίδα i100 του Independent παρουσιάζει μερικές από τις πιο περίεργες φράσεις που χρησιμοποιούνται σε διάφορες γλώσσες, οι οποίες δεν βγάζουν κανένα νόημα εάν μεταφραστούν.

Για παράδειγμα:

Ισπανία
«Eres tan feo que hiciste llorar a una cebolla!» = Είσαι τόσο άσχημος/η που έκανες ένα κρεμμύδι να κλάψει»

Γερμανία
«Dunkelbumser» = «Κάποιος που κάνει σεξ στο σκοτάδι» xorisorianews.gr (Το να κάνεις σεξ με κλειστά τα φώτα φαίνεται ότι είναι προσβλητικό)

Κίνα
«Seh tau suu ngan» = «Φιδίσιο κεφάλι μάτια αρουραίου»

Ουγγαρία
«Beka sege alatte» = «Κάτω από τον ποπό του βατράχου» (Χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που κάποιος είναι αδαής)

Σερβία
«Da bog da ti zena rodila stonogu pa ceo zivot radio za cipele» = «Η γυναίκα σου να γεννήσει σαρανταποδαρούσα για να δουλεύεις όλη σου την ζωή για παπούτσια»

Αγγλία
«She’s got a face like a bag full of spanners» = «Το πρόσωπό της μοιάζει με θήκη γεμάτη γαλλικά κλειδιά» (Το εργαλείο φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποκρουστικό στους Άγγλους)

Βουλγαρία
«Grozna si kato salata» = «Είσαι άσχημος/η σαν σαλάτα»

Αρμενία
«Eshoor noor oodel chi vayeler» = «Δεν είναι ωραίο να βλέπεις έναν ηλίθιο να τρώει ένα ρόδι»

Σουηδία
«Ga och dra nagot gammalt over dig» = «Πήγαινε κρύψου κάτω από κάτι παλιό» (Συνήθως το απευθύνουν σε κάποιον που έχει κάνει μια γκάφα)

Μαλαισία
«Boon Chon Doi» = «Ο άνδρας που κουβαλά τους όρχεις του αφεντικού του»

Κορέα
«Gae saeki» = «κουτάβι» (Στην Ελλάδα αποκαλούμε “κουτάβια” τους αφελείς, στην Κορέα όμως “κουτάβι” αποκαλείται ο “πανηλίθιος”)

Κίνα
«Er bai wu» = «250» (Και όμως, στην Κίνα ο συγκεκριμένος αριθμός χρησιμοποιείται για να αποκαλέσεις κάποιον “χαζό”)

Φινλανδία
«Aitisi nai poroja» = «Η μάνα σου αναπαράγεται (κόσμια μετάφραση) με έναν τάρανδο»

Σομαλία
«Futaada u sheeg» = «Πες το στον ποπό σου»

Γαλλία
«Parler francais comme une vache espagnole» = «Μιλάς γαλλικά σαν ισπανική αγελάδα»

pronews.gr

Εκδήλωση διοργάνωσε το ΚΚΕ σχετικά με Αθλητισμό σήμερα το απόγευμα στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.

Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ και αφορούσε τον αθλητισμό και αν πλέον είναι εμπόρευμα, ανάγκη και δικαίωμα.

Για το θέμα της εκδήλωσης που ο ακριβής τίτλος της ήταν: «Αθλητισμός:

Εμπόρευμα ή ανάγκη και δικαίωμα;» μίλησε ο υπεύθυνος του τμήματος φυσικής αγωγής και αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Θοδωρής Λιάπης και ο πρώην διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου Βασίλης Νικάκης.

Το αντικείμενο της συζήτησης είχε εύρος και βάθος και το ενδιαφέρων ήταν μεγάλο και αυτό φάνηκε από την παρουσία κόσμου διαφόρων ηλικιών στο ακροατήριο, παρά τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που υπήρχαν λόγω covid-19.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης κατακεραυνώνει τον Άρη Σερβετάλη: «Τόσα χρόνια δεν είδα να έχεις την ίδια ευαισθησία»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Άρη Σερβετάλη να αποχωρήσει από την παράσταση «Ρινόκερος» στην οποία πρωταγωνιστούσε καθώς δεν επιθυμεί να παίζει μόνο μπροστά σε εμβολιασμένους.

Ο ηθοποιός είχε ενημερώσει εξ αρχής την παραγωγή πως σε περίπτωση που στα θέατρα απαγορευτεί η είσοδος σε ανεμβολίαστους ο ίδιος θα αποχωρήσει όπως και έκανε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παράσταση να κατέβει και αρκετοί άνθρωποι να μείνουν άνεργοι.

Μπροστά σε αυτή τη συνθήκη, αρκετοί ήταν οι ηθοποιοί που θέλησαν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους με την απόφαση του Άρη Σερβετάλη.

Ένας εξ αυτών και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο instagram:

«Δικαίωμά σου να εμβολιαστείς ή να μην εμβολιαστείς. Δε θες να παίζεις μόνο για εμβολιασμένους, και αυτό είναι δικαίωμά σου. Έχεις ενημερώσει την παραγωγή σχετικά και εκείνη πετάει τη μπάλα στην εξέδρα προφανώς για να μην χάσει τον πρωταγωνιστή της και δεν φροντίζει να έχει αντικαταστάτη – πως να αντικαταστήσεις τον Άρη Σερβετάλη στο ελληνικό θέατρο και να έχεις την ανταποδοτικότητα στο ταμείο (ας μη γελιόμαστε), δικαίωμά της.

Τόσα χρόνια που είμαστε χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν κατεβάζεις παραστάσεις όμως, δεν βλέπω να έχεις την ίδια ευαισθησία, ίσως γιατί ο πνευματικός σου δε σου έδωσε το δικαίωμα να το κάνεις. Οι συνάδερφοί σου, οι εργαζόμενοι στο θέατρο μένουν στην ανεργία. Είχαν δικαίωμα να ξέρουν τις προθέσεις σου; Τους είχες ενημερώσει σχετικά; Το καλοκαίρι έπαιζες ανεμβολίαστος πάλι και από τύχη ή θέλημα του Θεού δεν σταμάτησαν οι παραστάσεις.

Τελικά, με κάθε σεβασμό στο πρόσωπο και την καλλιτεχνική σου αξία πολλά δικαιώματα μαζεύτηκαν αγαπημένε Άρη Σερβετάλη και ίσως το δικαίωμα της εργασίας να είναι το πιο ιερό»

Πηγή: tlife.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε το ΚΚΕ για να μειωθεί το κόστος παραγωγής στους αγρότες στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Αφορούν την επιστροφή Ε.Φ.Κ αγροτικού πετρελαίου, την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση για την επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου αναφέρεται πως το συγκεκριμένο μέτρο επιστροφής φόρου στους αγρότες είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος παραγωγής το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα τον Έλληνα αγροτοκτηνοτρόφο.

Η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μικρή σε σχέση με την επιβάρυνσή του από αντίστοιχες φοροελαφρύνσεις που ισχύουν για άλλους “επαγγελματίες” (εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρείες κλπ).

Για τη δεύτερη, που αφορά την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, το ΚΚΕ επισημαίνει πως το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης για τους αγρότες – καταναλωτές αγροτικού ρεύματος είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος άρδευσης το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής του Έλληνα αγροτοκτηνοτρόφου.

Τέλος, η τροπολογία για μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα, στόχο έχει να εξασφαλίσει ρευστότητα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν εξαιτίας της ακρίβειας και των καταστροφών σε γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή λόγω καιρικών φαινομένων.

Τις τροπολογίες υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ 

Γιώργος Λαμπρούλης

Νίκος Καραθανασόπυλος

Μαρία Κομνηνάκα

Διαμάντω Μανωλάκου

Γιώργος Μαρίνος

Νίκος Παπαναστάσης

Λεωνίδας Στολτίδης

Μανώλης Συντυχάκης.  

  sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στις κάλπες προσήλθαν από το πρωί οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (μόνιμοι και με συμβάσεις αορίστου χρόνου) στο Αγρίνιο, όπως και σε άλλες πόλεις της περιφερειακής ενότητας, προκειμένου να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΟΤΑ Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Την ψήφο των εργαζομένων διεκδικούν οι παρατάξεις: (για το μόνιμο προσωπικό) “Συνεργασία Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Αιτωλοακαρνανίας”, “Δύναμη Υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Αιτωλ/νίας” και “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ο.Τ.Α. Ν. Αιτ/νίας” ενώ οι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στη “Συνεργασία Εργαζομένων” και τη “Δύναμη Υπαλλήλων”.

Η εκλογική διαδικασία που διεξαγόταν ομαλά και με ικανοποιητική προσέλευση ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα ενώ τα αποτελέσματα, όπως ανέφερε στο sinidisi.gr  ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Θύμιος Κομματάς, αναμένεται να γίνουν γνωστά, πιθανώς , αύριο.

Δείτε τα ψηφοδέλτια από τα οποία θα προκύψουν οι δύο αιρετοί  στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο:

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 18:10

Δεν τους πιστεύω!

γράφει ο Νικόλαος Ταμουρίδης

Η Προπαγάνδα είναι το τρομερότερο πολεμικό όπλο στα χέρια εκείνου που ξέρει να την χρησιμοποιεί. Αυτή τα διαποτίζει όλα, τα παραμορφώνει όλα, αυτή κανονίζει τη σκέψη μας, τις αντιδράσεις μας, τις δραστηριότητές μας. Σήμερα δυστυχώς, ζούμε τη σύγχρονη βασιλεία της Προπαγάνδας, με την χρησιμοποίηση των παντοδύναμων ΜΜΕ στην συνεχή 24ωρη ροή των πληροφοριών.

Ο βασικός «δρόμος» της Προπαγάνδας είναι η Υποβολή, δηλαδή η διείσδυση ιδεών στο υποσυνείδητο των ανθρώπων. Αν στο υποσυνείδητο καρφωθεί μια ιδέα, γίνεται χίλιες φορές πιο ισχυρή από ότι η πειθώ στο συνειδητό. Η ιδέα τότε μετατρέπεται σε αυταπόδεικτη αλήθεια και οδηγεί ασυναίσθητα, ασυνείδητα και αυθόρμητα σε ενέργειες. Έτσι επηρεάζονται και καθοδηγούνται οι μάζες.

Επιπλέον, είναι αποδεδειγμένο ότι οι μάζες δεν έχουν μνήμη. Για το λόγο αυτό απαιτείται η συνεχής επανάληψη της προπαγανδιστικής ιδέας. Η επανάληψη είναι ικανή να μετατρέψει και ένα ψέμα σε αλήθεια. Επιπλέον, επιτυγχάνεται ο «Μιθριδατισμός» των μαζών, δηλ. ένα είδος ανοσίας απέναντι σε άλλες ιδέες και λογικά επιχειρήματα, έστω κι αν αυτά περιέχουν λογική και αλήθεια.

Στη σημερινή εποχή του κορωνοϊού, υφιστάμεθα μια άνευ προηγουμένου πλύση εγκεφάλου, μέσω μιας απίστευτης προπαγάνδας την οποία καθοδηγούν οι ισχυροί της γης. Γιατί άραγε εφαρμόζεται τόση προπαγάνδα; Οι λογικοί άνθρωποι υπακούουν στους νόμους με την λογική και την πειθώ, όχι με την προπαγάνδα, την βία και τον εκβιασμό.

Ως λογικός λοιπόν άνθρωπος «νουν έχων και γράμματα γνωρίζων», επιθυμώ τα ΜΜΕ να με ενημερώνουν με σοβαρότητα, με διαφάνεια, με αντικειμενικότητα και με σεβασμό προς την νοημοσύνη μου.

Δεν τους πιστεύω λοιπόν!

Είναι δυνατόν να πιστέψω ότι είναι φυσιολογικά όλα αυτά που βιώνουμε από ένα ιό και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα, αφού μάλιστα πριν από χρόνια κάποιοι πρωταγωνιστές είχαν προβλέψει ως προφήτες την έλευσή του και επιπλέον είχαν προβεί σε ασκήσεις προσομοίωσης της λεγόμενης «πανδημίας»;

Είναι δυνατόν να τους πιστέψω όταν χρησιμοποιούν σε μέγιστο βαθμό αυτή την σταλινικού και χιτλερικού τύπου προπαγάνδα για να «γονατίσουν» τους λαούς και να τους αναγκάσουν σε μαζικό εμβολιασμό με μία νέου τύπου πειραματική «ένεση» που δεν έχει δοκιμασθεί για μεσοχρόνιες και μακροχρόνιες παρενέργειες;

Δεν τους πιστεύω!

Είναι δυνατόν οι μεγάλοι και πλούσιοι της γης, που διαχρονικά είναι εχθροί των λαών, να μας αγάπησαν, να μας λάτρεψαν ξαφνικά και να θέλουν να μας σώσουν με το ζόρι από ένα ιό με χαμηλή θνησιμότητα;

Είναι δυνατόν να τους πιστέψω όταν «δεν τους καίγεται καρφί» για τα εκατομμύρια θανάτους που συμβαίνουν κάθε χρόνο; Γιατί δεν νοιάζονται για τα 5,5 εκατ. ανθρώπων που πεθαίνουν από πείνα, τα 2,5 εκατ. νεογνά που χάνουν τη ζωή τους από διάφορες ασθένειες, τα 45 εκατ. θανάτων από εκτρώσεις, τα 2 εκατ. που πεθαίνουν από aids και τα 10 εκατ. θανάτων ετησίως από καρκίνο;

Δεν τους πιστεύω!

Θα τους πίστευα αν δεν κήρυσσαν «πανδημία» πριν καλά-καλά εμφανιστεί ο ιός, αν δεν άλλαζαν όλους σχεδόν τους ορισμούς (τι σημαίνει πανδημία, τι είναι εμβολιασμός, τι είναι ανοσία αγέλης) και αν δεν φόρτωναν έντεχνα το μείζον των θανάτων στον ιό αυτόν.

Θα τους πίστευα αν αντί να εκβιάζουν τον κόσμο για να εμβολιαστεί χρησιμοποιούσαν τα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν, αν αντί να αιχμαλωτίζουν τους εμβολιασμένους με συνεχείς δόσεις τελείωναν την υπόθεση με μια φορά, αν δεν κέρδιζαν οι εταιρείες που προμηθεύουν τα εμβόλια εκατοντάδες δις δολάρια/ευρώ.

Θα τους πίστευα αν τα χρήματα που έδωσαν στα ΜΜΕ τα έδιναν για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, αν είχαν τη δυνατότητα με ειλικρίνεια και αγάπη και χωρίς βία και εκβιασμούς να με πείσουν για το καλό μου, και πόσα άλλα «αν, αν, αν…».

Δεν τους πιστεύω!

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ
πηγή φωτο: kathimerini.gr
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ