Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:01: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021

Με μήνυμα «Απελευθερώνουμε τη ζωή από τον φόβο και τη σιωπή – Τελειώνουμε με την παρενόχληση και τη βία», μέλη της Νέας Δημοκρατίας προχώρησαν σε μία συμβολική δράση απελευθερώνοντας φωτεινά φαναράκια στον ορίζοντα 15 πόλεων: στο Αγρίνιο, την Αθήνα, την Άρτα, τα Βασιλικά Δήμου Θέρμης, τα Γρεβενά, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Θεσσαλονίκη, τη Θήβα, την Καλαμάτα, την Κάλυμνο, την Κέρκυρα, τη Λάρισα, τη Λιβαδειά, την Ορεστιάδα, τη Ρόδο.

Την πρωτοβουλία διοργάνωσε η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη τη βίας κατά των γυναικών.

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου συμμετέχοντας στη δράση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο σημείωσε: «Η έμφυλη κακοποίηση δεν σχετίζεται με ιδεολογίες και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η βία, λεκτική και σωματική δεν είναι ανεκτή σε καμία περίπτωση. Και η απάντηση σε αυτήν δίνεται με πράξεις. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της κυβερνητικής ευθύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε νομοθετικές παρεμβάσεις που ενδυναμώνουν τις γυναίκες ώστε να μιλήσουν χωρίς φόβο αλλά και να βρουν ασφάλεια και προστασία από το κράτος. Χάρη σε αυτές, σήμερα η ελληνική πολιτεία διαθέτει ένα ισχυρό πλέγμα δομών και υπηρεσιών για την υποδοχή και φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών και οι προσπάθειες να μπει τέλος σε κάθε μορφή παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας συνεχίζονται».

Η επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας Βικεντία Συροπούλου δήλωσε: «Τα δυόμιση χρόνια κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, ενισχύθηκε το κίνημα Metoo στη χώρα μας και άνοιξε ο δρόμος ώστε πολλές γυναίκες να καταγγείλουν την κακοποίηση τους. Επίσης, συστάθηκε για πρώτη φορά Υφυπουργείο αρμόδιο για θέματα οικογενειακής πολιτικής και ισότητας. Τα 43 συμβουλευτικά κέντρα, οι 19 ξενώνες φιλοξενίας, η 24ωρη δωρεάν Γραμμή SOS 15900 αλλά και τα γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας στελεχωμένα πλέον με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό είναι πάντα σε ετοιμότητα, προκειμένου να στηριχθεί κάθε γυναίκα ώστε να ξεφύγει από τον κύκλο της κακοποίησης και να βγει δυνατή ενώ οι πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα με την αυστηροποίηση των ποινών χτίζουν ένα πιο ισχυρό τείχος αναχαίτισης της έμφυλης βίας».

Στη δράση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο, συμμετείχαν ο Γραμματέας Οργανωτικού και Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου Στέλιος Κονταδάκης καθώς και στελέχη της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας.

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο ο Παύλος Γερουλάνος

Στην Αιτωλοακαρνανία και στην Κεφαλονιά, θα βρίσκεται την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

Πιο συγκεκριμένα, στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής θα επισκεφτεί την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και τον Κήπο των Ηρώων.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στις 11:00 στο Αγρίνιο όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του.

Κατόπιν, στις 14:15 θα επισκεφτεί τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου.

Το απόγευμα στις 18:00 ο Παύλος Γερουλάνος θα βρεθεί στην Κεφαλονιά, όπου και θα πραγματοποιήσει κεντρική πολιτική ομιλία στο Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, στις 19:00.

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από το Αγρίνιο αναφέρθηκε στους στόχους του για την επόμενη μέρα του κόμματος, την ενότητα της παράταξης, αλλά και το πώς θα κάνει το ΚΙΝΑΛ κόμμα εξουσίας

Μετά την έλευση στην περιοχή του Γιώργου Παπανδρέου, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Χάρη Καστανίδη, σήμερα επισκέφτηκε το Αγρίνιο ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ αύριο θα είναι στην πόλη ο Παύλος Γερουλάνος!

Νωρίτερα το απόγευμα ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε σε πολιτική εκδήλωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο. Δίνοντας το «στίγμα» της ομιλίας του τόνισε μεταξύ άλλων: «στις 5 και στις 12 Δεκέμβρη σπάμε την αντίληψη ότι είμαστε ένα μικρό κόμμα του Κέντρου το οποίο θα αξιοποιούν, κατά το δοκούν, οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Ο αγώνας μου είναι ένας. Μια σύγχρονη Κεντροαριστερά, ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ που δεν θα σύρεται δεξιά και αριστερά».

Σκοπός της επίσκεψης του ευρωβουλευτή και υποψήφιου προέδρου του ΚΙΝΑΛ ήταν να επικοινωνήσει τις προτάσεις του με τις οποίες διεκδικεί την ψήφο των φίλων και των μελών του κινήματος για στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου.

Την προηγούμενη ημέρα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του δράσης κατά την οποία με κάθε ευκαιρία επισημαίνει την ανάγκη ενότητας, μίλησε σε αντίστοιχη πολιτική εκδήλωση στον Πύργο, ενώ μετά την «στάση» του στο Αγρίνιο θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία σε εκδήλωση για το μέλλον την Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη μεγαλόνησο θα πραγματοποιήσει ακόμη συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Πετρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης από το Αγρίνιο τόνισε συγκεκριμένα: 

“συνεχίζουμε μια πορεία, η οποία δεν έχει επιστροφή. Είναι μια πορεία που οδηγεί την παράταξη σε ένα δρόμο που θα την κάνει εκ νέου πρωταγωνιστή.

Πρωταγωνιστή έναντι στη Νέα Δημοκρατία και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαμορφώσει ένα τοξικό δικομματισμό που διχάζει τον ελληνικό λαό και δεν παράγει θετικά αποτελέσματα.

Παράδειγμα η πανδημία. Για τους μεν δεν κολλάει στην εκκλησία και για τους δε δεν κολλάει στις πορείες. Το αποτέλεσμα της δημοκοπικής τους επιλογής σύμφωνα με τα προνομιακά ακροατήρια και όχι βάση μια εθνικής στρατηγικής για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο αυτό πρόβλημα έχει οδηγήσει να θρηνούμε κάθε μέρα ένα ελληνικό χωριό.

Εκλιπαρώ από το Αγρίνιο κάθε Έλληνα πολίτη να χρησιμοποιήσει το όπλο της επιστήμης, το εμβόλιο για να θωρακιστούμε έναντι της πανδημίας.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η τραγική αυτή κατάσταση. Όπως σ αυτό το θέμα, έτσι και στην οικονομία έγιναν πάρα πολλά λάθη.

Οι ανισότητες και τα προβλήματα καλπάζουν. Το ταμείο ανάκαμψης δίνει 30 δις. εκατ. επομένως να αξιοποιηθούν σωστά, με διαφάνεια, αξιοκρατία, να δοθούν πολλές ευκαιρίες στους νέους.

Να πάψουμε να είμαστε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών που διώχνει τα παιδιά της στο εξωτερικό.

Όλα αυτά τα προβλήματα μας κάνουν να αγκαλιάζουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτή είναι η προσπάθειά μου, να ανασυγκροτήσω την δημοκρατική παράταξη ώστε βάση ενός σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος που θα αγκαλιάσει τα προβλήματα και να αλλάξουμε σελίδα και να πάμε σε μια εποχή δικαιοσύνης και ευημερίας για όλον τον ελληνικό λαό”.

Στο πλαίσιο των εκλογών για την ανάδειξη του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως εφόσον δεν αναδειχθεί πρόεδρος κατά την εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου 2021, θα επαναληφθεί η διαδικασία σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι θα έχουν ήδη ψηφίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών (5/12/2021), με βάση το σχετικό μητρώο ψηφισάντων που θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού διευκολύνονται, ίδιο ή διαφορετικό από αυτό που ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες οργάνωσης και υλοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν υποχρεωτικά το ποσό των 3€ μόνο κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, την Κυριακή 5/12/2021.

Να υπενθυμίσουμε πως την ερχόμενη Κυριακή θα τελεστεί στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών  το μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά για την συμπλήρωση των 40 ημερών από τον θάνατό της, ενώ αμέσως μετά θα παρουσιαστεί στα κεντρικά Γραφεία του ΚΙΝΑΛ η αναμορφωμένη πρόσοψη και είσοδος του κτηρίου, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά!

Τα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες ανά δήμο στην Αιτωλοακαρνανία είναι τα ακόλουθα:

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Δημαρχείο ΑΙΤΩΛΙΚΟ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Τρικούπειο   Μέγαρο
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Τρικούπειο   Μέγαρο
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙ

ΔΗΜΟΣ ΆΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Δημαρχείο ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΆΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Δημαρχείο ΚΑΤΟΥΝΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δημαρχείο ΣΤΡΑΤΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δημαρχείο ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δημαρχείο Αγίου  Κων/νου
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δημαρχείο ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΕΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΕΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δημαρχείο ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Δημαρχείο ΜΕΝΙΔΙ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Δημαρχείο ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Αίθουσα  Τρομπούκη

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ
Δημοτική Βιβλιοθήκη

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Δημαρχείο ΑΣΤΑΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Δημαρχείο ΚΑΝΔΗΛΑΣ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 23:55

...κι έγινε ο θάνατος συνήθεια

PAPADOPOYLOS KOSTASγράφει ο  Κώστας Παπαδόπουλος

- ΠΟΤΕ δε φανταζόμουν πως, Νοέμβρη μήνα του 2021, θα είχαμε σε καθημερινή βάση 100 νεκρούς κατά μέσο όρο το 24ωρο, 600+ στις ΜΕΘ και πάνω από 7.000 κρούσματα στο 24ωρο επίσης. Τότε γιατί εμβολιαστήκαμε, όσες κι όσοι τό κάναμε αυτό;; Κυβέρνηση κι επιστήμονες δε μάς έλεγαν "εμβολιαστείτε" για να πάρετε πίσω τη ζωή σας και την ελευθερία σας;; Τι έφταιξε, ρε γαμώτο, και πήγαν όλα στράφι;; Θα μού πείτε πως το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες χώρες, ακόμα και στη Γερμανία! Κάποιος "τηλεπαραθυράκιας" τό ανέφερε αυτό σήμερα, πως δηλαδή και τη Γερμανία "γονάτισε" ο ιός κι ας έχει πανίσχυρο Σύστημα Υγείας! Απ' την αρχή ακόμα της πανδημίας εμείς μόνο συγκρίσεις κάναμε! Και λέγαμε - έλεγαν οι κάθε λογής κυβερνητικοί, με πρώτον και καλύτερο το "Μωυσή" στα Διαγγέλματά του - πως "είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη"! Σε όλα τα καλά! Και τελευταίοι σε όλα τα κακά κι ανάποδα! Και τώρα τρέχουμε και δε φτάνουμε! Κατόπιν εορτής όπως πάντα! Η μόνη συζήτηση στα κανάλια είναι για τα κρούσματα, τους νεκρούς, το Σύστημα Υγείας που καταρρέει, για μέτρα κι άλλα μέτρα κ.ο.κ...
 
- ΑΥΤΟ όμως που ισχυρίζονται εκείνοι που ορίζουν τις τύχες μας και διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας που συγκρίνουν εμάς με τις άλλες χώρες δηλαδή, είναι άκρως ανήθικο! Γιατί, πουθενά αλλού δε συμβαίνουν, αυτά που συμβαίνουν στη δική μας χώρα. Ούτε το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η πανδημία κι όλα γύρω απ' αυτήν, ούτε οι πολίτες πέρασαν οικονομική κρίση όπως εμείς και δε μπορούν ν' αγοράσουν τα βασικά λόγω ακρίβειας, ούτε έχουν στα υπουργεία Υγείας κάποιον Πλεύρη που δεν ξέρει τι λέει, διαφωνώντας ακόμα και με την υφυπουργό του, ούτε κάποιον Άδωνι έχουν που να ουρλιάζει στα κανάλια και ν' απειλεί, ούτε κάποιον Πρωτοσάλτε που να λέει πως "ένα lockdown σήμερα το θέλουν οι ανεμβολίαστοι και ο Σύριζα"! Πώς, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με άλλους και να βγάζουμε συμπεράσματα...
 
- ΚΑΙ κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα σ' ένα σημείο απάθειας να μη μάς αγγίζουν μέσα μας οι νεκροί που καθημερινά μετράμε. Για τους οποίους (νεκρούς) εκείνο που θέλουμε να μάθουμε, είναι για το αν ήταν εμβολιασμένοι ή όχι! Και σε ποσοστά!! Όσο για άλλους νεκρούς, από τροχαία, από αυτοκτονίες, από δολοφονίες κι άλλες αιτίες, ούτε καν αναφερόμαστε πλέον. Αλλά κι αν φευγαλέα γίνει είδηση κάποιο τρανταχτό και τραγικό γεγονός με νεκρούς, πάει αμέσως στα αζήτητα. Συμβαίνει αυτό που έβαλα ως τίτλο τούτου του άρθρου: Κι έγινε ο θάνατος συνήθεια.. Κι έγιναν οι θάνατοι αριθμοί.., όπως ακριβώς κάπου τό διάβασα σήμερα.
 
Δεν πάμε καλά...
 
πηγή φωτο: huffingtonpost.gr
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 18:20

Δημοκρατία - Επιστήμη και Πανδημία

ΦΩΤΗΣ ΣΚΛΗΡΟΣ γράφει ο Φώτης Σκληρός

Η πανδημία του covid-19 είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα στις μέρες μας. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο θα αφήσουν το αποτύπωμά τους για πολλά χρόνια στην υγεία, στην οικονομία, στην διακυβέρνηση, στα ατομικά δικαιώματα και στην παγκόσμια συνεργασία. 

Στο παρελθόν υπήρξαν περισσότερο θανατηφόρες πανδημίες. Αυτή η πανδημία όμως όπως και άλλες που θα προκύψουν στο μέλλον γίνονται πολύ επικίνδυνες λόγω της μεγαλύτερης επαφής και αλληλεπίδρασης των ανθρώπων.   Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα επιβιώσουν. Θα ζήσουν όμως σε έναν διαφορετικό κόσμο γιατί κάποια από τα έκτακτα μέτρα θα παραμείνουν. 

Η επιστήμη απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι όπως οι περισσότερες αρρώστιες έτσι και η πανδημία δεν είναι  πλέον ανίκητες.

Σε πολλούς ανθρώπους επικρατεί η λανθασμένη άποψη ότι η πανδημία κατέδειξε την αδυναμία του ανθρώπου απέναντι στην φύση. Αυτό  προφανώς είναι λάθος. Από τα τέλη Δεκεμβρίου 2019  έως τις 10 Ιουανουαρίου 2020   οι επιστήμονες κατάφεραν  να απομονώσουν τον ιό  και να αποκωδικοποιήσουν το DNA του. Τα επόμενα βήματα ήταν η παρασκευή αποτελεσματικών εμβολίων σε μαζική κλίμακα, θεραπευτικών μεθόδων (μονοκλωνικών αντισωμάτων) και τώρα τελευταία φαρμάκων. Εφαρμόστηκαν παραδοσιακές μέθοδοι όπως   της χρήσης εξασθενημένου αδενοϊού αλλά και πρωτοποριακές όπως των εμβολίων mrna. Ποτέ στην ιστορία του ο άνθρωπος δεν υπήρξε πιο δυνατός στην μάχη κατά των ασθενειών. Η επιστημονική πρόοδος κυρίως στον  τομέα της βιοτεχνολογίας,  της τεχνητής νοημοσήνης, της νανοτεχνολογίας και της ρομποτικής  ανοίγουν νέους ορίζοντες για την ανθρωπότητα. Επειδή όμως η αξία κάθε τεχνολογικού επιτεύγματος εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται, είναι αναγκαία η αντίστοιχη ισόρροπη πρόοδος των ανθρωπιστικών επιστημών.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε παγκόσμιο επίπεδο προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς. Οι δραστηριότητες της ανθρωπότητας μεταφέρθηκαν  γρήγορα σε  έναν παράλληλο ψηφιακό κόσμο σε πολλούς τομείς και δραστηριότητες όπως η εκπαίδευση, η οικονομία, το εμπόριο, η διοίκηση κ.λ.π.  Ο ψηφιακός κόσμος αντικατέστησε τον πραγματικό κόσμο σε μεγάλο βαθμό. Σε παλαιότερες πανδημίες ήταν αδύνατη  σε πραγματικό χρόνο ο εντοπισμός, η ενημέρωση,   η καταγραφή, η απομόνωση των κρουσμάτων με σκοπό την διακοπή της διασποράς της νόσου και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η πολιτική όμως δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την επιστήμη. Αν η ανθρωπότητα αποτύχει σε αυτή την κρίση αλλά και σε άλλες αντίστοιχες, η αποτυχία δεν θα είναι ευθύνη της επιστήμης αλλά της πολιτικής. Όταν οι επιστήμονες παρέχουν τα εργαλεία επίλυσης των προβλημάτων οι πολιτικοί οφείλουν να τα εφαρμόσουν με τον βέλτιστο τρόπο προς όφελος της ανθρωπότητας.

Οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο κρίνονται από την ταχύτητα, την ορθότητα, την αποτελεσματικότητα αλλά και από την δημοκρατική και ανθρωπιστική  ευαισθησία των αποφάσεων που λαμβάνουν. Αποφάσεις που σε κανονικούς χρόνους θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια συζητήσεων λαμβάνονται σε λίγες ώρες. Μη επαρκώς δοκιμασμένες τεχνολογίες και πρακτικές εφαρμόζονται γιατί εκτιμάται ότι τα οφέλη τους είναι περισσότερα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την μη εφαρμογή τους. Ολόκληρα κράτη συμμετέχουν σε κοινωνικά πειράματα μεγάλης κλίμακας. Η συνεχής και  μαζική συλλογή βιομετρικών δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα και η αλγοριθμική επεξεργασία τους μπορεί να οδηγήσει σε δυστοπικούς εφιάλτες αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.  Στο δίλλημα μεταξύ της υγείας τους και της ιδιωτικής ζωής  οι άνθρωποι προφανώς επιλέγουν την υγεία τους. Στα κράτη όμως του δυτικού κόσμου και γενικότερα στα δημοκρατικά κράτη αυτό το δίλλημα είναι ψευδές. Οι πολίτες δικαιούνται να απολαμβάνουν τόσο την ιδιωτική τους ζωή όσο και την υγεία τους. Είναι φοβικό να θεωρούμε  ότι η ταχύτατη και μαζικότατη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, στην οποία η πανδημία έπαιξε τον ρόλο του καταλύτη, πρέπει να στερήσει  τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Αντιθέτως μπορεί να λειτουργήσει και προς την αντίστροφη κατεύθυνση δίνοντας στον πολίτη την δυνατότητα να ελέγχει πιο άμεσα το κράτος, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο άμεση μορφή δημοκρατίας.

Φώτης Σκληρός
Μέλος του Μητρώου Στελεχών,  της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων,  του Τομέα Παιδείας,  του Τομέα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης της Ν.Δ. 

πηγή φωτο: reporter.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 19/09/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:    «Κάτοικοι ζητούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στα Κλεισορεύματα του Αγρινίου»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινότητας των Κλεισορευμάτων, του Δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, επιτακτική και αναγκαία θεωρείται από μέρους τους η ανάγκη συντονισμού των απαραίτητων ενεργειών για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη από πρόσφατες πλημμύρες η Παλαιά Εθνική Οδός, που διέρχεται από το ως άνω χωριό. Σκοπός είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος ατυχήματος ή και δυστυχήματος και να αποκατασταθεί η ομαλότητα της κυκλοφορίας όλων των πολιτών. Όπως αναφέρουν, εντός των ορίων της κατοικημένης περιοχής της άνω τοπικής Κοινότητας διέρχεται χείμαρρος επικίνδυνος να προκαλέσει πλημμύρα, παρόμοια με όμοια, που πριν τέσσερα χρόνια, προκάλεσε καταστροφές, πολλές απώλειες περιουσιών και παραλίγο, ζωών. Τέλος, σημειώνουν οι ανωτέρω ότι, μετά τις πλημμύρες του 2017, με ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έγινε με ανεπαρκή μέθοδο και σχεδιασμό τοποθέτηση ογκόλιθων στα πρανή της κοίτης του παραπάνω χειμάρρου, σε δύο μόνον σημεία, με αποτέλεσμα, κάθε φορά που βρέχει έντονα, να παρασύρονται από το νερό κατά μήκος της κοίτης οι προηγούμενοι ογκόλιθοι, δημιουργώντας πρόσθετους κινδύνους μιας νέας πλημμύρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στον ως άνω χείμαρρο, που διέρχεται την τοπική Κοινότητα των Κλεισορευμάτων, του Δήμου Αγρινίου, με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών ροής του νερού δι’ αυτού, καθώς και τη μείωση των κινδύνων από πλημμύρα, τον έλεγχο των διαβρώσεων και των αποθέσεων φερτών υλικών του εν λόγω χειμάρρου;
  2. Προτίθεσθε να εξαντλήσετε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου, αφενός, να εξευρεθούν τα αναγκαία κονδύλια, και αφετέρου να επιταχυνθούν οι απαραίτητες εργασίες προς την κατεύθυνση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της ως άνω περιοχής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές



ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: «Κάτοικοι ζητούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στα Κλεισορεύματα του Αγρινίου»

Σχετ:   Η Ερώτηση 9174/20.09.2021 των Βουλευτών κ. κ.    Απόστολου Αβδελά & Κωνσταντίνου Χήτα

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, λαμβανομένου υπόψη της αποκλειστικής αρμοδιότητας της οικείας Περιφέρειας για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, σας γνωρίζουμε ότι, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτελεί στο πλαίσιο των εργασιών αντιπλημμυρικής θωράκισης των έργων της ευρύτερης περιοχής της παράκαμψης Αγρινίου, όπου εντάσσονται συγκεκριμένα οι περιοχές Κεφαλόβρυσο-Χρυσοβέργι- Α/Κ Χαλικίου-Α/Κ Αγγελοκάστρου στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ρέματα Χρυσοβεργίου (ανατολικό και δυτικό), έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ/Γ/Φ1.1/οικ/6695/17.09.2020 Απόφαση του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, έχει δοθεί στον ανάδοχο Εντολή Συμπληρωματικών εργασιών δυνάμει του άρθρου 18.6 της Σύμβασης Παραχώρησης (Σ.Π.) για την επείγουσα αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών ανάντη και κατάντη του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού.

Επίσης έχει κατατεθεί προς έγκριση ο φάκελος περιβαλλοντικής αδειοδότησης των εν λόγω έργων και αναμένεται η έναρξη των εργασιών μετά την έγκρισή του.

Ο Υφυπουργός

Γεώργιος Καραγιάννης

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ