Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  6:21: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021

Nέες «βαριές» απειλές εκτόξευσε σήμερα στέλεχος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν AKP και εκ των στενών φίλων του και συνεπώς, αποκλείεται αυτές οι απειλές να είναι εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης.

Υπάρχει και το σχετικό «παραλήρημα» ότι «η Ελλάδα θα εκτοξεύσει πυραύλους κατά της Τουρκίας» (μάλλον εννοεί «θα εκτοξεύσει» νέες αγορές τουρκικών αγροτικών προϊόντων και τουρκικών σίριαλ: Ετήσιος τζίρος μέχρι στιγμής, 2,5 δισ. ευρώ).

Εν πάση περιπτώσει ο Μετίν Κιουλούνκ δήλωσε συγκεκριμένα:

«Οι ξένοι θέλουν να βάλουν την Ελλάδα να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον της Τουρκίας. Τους προκαλούμε. Η Ελλάδα λέει θα εκτοξεύσει πυραύλους. Ας το κάνει να δούμε τι θα γίνει.

Σε 5 ώρες θα είμαστε στην Θεσσαλονίκη. Και σε άλλες 5 ώρες θα είμαστε στην Αθήνα. Οτιδήποτε κι αν κάνουν. Μην ξεχνάτε, δεν υπάρχει πια η παλιά Τουρκία»!

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα για το μεταναστευτικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αδιαφορεί.

«Οι ελληνικές δυνάμεις σέρνουν και τρυπάνε τη βάρκα των μεταναστών. Οδηγούν ανυπεράσπιστους ανθρώπους στο θάνατο. Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ παρακολουθεί… Χωρίς την τουρκική ακτοφυλακή, αυτοί οι άνθρωποι θα πέθαιναν», είπε προκλητικά ο Τσελίκ. Στην προσπάθεια του να κάνει το άσπρο μαύρο ο Τσελίκ ισχυρίστηκε επίσης πως «ο κόσμος πρέπει να σταματήσει αυτή την ανήθικη σκληρότητα. Οι ελληνικές δυνάμεις επιχειρούν να σκοτώσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Δένουν με χειροπέδες τους ανθρώπους και τους αφήνουν να πεθάνουν» είπε επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς της τουρκικής προπαγάνδας.

Πώς θα γινόταν η τουρκική εισβολή με κεντρικό επιθετικό άξονα την Θεσσαλονίκη; Κάπως έτσι:

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στις 18:00 η ομιλία του στο Παπαστράτειο Μέγαρο

Το Αγρίνιο επισκέπτεται την προσεχή Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο. O ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρόκειται να μιλήσει στο Παπαστράτειο στις 6 το απόγευμα.

Την προηγούμενη ημέρα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του δράσης κατά την οποία με κάθε ευκαιρία επισημαίνει την ανάγκη ενότητας, θα μιλήσει σε αντίστοιχη πολιτική εκδήλωση στον Πύργο.

Ο κ. Ανδρουλάκης, μετά την επίσκεψή του στο Αγρίνιο θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία σε εκδήλωση για το μέλλον την Ευρωπαϊκής Άμυνας, καθώς και συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Αννίτα Δημητρίου.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κατέβηκε η παράσταση «Ρινόκερος», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στο θέατρο «Κιβωτός», καθώς αποχώρησε ο πρωταγωνιστής, Αρης Σερβετάλης.

Ο Αρης Σερβετάλης αποχώρησε καθώς δεν ήθελε να παίζει μόνο για εμβολιασμένους. Μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η είσοδος στα θέατρα επιτρέπεται μόνο για εμβολιασμένους. Δηλαδή, από σήμερα δεν επιτρέπεται στα θέατρα, όπως και σε μια άλλη σειρά κλειστών χώρων, η είσοδος σε ανεμβολίαστους με την επίδειξη rapid test, όπως γινόταν μέχρι χθες.

Ο Αρης Σερβετάλης εξήγησε ότι δεν μπορεί να δεχθεί τον οποιοδήποτε διαχωρισμό ανθρώπων και για αυτό αποχωρεί από την παράσταση. Καθώς ήταν ο πρωταγωνιστής, η παράσταση κατέβηκε χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το καλοκαίρι ο Αρης Σερβετάλης συζήτησε με τους παραγωγούς και τον σκηνοθέτη της παράστασης για τη συμμετοχή του στον «Ρινόκερο» και ενώ ήδη είχαν αρχίσει να λαμβάνονται μέτρα για την είσοδο σε συγκεκριμένους χώρους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο ηθοποιός είχε πει ότι θα αποχωρήσει σε περίπτωση που τελικά τα θέατρα υποδέχονται μόνον εμβολιασμένους και αποκλείσουν μερίδα πολιτών.

Οταν μάλιστα ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για το πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι και επιτρεπόταν η είσοδος στους ανεμβολίαστους με rapid test, είχαν πει με τους παραγωγούς ότι ξεκινούν, ανεβαίνει η παράσταση και βλέπουν.

Μετά και τα μέτρα που τέθηκαν σήμερα σε ισχύ, ο Αρης Σερβετάλης, εν τέλει, αποχώρησε.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κατάθεση Αναφοράς από τον κ. Θ. Μωραΐτη: «Εκτός τόπου και χρόνου τανέα κυβερνητικά μέτρα για την αγορά. Η κυβέρνηση να προσγειωθείστην πραγματικότητα»

Αναφορά προς τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου «ο Ερμής» με θέμα: «Τα συνεχή μέτρα στοχοποιούν και εξοντώνουν το λιανικό εμπόριο».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή νέων μέτρων, που περιορίζουν τη λειτουργία του Λιανικού Εμπορίου».

Η εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων, δε, χαρακτηρίστηκε «εκτός πραγματικότητας για πόλεις σαν το Αγρίνιο», το οποίο δεν είναι μεγάλο αστικό κέντρο, άρα σε αυτό δεν έχει λογική βάση η έναρξη της αγοράς στις 10 το πρωί. Τονίστηκε, μάλιστα, πως κάτι τέτοιο επιβαρύνει την ήδη «ελάχιστη επισκεψιμότητα» στην αγορά, λόγω των μέτρων που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις 6 Νοεμβρίου.

Ο ΕΣΑ δεν παρέλειψε να επισημάνει το «διαχωρισμό στο ωράριο μεταξύ του λιανικού εμπορίου και των πολυκαταστημάτων τροφίμων».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «τα συνεχόμενα νέα μέτρα στο λιανικό εμπόριο έχουν φέρει μεγάλη μείωση της αγοραστικής κίνησης και ιδιαίτερα λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα», με την «αγωνία του κόσμου του λιανεμπορίου για το πώς θα επιβιώσει» να κορυφώνεται.

Τέλος, ο ΕΣΑ καλεί την κυβέρνηση «να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των μικρών επιχιερήσεων», ακριβώς λόγω «των περιοριστικών μέτρων λειτουργίας της αγοράς, τα οποία έχουν επιφέρει μεγάλη πτώση του τζίρου».

Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε σχετικά:

«Εκτός τόπου και χρόνου τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την αγορά:

  • Τορπιλίζουν την ήδη έκρυθμη κατάσταση
  • Καταβαραθρώνουν τον τζίρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου
  • Ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και -για μια ακόμη φορά- ευνοούν τις μεγάλες αλυσίδες και τους κολλητούς

Μπορεί να έχουν κάποια λογική βάση στα μεγάλα αστικά κέντρα, λόγω πχ. της ανάγκης που υπάρχει για αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Σε μια πόλη όπως το Αγρίνιο, ωστόσο, δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία να εφαρμόζεται αυτός ο παραλογισμός, που, το μόνο που επιτυγχάνει, είναι να εντείνει τις ανισότητες, την οικονομική καθίζηση και το μπάχαλο. 

Κάποιος πρέπει να προσγειώσει την κυβέρνηση στην ελληνική πραγματικότητα. Να την βοηθήσει να δει και να κατανοήσει την ελληνική κοινωνία, τις ανάγκες της, αλλά και την εξαθλίωση στην οποία με μαθηματική ακρίβεια την οδηγεί.

Απαιτούμε να λάβει μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της αγοράς κι απαιτούμε να το κάνει τώρα.

Διαφορετικά, θα είναι η ίδια η πραγματικότητα που θα προσγειώσει την κυβέρνηση.

Και η προσγείωση θα είναι ανώμαλη».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός. Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο υπουργός με ανάρτηση του στο Facebook.

Ο Σπήλιος Λιβάνος έγραψε:

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο #κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Χτύπησε, λοιπόν, και τη δική μου πόρτα δύο μόλις μέρες πριν το προγραμματισμένο ραντεβού μου για την τρίτη δόση.

Όπως ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις επόμενες ημέρες θα εργάζομαι από το σπίτι με τηλεργασία. Είμαι αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι ο #εμβολιασμός θα μου επιτρέψει να επανέλθω σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς. Εύχομαι σε όλους όσοι βιώνουν ανάλογη εμπειρία, να την ξεπεράσουν γρήγορα και ανώδυνα».

Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ 22 11 2021

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή – Διαθέσαμε 680 εκατ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τόνισε – Η ακρίβεια είναι εξωγενής και θα δούμε αποκλιμάκωση στο πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «Δεν χρειαζόμαστε μετά τους αρνητές της πανδημίας και αρνητές στην οικονομία» δήλωσε

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, ανοιξε η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, τις ανατιμήσεις και την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «πέντε αλήθειες για την οικονομία» και ανακοίνωσε τρία μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και άτομα με αναπηρία:

1. Την έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 ενεργούς (εμβολιασμένους) υγειονομικούς και προσωπικό του ΕΚΑΒ
2. Πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 συνταξιούχους
3. Πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία

Είμαι εδώ για να απαντήσω σε όσα εύλογα απασχολούν τους πολίτες την περίοδο αυτή. Θα περιγράψω την αντικειμενική πραγματικότητα επικαλούμενος επίσημα στοιχεία ΕΣΤΑΤ και Eurostat. Η πορεία της εθνικής οικονομίας και η καθημερινότητα των νοικοκυριών δεν προσφέρονται για φθηνούς λαϊκισμούς, αλλά για καθαρές αλήθειες, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρώτη αλήθεια: Υπάρχει παγκόσμια κρίση τιμών. Η έξοδος από τα lockdown έφερε παγκόσμια αύξηση ζήτησης και κατανάλωσης χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα. Η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Και γι’ αυτούς τους λόγους ανέβηκαν οι τιμές ενέργειας εκτινάσσοντας την αξία παραγωγής και μεταφοράς των αγαθών.

Υπάρχει συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα οικονομολόγων και τραπεζιτών σχετικά με την αιτία του φαινομένου. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι θα είναι πρόσκαιρο το φαινόμενο που συνδέεται με πρωτοφανή διαταραχή στην ζήτηση και από ταχύτατη ανάκαμψη που βρήκε τις εταιρείες απροετοίμαστες. Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και θα έχει πιο δομικά χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ τάσσεται υπερ της πρώτης άποψης εξ ου και είναι διστακτική στην αύξηση επιτοκίων και ανάσχεση της αναπτυξιακής προοπτικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε τέτοιες πληθωριστικές τάσεις. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην χρηματοπιστωτική κρίση 2007-8 αλλά και στην κρίση χρέους. Και τότε τα βασικά αγαθά ανατιμήθηκαν, υπήρξαν δυσοίωνες προβλέψεις αλλά τελικά αποδείχθηκε το φαινόμενο παροδικό. Θα δουμε αποκλιμάκωση λοιπόν στο πρώτο τρίμηνο 2022.

Ποια η κατάσταση στην πατρίδα μας; Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1% την Ελλάδα στο 2,8% χώρες όπως η Ισπανία στο 5,4% και η Ρουμανία στο 6,5%

Έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη συζήτηση να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων που επικαλούμαστε. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία πληθωρισμού για τον Οκτώβριο. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα γι’ αυτό και το καλάθι στην πατρίδα μας παραμένει συγκριτικά καλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες.

Αν δει κανείς το καλάθι στα τρόφιμα η αύξηση μηνιαίως είναι 0,1% στην Ιταλία, Γαλλία 0,7% στην Ισπανία 1,3% που σημαίνει ότι και στην οικονομία – εκτός από τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία  δεν μας τα λένε πολύ καλά οι νεόκοποι φίλοι σας σοσιαλιστές με τους Ποδέμος ως προς την αντιμετώπιση της οικονομίας.

Με ρωτάτε αν είναι φίλος μου ο Σάντσεθ; Εσείς επιδιώκατε να συναντηθείτε με τον κ. Σάντσεθ.

Ερχόμαστε στην γενεσιουργό αιτία αυξήσεων που είναι οι αυξήσεις τιμής ρεύματος Η αύξηση τιμής ενέργειας είναι αποτέλεσμα μιας βασικής στρέβλωσης που δημιουργήθηκε στην αγορά φυσικού αερίου, έχει οικονομικές και γεωπολιτικές αιτίες και επηρέασε όλες της ευρωπαϊκές χώρες. Η τιμή καθορίζεται από ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό και καθορίστηκε από υψηλή τιμή φυσικού αερίου.

Αυτά είναι τα δεδομένα πάνω στα οποία θα πρέπει να στηρίξουμε την σημερινή μας συζήτηση. Τα αναφέρω όχι εφησυχάζοντας. Η παραμικρή αύξηση τιμών επιβαρύνει τους πολίτες και την ανάπτυξη της χώρας.

Η εθνική άμυνα που δείχνουμε στην παγκόσμια αύξηση τιμών δεν είναι τυχαία. Δεν έτυχε, πέτυχε. Με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων σημαντικών αυξήσεων στην ενέργεια η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στην λήψη μέτρων αιχμής. Και δεύτερον γιατί το εισόδημα νοικοκυριών είχε προηγουμένως θωρακιστεί τα προηγούμενα 2 χρόνια. Και η πολιτική της κυβέρνησης το διατηρεί ενισχυμένο.

Ανακοινώσαμε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Στην πορεία αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε γιατί η αύξηση ξεπέρασε τις προβλέψεις. Διπλασιάσαμε την επιδότηση των τιμολογίων. Αναστείλαμε την χρέωση ρυθμίσεων κοινής ωφέλειας για επιχειρήσεις.

Το συνολικό ποσό που διαθέτουμε για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις τιμών ενέργειας και θέρμανσης είναι 680 εκατ. ευρώ. Αν κάνετε αναλογικό υπολογισμό θα δείτε ότι ποσοστιαία η στήριξη είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Και επίσης το επίδομα θέρμανσης θα είναι και φέτος διπλάσιο και δίνεται με αντικειμενικά κριτήρια που λαμβάνουν πραγματικές καιρικές συνθήκες.

Εικάζω ότι σίγουρα θα αναφερθείτε και στην ΔΕΗ θέλω να σας πω ότι η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή. Η ΔΕΗ είναι σήμερα ισχυρή, μας την παραδώσατε στα όρια χρεωκοπίας και πριν από λίγες ημέρες έκανε αύξηση κεφαλαίου με τιμή μετοχής 9 φορές μεγαλύτερη από αυτή που μας παραδώσατε. Μια ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις ενέργειας και να στηρίξει τους καταναλωτές και να συμπαρασύρει ανταγωνιστές σε αντίστοιχη πολιτική ως προς τις τιμές και τον τρόπο πληρωμής. Η όποια αύξηση παρατηρηθεί εντός χειμώνα να μπορεί να επιμεριστεί στους επόμενους μήνες.

Μιλάμε για τολμηρό πρόγραμμα που απλώνεται σε όλα τα επίπεδα από τον πρωτογενή τομέα και μεταποίηση έως το κάθε νοικοκυριών. Όλα αυτά ταυτόχρονα με πολλές παράλληλες παρεμβάσεις λειτουργούν ανακουφιστικά απέναντι στην αύξηση τιμών γιατί αυξάνουν το εισόδημα πολιτών.

Ενδεικτικά 6% ΦΠΑ στις ζωοτροφές, μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (ΜΜΜ, καφές κ.α.) και μαζί με αυτές τις παρεμβάσεις δρομολογήθηκαν ειδικές παρεμβάσεις για νέους όπως κατάργηση τέλους κινητής τηλεφωνίας, κατάργηση εισφορών για εργασία και το πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο» [που χρηματοδοτεί με 600 ευρώ τους νέους εργαζόμενους στην αρχή της καριέρας τους. Και βέβαια την αύξηση κατώτατου μισθού. Προανήγγειλα ότι εκτός από την προαποφασισμένη αύξηση που θα ξεκινήσει 2022 θα υπάρξει εντός έτους μια ακόμα αύξηση για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας. Συμμετοχή στην ανάπτυξη πρέπει να έχουν όλοι και κυρίως οι πιο αδύναμοι

Υπό την εποπτεία του Υπ Ανάπτυξης εντείνονται και οι έλεγχοι στην αγορά ώστε η πρόσκαιρη αναστάτωση να μην μετατραπεί σε μόνιμη κερδοσκοπία. Σε κοινοτικό επίπεδο η χώρα πρωτοστατεί στην δημιουργία νέας ενεργειακής πολιτικής στο πλαίσιο ενεργειακής αυτονομίας της ΕΕ. Εχουμε υποβάλλει μια σειρά από προτάσεις που ενισχύουν θέση Ευρώπης στην αγορά φυσικού αερίου και να ενισχυθεί η θέση κρατών ως προς την αποθήκευση ενέργειας.

Αυτές οι αλήθειες συμπληρώνονται από μια ακόμα που θεωρώ πιο σημαντική. Είναι η αύξηση μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 7,4% μέσα στα προηγούμενα 2 χρόνια όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν 3,5%. Και μην ξεχνάμε την φροντίδα στους αδύναμους με την φροντίδα εντός Δεκεμβρίου να χορηγηθεί στους διπλάσιο εισόδημα αλληλεγγύης.

Είμαστε σε θέση σήμερα να μιλάμε για στήριξη του εισοδήματος γιατί υλοποιήσαμε με συνέπεια όπως δεσμευτήκαμε μια ευρύτερη πολιτική φοροελαφρύνσεων και ανάπτυξης για όλους. Σήμερα οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος ΕΝΦΙΑ, εισφορές, όλοι οι συντελεστές έχουν υποχωρήσει, Η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα γι αυτό και τα νοικοκυριά έχουν σήμερα καλύτερο εισόδημα από ότι επι των δικών σας ημερών.

Πρόκειται ευτυχώς για τους Έλληνες, δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιστροφή της φοροεπέλασης που εσείς εφαρμόσατε επί 4,5 χρόνια. Η ζωή αποδεικνύει ότι η λελογισμένη μείωση φόρων και εισφορών μεγεθύνει  το εισόδημα και πυροδοτεί την απασχόληση και την ανάπτυξη δημιουργώντας πολλές μόνιμες δουλειές που φέρνουν πίσω πολλούς νέους από το εξωτερικό.

Ξαναλέω κάτι που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε. Όλα αυτά έγιναν την περίοδο που αντιμετωπίζουμε την πανδημία και εθνικές απειλές. Με παραπάνω από 40 δισ. ευρώ η κυβέρνηση αυτή στήριξε το ΕΣΥ κρατώντας όρθια την παραγωγή και την κοινωνία. Κέρδισε τις προκλήσεις χωρίς να χάσει τον προσανατολισμό της. Γι’ αυτό και η Ελλάδα σήμερα σύμφωνα με εκτιμήσεις Κομισιόν εμφανίζει για επόμενα 2 χρόνια την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η προβλέψεις επιτροπής είναι 7,1% για το 2021 και 5,2% για το 2022. Αθροιστικά 12,3%.

Η πιο σημαντική επιτυχία πολιτικής μας δεν είναι τα νούμερα ανάπτυξης αλλά τα πραγματικά νούμερα που δείχνουν μείωση ανεργίας. Η Ελλάδα εν μέσω κορωνοϊού είναι πρωταθλήτρια στην μείωση ανεργίας. διαψεύδοντας Κασσάνδρες και όσους προέβλεπαν ότι αμέσως μετά την άρση των μέτρων υποστήριξης κορωνοϊού η ανεργία στην χώρα μας θα εκτινασσόταν. Εγινε τελικά το ανάποδο. Πρέπει να είναι κάποιος κακόπιστος για να μην αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα συγκεντρώνεται τεράστιο επενδυτικό ενδοαφέρον που δημιουργεί πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Ρωτήστε τα νέα παιδία που έφυγαν επι ημερών σας γιατί βλέπουν σήμερα ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η πιο αποτελεσματική πολιτική μείωσης των ανισοτήτων. Στρέφουμε όλη μας την ενέργεια για να μπορέσουμε πάνω απ’ όλα να είμαστε συνεπείς με την δέσμευση που δώσαμε προεκλογικά : δουλειές – δουλειές – δουλειές. Και αυτές τις δουλειές τις δημιουργεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η έκθεση του ΕΜΣ κατατάσσει την Ελλάδα 4η στον κόσμο και 3η στην Ευρώπη με βάση τα μέτρα στήριξης αντιμετώπισης της πανδημίας και κυρίως την αποτελεσματικότητά τους ως προς το κοινωνικό τους αποτύπωμα. Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε την νέα δυσκολία των διεθνών ανατιμήσεων χωρίς απώλειες και χωρίς να ξεφύγουμε από την τροχιά προόδου που όλοι μαζί κατακτήσαμε.

Εχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι η μεγάλη υπερπροσπάθεια στήριξης οικονομίας και κοινωνίας εν μέσω κορωνοϊού δημιούργησε και στην χώρα μας προσωρινά σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα. Στο εξής οι κινήσεις μας οφείλουν να είναι αποτελεσματικές και μετρημένες. Να μην χτίζουν πρόχειρα το σήμερα ναρκοθετώντας το αύριο το δικό μας και παιδιών μας. Πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα παροχές που είτε αποδείχθηκαν έωλες ή έκρυβαν νέους φόρους.

Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εξακοντίζει στον δημόσιο διάλογο δημαγωγικά και πλήρως ακοστολόγητα μέτρα. Διάβασα με προσοχή όσα απαριθμεί ο κ. Τσίπρας. Ηταν μια φωτοτυπία του παρελθόντος. Σε μια χώρα που υπάρχει ανάγκη δημιουργικών διαλόγων δεν υπάρχει χώρος για κενού περιεχομένου συνθήματα. Είδα ξανά ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με πολλά λεφτά που δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να γίνει με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Από την πλευρά μου, στο μέτωπο ακρίβειας θέλω να προσθέσω – έχοντας καλύτερη εικόνα για το πώς κλείνει ο χρόνος, τρεις ακόμα πρωτοβουλίες στήριξης συμπολιτών μας:

–        Όπως συνέβη το 2020 και όπως έχω δεσμευτεί δημόσια 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία, ΕΚΒ και κέντρα υγείας θα ενισχυθούν με την καταβολή μισού μισθού. Ένα μέσο ποσό περίπου 900 ευρώ θα αποδοθεί αμέσως στον Δεκέμβριο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα από τα πολλά που τους οφείλουμε
–        Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν  πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος οικογένειας. Ετσι 800 χιλ. συμπολίτες μας θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξη. Είναι μια ανακούφιση τίποτα παραπάνω. Δεν είναι αυτό που τους αξίζει αλλά είναι κάτι που τους βοηθά χωρίς να υπονομεύει την χώρα
–        Το ίδιο επίδομα θα δοθεί σε 173 χιλ συμπολίτες μας με αναπηρία. Πρόκειται για όλους δικαιούχους πρόνοιας. Για τα άτομα με αναπηρία απαιτούνται πολλά θεσμικά μέτρα άλλα είμαι υπερήφανος για την κυβέρνησή μας που ‘έχει συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσκολιών των πιο ευάλωτων. Ως κοινωνία το χρωστάμε. Ως κυβέρνηση το θέλουμε. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη

Συμπληρώνουμε με αυτό το τρόπο μια ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική πολιτική απέναντι στην συγκυρία.

Μένουμε ανοικτοί σε κάθε ρεαλιστική πρόταση. Θα ζητούσα ιδίως από την αξ αντιπολίτευση να μην αρνηθεί και αυτές τις πρωτοβουλίες όπως έκανε δυστυχώς και με πολλά μέτρα στήριξης όπως κατώτατο μισθό, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στις αποζημιώσεις.

Η πατρίδα θέλει συναίνεση αν όχι συμπαράταξη. Θέλει διάλογο που να στηρίζετε σε πραγματικά δεδομένα αν όχι συμφωνία. .

Κλείνω με έκκληση να μην ξαναπείτε και εδώ κ. Τσίπρα τα όσα υποστηρίξατε στο αίτημα που καταθέσατε. Αφήστε στο παρελθόν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Έχετε βεβαρυμένο παρελθόν. Απαντήστε απλά: δέχεστε ή καταψηφίζετε τα σημαντικά μέτρα εξομάλυνσης του ενεργειακού κόστους Συμφωνείτε ή όχι με την έκτακτη ενίσχυση υγειονομικών χαμηλοσυνταξιούχων και αναπήρων. Απαντήσετε για να σας ακούσουν οι συμπολίτες μας. Να σας ακούσουν και όλοι οι Έλληνες ειδικά εκείνοι που έχουν διδαχτεί από το «όσοι υπόσχονται τα πολλά και τα μεγάλα δεν είναι ικανοί να κάνουν ούτε τα λίγα ούτε τα μικρά».

Πηγή: protothema.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 7/9/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:    «Ένα στα τρία παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και “ΚΔΑΠ”»

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγανακτισμένους γονείς και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, ορατός διαφαίνεται ο κίνδυνος, χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες να μείνουν έκθετες, όσον αφορά στην φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς και σε «ΚΔΑΠ», μέσω επιδοτούμενου προγράμματος κάλυψης της σχετικής δαπάνης, με αποτέλεσμα να ωθηθούν οι ανωτέρω γονείς να αναζητήσουν λύση, είτε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, είτε σε θέσεις δημοτικών παιδικών σταθμών, με πληρωμή των τροφείων από τον χαμηλό οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και αφορούν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», που υλοποιεί η «Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης» («ΕΕΤΑΑ»), καθώς και σύμφωνα με αποτελέσματα από το πρόγραμμα «Οικονομική στήριξη οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας», που λειτουργεί συμπληρωματικά, περισσότερα από 83.000 βρέφη και νήπια μένουν εκτός δωρεάν φιλοξενίας σε «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης» («ΚΔΑΠ»), παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρόκειται για έναν αριθμό - ρεκόρ απόρριψης αιτήσεων. Τα 83.000 παιδιά, που έμειναν εκτός, καταδεικνύουν την ανυπαρξία υποδομών και σχετικής πρόνοιας, ικανών να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών και βέβαια, αποκαλύπτουν την σχετική λειψή κρατική χρηματοδότηση. Γεγονός είναι ότι, οι θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών υπολείπονται σημαντικά της ζήτησης, ενώ σε πολλούς Δήμους δεν λειτουργούν καν βρεφικά τμήματα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε αφενός, να ενταχθούν στο υφιστάμενο δίκτυο επιδοτούμενης υποστήριξης των προνηπίων και να καταστούν ικανές να φιλοξενήσουν περισσότερα προνήπια οι υπάρχουσες δομές Προσχολικής Αγωγής, και αφετέρου, να διασφαλισθεί η πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των παιδιών της χώρας, είτε σε «ΚΔΑΠ», είτε σε Δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς;
  2. Δεδομένου του ότι οι θέσεις των Δημοτικών παιδικών σταθμών υπολείπονται σημαντικά της ζήτησης και του ότι σε πολλούς Δήμους δεν λειτουργούν βρεφικά τμήματα, προτίθεσθε να καλύψετε το σύνολο των σχετικών αναγκών, το συντομότερο, αυξάνοντας την επί τούτου κρατική χρηματοδότηση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Ένα στα τρία παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ.

ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ.8919/13-9-2021 ΕΡΩΤΗΣΗ.

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελά και Κ.Χητά, σας πληροφορούμε τα εξής:

Α. Στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», παρέχεται πρόσβαση παιδιών σε δομές παιδικής προστασίας (όπως Βρεφικοί-Βρεφονηπιακοί- Παιδικοί Σταθμοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Σ.Ο.Φ.), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ), εργαζομένων (μισθωτών/ αυτοαπασχολούμενων μητέρων) ή και ανέργων.

Τα κριτήρια για την πρόσβαση των παιδιών, μέσω της προαναφερόμενης δράσης, ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Επικρατείας, η οποία εκδίδεται υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Για το σχολικό έτος 2021-2022 έχει εκδοθεί η αριθμ. 78812/2021 ΚΥΑ (3116 Β΄).

Στα ωφελούμενα άτομα της δράσης, δηλαδή τα άτομα που λαμβάνουν voucher, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν τη δημοτική ή ιδιωτική δομή, ενώ οι δομές (βρεφονηπιακοί/ βρεφικοί, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ/ ΚΔΑΠμεΑ), εισπράττουν την αξία τοποθέτησης με εξουσιοδότηση των ωφελούμενων.

Για το προαναφερόμενο πρόγραμμα έτους 2021- 2022 και σύμφωνα με τα από 31.8.2021 στοιχεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε - δικαιούχου υλοποίησης της αναφερόμενης δράσης - υποβλήθηκαν συνολικά για όλες τις δομές 167.104 αιτήσεις για 232.203 παιδιά, ενώ υπήρξαν

29.108 αιτήσεις, ελλιπείς ή άκυρες.

Έλαβαν voucher συνολικά 118.443 δικαιούχοι για 152.269 παιδιά, προκειμένου να εγγραφούν σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς της επιλογής τους.

Έλαβαν voucher, ανεξαρτήτως της μοριοδότησής τους, όλοι/ες οι δικαιούχοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη Δράση, για τις κατηγορίες των Βρεφικών σταθμών (37.323 voucher), Παιδικών Σταθμών (44.993 voucher) καθώς και για τα ΚΔΑΠμεα (6.902 voucher).

Για την κατηγορία ΚΔΑΠ, τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη Δράση, είναι 113.877 και από αυτά έλαβαν voucher τα 63.051 παιδιά, βάσει μοριοδότησης και μέχρι της εξάντλησης του προϋπολογισμού. Η μοριοδότηση γίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και την οικογενειακή κατάσταση των αιτούντων (αριθμός παιδιών, αιτούντες με αναπηρία, μονογονεϊκότητα, τριτεκνία ή παλυτεκνία, αναπηρία συζύγου). Ο αριθμός των επιλαχόντων παιδιών ανέρχεται στα 50.826.

Ο προϋπολογισμός της Δράσης είναι συνολικά 279.000.000€ και προσδιορίζεται με το άρθρο

13 της αριθ.78812/14.7.2021 ΚΥΑ [Χρηματοδότηση από ΠΕΠ: 35.100.000, ΠΕΠ ΑΜΕΑ: 2.030.000, ΕΠΑΝΑΔΒΜ: 37.353.548 και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ: 204.516.452]

Β. Με το άρθρο 35 του ν.4704/2020 (133/Α΄), θεσπίστηκε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών, μέσω παροχής θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Διευρύνθηκε έτσι το πεδίο των ωφελούμενων, συμπεριλαμβάνοντας και οικογένειες υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. (α΄ και β΄ βαθμού), ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των ωφελουμένων εργαζομένων μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της αύξησης εισοδηματικού κριτηρίου του οικογενειακού εισοδήματος. Το πρόγραμμα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Για το εν λόγω στο Πρόγραμμα υποβλήθηκαν συνολικά 15.680 αιτήσεις για 18.660 παιδιά. Εξ αυτών 3.898 αιτήσεις ήταν  ελλιπείς ή άκυρες.

Έλαβαν voucher όλοι όσοι κατέθεσαν πλήρη φάκελο και ικανοποιούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα (εισοδηματικά, οικογενειακή και εργασιακή κατάσταση αριθμός τέκνων). Συγκεκριμένα έλαβαν voucher 13.373 δικαιούχοι για 14.762 παιδιά (6.742 νήπια και 8.020 βρέφη).

Ο προϋπολογισμός της Δράσης είναι συνολικά 29.700.000€ και προέρχεται αποκλειστικά από πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Γ. Με τις διατάξεις του άρθρου 51 του ν.4520/2018 (30 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν.4659/2020 (21 Α΄), θεσπίστηκε η υλοποίηση προγράμματος χρηματοδότησης Δήμων για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας για την ενίσχυση πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης, σε Δήμους των οποίων οι υπηρεσίες ή τα νομικά τους πρόσωπα λειτουργούν ή δεν λειτουργούν

βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κατ΄εξουσιοδότηση των ως άνω διατάξεων εκδόθηκε η αριθ. Δ 11/οικ.21568/620/2018 ΚΥΑ (1409 Β΄) όπως ισχύει. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τέλος του 2021 και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των  15.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι Φορέας υλοποίησης, εκτέλεσης και διαχείρισης των προαναφερόμενων προγραμμάτων έχει οριστεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που διαθέτει για την ενιαία εφαρμογή τους.

Τέλος επισημαίνεται ότι η παροχή προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών προσχολικής ηλικίας, είναι βασικός πυλώνας της μέριμνας για τα παιδιά, της προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών στην πρόσβαση και λήψη ποιοτικής εκπαίδευσης και φροντίδας, πριν την ένταξή τους στο σύστημα της τυπικής εκπαίδευσης, καθώς και της προσπάθειας για τη βελτίωση των δημογραφικών δεικτών στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία των Κ.Δ.Α.Π. αποτελεί ουσιαστική συνεισφορά στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο, ενώ παράλληλα ενισχύεται η στήριξη των γονέων στο συνδυασμό των οικογενειακών και εργασιακών τους υποχρεώσεων.

Στόχος του Υπουργείου μας είναι η περαιτέρω στήριξη των θεσμών προσχολικής αγωγής (παιδικών/βρεφικών/ βρεφονηπιακών σταθμών) και των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, προκειμένου να εκπληρώσουν το σκοπό τους και ανταποκριθούν στις ανάγκες των ομάδων που εξυπηρετούν.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΟΜΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός: Εμπόρευμα ή ανάγκη και δικαίωμα;» διοργανώνει την Τρίτη 23 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Ομιλητές θα είναι ο Θοδωρής Λιάπης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Βασίλης Νικάκης, πρώην διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ

Η κατάσταση με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και γενικότερα με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή του Μεσολογγίου, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στα ήδη προϋπάρχοντα προβλήματα ενός  κορεσμένου ΧΥΤΑ που λειτουργεί χωρίς άδεια εδώ και  χρόνια, ήρθε να προστεθεί η καταστροφή μεγάλου μέρους του υπό κατασκευή νέου κυττάρου του ΧΥΤΑ, με την φωτιά που ξέσπασε  πριν από λίγους μήνες. Επίσης,  η  καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου με το οποίο σε κάθε νομό συστήθηκε ένας Φορέας Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ), ήρθε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Η κατάσταση πλέον είναι εκρηκτική και ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου κινδύνεψε να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Προφανώς μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία συντήρησε  και διόγκωσε  καθόλη τη διάρκεια της θητείας της μια άκρως προβληματική κατάσταση, παραδίδοντας  την καυτή πατάτα στη νυν δημοτική αρχή. Όμως και η τωρινή δημοτική  αρχή επί 2,5 χρόνια αρκείται σε μια στείρα διαχείριση του θέματος, αδυνατώντας να βρει βιώσιμες λύσεις και στοχοποιώντας διαρκώς τους εργαζόμενους του Δήμου. Πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Οι πολίτες του Μεσολογγίου αντιλαμβάνονται  και θα αποδώσουν το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα. Τώρα όμως, προέχει η επίλυση του προβλήματος. Είναι η ώρα των αποφάσεων και των έργων. 

Απαιτείται άμεσα να δοθεί  μεταβατική  λύση στο πρόβλημα, μέσω :

  • Άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση για έκτακτη χρηματοδότηση. 
  • Ενίσχυσης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου σε προσωπικό, στόλο απορριμματοφόρων και νέους κάδους. 
  • Εξασφάλισης της συνέχειας της μεταφοράς των απορριμμάτων σε γειτονικούς Δήμους. 
  • Εξασφάλισης χρήσης Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) άλλου κοντινού  Δήμου μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα. 

Ταυτόχρονα απαιτείται η εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος:

  • Με την ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής και λειτουργίας του 3ου  και 4ου  Κυττάρου του Χ.Υ.Τ.Α.
  • Με την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. 
  • Με την υλοποίηση ενός σοβαρού σχεδίου ανακύκλωσης στο Δήμο με δράσεις συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να μειωθεί ο  όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α).

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της 18/11/2021 φαίνεται ότι ελήφθησαν κάποιες  αποφάσεις που μπορεί υπό προϋποθέσεις  να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση του προβλήματος.  Σε κάθε περίπτωση ας το συνειδητοποιήσουν όλοι,  Δήμαρχος, δημοτικές παρατάξεις, δημοτικοί σύμβουλοι: δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χάσιμο χρόνου. Οι ευθύνες είναι προφανείς. Όμως τώρα είναι η ώρα της δράσης.  Οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να καθίσουν σε ένα τραπέζι ώστε να αναζητηθεί άμεσα η βέλτιστη λύση  στο πρόβλημα.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας αφορά όλους. Είναι θέμα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, είναι θέμα περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας. Την ίδια στιγμή όμως είναι και δείγμα  πολιτισμού μιας κοινωνίας. Το Μεσολόγγι της ένδοξης ιστορίας, το Μεσολόγγι με το απαράμιλλο  φυσικό περιβάλλον δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει αυτή την εικόνα και   να αποτελεί το αρνητικό παράδειγμα της χώρας. 

Το θέμα του ΧΥΤΑ πρέπει να επιλυθεί άμεσα. 

Αποδείχτηκε βέβαια περίτρανα ότι το πρόβλημα δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά η έλλειψη «εργαλείων» και διαδικασιών.

Γραφείο τύπου 

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ