Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  4:43: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 18:19

Τροπολογίες από το ΚΚΕ για να μειωθεί το κόστος παραγωγής στους αγρότες

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε το ΚΚΕ για να μειωθεί το κόστος παραγωγής στους αγρότες στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Αφορούν την επιστροφή Ε.Φ.Κ αγροτικού πετρελαίου, την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση για την επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου αναφέρεται πως το συγκεκριμένο μέτρο επιστροφής φόρου στους αγρότες είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος παραγωγής το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα τον Έλληνα αγροτοκτηνοτρόφο.

Η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μικρή σε σχέση με την επιβάρυνσή του από αντίστοιχες φοροελαφρύνσεις που ισχύουν για άλλους “επαγγελματίες” (εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρείες κλπ).

Για τη δεύτερη, που αφορά την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, το ΚΚΕ επισημαίνει πως το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης για τους αγρότες – καταναλωτές αγροτικού ρεύματος είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος άρδευσης το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής του Έλληνα αγροτοκτηνοτρόφου.

Τέλος, η τροπολογία για μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα, στόχο έχει να εξασφαλίσει ρευστότητα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν εξαιτίας της ακρίβειας και των καταστροφών σε γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή λόγω καιρικών φαινομένων.

Τις τροπολογίες υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ 

Γιώργος Λαμπρούλης

Νίκος Καραθανασόπυλος

Μαρία Κομνηνάκα

Διαμάντω Μανωλάκου

Γιώργος Μαρίνος

Νίκος Παπαναστάσης

Λεωνίδας Στολτίδης

Μανώλης Συντυχάκης.  

  sinidisi.gr