Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  7:04: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024

Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν. 5026/2023 - Τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια - Αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - Εναρμόνιση με τον ν. 4624/2019 της χρήσης πληροφοριών από τις Κοινές Ομάδες Έρευνας και κατά την εκτέλεση Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας - Άλλες διατάξεις».

Αν παρακολουθούσε κανείς όσα έγιναν σήμερα στο κοινοβούλιο θα έλεγε ότι επιλύσαμε ένα μείζον ζήτημα. Και το ζήτημα είναι μείζον. Είναι πολύ σοβαρό. Και φαίνεται πως γι’ αυτό το λόγο βρίσκονται σήμερα εδώ 5 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα, που το αφήσατε να περάσει έτσι, είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που επιχειρείται.

Το πιο σύντομο ανέκδοτο σήμερα είναι το «Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα». Όταν η εκάστοτε κυβέρνηση διορίζει την ηγεσία του Αρείου Πάγου, είναι δυνατόν να μιλάμε για ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Είναι αυτή ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Όχι! Όταν μάλιστα πολλοί εξ αυτών των δικαστικών γνωρίζουμε ότι έρπουν για να ανέβουν ψηλά; Άρα για τι πράγμα μιλάμε εδώ μέσα;

Και τι κάνετε σήμερα; Όλα τα κανάλια θα παίζουν το θέμα των υποκλοπών και όχι αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση. Ξέρετε η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη έλεγε ότι ο κόσμος χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: σε αυτούς που έχουν το πρόβλημα και σε αυτούς που είναι το πρόβλημα.

Όποτε λοιπόν η κυβέρνηση έχει πρόβλημα, έρχεται εδώ ο κος Βορίδης και η βουλή όλη παίζει στην γραμμή Βορίδη, που έχει την ικανότητα να βαφτίζει το κρέας ψάρι και να μας εξηγεί αύριο τι δεν έγινε χθες.

Και αναρωτιέμαι, ο υπουργός δικαιοσύνης ο κος Φλωρίδης δεν μπορούσε να έρθει να δώσει εξηγήσεις; Δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει; Έπρεπε να έρθει ο κος  Βορίδης; Βέβαια. Γιατί με αυτόν τον τρόπο πετύχατε να αλλάξετε την ατζέντα!

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα νομοθετικό πραξικόπημα στην Βουλή. Ένα πραξικόπημα με στόχο το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Γιατί;

Εγκρίνετε την παραγραφή των φορολογικών κακουργημάτων στα 5 χρόνια. Αυτό δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς, αλλά 300 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών είναι δικαστικοί, είναι γενικοί γραμματείς, είναι υπεύθυνοι προμηθειών. Είναι όλα τα λαμόγια που τρώνε από το κρατικό χρήμα και δεν είναι υπόλογοι για τίποτα. Την ίδια ώρα για τους πολίτες η παραγραφή παραμένει στα 15 ή και 20 χρόνια! Πόσο σύννομο είναι αυτό;

Επιχειρείται η αποδυνάμωση της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, που με ανακοίνωση που εξέδωσαν τάσσονται κατηγορηματικά κατά της παραγραφής στα 5 χρόνια. Δεν συναινούν.

Σας εξευτελίζει ακόμα και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Από τις 6 Ιουνίου είχα καταγγείλει το σκάνδαλο με το πόθεν έσχες, διότι δεν περιλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να δηλώνονται ούτε τα μετρητά αλλά ούτε και τα κινητά μεγάλης αξίας!

Και μην μας λέτε εμάς για πλατφόρμες γιατί δεν πιάνουν αυτά. Μια πλατφόρμα για να γίνει χρειάζεται 2 μήνες!

Αλλά εσείς, φέρατε νόμο, με τον οποίο αφαιρέσατε τα μετρητά, τους πίνακες, τα ακριβά ρολόγια, το χρυσό και αν εγώ έχω έναν πίνακα που αξίζει 1 εκατ. ευρώ, αν έχω ένα ρολόϊ που κάνει 400.000 ευρώ ή αν έχω 5 τέτοια ρολόγια, αν έχω 2.000 λίρες, αν έχω διαμάντια, δεν έχω υποχρέωση να τα δηλώσω.

Δηλαδή, ένας πολιτικός, ένας δικαστής, ένας πρωθυπουργός, μπορεί να έχει βαλίτσες με εκατομμύρια στο σπίτι του! Ένας διεφθαρμένος κρατικός λειτουργός μπορεί να εξαγοραστεί με έναν πανάκριβο πίνακα ή να ξεπλύνει μίζες αγοράζοντας ένα έργο τέχνης και να μένει ατιμώρητος! Δηλαδή, ξέπλυμα!!

Γιατί λέμε ότι ο πρωθυπουργός ανέχεται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος; Γιατί λέμε ότι ανέχεται τη διαφθορά; Γιατί λέμε ότι νομοθετεί για τον εαυτό του και τους κολλητούς του; Θέλετε το λόγο;

Λοιπόν, ο πρωθυπουργός απέκτησε ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο 412,7 τ.μ. και ένα «τυφλό» 248,06 τ.μ. στο Ζαγόρι στις 31/12/2022 και αμέσως τα συνένωσε. Τι έκανε για να μην δηλωθούν και εμφανιστούν στο Πόθεν Έσχες του 2022; Μετά την αγορά και κατόπιν ενεργειών του, η περιοχή κηρύχθηκε «απάτητο βουνό» και εντάχθηκε στην UNESCO, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να στηθούν ανεμογεννήτριες. Αλλού όμως επιτρέπει να στήνονται ανεμογεννήτριες! Είναι καραμπινάτο ότι κάποιοι νομοθετούν για τον εαυτό τους. Και στις 28/2/2023 έφερε νόμο για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, ενώ μας είπε ότι τα λεφτά για τα δύο οικόπεδα τα βρήκε από την πώληση του σπιτιού του στην Γλυφάδα! Από τότε, εντελώς συμπτωματικά, η ιστοσελίδα του Πόθεν Έσχες των βουλευτών και των υπόχρεων είναι κατεβασμένη! Γιατί; Για σκεφτείτε…

Αφού όμως μιλάτε για δημοκρατία και για δημοκρατικά τόξα, ας έλθουν οι υπουργοί, ας έλθει ο υπουργός και ας δώσουν τα στοιχεία τους και όσα δεν δικαιολογούνται να δημευτούν πάραυτα. Αλλά δεν το κάνετε. Ξέρετε έχει διαφορά το να είσαι υπουργός δικαιοσύνης από το να είσαι φοροτεχνικός. Όσα λέω εδώ δεν τα βρήκα εγώ. Δεν γνωρίζω τα πάντα. Τα βρήκαμε αυτά με την βοήθεια του φοροτεχνικού μας του κου Φωτόπουλου. Τα παραθυράκια που αφήνετε στο νόμο τα βρήκαμε με την βοήθειά του. Και σας κατηγορώ ότι επιχειρείτε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Είστε μια κυβέρνηση βαθιά αποτυχημένη! Και θα σας το αποδείξω:

-1) λέγατε ότι δεν διορίζετε αποτυχημένους πολιτικούς, γενικούς γραμματείς κλπ. Τελικά τους διορίσατε!

-2) λέτε ψέμματα για το ρεύμα και δεν κάνετε τίποτα για την μείωση της τιμής του. Ξαναθέσατε σε λειτουργία τους λιγνίτες, πράγμα που αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ: την εβδομάδα από 20 έως 27 Ιουλίου 2024 η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα ήταν πάνω από 12%. Ούτε στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης δεν είχε φθάσει στο 13%! Και έρχεστε και μας λέτε ότι δήθεν έπεσε η τιμή του ρεύματος! Ορίστε καταθέτω στα πρακτικά τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

-3) δεν κάνετε τίποτα για την λειψυδρία. Το 2020 καταθέσαμε ολόκληρη μελέτη αλλά δεν ακούτε και τρέχετε πάντα πίσω από τις εξελίξεις.  

-4) και φέτος η Ελλάδα κάηκε. Πάλι καίγεται η Εύβοια. Μέχρι να φύγετε από την κυβέρνηση θα κάψετε όλη τη χώρα. Οι δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη το 2024 δεν είναι ούτε περισσότερες ούτε λιγότερες. Είναι ακριβώς στον μέσο όρο. Αντίθετα, στην Ελλάδα οι καμμένες εκτάσεις το 2024 είναι περισσότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2006-2023!

-5) καταστρέφετε την κτηνοτροφία. Το κάνετε επίτηδες. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαγόρευσε τη διακίνηση και τις σφαγές ζώων στην Ελλάδα για τον κίνδυνο μετάδοσης της πανώλης. Τις εισαγωγές ζώων από άλλες χώρες δεν τις απαγόρευσε, παρ’ όλο που η ασθένεια ήρθε από την εισαγωγή ζώων. Από τη Ρουμανία ήρθε η πανώλη στην Ελλάδα. Ξεκινήσατε την καταστροφή του κτηνοτροφικού κλάδου και δεν σκέφτεστε ότι οι τιμές θα εκτιναχθούν!

-6) καταστρέφετε την αγροτική παραγωγή. Οι αποζημιώσεις προς τους αγρότες που επλήγησαν από τον Ντάνιελ τον Σεπτέμβριο του 2023, είναι πραγματική κοροϊδία. Την Πέμπτη 25/7/2024 (και με μεγάλη καθυστέρηση) εξοφλήθηκαν οι αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας. Σε αρκετές περιπτώσεις σε Λάρισα και Καρδίτσα οι αγρότες έλαβαν αποζημίωση 4 ευρώ / στρέμμα, άλλοι αγρότες έλαβαν 14 ευρώ / στρέμμα, κάποιοι έλαβαν 40 ευρώ / στρέμμα και ορισμένοι 70 ευρώ / στρέμμα!  Μα πόσο πλουσιοπάροχοι είστε! Πόσα πολλά λεφτά δώσατε στους αγρότες!

Και την ίδια ώρα φέρνετε τροπολογία για να δίνετε λεφτά στα κανάλια ενώ στου αγρότες δεν δίνετε τίποτα.

Αυτό που φέρατε εδώ είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αλλά κύριοι της ΝΔ, καθαρό πράγμα δεν είναι ό,τι πλύθηκε αλλά ό,τι δεν λερώθηκε ποτέ.

Σας λέμε ότι είστε θεατές της αφαίμαξης και της φτωχοποίησης των Ελλήνων. Εσείς σήμερα κρύβετε το μαύρο χρήμα, αλλά ακόμα περιμένουμε να κάνετε κακούργημα το αδίκημα της αισχροκέρδειας. Και δεν έχετε καμμία ντροπή. Οι Έλληνες πεινούν, οι Έλληνες δεν μπορούν να πάνε διακοπές και εσάς το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι το μαύρο χρήμα!

Σε ένα πράγμα μόνο θριαμβεύσατε ως κυβέρνηση: στην Woke Ατζέντα. Την αισχρή τελετή – διασυρμό του Ολυμπιακού ιδεώδους, ο πρωθυπουργός την παρακολούθησε περιχαρής. Παρακολούθησε περιχαρής ως νέος Νέρωνας το …. Θέαμα του διασυρμού του Μυστικού Δείπνου, του άνδρα με τα μούσια που παρίστανε τη γυναίκα και ταυτόχρονα είχαν δίπλα παιδάκια και τα χάϊδευαν!! Την ίδια ώρα, μεγάλες εταιρείες – χορηγοί, αποχώρησαν από την συμμετοχή τους, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν τόλμησε να αποχωρήσει.

Μπορεί να μην είχε το θάρρος να αποχωρήσει. Εμείς όμως στις επόμενες εκλογές θα τον κάνουμε να… αποχωρήσει από την χώρα!!

Κλείνω, λέγοντας στους Έλληνες ό,τι έλεγε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: «Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου».

Αυτό το τέρας διαφθοράς το φτιάξατε εσείς. Τρία κόμματα! Και φτάσαμε τώρα να μιλάμε για την πάταξη της διαφθοράς και δεν γίνεται σωστά η εξέταση του θέματος, αλλά γίνεται έτσι για να το παίξουν τα κανάλια. Εμείς αυτό το τέρας θα το καταστρέψουμε!

Και σήμερα έρχεστε και ψηφίζετε ό,τι πιο  βρώμικο υπάρχει. Επιχειρείτε να ξεπλύνετε το βρώμικο χρήμα.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Θανάσης Παπαθανάσης τόνισε τη σημασία της αναδιαμόρφωσης της ψυχικής υγείας στη χώρα μας.

Ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει τις υφιστάμενες ελλείψεις και να δημιουργήσει ένα πιο ολιστικό και λειτουργικό σύστημα ψυχικής υγείας, που θα προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη και ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

- Για πρώτη φορά, τα άτομα με ψυχικές προκλήσεις θα είναι στο επίκεντρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

- Προτεραιότητα θα δοθεί στην έγκαιρη διάγνωση και ανίχνευση της νόσου, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες των ασθενών.

- Τονίστηκε η ανάγκη μειωμένης χρήσης επικουρικών κλινών και η μείωση της υψηλής αναλογίας αναγκαστικών νοσηλειών που ξεπερνά το 50%.

**Δημιουργία συμπεριληπτικού συστήματος:**

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης στόχος είναι η δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και προσιτού συστήματος υγείας, που θα παρέχει ολιστική και συμπεριληπτική φροντίδα σε εθνικό επίπεδο.

**Ορθότερη κατανομή υπηρεσιών:**

- Διασφάλιση ότι κάθε ασθενής θα λαμβάνει την κατάλληλη υπηρεσία που ανταποκρίνεται στις μοναδικές του ανάγκες, μέσω βελτιωμένης κατανομής των ληπτών υπηρεσιών.

**Νέα Διοικητική Δομή:**

- Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα υπόκεινται σε μία ενιαία διοίκηση, διακριτή από τα Γενικά Νοσοκομεία, με την ευθύνη να αναλαμβάνεται από έναν Υποδιοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. Η νέα δομή θα διασφαλίσει την αποδοτικότητα μέσω καλύτερης διαχείρισης προϋπολογισμού και ανθρώπινων πόρων.

**Αναφορά στο ζήτημα της εξάρτησης:**

- Ίδρυση του νέου Οργανισμού ΕΟΠΑΕ, που δημιουργεί κοινή πύλη εισόδου για τη διαχείριση εξαρτημένων ατόμων βάσει επιστημονικών μοντέλων.

Ο κ. Παπαθανάσης έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων για την επίτευξη ενός ανθεκτικού και αποτελεσματικού συστήματος ψυχικής υγείας που θα εξυπηρετεί με αξιοπρέπεια και σεβασμό όλους τους ασθενείς.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία

 

Το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ πραγματοποίησε το πρώτο πραξικόπημα στην ιστορία των ΗΠΑ αναγκάζοντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από τις επερχόμενες εκλογές, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Δημοκρατικοί διοργάνωσαν πραξικόπημα κατά του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Πήγαν κοντά του και του είπαν: “Φεύγεις. Έχεις πέσει χαμηλά στις κάλπες”» είπε στο Fox News.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους πρόσθεσε ότι αυτό «ήταν πραξικόπημα, το πρώτο από τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα υποτίθεται ότι θα εκπροσωπούνταν από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά μετά την αποτυχία του στην τηλεμαχία του Ιουνίου με τον Τραμπ, οι εκκλήσεις προς τον νυν αρχηγό του κράτους να εγκαταλείψει τον αγώνα έγιναν πιο δυνατές μεταξύ των Δημοκρατικών.

Στις 21 Ιουλίου, αποφάσισε να αποσυρθεί από τον αγώνα και να υποστηρίξει την Χάρις για το ανώτατο αξίωμα της πολιτείας.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το πρόσφατο περιστατικό στην Κάσο, ήρθε να μας υπενθυμίσει τις προθέσεις του Ερντογάν απέναντι στην χώρα μας.

Μπορεί στην ελληνική κυβέρνηση να υπενθυμίζουν κάθε λίγο και λιγάκι πως μετά την περιβόητη διακήρυξη των Αθηνών επικρατεί ηρεμία στους αιθέρες αλλά «ξεχνάνε» να αναφέρουν πως αυτό έχει επιτευχθεί κατόπιν υποχώρησής μας.

Το περιστατικό στην Κάσο που ήρθε σε συνέχεια του περιστατικού με το Oruc Reid το 2020,  όπως έχουμε ήδη γράψει στο pronews.gr και η ασθενής σχεδόν αςθενική αντίδραση της Ελλάδας, δείχνει πως έχουμε αρχίσει ήδη να εκχωρούμε σιωπηρά, σταδιακά αλλά σταθερά την Ελληνική ΑΟΖ!

Το 2020 η ανγτίδρασή μας σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο μέσω του Πολεμικού μας ναυτικού ήταν σαφώς πιο ουσιαστική και παρέπεμπε σε ένα κράτος που ήξερε πως να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Σε επιχειρησιακό μάλιστα επίπεδο ο  Ελληνικός στόλος οποίος είχε αναπτυχθεί σε όλη την ΝΑ Μεσόγειο   από τις 15 Ιουλίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου του 2020 με μεγάλη επιτυχία, με τους Τούρκους να αντιλαμβάνονται πως δεν είχαν διάθεση για παιχνίδια. .

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την  ηρωική επακούμβιση της φρεγάτας Λήμνος στην τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις; Δεν υπήρχε ούτε ένας Έλληνας που να μην αισθανθεί περηφάνια για τους ήρωες του Π.Ν.  

Τι άλλαξε από τότε; Γιατί κάνουμε βήματα υποχώρησης;

Τι άλλο υπάρχει στην διακήρυξη της Αθήνας και δεν το μάθαμε ποτέ;

Τότε, συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μας έλεγαν με ιδιαίτερη έμφαση πως δεν  είναι μια απλή διακήρυξη αλλά «διακήρυξη φιλίας» με την Τουρκία.

Τι φιλία είναι αυτή όταν ο ένας συνεχώς υποχωρεί; Και από πότε γίναμε «κολλητοί»  με τον Ρ.Τ.Ερντογάν;

Είναι προφανές και φαίνεται επί του πεδίου πως «διαμηνύαμε»  πρώτα προφορικά στην Τουρκία πως θα «δώσουμε» ό,τι ζητάει και μετά πως θα φανεί και εμπράκτως.

Κοινώς κάνουμε πίσω σε ότι επιβάλλει  ο Ρ.Τ. Ερντογάν « επί του πεδίου» προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα και να μπορεί να χρησιμοποιήσει εις βάρος μας στο δικαστήριο της Χάγης.

Συνδράμουμε στο να αποκτήσει επιχειρήματα η Τουρκία…

Αυτά που σήμερα είναι  εντελώς παράνομα από την πλευρά της Τουρκίας, αύριο η Άγκυρα θα τα διεκδικεί με τον…νόμο και την «υπογραφή» των σημερινών «ενοίκων» του Μεγάρου Μαξίμου!

Και μετά – λέει –  είμαστε “υπερήφανοιι, που… «δεν έχουμε πια παραβιάσεις στον αέρα»!

Μα δεν έχει λόγους ο Ερντογάν να «σπαταλά» καύσιμα. Εφόσον τα δίνουμε μόνοι μας γιατί να μην κάνει οικονομία;

Τώρα, το εκ του πονηρού διακύβευμα είναι πως στην Αθήνα, οι εμπνευστές αυτής της στρατηγικής υποχώρησης δηλώνουν «υπερήφανοι επειδή  επετεύχθη  «αποκλιμάκωση».

Όταν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου  δήλωνε πως «όταν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε δύο χώρες λύνονται με τρεις τρόπους: ή με μεταξύ μας συμφωνία, ή με προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης ή με πόλεμο».

Τώρα, καταλαβαίνουμε πλήρως τι έχει επιλέξει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Εφόσον λοιπόν οδηγούμαστε σε πλήρη συνθηκολόγηση, γιατί να υπάρξει πια οποιαδήποτε «κλιμάκωση»;

Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ή δεν τον ενδιαφέρει να το καταλάβει είναι πως για  να είσαι επικεφαλής σε ένα  ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος εμπεριέχει και κάποιες ευθύνες. Βαριές ευθύνες όπως το  να προασπίζεσαι την κυριαρχία σου και τα κυριαρχικά σου δικαιώματα.

Αυτό που επίσης θα βρει μπροστά του ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πως όλοι οι υπόλοιποι, είτε είναι σύμμαχοι, είτε δυνητικοί σύμμαχοι και πολύ περισσότερο οι αντίπαλοι σου δεν θα σε αντιμετωπίζουν πια ως «κυρίαρχο» κράτος και θα τους ανοίξει και σε αυτούς η όρεξη… Βλέπε Αλβανία και Σκόπια…

Η σημερινή εξωτερική πολιτική της Αθήνας θα αποτελέσει μάλλον case study για το πως μπορείς να εκμηδενίσεις τα περιθώρια άσκησης  οποιασδήποτε Εξωτερικής Πολιτικής.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργείων πως με τον νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη του 2023 θα περιοριζόταν η ασυδοσία των funds και των εισπρακτικών εταιριών και σε κάθε περίπτωση θα μειώνονταν οι πλειστηριασμοί, οι προσδοσκίες διαψεύστηκαν και οι όποιες προσπάθειες απέτυχαν παταγωδώς… ή μήπως, έτσι απλά, «κάποιοι» επιτρέπουν σε «κάποιους» να πλουτίζουν…;

Δεν είναι τυχαίο πως από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα έχουν διενεργηθεί και έχουν ολοκληρωθεί  28.280 πλειστηριασμοί.

Νόμιμοι; Νομότυποι; Στα όρια του νόμου; Αυτό θα το κρίνει ο εισαγγελέας όταν θα ανοίξει τους χιλιάδες φακέλους που έχουν στείλει οι Δικηγόροι των οφειλετών που παλεύουν καθημερινά για να σώσουν τις περιουσίες των πελατών τους.

Απίστευτο αλλά όμως αληθινό και απόλυτα ελληνικό είναι το γεγονός, πως γυναίκα, του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εδώ και χρόνια συνάψει συμβάσεις με την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. και μάλιστα η μία εκ των συμβάσεων έχει ως αντικείμενο τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» του Τειρεσία. Τι σημαίνει αυτό; Άμεση πρόσβαση στα αρχεία της εταιρίας. Άρα γνωρίζεις ποιος οφείλει, που το οφείλει και αν μπορεί να το εξυπηρετήσει…

Οι μεθοδεύσεις δίνουν και παίρνουν, μέχρι το ακίνητο που έχουν βάλει οι «επιτήδειοι» στο μάτι φτάσει στην διαδικασία του πλειστηριασμού. Άλλωστε το fund με το οποίο συνεργάζεται, επίσης με υπογεγραμμένες συμβάσεις, η ξανθιά κυρία που μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου,  θα επιδιώξει κατόπιν οδηγιών της, να εξασφαλίσει – αγοράσει το χρέος και να το «διαχειριστεί» με τέτοιο τρόπο που εκ των πραγμάτων θα το φτάσουν στην διαδικασία του πλειστηριασμού.

Αμέσως μετά αναλαμβάνει δράση μία από τις μεγαλύτερες κτηματομεσιτικές – real estate – εταιρίες της χώρας. Εκεί συναντάμε και πάλι την  ξανθιά κυρία που έχει θέση στο Δ.Σ της εταιρίας. Τυχαίο που στην συγκεκριμένη κτηματομεσιτική καταλήγουν τα περισσότερα ακίνητα που καταλήγουν σε πλειστηριασμούς;

Εφόσον γνωρίζουν την δράση της συγκεκριμένης κυρίας και στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν σταματούν την δράση της; Μήπως δεν γνωρίζουν; Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία…

Γιατί επίσης δεν ελέγχει κανένας την λειτουργία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. που επί των ημερών της σημερινής διοίκησης γίνονται όργια ατασθαλιών και έχουν επίτηδες κάνει «μπάχαλο» το αρχείο ακριβώς για να δημιουργούνται ζητήματα και λάθη και να μπορεί πιο εύκολα να δρα το «κύκλωμα» που τα πλοκάμια του φτάνουν μέχρι τα υπόγεια του Μαξίμου;

Ανενημέρωτα αρχεία. Τα δεδομένα του Τειρεσία είναι πραγματικά μπάχαλο. Κανείς δεν ξέρει ποιος χρωστάει, πόσα χρωστάει και που βρίσκεται το χρέος του κάθε πολίτη. Του κάθε δανειολήπτη.

Ναι, ο θεματοφύλακας της βάσης δεδομένων στην χώρα μας, αφότου έδωσε δεξιά και αριστερά τα αρχεία –με το αζημίωτο – μετά τα άφησε στην τύχη τους για προφανείς λόγους!

Μεταφέρω ακριβώς την περιγραφή της έννοιας «γραφείο πίστης» όπως την περιγράφουν στον…Τειρεσία:

«Τα Γραφεία Πίστης παρέχουν στις τράπεζες αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση και εκτίμηση της δυνατότητας αποπληρωμής συμβάλλοντας στη χαμηλού κόστους δανειοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων και στην αποφυγή της υπερχρέωσης. Βάσει αντικειμενικών πληροφοριών που συλλέγουν σχετικά με τη συμπεριφορά αποπληρωμών, τις οποίες διατηρούν με υψηλή ασφάλεια, βαθμολογούν την πιστοληπτική ικανότητα και φερεγγυότητα του υποψηφίου δανειολήπτη, προκειμένου οι τράπεζες να αξιολογήσουν το αίτημα, η καθεμία σύμφωνα με τη δική της πολιτική χορηγήσεων. Με απλά λόγια, τα Γραφεία Πίστης επιβεβαιώνουν ότι ο δανειολήπτης θα μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειό του».

Η πραγματικότητα σήμερα για την Τειρεσίας Α.Ε.είναι η εξής: Βαρύνεται με δάνεια στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας που ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Και παρόλο που οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι οι 4 συστημικές τράπεζες, πλέον δεν δίνουν άλλη δανειοδότηση ενώ οι εκπρόσωποι των τραπεζών στο Δ.Σ. έχουν ήδη εκφράσει την δυσφορία τους στον τρόπο διοίκησης του Τειρεσία.

Χρωστάει στους προμηθευτές. Από 60.000 ευρώ μέχρι και 1.000.000 εκατομμύριο ευρώ. Οφείλει, σε εταιρεία πληροφορικής, σε εταιρείες που παρέχουν ελεγκτικές, φορολογικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες και βασικά, χρωστάνε μέχρι και στους προμηθευτές χαρτιού!!!

Έχει έρθει η στιγμή που ο Τειρεσίας πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών, των εισαγγελικών αρχών και να ελεγχθεί.

Ναι, ο ελεγκτής πρέπει να ελεγχθεί άμεσα διότι εκτός από το πρακτικό, οικονομικό κομμάτι υπάρχει και το ηθικό…

Πώς είναι δυνατόν, η εταιρεία εξαιτίας της οποίας βρίσκονται στη μαύρη λίστα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για μικρά ποσά, πολύ μικρότερα των ποσών που χρωστάει ο ίδιος ο Τειρεσίας, να ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θέλουν να μάθουν πόσα χρήματα χρωστάνε και που τα χρωστάνε για να διευθετήσουν τις οφειλές τους, να εξακολουθεί να είναι θεματοφύλακας όταν δεν μπορεί να κουμαντάρει τα δικά της ζητήματα;

Αν από οποιαδήποτε πιστοληπτική πλατφόρμα του δημοσίου ζητήσει ο πολίτης να μάθει τις οφειλές του, μέσα σε μία εβδομάδα, το αργότερο, του στέλνουν τα στοιχεία. Στον Τειρεσία, πόσο χρόνο θέλουν και πρωτίστως πόσο έγκυρα είναι; 

Στο δια ταύτα, κάποιοι πλουτίζουν «πατώντας» επί πτωμάτων εκμεταλευόμενοι την απόγνωση των οφειλετών.

Ονόματα και αναλυτικά στοιχεία βρίσκονται στα χέρια μας και παραθέτουμε δημοσιογραφικά όλα όσα συμβαίνουν. 

Τα γνωρίζει αυτά που γίνονται στην χώρα που διοικεί επί πέντε χρόνια ο πρωθυπουργός;

Γνωρίζει επίσης, πως αυτά γίνονται από άνθρωπο του περιβάλλοντός του;

Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι και πως τώρα που θα το ψάξει, θα επιληφθεί επί του θέματος!!!

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Τρεις είναι οι τραυματίες του τροχαίου ατυχήματος που σημειώθηκε στην περιοχή της Αυλίδας όταν φορτηγό όχημα εξετράπη της πορείας του, στον περιφερειακό δρόμο και έπεσε στις γραμμές του τρένου, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τη διερχόμενη αμαξοστοιχία 1551 που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα-Αθήνα.

Κανενός εκ των τριών τραυματιών η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς τόσο ο ένας ενήλικας όσο και οι δύο ανήλικοι φέρουν ελαφρά τραύματα. Οι επιβαίνοντες στην αμαξοστοιχία φτάνουν τους 130.

Στις φωτογραφίες από το τροχαίο, που βλέπουν το φως της δημισιότητας, αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο έγινε η σύγκρουση. Φαίνεται πως το φορτηγό όχημα έπεσε πάνω στην αμαξοστοιχία χωρίς ωστόσο να υπάρξουν σοβαρά τραυματίες.

Λόγω της ανατροπής του φορτηγού διεκόπη η κυκλοφορία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, μεταξύ Οινόης και Χαλκίδας. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα για να βοηθήσουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης επιβατών από τα βαγόνια όπως και περιπολικά κι ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος &Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας και άλλοι 25 βουλευτές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δασική Υπηρεσία.

Η Δασική Υπηρεσία είναι μια καίρια Υπηρεσία που αντιμετωπίζει πολυποίκιλο όγκο εργασίας με στόχο την εκτέλεση έργων αντιμετώπισης των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην Ερώτηση του: «Παρόλη τη σημασία που η Κυβέρνηση θα έπρεπε να δείχνει, η Δασική Υπηρεσία αντιμετωπίζει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, με κύρια αυτά της  υποστελέχωσης στους κλάδους των Δασολόγων και Δασοπόνων (ειδικότερα σε αυτόν) και κατά συνέπεια την  ηλικία των υπηρετούντων υπαλλήλων. Οι λιγοστοί υπάλληλοι επωμίζονται υπερβολικό όγκο εργασίας ειδικά με την εκτέλεση των προγραμμάτων των ΑΝΤΙΝΕΡΟ, Αναδασώσεων, ΠΑΑ κ.λπ.».

Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής αλλά και σε εξοπλισμό και θα πρέπει να διατεθούν τα κατάλληλα και σωστά συντηρημένα οχήματα για την κάλυψη των αναγκών τους. Επιπλέον με το παλιό οργανόγραμμα είναι περιορισμένες οι θέσεις και χρειάζεται να γίνει νέο οργανόγραμμα. Ακόμα όμως και το ελλιπές ισχύον οργανόγραμμα δεν έχει καλυφθεί και υπάρχουν δασικές υπηρεσίες που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό με υποχρέωση να καλύψουν τεράστιες περιοχές.

Στην συνέχεια ο βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, εάν θα προχωρήσει σε αλλαγή του οργανογράμματος και εάν θα καλυφθούν τα κενά σε υποδομές και εξοπλισμό.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας με μια ανάρτησή του στο Facebook το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές

«Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά» σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας για τις υποκλοπές.

Και καταλήγει: «Μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Δείτε την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Σας μιλώ ως Έλληνας πολίτης και όχι ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά.

Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων.

Γι’ αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Θα ακολουθήσει επίσημη πολιτική δήλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

newsit.gr

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Άρειου Πάγου, η προκαταρκτική εξέταση για το «καυτό» ζήτημα των υποκλοπών ολοκληρώθηκε μετά από δύο έτη και εννέα μήνες από την αναβάθμιση της έρευνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Άρειου Πάγου από την έρευνα «δεν συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».

Παράλληλα, προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ.».

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ε]εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη έχε ως εξής:

1. Oλοκληρώθηκε σήμερα η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποκλοπών, μετά από (2) δύο περίπου έτη συνολικά, (9) εννέα δε μόλις μήνες από την αναβάθμιση της έρευνας, με την ανάθεσή της από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσωπικά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, λόγω της μείζονος σημασίας της υπόθεσης και προς αποτροπή του κινδύνου παραγραφής των ερευνωμένων πράξεων. Ο χρόνος εκτιμάται ως ο απολύτως απαραίτητος ενόψει της ασυνήθιστης έκτασης της έρευνας και της σε βάθος διερεύνησης κάθε πτυχής της υπόθεσης.

2.Ενδεικτικά, κατ’ αυτήν εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, και σχεδόν όλοι οι προτεινόμενοι από τους εγκαλούντες-αναφέροντες μάρτυρες και δη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Διοικητές και Υποδιοικητές και λοιπά μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) την τελευταία 10ετία, μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνσης Οικονομικών Αρχηγείου κ.λπ τα τελευταία χρόνια, καθώς και της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνολικά δε περισσότεροι από σαράντα (40) μάρτυρες.

3.Επελήφθησαν τρεις Ανεξάρτητες Αρχές και δη η ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες, αλλά και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ), Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς και σε εταιρείες και κατέθεσαν τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους.

4.Παράλληλα, σε εξέταση μαρτύρων προέβη και η Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που διενήργησε έρευνες σε εταιρείες και οικίες υπόπτων, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν έγγραφα, φορολογικά στοιχεία και ψηφιακά πειστήρια, τα οποία εξετάστηκαν στη συνέχεια από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Διατυπώθηκαν και απαντήθηκαν δύο αιτήματα Δικαστικής Συνδρομής προς τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας. Διεξήχθη έλεγχος από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και κατατέθηκε το πόρισμά της. Επίσης λήφθηκαν ανωμοτί εξηγήσεις, υποβλήθηκαν υπομνήματα κλπ.

5.Ικανοποιήθηκαν ακόμη όλα τα αιτήματα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαστικής Πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε στα αρχεία της ΕΥΠ από δύο πραγματογνώμονες, παρουσία του ως άνω εισαγγελικού λειτουργού. Η προκαταρκτική εξέταση κατέληξε σε ένα απολύτως εμπεριστατωμένο πόρισμα 300 περίπου σελίδων, που ο ανωτέρω Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπέβαλε στην Εισαγγελέα, η οποία συμφώνησε τόσο με το νομικό όσο και με το ουσιαστικό περιεχόμενό του.

6. Από το πιο πάνω πλούσιο αποδεικτικό υλικό συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού.

7.Ως προς δε τις διατάξεις περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, που εκδόθηκαν από την τότε Εισαγγελέα της ΕΥΠ και αφορούν τα έτη 2020-2024, τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις, η σχετική δε πρόβλεψη, η οποία θεσμοθετήθηκε το πρώτον με το Ν. 2225/1994, διατηρήθηκε συνεχώς από όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι τον νέο Ν. 5002/9-12-2022, ενώ είναι σύμφωνη και με το πνεύμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ.την απόφαση της 16/2/2023 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-349/21). Σημειώνεται εξάλλου ότι για την ανωτέρω Εισαγγελέα της ΕΥΠ, μετά τη διενεργηθείσα σχετικά πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκδόθηκε απαλλακτικό πόρισμα, με το οποίο συμφώνησε, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο, και η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων.

8.Περαιτέρω προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ. Οι πράξεις όμως αυτές, λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο ΠΚ (ν. 4619/2019), τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και παρά το γεγονός ότι υπό το προγενέστερο, αλλά και το σημερινό νομικό καθεστώς (παλαιός ΠΚ και άρθρο 10 του ν.5002/9-12-2022, που τροποποίησε το νέο ΠΚ) έχουν χαρακτήρα κακουργήματος, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 2 ΠΚ), ενόψει και του χρόνου τέλεσης αυτών, που αφορά τα έτη 2020 και 2021.

9.Οι απαιτούμενες αυτές στο παρόν στάδιο «επαρκείς ενδείξεις» για την κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των ως άνω ιδιωτών, οι οποίες ερείδονται κυρίως στη διαπίστωση ότι οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.α, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ και σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης παρόμοιων «στόχων» και στην Ελλάδα, κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγήσουν τη σχετική κατηγορία στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η βασιμότητα αυτής ή όχι.

10.Τέλος επισημαίνεται ότι σε καμία άλλη χώρα δεν διεξήχθη τόσο ενδελεχής (Δικαστική) έρευνα -με τη συμμετοχή μάλιστα και τριών Aνεξαρτήτων Αρχών- για παρόμοια υπόθεση, στις περισσότερες δε περιπτώσεις οι ανάλογες έρευνες κατέληξαν σε επιβολή απλών κυρώσεων και δη προστίμων σε βάρος τωνανωτέρω εμπλεκομένων εταιρειών.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστίνα Σταρακά: To σημερινό νομοσχέδιο προωθεί την ψυχιατρική «απορρύθμιση» προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων – Σε τραγική κατάσταση οι δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης στην Αιτωλοακαρνανία

Για το νομοσχέδιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που ψηφίζεται σήμερα τοποθετήθηκε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά. «Η κυβέρνηση νομοθετεί την ψυχιατρική «απορρύθμιση» υποβιβάζοντας τις δομές ψυχικής υγείας και τα Κέντρα Αποκατάστασης εξαρτημένων ατόμων της χώρας στον βωμό του συγκεντρωτισμού και των ιδιωτικών συμφερόντων», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα εξάλλου, οι αντιδράσεις κορυφώνονται. Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στην Υγεία έχουν ήδη εναντιωθεί στο επίμαχο νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, που ζητούν την απόσυρσή του και τον διάλογο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα όπως τόνισαν και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μέλος της οποίας είναι και η κ. Σταρακά.  Παράλληλα, η δημιουργία της διοικητικής υπερδομής του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), με ένα Περιφερειακό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΠΕΔΥΨΥ) σε κάθε ΔΥΠΕ, τσουβαλιάζει τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τις «διασυνδέει» με φορείς αντίστοιχων υπηρεσιών ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού και “μη” κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδιωτικές κλινικές-ΜΚΟ κλπ). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα στείλει στον ιδιωτικό τομέα, όσους χρήζουν βοήθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Σταρακά δήλωσε: «Έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους υπαλλήλους δομών ψυχικής υγείας της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας, πετύχαμε με την επιμονή μας να δοθούν από τον Υπουργό 6μηνες παρατάσεις των συμβάσεων τους που έληγαν, οι οποίες φυσικά δεν λύνουν οριστικά το ζήτημα της μονιμότητας, αλλά και γενικά της ευρύτερης ενίσχυσης των σχετικών δομών. Από εκεί και πέρα, ο χώρος της ψυχικής υγείας διαλύεται. Αντί να συζητάμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης με επίκεντρο τη διασφάλιση της απεξάρτησης και της ψυχικής υγείας ως κοινωνικού δικαιώματος, με κυρίαρχο τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, βρισκόμαστε προ τετελεσμένων για να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση τα συμφέροντα των εκλεκτών της φίλων. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που εμπνεύστηκε, ίδρυσε και ενίσχυσε το ΕΣΥ και προτεραιότητα μας είναι να το ξαναοικοδομήσουμε. Η κωλοτούμπα του Υπουργού Υγείας στο αντισυνταγματικό θέμα της επίταξης των ιδιωτών ιατρών, με την οποία σκόπευε να τους αφήσει εκτός συμβάσεων ΕΟΠΥΥ και συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αποδεικνύει την προχειρότητα και την απόσταση από την κοινωνία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Απειλές και τιμωρίες δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Ο μόνος δρόμος είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και η έναρξη ουσιαστικού συνολικού διαλόγου».