Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  12:54: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Μετά την δημοσίευση της κυβερνητικής απόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ, το δημόσιο ιατρικό προσωπικό της χώρας βρίσκεται στα «κάγκελα».

«Είμαι υπερήφανος που επί θητείας μου έγινε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ από την ίδρυση του… το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική», τονίζει σε σχετική ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «με όλα τα άλλα μέτρα που λαμβάνουμε πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσέλευση στις προσκλήσεις μας για πρόσληψη νέων γιατρών».

Κι αυτό την ώρα που η απόφαση της κυβέρνησης για τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από τον -άμεσα επηρεαζόμενο- ιατρικό κλάδο.

Συν τοις άλλοις, συνεχίζεται η «βεντέτα» του υπουργού Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς, τους οποίους και απειλεί με επίταξη, εάν δεν συνδράμουν στις εφημερίες σε επαρχιακά νοσοκομεία και δομές Υγείας της χώρας.

pronews.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης, με αιτία την αποκάλυψη την προηγούμενη Παρασκευή, 19/7, των λεπτομερειών της συμφωνίας ανάμεσα στο TΧΣ και την Thrivest για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

«Οι λεπτομέρειες είναι ακόμη χειρότερες από όσα ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και ο πρόεδρός του είχαν αποκαλύψει» υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.

Και σημειώνει πως «η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη: Το Δημόσιο, έχοντας καταβάλει 950 εκατομμύρια ευρώ από το 2021, περιορίζεται πλέον στο 35%. Οι ιδιώτες, δίνοντας μόλις 263 εκατομμύρια ευρώ, αποκτούν πλέον το 58% της Τράπεζας».

«Όπως είχαμε προειδοποιήσει και τελικά αποδείχθηκε, με την ΑΜΚ και την “ταχυδακτυλουργική” χρήση των warrants, με την οποία εξαφανίζονται μετοχές από την κατοχή του Δημοσίου, εν προκειμένω καταλύεται η βασική αρχή που θέλει το Δημόσιο, όταν επενδύει, να έχει και τα ανάλογα σε αξία οφέλη, για να μην στοιχειοθετείται το αδίκημα απιστίας» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει πως η συγκεκριμένη συγχώνευση «με τις ευλογίες του ΤΧΣ, συνιστά μία εξαιρετικά ζημιογόνα πράξη για το Δημόσιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογούμενων».

Για να καταλήξει πως «ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Αρχής γενομένης από τη Δευτέρα που η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή».

pronews.gr

Ο Νίκος Πλακιάς, ο οποίος έχασε στο έγκλημα των Τεμπών τις δίδυμες κόρες του, αποκάλυψε ότι ταυτοποιήθηκαν τα οστά που βρέθηκαν στο Κουλούρι και ανήκαν στις δύο κοπέλες.

«Τα οστά που βρέθηκαν στο Κουλούρι ανήκαν στα παιδιά μου. Δεν κάνω πίσω, δεν θα ησυχάσω ποτέ.

Τα οστά στο Κουλούρι ανήκαν στα τρία δικά μας παιδιά και σε άλλη μία οικογένεια. Όταν θα τους πάω τα οστά στο δικαστήριο μέσα, να δω αν τα έκαναν όλα σωστά» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

«17 μήνες τώρα αντιμετωπίζουμε βρωμιά και ασυδοσία παντού. Δεν λειτουργώ πλέον, είμαι σαν μία πέτρα, σίδερο, ατσάλι. Δεν λυγίζω, δεν καταλαβαίνω, δεν νιώθω πόνο, το μόνο που νιώθω είναι οργή και θυμό.

Έπρεπε να περάσουν 17 μήνες για να κάνει ο εισαγγελέας μήνυση κατά 4 προσώπων; Με τη λέξη πλημμέλημα δεν νιώθω ικανοποιημένος» τόνισε ο Νίκος Πλακιάς.

«Παραλάβαμε το υλικό και κάναμε και δεύτερη κηδεία. Πώς να ησυχάσει μετά ο κύριος Πλακιάς, πώς να ησυχάσει ο αδερφός μου, πώς να ησυχάσουν οι γυναίκες μας όταν είμαστε η οικογένεια που κάναμε δύο φορές κηδείες.

Ποιος μπορεί να σταθεί απέναντί μου στο δικαστήριο και να πει ότι έγιναν όλα σωστά;» διερωτήθηκε μιλώντας στη συνέχεια και στην τηλεόραση του Kontra.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα συμπληρώνονται πενήντα χρόνια μετά την αποφράδα 20η Ιουλίου του 1974, όπου σημειώθηκε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Παρακάτω ακολουθούν μαρτυρίες έξι Κυπρίων για την εισβολή και το πως βίωσαν τα τραγικά γεγονότα, στην επαρχία όπου διέμεναν.

Εκείνο το ξημέρωμα καλοκαιριού, ο ήλιος ανέτειλε σκοτεινός στην Κύπρο. Ο άλλοτε καταγάλανος ουρανός μαύρισε από νωρίς και τα πουλιά δεν άνοιξαν τις φτερούγες τους.

Η Κύπρος έπεφτε στα χέρια των εισβολέων, που πάτησαν με τις μπότες τους πρώτα στις δαντελωτές ακτές της Κερύνειας…

Χριστόφορος Τσαγγάρης, από το Πελέντρι

Ο Χριστόφορος Τσαγγάρης ήταν 42 ετών το 1974. Οδηγός λεωφορείου τότε, η επέλαση του Αττίλα τον βρήκε να εκτελεί το δρομολόγιο Πελέντρι-Λεμεσός. Επέστρεψε εσπευσμένα στο χωριό του με το άκουσμα της φοβερής είδησης.

Από τις πρώτες ώρες της εισβολής, άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι πρόσφυγες στο Πελέντρι. Συγγενείς κατοίκων του χωριού, που αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στην οροσειρά του Τροόδους. Τότε το χωριό έγινε μια «γροθιά» για να φιλοξενήσει τους εκτοπισμένους, να τους στηρίξει, να τους παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, ακόμη και οικονομική.

Από το μυαλό του, δεν φεύγουν όμως ούτε οι μαύρες μνήμες του πραξικοπήματος. Στις 15 Ιουλίου 1974 οδήγησε όπως κάθε μέρα το λεωφορείο του μέχρι τη Λεμεσό, όπου αντίκρισε στους δρόμους στρατιωτικά οχήματα και ανθρώπους με πυροβόλα όπλα.

Λουκία Σωτηρίου, από την Αμμόχωστο

«Την πουλήσαν την Αμμόχωστο…» Με αυτή τη φράση άνοιξε το συρτάρι των σπαρακτικών αναμνήσεων από την αποφράδα εκείνη ημέρα η Λουκία Σωτηρίου, 85 ετών πρόσφυγας από την Αμμόχωστο. Την πόλη όπου ετοίμαζε το σπιτικό της για να ζήσει με τον σύζυγο της, τον οποίο παντρεύτηκε λίγους μήνες πριν τον μαύρο Ιούλιο.

Πενήντα χρόνια ζει με την ελπίδα της επιστροφής στο συνοικισμό Πλατύ Αγλαντζιάς. Πενήντα χρόνια θυμάται τους συμπολίτες της να μην πιστεύουν ότι θα άφηναν τις ψυχές τους μια για πάντα στους δρόμους και τα στενά της Αμμοχώστου.

Περιγράφει την διάχυτη ανησυχία του κόσμου με το άκουσμα των πρώτων βομβαρδισμών, αλλά και τις μάταιες προσπάθειες των ψυχραιμότερων να καθυσηχάσουν τους υπόλοιπους.

Η φρίκη του πολέμου καθυστέρησε να περάσει το κατώφλι της Βασιλεύουσας. Άργησε μέχρι το απόγευμα της 14ης Αυγούστου του 1974, όταν η ίδια, ο σύζυγος της μαζί με τα δύο ανήψια τους πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Ο ένας από τα ανήψια, 13 χρονών τότε της είπε: «Θεία φόρτωσε το αυτοκίνητο και δεν θα ξανά έρθουμε πίσω».

Οδήγησαν μέχρι την Μια Μηλιά, όπου άφησε τα παιδιά και επέστρεψε στην Αμμόχωστο.

Η καρδιά της δεν άντεχε να μην ψάξει για τους γονείς της. Έπεισε τον σύζυγο της να πάνε μέχρι τη Δερύνεια, όπου έμειναν για τρείς ημέρες κάτω από μια συστάδα δέντρων.

Από εκεί στο σχολείο του Φρενάρους και έπειτα στη Δεκέλεια. Ύστερα στη Λευκωσία, φιλοξενούμενοι σε φιλικό σπίτι κι αργότερα στο Δάλι, με στέγη ένα εγκαταλελειμμένο υποστατικό.

Και η περιπλάνηση τελειώνει στο μικρό προσφυγικό διαμέρισμα της Αγλαντζιάς.

Άννα Ευαγόρου, από τη Λευκωσία

Από το παράθυρο του σπιτιού της στα σύνορα μεταξύ Αγλαντζιάς και Παλουριώτισσας, θυμάται να βλέπει τους αλεξιπτωτιστές να πέφτουν στην κυπριακή γη από τα αεροπλάνα του Αττίλα.

Η 87χρονη Άννα Ευαγόρου περιγράφει πως με το άκουσμα των σειρήνων, επιβιβάστηκαν στο όχημα τους με τον σύζυγο της και κίνησαν για το χωριό του στη Λεμεσό.

Οι δρόμοι ασφυκτικά γεμάτοι από αυτοκίνητα και πεζούς, ο κόσμος ανήσυχος, τρομαγμένος και φοβισμένος. Ο δρόμος της φάνηκε ατέλειωτος μέχρι να νιώσει ασφάλεια ο προορισμός μακρινός, μέχρι να αισθανθεί τη σιγουριά.

Μαζί με τον σύζυγο της, έμειναν για μέρες στο χωριό κι όταν η κατάσταση εξομαλύνθηκε, επέστρεψαν στο σπίτι τους στη Λευκωσία.

Στέλιος Νικοτσαράς, από την Πάφο

Τα θλιβερά νέα έφταναν καθημερινά στη Δρούσεια της Πάφου, πως στην άλλη μεριά του νησιού γινόταν πόλεμος… Ο Στέλιος Νικοτσαράς 83 ετών όμως, συνέχιζε κανονικά τις δουλείες του και θυμάται πως «εν εφοηθήκαμεν εμείς, ήταν μακριά ο πόλεμος.»

Το ραδιόφωνο που μετέδιδε συνεχώς τις εξελίξεις έγινε η καθημερινή συνήθεια όταν γύριζε από το χωράφι.

Μέχρι την μέρα που ένα τουρκικό αεροπλάνο πέρασε πάνω από το χωριό. Όπως μαρτυρά, ο πιλότος είδε από μακριά ένα κοπάδι πρόβατα, τα πέρασε για ανθρώπους και έριξε μια βόμβα, που εξερράγη «θερίζοντας» τα ζώα.

Ήταν τότε που οι πρώτοι πρόσφυγες άρχισαν να φτάνουν στο χωριό και να βρίσκουν καταφύγιο στο Δημοτικό Σχολείο.

Δέσποινα Νικολάου, από τη Λάρνακα

«Εν είχαμεν πόλεμον εμείς». Έτσι άρχισε να ιστορεί τα γεγονότα του 1974 η 82χρονη σήμερα Δέσποινα Νικολάου με καταγωγή από την Αραδίππου.

Κι αν οι ορδές του Αττίλα δεν πέρασαν από τα χώματα της γενέτειρας της, τα καραβάνια των προσφύγων άρχισαν να συρρέουν ασταμάτητα από τις πρώτες ώρες της εισβολής. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, παιδιά πεινασμένα, ρακένδυτοι ηλικιωμένοι.

Στο χωριό σήμανε συναγερμός: κανένας να μην αφήσει κλειστές τις πόρτες του. Όλοι οι κάτοικοι άνοιξαν τα σπίτια τους και τις αγκαλιές τους για να χωρέσουν το δράμα και τον πόνο της προσφυγιάς. Το τυροκομείο που λειτουργούσε στην κοινότητα μετατράπηκε σε χώρο συνάντησης των στρατιωτών, που ήξεραν ότι θα έβρισκαν φρέσκο χαλούμι και ζεστό ψωμί για να ξεγελάσουν την πείνα τους.

Το σπίτι της; Τρία ολόκληρα χρόνια έγινε φωλιά για μια οικογένεια προσφύγων, με την οποία δέθηκε με αδελφικούς δεσμούς.

Ιωάννης Γαλακτίου, από την Κερύνεια

Οδός Κωνσταντινουπόλεως, δίπλα στο γραφικό λιμανάκι της Κερύνειας. Εκεί ζούσε μέχρι τις 20 Ιουλίου του 1974 ο Ιωάννης Γαλακτίου. Από το προσφυγικό του σπίτι στο Τσέρι, περιγράφει τις πρώτες δραματικές στιγμές της τουρκικής εισβολής.

Ο ίδιος έβαλε το καλό του πουκάμισο που του είχε ράψει η μητέρα του κι ετοιμαζόταν να τη συναντήσει στο Αββαείο του Μπέλαπαϊς, όπου είχε πάει βόλτα από νωρίς το πρωί.

Οι φωνές της θείας του όμως, άλλαξαν άρδην τα σχέδια του. Τον ενημέρωνε πως έγινε απόβαση των Τούρκων στο Πέντε Μίλι και πως έπρεπε να εγκαταλείψουν άμεσα την πόλη. Ο προορισμός ένας: να σμίξουν με την μητέρα του.

Όταν έφτασαν στο Αββαείο διαπίστωσαν ότι εκεί είχαν βρει καταφύγιο πολλές οικογένειες. Η αγωνία χτυπούσε «κόκκινο» και για έναν ακόμη λόγο. Τι απέγινε ο αδελφός του ο Δημητράκης που ενημερώθηκαν πως είχε πάει για να πολεμήσει.

Που βρισκόταν; Ποια ήταν η τύχη του; Την επόμενη ημερα κίνησαν πεζοί για την Κυθρέα. Δέκα και πλέον ώρες στα κακοτράχαλα μονοπάτια του Πενταδακτύλου, χωρίς νερό και φαγητό. Θυμάται να σκύβουν σε μια λίμνη για να πιουν και να πάρουν μια ανάσα.

Στη διαδρομή συνάντησαν έναν Έλληνα αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς, που τους επιβίβασε σε στρατιωτικό όχημα και τους μετέφερε στην Κυθρέα. Εκεί η οικογένεια του φιλοξενήθηκε στο σπίτι κάποιου Κώστα, χωρίς να θυμάται άλλες λεπτομέρειες. Μετά μέρες, νέα διαδρομή μέχρι την Κοράκου και από εκεί στο Βασιλικό…

Τα ερωτήματα παρέμειναν αμείλικτα για τον Δημητράκη, η αγωνία βασανιστική… Τριάντα ένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ένα ετεροχρονισμένο πένθος, ένας τραγικός επίλογος. Τα οστά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στο τουρκοκυπριακό χωριό Καφαζάνι.

Η μητέρα του ξεψύχησε το 2001, με το όνομα του Δημητράκη στο στόμα…

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Κατά μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο τάχθηκε σε ομιλία του στα Κατεχόμενα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά του Νίκου Δένδια.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε μάλιστα και στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε αδικαιολόγητες δηλώσεις. Συναντήθηκα με τον Μητσοτάκη. Είπα “Δεν πειράζει”, είπε “δεν το σκέφτομαι”. Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα».

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η τουρκική προεδρεία, ο Ερντογάν είπε: «Από εδώ, θα ήθελα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς και την αγάπη των 85 εκατομμυρίων στα αδέρφια μου σε όλο το νησί. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς που μας αγκαλιάσατε. Θυμάμαι με ευγνωμοσύνη τους ηρωικούς μάρτυρες μας που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη οι ψυχές των γενναίων ανδρών που έπεσαν για τη χώρα, τη σημαία, την ανεξαρτησία και το μέλλον.

Φιλώ τα χέρια των βετεράνων μας που πολέμησαν γενναία για την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου και τους εύχομαι καλή ζωή. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να τιμήσω και πάλι τον τότε πρωθυπουργό κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ, τους αρχιτέκτονες της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο, τον τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, καθηγητή Νετσμετίν Ερμπακάν, που πολέμησε για την Κυπριακή υπόθεση μέχρι την τελευταία του πνοή, και τους άλλους πολιτικούς μας.

Εύχομαι ο Θεός να φροντίζει τους ηγέτες του αγώνα για κυριαρχία και ελευθερία των Τουρκοκυπρίων, τον αείμνηστο γιατρό Φαζίλ Κιουτσούκ και τον αείμνηστο Ιδρυτικό Πρόεδρο Ραούφ Ντενκτάς», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, για να συνεχίσει λέγοντας μάλιστα ότι «πολέμησαν για την ελευθερία της Κύπρου: «Εδώ θυμάμαι για άλλη μια φορά τους Μεχμέττσικ και τους Μουτζαχεντίν που πολέμησαν ώμο με ώμο για την ελευθερία της Κύπρου. Συγχαίρω ολόψυχα την 20η Ιουλίου ημέρα ειρήνης και ελευθερίας».

«Η Κύπρος είναι η κόρη του οφθαλμού μας»
«Καταρχήν θα ήθελα να επισημάνω ένα πράγμα. Σήμερα, όπως πριν από μισό αιώνα, είμαστε μια καρδιά και ένας καρπός. Ως Τουρκία και ΤΔΒΚ, είμαστε διπλα – δίπλα. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ χωρίς διάκριση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Τουρκία στο Κυπριακό. Η Κύπρος είναι η κόρη του οφθαλμού μας. Εδώ δεν είναι μόνο οι μάρτυρές μας αλλά και ο η κληρονομιά των συντρόφων του Οσμάν και των προγόνων μας που κατέκτησαν αυτά τα εδάφη.

Πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε αδικαιολόγητες δηλώσεις. Συναντήθηκα με τον Μητσοτάκη. Είπα «Δεν πειράζει», είπε «δεν το σκέφτομαι». Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο.

Δεν μπορείτε να πλυθείτε στο ίδιο νερό δύο φορές. Δεν θα φτάσετε πουθενά αγνοώντας τα γεγονότα στο νησί. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε και να διαπραγματευτούμε και να εξασφαλίσουμε μόνιμη ειρήνη και λύση στην Κύπρο. Δεν αφήνουμε κανένα χέρι που απλώνεται προς μια λύση να κρέμεται στον αέρα».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μισός αιώνας διχοτόμησης της Κύπρου είναι πάρα πολύς για κάθε χώρα, πολύ περισσότερο για ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Γι’ αυτό και αποτελεί πάγιο αίτημα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής με επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής παρέμβασης από καμιά χώρα.

Οι «Πράσινοι-Οικολογία» τόνισαν, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας κατά του Μακαρίου πέντε ημέρες πριν, που πρόσφερε μια καλή ευκαιρία για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ότι στηρίζουν το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» και τιμούν τα θύματα αλλά και δεν θυμούνται επιλεκτικά. Γι’ αυτό, στηρίζουν τις δυνάμεις που επιδιώκουν την επαναπροσέγγιση και στις δύο πλευρές.

Επιπλέον, πέρα από την πολύχρονη αναμονή για το άνοιγμα του περιβόητου «φάκελου της Κύπρου» και επειδή κάθε όξυνση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει δυσμενείς συνέπειες στην Κύπρο, ζητούν:
·         Στήριξη κάθε προσπάθειας διαλόγου και επίλυσης του Κυπριακού.
·         Κοινό Πράσινο σχέδιο για όλη την Ανατολική Μεσόγειο, με προτεραιότητα την ενεργειακή μετάβαση και στόχο μια βιώσιμη ευημερία για όλες τις χώρες της περιοχής, με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ασφάλειας στα ήδη υπό εκμετάλλευση κοιτάσματα, με παράλληλη πρόσκληση συμμετοχής και προς την Τουρκία.  
·         Απόρριψη της λογικής της στρατιωτικής ισχύος και των μηχανισμών της, στήριξη πολιτικών πρόληψης συγκρούσεων και κρίσεων, συμφωνίες μείωσης των  εξοπλισμών, με μακροπρόθεσμη σταδιακή μετατροπή των στρατιωτικών συνασπισμών σε συνεργασίες πολιτικής άμυνας.
·         Οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
·         Σύνδεση της διεθνούς πίεσης προς την Τουρκία, με τον στόχο να επανέλθει τουλάχιστον στις υποχωρήσεις  που αποδεχόταν στις διαδικασίες ένταξής της στην Ε.Ε. Κοινή προσφυγή στη Χάγη για όσα ζητήματα δεν επιλυθούν με συμφωνία, και περιλαμβάνονται στη δικαιοδοσία του που έχει ήδη αποδεχθεί η χώρα μας.

Όσοι επιθυμούν μια επανενωμένη Κύπρο, αρνούνται με τη μονιμοποίηση και τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης, στηρίζουν λύση στο Κυπριακό με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με βάση την ήδη συμφωνημένη αρχή της πολιτικής ισότητας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει το διπλωματικό κεφάλαιο που της προσέφερε η ένταξή της στην Ε.Ε. Και η Ελλάδα να στηρίξει την ελληνοκυπριακή ηγεσία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι υπηρεσίες άρχισαν να επανέρχονται σε λειτουργία το βράδυ της Παρασκευής μετά από το ψηφιακό μπλακ άουτ που προκάλεσε χάος σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η πλήρης ανάκαμψη θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, λένε οι εμπειρογνώμονες, καθώς αεροδρόμια, υπηρεσίες υγείας και επιχειρήσεις επλήγησαν από τη «μεγαλύτερη διακοπή στην ιστορία».

Πτήσεις και ραντεβού σε νοσοκομεία ακυρώθηκαν, τα συστήματα μισθοδοσίας κατέρρευσαν και στα τηλεοπτικά κανάλια έπεσε μαύρο μετά από μια λανθασμένη αναβάθμιση λογισμικού που έπληξε το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες που επλήγησαν αντιμετώπισαν την λεγόμενη «μπλε οθόνη θανάτου», καθώς οι υπολογιστές τους δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι κάθε επηρεαζόμενος υπολογιστής μπορεί να χρειαστεί να διορθωθεί χειροκίνητα, αλλά οι υπηρεσίες ανέκαμψαν από το βράδυ της Παρασκευής.

Παρόλα αυτά οι διακοπές θα συμβούν ξανά, λένε οι ειδικοί, έως ότου ενσωματωθούν περισσότερα ενδεχόμενα στα δίκτυα και οι οργανισμοί εισαγάγουν καλύτερα εφεδρικά αντίγραφα ασφαλείας.

Καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται, οι ειδικοί λένε ότι από το μπλακ άουτ φάνηκε ότι πολλοί οργανισμοί δεν είναι καλά προετοιμασμένοι να εφαρμόσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης όταν ένα σύστημα πληροφορικής ή ένα κομμάτι λογισμικού, καταρρέει. Αλλά αυτές οι διακοπές θα συμβούν ξανά, λένε οι ειδικοί, έως ότου ενσωματωθούν περισσότερα στα δίκτυα και οι οργανισμοί εισαγάγουν καλύτερα εφεδρικά αντίγραφα ασφαλείας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αξιωματούχοι του Whitehall για την αντιμετώπιση κρίσεων συντόνιζαν την αντίδραση μέσω της επιτροπής Cobra. Οι υπουργοί ήταν σε επαφή με τους τομείς τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και η υπουργός Μεταφορών, Louise Haigh, είπε ότι εργαζόταν για την αποκατάσταση των προβλημάτων σε τρένα και των πτήσεις.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης της κατάστασης των υπηρεσιών Downdetector, οι χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν προβλήματα με τις υπηρεσίες της Visa, της BT, των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, των τραπεζών, των διαδικτυακών πλατφορμών τυχερών παιχνιδιών και των μέσων ενημέρωσης.

Στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η Metro Bank ανέφερε προβλήματα με τις τηλεφωνικές γραμμές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Santander δήλωσε ότι οι πληρωμές με κάρτες «ενδέχεται να επηρεαστούν». Η Monzo δήλωσε ότι ορισμένοι πελάτες ανέφεραν προβλήματα, ενώ ορισμένοι τραπεζίτες της JP Morgan δεν μπορούσαν να συνδεθούν στα συστήματά τους και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δήλωσε ότι υπήρχαν προβλήματα με την υπηρεσία ειδήσεων.

Πώς προκλήθηκε η βλάβη
Η CrowdStrike με έδρα το Τέξας επιβεβαίωσε ότι η διακοπή λειτουργίας οφειλόταν σε μια ενημέρωση λογισμικού από ένα από τα προϊόντα της και δεν προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της, George Kurtz, δήλωσε ότι «λυπάται βαθύτατα για τον αντίκτυπο που προκαλέσαμε στους πελάτες», προσθέτοντας ότι υπήρξε «αρνητική αλληλεπίδραση» μεταξύ της ενημέρωσης και του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Όλα άρχισαν όταν η CrowdStrike προώθησε μια ενημέρωση στο λογισμικό Falcon, το οποίο αλληλεπιδρά με άλλα μέρη συστημάτων υπολογιστών και λογισμικού, όπως τα προϊόντα Windows της Microsoft, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε μια δυσλειτουργία που ουσιαστικά αχρήστευσε αυτά τα συστήματα και τα ευρέως χρησιμοποιούμενα κομμάτια λογισμικού τους σε όλο τον κόσμο.

Η τιμή της μετοχής της CrowdStrike έπεσε δραματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώνοντας πτώση έως και 13% σε ορισμένα σημεία της διαπραγμάτευσης.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάποιοι έμειναν στη επιδότηση ρεύματος που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση βλέποντας το ρεύμα να εκτινάσσεται και πάλι και να ετοιμάζονται όλοι για "πολύ ξύλο".

Ειδικά όταν ακούει ο Έλληνας ότι φταίνε πολύ οι καύσωνες στην Ανατολική Ευρώπη και ειδικά το δίκτυο μέσω Ουγγαρίας που στηρίζει την Ουκρανία να μην διαλυθεί από την ρωσική επίθεση, γίνεται... Τούρκος!

Μην του λες τέτοια του Έλληνα, σου απαντάει αμέσως "δεν θα πλερώνω εγώ για να σώζονται άλλοι, ειδικά όταν δεν μου μοιάζουν αυτοί οι άλλοι, εγώ ήμουν πάντα τακτικός και καλοπληρωτής και δεν ζούσα ποτέ με δανεικά, δεν θα μου φορτώσετε εμένα την ακρίβειά σας, που δεν με έσωσε ποτέ κανείς και πάντα ήμουν μόνος με την αξία μου κι όχι με ξένες πλάτες"!

Πέρα από την πλάκα, όμως, δεν είναι μόνο η επιδότηση στο ρεύμα, στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια τουλάχιστον, διότι τα μπλε είναι σε σταθερή τιμολόγηση με ό, τι καλό και κακό αυτό συνεπάγεται. Αυτή θα δοθεί, θα κριθεί κι από την Ε.Ε. που θα την πληρώσει, θα κριθεί κι από την αντιπολίτευση που μοιάζει σαν να μην θέλει να βοηθηθούν τα νοικοκυριά αν πρώτα δεν πάρει ο λαός και το κράτος τις εταιρίες των ιδιωτών να τις κάνει κρατικές...

Είναι και η μη επιστροφή του της επιδότησης του τέλους για τις ΑΠΕ που ένα σωρό επιχειρηματίες δεν την δικαιούνταν αλλά τελικά δεν θα την αποδώσουν! Διότι θα την βάλει το δημόσιο, αν και εφόσον βέβαια καταφέρει να βρει 400 εκ. που απαιτούνται!

«Δεν θα υπάρξει κανενός είδους επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ. Υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Συνεπώς, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύ.

Πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια που θα είναι προς όφελος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο υπουργός.

Κοινώς, δεν μας παίρνει πια για δημοσιονομικές πειθαρχίες και άλλα τέτοια. "Ήρθε η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα", που λέγανε κάποτε στην Λάρισα...

Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού θα πραγματοποιήσει το Σάββατο (20/7) στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα.

Θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα παραστεί σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Ο ίδιος θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στις 19:45 και στη συνέχεα στις 20:30 θα μιλήσει, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει ανεβάσει τις ρητορικές προκλήσεις της, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο κατεχόμενο τμήμα την ίδια μέρα θα παρευρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα επιθυμεί την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό αναμένεται να προχωρήσει σε μια ιστορική αναδρομή στις ημέρες του Ιουλίου του 1974 που πλήγωσαν τον ελληνισμό και μάτωσαν και διχοτόμησαν την Κύπρο αλλά και να ζητήσει μια δίκαιη λύση βασισμένη πάντα στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ καλώντας τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε απόλυτο συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

insider.gr