Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  12:57: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024

Ειδικού Συνεργάτη – Παρίσι

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών προκάλεσαν μεγάλη ανακούφιση σ’ όλα τα συστημικά κέντρα αποφάσεων εντός της ΕΕ, αλλά και διεθνώς. Ο μεγάλος κίνδυνος να αποκτήσει την απόλυτη ή έστω τη σχετική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου το κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρί Λεπέν αποτράπηκε. Οι δημοσκοπήσεις, που είχαν προηγηθεί, απέτυχαν για πολλοστή φορά.

Στις Βρυξέλλες επανήλθε η σχετική ηρεμία, τώρα μπορεί να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν και τους σχεδιασμούς για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο Βερολίνο ελπίζουν ότι ο ξεχαρβαλωμένος «γαλλογερμανικός άξονας» θα εξακολουθήσει να καθοδηγεί την ΕΕ. Στην Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ σήμανε λήξη επιφυλακής. Οι αγορές ηρέμησαν και αυτές προσώρας.

Στη Γαλλία, το μεγάλο παζάρι έγινε στις 501 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες (από τις συνολικά 577) στις οποίες, στον πρώτο γύρο, κανείς υποψήφιος δεν είχε λάβει το 50% των ψήφων. Σ’ αυτές τις περιφέρειες το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» υπό τον Μελανσόν, το «Μαζί» του Μακρόν, μέρος των Ρεπουμπλικάνων και άλλοι, συνεργάστηκαν με μοναδικό στόχο να περιορίσουν τις έδρες που θα μπορούσε να καταλάβει το RN.

Τα συνεργαζόμενα κόμματα του αυτοαποκαλούμενου και «Δημοκρατικού τόξου»  απέσυραν από 310 περιφέρειες τούς υποψηφίους τους που είχαν καταταγεί τρίτοι ή τέταρτοι ώστε να υπάρχει ένας μόνο κοινός υποψήφιος απέναντι στον υποψήφιο του κόμματος της Λεπέν. Η τακτική αυτή, που είχε εφαρμοστεί με επιτυχία αρκετές φορές στο παρελθόν, εφαρμόστηκε και πάλι.

Στη νέα Εθνοσυνέλευση κανένα μπλοκ κομμάτων δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. Η Γαλλία μπήκε ήδη σε περίοδο πολιτικής αστάθειας και ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένος, αφού το κόμμα του έχασε περίπου 95 έδρες και 15,4% των ψήφων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2022. Ο αιφνιδιασμός της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, μετά τις Ευρωεκλογές, δεν πέτυχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τον γάλλο πρόεδρο.

Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (ένας ετερόκλητος συνασπισμός της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν, των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών, των Οικολόγων κ.α.) κέρδισε 32 έδρες στον 1ο γύρο και 146 στο 2ο, συνολικά 178. Εκλέχθηκαν και 12 ανεξάρτητοι αριστεροί βουλευτές.

Το «Μαζί» του Ε. Μακρόν κέρδισε 2 έδρες στον 1ο γύρο και 148 στον 2ο, συνολικά 150. Εκλέχτηκαν και 6 ανεξάρτητοι κεντρώοι βουλευτές.

Η «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν κέρδισε 37 έδρες στον 1ο γύρο και μόλις 88 στον 2ο, συνολικά 125. Εκλέχθηκαν και 17 ανεξάρτητοι δεξιοί βουλευτές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι (το παλαιό ντεγκωλικό κόμμα που μετονομάστηκε επί Σαρκοζί) κέρδισε 1 έδρα στον 1ο γύρο και 38 στον 2ο, συνολικά 39. Υπάρχουν και 27 ανεξάρτητοι κεντροδεξιοί βουλευτές καθώς και άλλοι 22 διαφόρων πολικών αποχρώσεων.

Η «Εθνική Συσπείρωση» έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και στους δύο γύρους 29,3% στον 1ο και 32% στον 2ο. Το κόμμα της Λεπέν, στον 2ο γύρο, έλαβε 1.740.000 ψήφους περισσότερους από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» και 2.430.000 ψήφους περισσότερους από το κόμμα του Μακρόν, αλλά κέρδισε λιγότερες έδρες λόγω της συνεργασίας των δύο βασικών αντιπάλων του.

Είναι το εκλογικό σύστημα, των μονοεδρικών περιφερειών σε δύο γύρους που απέτρεψε το θρίαμβο της «Εθνικής Συσπείρωσης». Αν στη Γαλλία ίσχυε το εκλογικό σύστημα της Βρετανίας, όπου και πάλι υπάρχουν μονοεδρικές περιφέρειες οι οποίες όμως κρίνονται σ’ ένα γύρο (ο πρώτος παίρνει την έδρα) τότε το κόμμα της Λεπέν θα είχε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, γιατί στον 1ο γύρο οι υποψήφιοί του ήταν πρώτοι σε 297 περιφέρειες (πλειοψηφία 289), οι του Λαϊκού Μετώπου» 159, της παράταξης Μακρόν σε μόλις 70 και οι Ρεπουμπλικάνοι  σε 20.

Τώρα το ερώτημα είναι, πώς θα κυβερνηθεί η Γαλλία; Ο Μακρόν μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών μαζί με κάποιους πολιτικούς, η οποία θα νομοθετεί με περιστασιακές πλειοψηφίες ανά νομοσχέδιο. Μπορεί επίσης να σχηματίσει μια πιο συνεκτική συμμαχία που θα περιλαμβάνει, εκτός από τους βουλευτές του κόμματός του, ορισμένους από τους βουλευτές των Σοσιαλιστών και των Οικολόγων του Λαϊκού Μετώπου, κάποιους από τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς και αρκετούς από τους ανεξάρτητους. Είναι αμφίβολο όμως, πόσο αυτή η μειοψηφική συμμαχία μπορεί να αντέξει στο χρόνο και στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.

Η Γαλλία, με δημόσιο χρέος 112% του ΑΕΠ, με δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% και υπό την απειλή της Κομισιόν  για έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, πλέει σε αχαρτογράφητα ύδατα. Τα «φτερά» του Μακρόν έχουν κοπεί.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους (φασίστες); όπως θα έλεγε ο Καβάφης.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η μεγάλη απορία που δημιούργησαν οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές ήταν πως ενώ η Εθνική Συσπείρωση στον πρώτο γύρο είχε λάβει 33,15%, κερδίζοντας την πρώτη θέση, στον δεύτερο γύρο υποχώρησε στο 24,7% πέφτοντας στην 3η θέση, με τους Αριστερούς να κυριαρχούν με 31,5% και τον συνασπισμό του Ε.Μακρόν να έρχεται δεύτερος με 29,1% ενώ στον πρώτο γύρο ήταν είχε υποστεί συντριπτική ήττα.

Στον πρώτο γύρο, το αριστερό μπλοκ έλαβε 27,99% και ο συνασπισμός του Μακρόν ήρθε τρίτος, κερδίζοντας 20,04%.

Στην πραγματικότητα οι κομμουνιστές της Γαλλίας «εργάστηκαν» αποκλειστικά για την «επιβίωση» του Ε.Μακρόν για τα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτό όμως είναι πιο πιθανό να ενισχύσει την Μ.Λεπέν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.

Γιατί συνολικά αυτό που φάνηκε είναι ότι ο Ε.Μακρόν «πούλησε» την Γαλλία στην Αριστερά, προκειμένου να μην κυβερνήσει η Δεξιά.

Θα πρέπει να υπενθυμιστούν οι συνδυαστικές κινήσεις που έγιναν κατά της Λεπέν από την Αριστερά και τον Μακρόν.

Ο Mακρόν και η Αριστερά άρχισαν να ανακαλούν υποψηφίους που κατέλαβαν την τρίτη θέση στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Συνολικά 224 υποψήφιοι απέσυραν την υποψηφιότητά τους, ώστε στις συγκεκριμένες περιφέρειες ο υποψήφιος που ανήκε είτε στον έναν είτε στον άλλον συνασπισμό να λάβει τις απαραίτητες ψήφους για να πάρει την πρώτη θέση.

Στην πραγματικότητα αυτό που αποκαλύφθηκε, είναι ότι στη Γαλλία υπάρχουν δύο ουσιαστικά «κόμματα»  με  συγκεκριμένη αποστολή: Το ένα είναι της Λεπέν και το άλλο είναι ο «προστάτης» του Ε.Μακρόν.

Η Μαρίν Λεπέν, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν «μόνη της και όλοι τους».

Οι φιλοκυβερνητικές δομές και οι εξουσιοδοτημένοι από αυτούς πολιτικοί συνεργάστηκαν με τους αριστερούς.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν ρυθμίζονται από τους κανόνες του Συντάγματος, αλλά από τους εκλογικούς νόμους.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι τρεις υποψήφιοι προκρίνονται στον δεύτερο γύρο εάν λάβουν πάνω από 12,5% των ψήφων.

Από τις 577 εκλογικές περιφέρειες, οι εκπρόσωποι των συστημικών κομμάτων ήρθαν δεύτεροι και τρίτοι σε περισσότερες από τις μισές από αυτές.

Να θυμίσουμε ότι στα μέσα Ιουνίου ο Εμανουέλ Μακρόν αποκαλούσε τον Ζαν Λυκ Μελανσόν ως «πανούκλα και την κύρια απειλή για τη δημοκρατία» και η πολιτική ένωση «Ατίθαση Γαλλία» ήταν «ένας κύβος αντισημιτισμού, λαϊκισμού και εξτρεμισμού».

Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να συνεργαστούν άψογα ενάντια στην Λεπέν και όπως φάνηκε ούτε τους ψηφοφόρους τους.

Οι σοσιαλιστές έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Ρόλο σε αυτό έπαιξαν και πολλά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (πρώην Γκωλιστές).

Για να οριστούν τα πράγματα ως έχουν ο Εμανουέλ Μακρόν, με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα διατηρεί την εξουσία για τα επόμενα τρία χρόνια που έχουν απομείνει για να ολοκληρώσει την θητεία του.

Αυτή τη στιγμή ο γαλλικός προϋπολογισμός και όλοι οι διοικητικοί πόροι παραμένουν υπό τον έλεγχο του.

Σίγουρα υπήρξαν πολλές συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» για να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους 224 πολιτικοί.

Με κάποιο τρόπο θα «αποζημιωθούν» για τις θέσεις που δεν διεκδίκησαν.

Όπως και να έχει οι Γάλλοι, εξέλεξαν αυτούς που θεωρούν ότι τους αξίζουν παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν πως έγιναν πολλές πολιτικές «αλχημείες» για να μην κερδίσει ο διαφαινόμενος νικητής.

Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι πολύ απλό: Ο Μακρόν έπρεπε να διατηρηθεί στην εξουσία πάση θυσία και με οποιοδήποτε κόστος.

Παρά το γεγονός ότι όλοι ξέρουν πως οι οικονομικοί πόροι της Γαλλίας θα διατεθούν στην Ουκρανία και επίσης ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει καταστεί επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη θέλοντας να στείλει στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος ενάντια των Ρώσων.

Να σημειωθεί ότι και η επίσημη τοποθέτηση του Μελανσόν είναι κατά της συνέχισης της βοήθειας στην Ουκρανία που σημαίνει ότι και του ίδιου ο ρόλος τελειώνει εδώ:

Απλά ανέκοψε την νίκη της Λεπέν και από τον συνασπισμό που δημιούργησε θα βρεθούν οι πολιτικές «εφεδρείες» που θα προσφέρουν την πλειοψηφία στον Μακρόν για να συνεχίσει να κυβερνάει με άνεση.

Κατά τ’άλλα η Δημοκρατία «μίλησε» και είναι όλοι «ευχαριστημένοι»…

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών ολοκληρώθηκε και το ακροαριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε την πρώτη θέση και τις περισσότερες έδρες  ακολουθούμενο από τον συνασπισμό του Μακρόν Ensemble και την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν που κατέλαβε τελικά την τρίτη θέση.

Ο ακροαριστερός Ζ.Λ.Μελανσόν έπαιξε τον ρόλο του και οι «υπηρεσίες» του δεν χρειάζονται πλέον αλλά ο Ε.Μακρόν «πούλησε» την Γαλλία στην Αριστερά, ή τουλάχιστον σε αυτήν που μπορεί να «παρουσιάσει» ο Γάλλος πρόεδρος θεωρώντας ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Η συμμαχία της γαλλικής Αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που αποτελείται από πέντε ακροαριστερά επί της ουσίας κόμματα κατέλαβε στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 182 έδρες, οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης θα είναι 162 και η παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει 143 βουλευτές, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, με ποσοστό συμμετοχής 66,63%.

Από τη στιγμή λοιπόν που καμία από τις πολιτικές δυνάμεις δεν μπορεί να πετύχει την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο από αυτές, ή τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου, όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον καταψηφίσει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί την ήττα στις βουλευτικές εκλογές και να αναθέσει εντολή στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος έπαιξε τον ρόλο του χρήσιμου «αναχαιτιστή» της Μαρίν Λεπέν, κατόπιν συμφωνίας με τον Ε.Μακρόν, μόνο που τώρα ο ρόλος του τελείωσε και σύντομα θα ανακαλύψει ότι θα επιστρέψει και πάλι στην πολιτική «αποθήκη» (αν και το πιο πιθανό είναι να το γνώριζε αυτό από την αρχή).

Ο πρωθυπουργός «πρέπει να φύγει» και «η αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει», είπε.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά τη νίκη της Αριστεράς στις γαλλικές εκλογές είναι:

-σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο
-ακυβερνησία
-συγκρότηση νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (αλλά ποιοι θα μετάσχουν σε αυτόν;)
-συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων

Αποκλείεται πάντως η πιθανότητα νέων εκλογών, αφού βάσει νόμου δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του ο Μακρόν επί της ουσίας έχει πετύχει τον σκοπό του που είναι να μην έχει αντίπαλο στο εσωτερικό της χώρας και να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του «Ναπολέοντα» στον πόλεμο της Ουκρανίας

Άλλωστε, υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας στη Γαλλία που να αποκλείει την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν και τις «ενοχλητικές» για το σύστημα θέσεις του, περί αναγνώρισης της Παλαιστίνης και διακοπής της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφόσον τα λοιπά κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχουν συγκεντρώσει 127 ή και περισσότερες έδρες.

Σε αυτήν την περίπτωση, όταν συμμαχήσουν με την παράταξη του Μακρόν, η οποία κέρδισε 162 έδρες, θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβερνητική συμμαχία ξεπερνώντας το όριο το 289 εδρών που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Με λίγα λόγια τα κόμματα αυτά θα μπορούσαν και δεν είναι καθόλου απίθανο, να «αφήσουν» τον Μελανσόν και να χαρίσουν στον Εμανουέλ Μακρόν, την πολυπόθητη πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Άρα εδώ κάποιος «περισσεύει» και αυτός είναι ο Μελανσόν, αλλά όπως φαίνεται όλα αυτά ήταν γνωστά εξαρχής σε όλους και στον ίδιο, όταν και σύναψε την «υπόγεια» συμφωνία στήριξης με τον Ε.Μακρόν.

Άλλωστε ο Μελανσόν είναι ιδιοκτήτης συγκεκριμένου πολιτικού «μαγαζιού» το οποίο διαθέτει και μία συγκεκριμένη «πελατεία».

Το σύστημα έχει αποδείξει ότι όταν είναι να πετύχει τους στόχους του μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν οι πιο παράδοξες συμμαχίες.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία και η Πολωνία υπέγραψαν «συμφωνία ασφάλειας» στις 8 Ιουλίου στη Βαρσοβία, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και περιλαμβάνει εδάφιο που επιτρέπει την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων και drones που «πετούν προς τον πολωνικό εναέριο χώρο».

Συγκεκριμένα αναφέρει τη «δυνατότητα κατάρριψης ρωσικών πυραύλων και drones στον ουκρανικό εναέριο χώρο που εκτοξεύονται προς την κατεύθυνση της Πολωνίας» χωρίς να ορίζει ξεκάθαρα κανόνες εμπλοκής και τα όρια τα οποία ένα ρωσικό σύστημα θα πρέπει να ξεπεράσει για να ενεργοποιηθεί η πολωνική Αεροπορία ή Αεράμυνα.

Η ασαφής μνεία σε αυτές τις λεπτομέρειες, πέρα από το «άνοιγμα» που αφήνει στους Πολωνούς να χρησιμοποιήσουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο για την ελεύθερη πτήση των βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot εναντίον ρωσικών στόχων, ουσιαστικά επιτρέπει να δράσουν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία, μέσω της εμπλοκής της στην αποστολή του ΝΑΤΟ για την αεροπορική προστασία της Βαλτικής, θα μπορούσε εύκολα να αξιοποιήσει τις αεροπορικές της βάσεις για τη χρήση των ουκρανικών F-16, αλλά και λοιπών δυτικών μαχητικών.

Επιτρέπεται ουσιαστικά άρα, η δράση των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στους ουκρανικούς ουρανούς, χωρίς περιορισμούς, αυξάνοντας την πιθανότητα για ρωσικά πλήγματα σε πολωνικό έδαφος!

Κάτι το οποίο το φιλοπόλεμο μπλοκ των ΕΕ και ΗΠΑ, σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο για να παρασύρει την Ευρώπη και τη Ρωσία σε σύρραξη.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της Ουκρανικής Λεγεώνας, μιας νέας στρατιωτικής μονάδας που θα εκπαιδευτεί στην Πολωνία.

Η Πολωνία θα παρέχει επίσης μελλοντικά, μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, τόσο αυτά που έχουν ήδη μεταφερθεί όσο και πιθανές μελλοντικές αποστολές.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αν κάποιος ακούσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία του κυβερνητικού έργου και της χώρας, θα νομίζει πως ζούμε σε μία ουτοπία που όλα βαίνουν καλώς.

Ο ίδιος δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί το «στραπάτσο» των ευρωεκλογών για το κόμμα του και για ποιο λόγο προέκυψε.

Ετσι, λοιπόν, και χθες μας είπε -για πολλοστή φορά- ότι «η ανάταξη του ΕΣΥ αποτελεί μια από τις μείζονες προτεραιότητές μας» και σε αυτό, όπως έγραψε, συμβάλλουν δύο αποφάσεις:

Η πρώτη δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, αφού συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους… Ευφυές!

Ενώ δεν επαρκούν οι γιατροί του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός στέλνει κι αυτούς του λιγοστούς να ανοίξουν και ιδιωτικά ιατρεία για να εξασφαλίσουν υψηλότερα εισοδήματα, επειδή αρνείται να κάνει αυξήσεις.

Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να παρέχουν, εφόσον το επιθυμούν, έργο στο ΕΣΥ, ώστε να καλύψουν τις υπαρκτές ελλείψεις. Ευφυές κι αυτό! Ανοίγει την πόρτα στους ιδιώτες, επειδή αρνείται να κάνει προσλήψεις! Επίσης, στον χώρο της εργασίας, αν και το ποσοστό ανεργίας είναι ακόμα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ιδίως στους νέους και στις γυναίκες, ο πρωθυπουργός επιχαίρει, γιατί, όπως ισχυρίστηκε: «Είμαστε πρώτοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στον ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας στις ηλικίες 15-64 και, επίσης, πρώτοι ως προς την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών».

Εκεί, βέβαια, που έδωσε ρέστα είναι στην ακρίβεια, καθώς υποστήριξε ότι αποδίδουν τα μέτρα για περιορισμό των πλασματικών εκπτώσεων και καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού και ότι, σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΛΚΑ, καταγράφεται πλέον και μικρή μείωση τιμών σε 12μηνη βάση, ενώ ο πληθωρισμός στις κατηγορίες τροφίμων, αλκοόλ και καπνού διαμορφώνεται στη χώρα μας στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο.

Μα, πού τα βλέπει όλα αυτά! «Ονειρο ζω, μη με ξυπνάτε…».

pronews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Χριστίνα Σταρακά: Φέρνει στη Βουλή υπόθεση με οσμή σκανδάλου ύψους 14 εκ. ευρώ στο πλαίσιο των αποτυχημένων άμεσων ενισχύσεων του 2023 – Κατέθεσε ερώτηση και για την πρωτόγνωρη καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2024

Μπαράζ κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων αναφορικά με τις συνεχόμενες αποτυχημένες πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και την προκλητική ελλιπή ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γύρω από το θέμα αυτό, κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά.

Αρχικά, σε ερώτηση εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στους Έλληνες αγρότες με διαφάνεια, χρησιμοποίησε το παράδειγμα πληρωμής ενός δικαιούχου παραγωγού από την Ήλιδα Ηλείας που έλαβε το έτος 2023 για τη βιολογική Γεωργία  13.999.196,83 ευρώ, παρότι από δημοσιεύματα στον τύπο προέκυψε ότι «για 660.000 παραγωγούς η εξόφληση της βασικής που έγινε, ανέρχεται περίπου σε 6,5 εκ ευρώ, δηλαδή ένα ευρώ κατά  μέσο όρο». Παράλληλα, μέχρι σήμερα «ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αλλάξει την εγγραφή της ανάρτησης και από 13.999.196,83 αναφέρεται σε - 13.999.196,83. Για το πλην που προηγείται της εγγραφής του αριθμού δεν υπάρχει κάποια εξήγηση και πιθανώς να υπονοεί ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν αχρεώστητα».

Επειδή τόσο το ύψος της της καταβολής των 13.999.196,83 ευρώ όσο και της μεταβολής του από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μεγάλο πρόβλημα και μια τέτοια ενίσχυση θα απαιτούσε ο παραγωγός να διαθέτει έκταση 200.000 στρεμμάτων  περίπου, πράγμα που δεν νοείται στη Βιολογική Γεωργία, η βουλευτής ζητάει πλήρη ενημέρωση για όλα τα στοιχεία της επίμαχης υπόθεσης μαζί με κατάθεση των αντίστοιχων εγγράφων από το ΥπΑΑΤ.

Την ίδια στιγμή εξάλλου, η αποτυχημένη πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους στις 4.7.2024  επισημαίνεται και σε δεύτερη, επίκαιρη ερώτηση αυτή τη φορά, που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά, σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητη και απογοητευτική διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024.

Όπως αναφέρει, «η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει με θράσος ότι ‘’η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των πληρωμών έτους 2023 είναι η 15η Οκτωβρίου 2024’’ υπονοώντας ότι μέχρι τότε θα καλυφθούν οι εκκρεμότητες της τελευταίας πληρωμής που ενώ έπρεπε ήδη να φτάνουν τα 240 εκατ. ευρώ, εντούτοις το συνολικό ποσό δεν ξεπέρασε τα 167 εκατ. ευρώ».  Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξάλλου βρίσκεται στη δίνη ενός ακόμα προστίμου ύψους 63 εκατ. ευρώ από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., για εκ παραδρομής σφάλμα του από διασταυρωτικό έλεγχο δικαιωμάτων του 2021 αντί του 2022 που οδήγησε σε λανθασμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ενώ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, όπως δηλώνει «Από την 1 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για το ΟΣΔΕ 2024. Η  εφαρμογή για τη δήλωση ΟΣΔΕ έχει ανέβει στο Gov.gr αλλά τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν μπορούν να εργαστούν πάνω σε αυτή τη βάση γιατί δεν τους το επιτρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και τρεις μήνες. Και συμπληρώνει «Η καθυστέρηση είναι πρωτοφανής και ήδη η όλη διαδικασία είναι εκτός ελέγχου με σοβαρούς κινδύνους για τις επιδοτήσεις του 2024. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, γεγονός που θέτει σοβαρά ερωτηματικά εάν καταφέρουν τελικά οι αγρότες να υποβάλουν σωστά και εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους για να πληρωθούν. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 640.000 αγρότες περιμένουν να υποβάλουν μέσω ΚΥΔ την αίτηση τους».

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθύνει καίρια ερωτήματα προς τον Υπουργό για τις ενέργειες που πρόκειται να κάνει ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση τα ΚΥΔ στο Gov.gr και να προχωρήσει με ασφάλεια η διαδικασία του ΟΣΔΕ, καθώς και πώς σκοπεύει να λύσει την αδιαφάνεια και την ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για να καταβάλλονται στην ώρα τους με δίκαιο τρόπο.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ερώτηση εδώ.

Tο Νέο Λαϊκό Μέτωπο φαίνεται ότι θα κερδίσει από 188 έως 199 έδρες, το Ensemble του Μακρόν από 135 έως 169 έδρες, και η Εθνική Συσπείρωση, στην τρίτη θέση, από 135 έως 143 έδρες

Από τις πρώτες δηλώσεις του ο Μελανσόν ζήτησε να κυβερνήσει, κάνοντας λόγο για ήττα Μακρόν

Ανατροπή δείχνουν τα αποτελέσματα στη Γαλλία, με το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν να εμφανίζεται πρώτο, το Emsemble του Εμανουέλ Μακρόν δεύτερο και την ακροδεξιά Εθνική Συσπέιρωση της Μαρίν Λεπέν τρίτη. Από τις πρώτες τοποθετήσεις, ο αρχηγός του νικητήριου κόμματος ζήτησε να κυβερνήσει κι εστίασε στην αρνητική σημασία που έχει το αποτέλεσμα για το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του TF1-LCI, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει από 188 έως 199 έδρες που σημαίνει ότι η Αριστερά θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην εξουσία τις επόμενες εβδομάδες.

Το Ensemble θα κερδίσει από 135 έως 169 έδρες, και η Εθνική Συσπείρωση, στην τρίτη θέση, που φαίνεται να καταλαμβάνει από 135 έως 143 έδρες.

Οι πρώτες δηλώσεις Μελανσόν

Την παραίτηση του πρωθυπουργού του Εμανουέλ Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, ζήτησε ο νικητής - σύμφωνα με τα exit poll - Ζαν Λικ Μελανσόν το κόμμα του οποίου εμφανίζεται πρώτο μετά το κλείσιμο της κάλπης.

«Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί αυτή την ήττα» τόνισε ο Μαλενσόν για να προσθέσει τα εξής: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει. Δεν έλαβε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης αλλά μαζική λαϊκή ψήφο δυσπιστίας. Ο Μακρόν έχει το καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει».

«Ένα υπέροχο κύμα κινητοποίησης των πολιτών φάνηκε να έχει κερδίσει. Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα τη χειρότερη λύση» τόνισε ο Μελανσόν.

«Η Εθνική Συσπείρωση απέχει πολύ από το να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία» συμπλήρωσε.

«Η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή», υπογράμμισε. «Κανένας άλλος συνδυασμός δεν θα είναι αποδεκτός. Η ετυμηγορία είναι ξεκάθαρη: η ήττα του Μακρόν επιβεβαιώνεται με σαφήνεια».

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ

«Θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία», τόνισε, προσθέτοντας ότι ήταν τιμή του να υπηρετήσει στο αξίωμά του.

«Αυτή τη διάλυση, δεν την επέλεξα, αλλά δεν θέλησα να την υπομείνω», σημείωσε δε.

«Προειδοποίησα για τρεις κινδύνους: τον κίνδυνο της απόλυτης πλειοψηφίας του Νέου Λαϊκου Μετώπου, της Εθνικής Συσπείρωσης και της κατάρρευσης των ιδεών και των αξιών μας. Αυτοί οι τρεις κίνδυνοι αποκλείστηκαν από τον γαλλικό λαό. Καμία απόλυτη πλειοψηφία δεν μπορεί να κυριαρχείται από τα άκρα. Το πολιτικό ρεύμα που εκπροσωπούσα είναι ζωντανό και ακμαίο. Κρατήσαμε τις θέσεις μας και είμαστε σταθεροί» πρόσθεσε.

«Το πολιτικό κόμμα που εκπροσωπούσα δεν έχει την πλειοψηφία. Έτσι, σύμφωνα με τη δημοκρατική παράδοση, αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ασκήσω τα καθήκοντά μου για όσο χρονικό διάστημα απαιτρείται» συμπλήρωσε.

«Μια νέα εποχή αρχίζει για το έθνος μας», υπογράμμισε ο Ατάλ.

«Η ευθύνη μας είναι τεράστια. Όπου κι αν βρίσκομαι, θα έχω πάντα τον ίδιο στόχο: να κατευνάσω, να ενώσω και να δράσω. Πρέπει επίσης να αποδεχτούμε ότι πρέπει να αμφισβητήσουμε τα πάντα προκειμένου να ενσαρκώσουμε και πάλι την ελπίδα για τον γαλλικό λαό» κατέληξε.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ