Σάββατο, 7η Σεπτεμβρίου 2024  11:27: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Του Νίκου Ιγγλέση

Η μακραίωνη ιστορία της Ανθρωπότητας μας διδάσκει ότι ουδείς κατακτητής αποσύρεται από τα εδάφη που έχει καταλάβει παρά μόνο αν η παραμονή του σ’ αυτά του επιφέρει μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος. Το ανιστόρητο σύστημα εξουσίας στην Αθήνα και τη Λευκωσία δε θέλει ή δεν μπορεί να καταλάβει αυτή τη νομοτέλεια.

Οι ελλαδικές και κυπριακές κυβερνήσεις καθώς και τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, στις δύο κρατικές οντότητες του Ελληνισμού, αναζητούν λύση του Κυπριακού εκλιπαρώντας την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς. Έτσι, είτε λύση του προβλήματος δε θα υπάρξει ποτέ (οι Τούρκοι δεν είναι ηλίθιοι) είτε, αν υπάρξει, αυτή θα είναι μια «τουρκική λύση» που θα εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Άγκυρας.

Εφέτος, στις 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τουρκικός στρατός δολοφόνησε χιλιάδες Ελληνοκύπριους και εκδίωξε από τις εστίες τους περίπου 250.000, σφετερίστηκε τις περιουσίες τους και εγκατέστησε στην κατεχόμενη ζώνη εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους από την Ανατολία. Διέπραξε, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το έγκλημα της εθνοκάθαρσης και του εποικισμού.

Επί 50 χρόνια το ζητούμενο από την ελληνική πλευρά είναι οι συζητήσεις με τους Τουρκοκύπριους, η ηγεσία των οποίων είναι μαριονέτα της Άγκυρας, για εξεύρεση λύσης προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση της πατρίδας, όπως διατυμπανίζεται. Λύση όμως, όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει βρεθεί γιατί είναι η Τουρκία που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, αφού είναι αυτή η δύναμη κατοχής, διατηρώντας 35.000 στρατιώτες στην Κύπρο.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους διεθνώς αναγνωρισμένου, μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών, αντί να εκλιπαρεί για διάλογο υποβαθμίζοντας το αξίωμά του σε εκπρόσωπο της ελληνικής κοινότητας (για να είναι πολιτικά ισοϋψής με αυτόν της τουρκοκυπριακής), θα έπρεπε να απαιτεί διάλογο μόνο με την κατοχική δύναμη – την Τουρκία. Για τα προβλήματα που αφορούν στην τουρκοκυπριακή μειονότητα θα έπρεπε να ορίσει έναν αρμόδιο υπουργό του.

Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία (είναι η μόνη απ’ όλα τα κράτη του κόσμου), τη θεωρεί «εκλιπούσα», την αποκαλεί «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση του Νότου», άρα δε θα δεχτεί να συνομιλήσει μαζί της. Πρέπει να υποχρεωθεί με όλα τα πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά μέσα και να διακηρυχθεί προκαταβολικά ότι δεν υπάρχει κανένας διάλογος με τη μαριονέτα της, την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου-ΤΔΒΚ». Αυτή είναι μια βασική  κόκκινη γραμμή που θα έπρεπε να είχε χαράξει από χρόνια ο Ελληνισμός. Δυστυχώς δεν το έκανε και δεν το κάνει μέχρι σήμερα.

Οι Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου

Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για την Κύπρο δεν προέκυψε ξαφνικά με την εισβολή του 1974, άλλα έχει τις ρίζες της στις προδοτικές Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου του 1959 που υπογράφηκαν από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή (τον αποκαλούμενο και εθνάρχη) και τον υπουργό του επί των Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ. Είχε προηγηθεί ο ένδοξος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ (1955-1959) κατά της Αγγλοκρατίας και το κυπριακό χώμα είχε ποτιστεί με το αίμα δεκάδων ηρώων, που ζητούσαν Αυτοδιάθεση – Ένωση με την Ελλάδα. «Την Ελλάδα θέλομεν κι ας τρώγωμεν πέτρες» έλεγαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Οι Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, με επιμονή της Βρετανίας, βάσει της αρχής «διαίρει και βασίλευε», κατέστησαν την Τουρκία εμπλεκόμενο παράγοντα στο Κυπριακό. Με τις Συμφωνίες αυτές η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε «συνεταιρικό κράτος» Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων, μ’ ένα μη λειτουργικό και βιώσιμο Σύνταγμα. Παράλληλα, η ανεξαρτησία που της δόθηκε ήταν «νόθα», αφού οι Συμφωνίες καθιστούσαν την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία εγγυήτριες δυνάμεις και τους έδιναν το δικαίωμα επέμβασης (αρχικά από κοινού και μετά και μονομερώς) για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δικαίωμα επέμβασης στην Κύπρο η Τουρκία το απέκτησε το 1959 με ελληνικές υπογραφές, το άσκησε πρώτη φορά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, όταν έγινε η ανταρσία των Τουρκοκυπρίων το 1963-64, δεύτερη φορά μετά την επιχείρηση της Κοφίνου το 1967 και τρίτη φορά με την εισβολή του 1974, με αφορμή το πραξικόπημα από τη χούντα των Αθηνών κατά του Μακαρίου.

Αποτελεί πολιτική αφέλεια και γεωπολιτική μυωπία να υποστηρίζεται, μέχρι και σήμερα, ότι αν δεν γινότανε το χουντικό πραξικόπημα η Τουρκία δε θα είχε επέμβει στην Κύπρο. Από την πρώτη ημέρα της Ανεξαρτησίας, το 1960, οι Τούρκοι μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά στο νησί και οι μυστικές υπηρεσίες τους οργάνωναν τους Τουρκοκυπρίους (TMT) ως δύναμη αποσταθεροποίησης του τότε νεαρού κράτους. Αυτό δεν αθωώνει, με κανένα τρόπο, τη Χούντα Ιωαννίδη για το προδοτικό πραξικόπημα με αμερικανική προτροπή.

Ο θεωρητικός του νεο-οθωμανισμού, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου, στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μια χώρα που παραμελεί την Κύπρο δεν είναι δυνατόν να έχει αποφασιστικό λόγο στις παγκόσμιες και περιφερειακές πολιτικές». Σε άλλο σημείο γράφει: «Σημαντικός άξονας του Κυπριακού ζητήματος είναι η σημασία της γεωγραφικής θέσης του νησιού από γεωστρατηγική άποψη. Ο άξονας αυτός καθ’ εαυτόν είναι ζωτικής σημασίας ανεξάρτητα από το ανθρώπινο στοιχείο που βρίσκεται εκεί. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα. Καμιά χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη για ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού χώρου της».

Το προκεχωρημένο φυλάκιο της Τουρκίας

Σήμερα, 50 χρόνια από την εισβολή, η κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου έχει καταστεί τμήμα της στρατιωτικής δομής της Τουρκίας. Στο νησί σταθμεύει ένα Σώμα Στρατού με πλήρη σύνθεση, λειτουργεί στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο, όπου σταθμεύουν, για την ώρα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Bayraktar), έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια για κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, ενώ κατασκευάζεται ραντάρ για την παρακολούθηση πλοίων στο Ακρωτήρι του Απόστολου Ανδρέα. Η κατεχόμενη ζώνη αποτελεί βάση προβολής ισχύος της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή. Μόνο οι κοντόφθαλμες πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδος και της Κύπρου δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό και μιλάνε ακόμη για ένα κανονικό κράτος, μιας Διζωνικής-Δικοινωτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) με απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Ποτέ η Τουρκία δε θα δεχτεί να χάσει το προκεχωρημένο φυλάκιό της. Αντίθετα επιδιώκει με όλα τα μέσα να επεκτείνει τον έλεγχό της σ’ ολόκληρη την Κύπρο, μέσω του βέτο που θα διαθέτει η  τουρκοκυπριακή συνιστώσα είτε σε μια Ομοσπονδία είτε σε μια Συνομοσπονδία δύο ανεξάρτητων κρατών. Η ελληνική πλευρά όταν αναφέρεται στη ΔΔΟ περιλαμβάνει σ’ αυτήν την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, δηλαδή την επιστροφή σε μια μορφή του μη λειτουργικού και μη βιώσιμου Συντάγματος του 1960, που ήταν η αφορμή, όχι η αιτία, των τουρκικών επεμβάσεων.

Τούρκοι στρατιώτες αποβιβάζονται στην ακτή της Κερύνειας στις 20 Ιουλίου 1974

Η συνθήκη Εγγυήσεως

Το 1983 ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της αυτοαποκαλούμενης «ΤΔΒΚ» κατά παράβαση της Συνθήκης Εγγυήσεως που απαγορεύει το διαμελισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» και κατά συνέπεια οι Συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου και το Κυπριακό Σύνταγμα του συνεταιριστικού κράτους έχουν καταργηθεί με δική της πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τα ψηφίσματα 541 του 1983 και 550 του 1984 καταδικάζει και θεωρεί νομικά άκυρη την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», καλεί δε όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και θεωρεί ότι το μόνο νόμιμο και αναγνωρισμένο κράτος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Αθήνα και η Λευκωσία οφείλουν να διακηρύξουν προκαταβολικά ότι οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση αναγνώριση του μορφώματος της Βόρειας Κύπρου θα σημαίνει άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Αυτή είναι μια δεύτερη κόκκινη γραμμή που θα έπρεπε να είχε τεθεί εδώ και καιρό και όχι να γίνονται συνομιλίες, συναντήσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις με τους ηγέτες της αποσχιστικής οντότητας, που τη νομιμοποιούν.

Η αλυσίδα των ελληνικών νησιών

Η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί ηγεμονική περιφερειακή δύναμη της Μ. Ανατολής και της Α. Μεσογείου. Για να το επιτύχει αυτό πρέπει να σπάσει, σε πολλά μέρη, την αλυσίδα των ελληνικών νησιών που αρχίζει από τη Σαμοθράκη, περνάει από το Καστελόριζο και καταλήγει στην Κύπρο. Γι’ αυτό η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», γι’ αυτό η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε 115 νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου, γι’ αυτό ο ισχυρισμός ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – γιατί δήθεν κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας, γι’ αυτό το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, γι’ αυτό οι χάρτες της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που καλύπτουν όλη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου καθώς και πολλά άλλα.

Για την 50η επέτειο της εισβολής, όπως έχει ανακοινωθεί, θα μεταβούν στα κατεχόμενα ο πρόεδρος Ερντογάν, όλη η τουρκική στρατιωτική ηγεσία καθώς και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ο έλεγχος της Κύπρου αποτελεί ύψιστο εθνικό θέμα για την Τουρκία. Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στρατιωτική παρέλαση, υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και μια αρμάδα από 50 (συμβολικός αριθμός) πολεμικά σκάφη που θα πλεύσει κατά μήκος των ακτών της Κερύνειας. Στην ελληνική πλευρά θα γίνουν τα επαναλαμβανόμενα μνημόσυνα και θα εκφωνηθούν οι συνήθεις λόγοι υπέρ της αναγκαιότητας επανάληψης των διαπραγματεύσεων για μια ΔΔΟ, που ο καθένας της δίνει ό,τι περιεχόμενο τον εξυπηρετεί.

Η Τουρκία όμως έχει «αλλάξει πίστα». Ζητάει την «κυρίαρχη ισότητα» πριν αρχίσει η διαδικασία οποιουδήποτε διαλόγου, δηλαδή, ζητάει από την ελληνική πλευρά, προκαταβολικά, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ» και άρα τα αποτελέσματα της εισβολής – κατοχής. Τότε ο διάλογος θα έχει ως μοναδικό αντικείμενο το βαθμό γεωπολιτικού ελέγχου των ελεύθερων περιοχών, αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ από την Άγκυρα.

Αντιμέτωπος με την απέραντη τουρκική απειλή για την επιβίωσή του ο Ελληνισμός θα όφειλε:

  1. Να αντιμετωπίζει συνεχώς πολιτικά και διπλωματικά την Τουρκία σ’ όλα τα διεθνή fora. Ιδιαίτερα στην ΕΕ θα έπρεπε να αντιτίθεται σε κάθε τι που εξυπηρετεί την Άγκυρα (τελωνειακή ένωση, χρηματοδότηση, visa κ.α.). Όχι σε αυτοκτονικές επιλογές όπως η «Διακήρυξη των Αθηνών» που απενοχοποιούν την Τουρκία και τη διευκόλυναν στην αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ. Όχι στις κοινές ελληνοτουρκικές υποψηφιότητες σε Διεθνείς Οργανισμούς (ΙΜΟ παλαιότερα, ΟΑΣΕ σήμερα).
  2. Να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό στο 5-6% του ΑΕΠ από 2,5% σήμερα. Η ελευθερία απαιτεί θυσίες, γιατί αύριο οι θυσίες δεν θα είναι απλά μεγαλύτερες, αλλά, τραγικές.
  3. Να αναπτύξει, με κάθε μέσον, την αμυντική βιομηχανία και να προβεί στην αναγκαία αγορά ορισμένων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.
  4. Να ενεργοποιήσει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και όχι θεωρίες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος ή ότι «κείται μακράν».
  5. Να καλλιεργήσει το εθνικό φρόνημα και να αναπτύξει τη φιλοπατρία, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της δημογραφικής συρρίκνωσης.
  6. Να αναβαθμίσει τις συμμαχίες ιδιαίτερα με χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος που δε θα ήθελαν να καταστεί η Τουρκία ηγεμονική περιφερειακή δύναμη.

Δυστυχώς όμως, η παρακμή μάς οδήγησε από το «Σταυραετό του Μαχαιρά» – τον Γρηγόρη Αυξεντίου στα «ηττημένα μυαλά» σε Αθήνα και Λευκωσία, που συνεχώς μιλάνε για διάλογο με τους Τούρκους και ποτέ για απελευθέρωση από τους Τούρκους.

«Αν λαχταράς τη λευτεριά, σε ξένους μην ελπίζεις, μόνος σου παρ’ την αν μπορείς, αλλιώς δεν την αξίζεις». Νίκος Καζαντζάκης.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η αδιαφορία που μπορεί να επιδείξει  κόσμος για το τι μπορεί να συμβαίνει σε έναν συνάνθρωπό του πραγματικά σοκάρει όπως αποδεικνύει και ένα συγκλονιστικό βίντεο με τη στιγμή του πνιγμού της 58χρονης Λετίσια Γκονζάλες Τρίπλετ σε πισίνα το πρωί του περασμένου Φεβρουαρίου αλλά δόθηκε τώρα στην δημοσιότητα.

Οι άλλοι λουόμενοι δεν έκαναν το παραμικρό για να τη βοηθήσουν.

Στο βίντεο φαίνεται η Τρίπλετ να βρίσκεται στα ρηχά πισίνας σε αθλητικό κέντρο στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ όταν ξαφνικά άρχισε να δυσκολεύεται να μείνει στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με τη δικογραφία η 58χρονη προσπαθούσε για 25 λεπτά να σωθεί χωρίς κανείς από όσους βρίσκονταν στον χώρο της πισίνας να κάνουν κάτι για να τη βοηθήσουν.

Στο ίδιο βίντεο φαίνεται η Τρίπλετ να προσπαθεί να κρατηθεί από τη σκάλα της πισίνας, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ το ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι ακόμα και όταν είχε αφήσει την τελευταία της πνοή, λουόμενοι περνούσαν από το σημείο χωρίς να δίνουν σημασία στην τραγωδία που είχε συμβεί.

Δικηγόρος του αθλητικού κέντρου δήλωσε ότι η Τρίπλετ, η οποία ήταν βετεράνος της αμερικανικής  Αεροπορίας, περπατούσε με πατερίτσες πριν να μπει στην πισίνα.

Παράλληλα παραμένει αδιευκρίνιστο αν η άτυχη γυναίκα κάλεσε σε βοήθεια.

Η ίδια δικηγόρος δήλωσε ότι ο θάνατος της 58χρονης προήλθε από καρδιακή ανακοπή και ότι τέτοια τραγωδία δεν είχε σημειωθεί ποτέ στο εν λόγω αθλητικό κέντρο.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

O αποθανών Ρώσος πολιτικός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι είχε προβλέψει από το 2016 την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια μίας πύρινης ομιλίας του στη ρωσική Δούμα, ο Ζιρινόφσκι προέβλεψε ότι «αν ο Τραμπ κάνει κάτι που δεν τους αρέσει, θα τον σκοτώσουν όπως σκότωσαν τον Τζον Κένεντι.

Θα γινόταν ένας τυχαίος φόνος από κάποιον ψυχοπαθή σε μια από τις Πολιτείες ».

Ήταν ο Ζιρινόφσκι «προφήτης»; Όχι, αλλά ήταν διορατικός, έξυπνος και έβλεπε μακριά.

Γνώριζε πως λειτουργεί το αμερικανικό «βαθύ κράτος» και πως στην πραγματικότητα είναι αυτό που κρατάει την εξουσία στις ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι όποιος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ισχυρή προσωπικότητα και ανεξάρτητη πολιτική σε σχέση με αυτήν που θέλει να επιβάλει το «βαθύ κράτος», δέχτηκε ένοπλες ή άλλου είδους επιθέσεις.

Ο Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν δέχτηκε ένοπλη επίθεση από την οποία επιβίωσε όπως ακριβώς συνέβη και με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Ρίτσαρντ Νίξον στην ουσία ανατράπηκε με το περιβόητο σκάνδαλο Watergate.

Ακόμα και σήμερα στις ΗΠΑ ελάχιστη πιστεύουν την επίσημη κρατική θεωρία ότι ο Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Oι Ρώσοι συνέχισαν την προέλασή τους προς την πόλη του Ποκρόβσκ μετά τις επιτυχημένες επιθέσεις τους στις περιοχές του Βούλενταρ και του Σεβέρσκ, θέτοντας σε εφαρμογή τον στρατηγικό τους σχεδιασμό που είναι η κατάληψη του κεντρικού Ντόνμπας, ο αποκλεισμός των Ουκρανών στο βόρειο και στο νότιο τμήμα και η απόκτηση δυνατότητας άμεσης διείσδυσης στις περιφέρειες του Ντνίπρο και της Ζαπορίζια.

Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι επιχειρούν ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή σε τέσσερις πόλεις-«φρούρια»: Στο Βούλενταρ, στο Ποκρόβσκ, στο Τσάσιβ Γιαρ και στο Τορέτσκ.

Στο Τσάσιβ Γιαρ οι Ρώσοι έχουν καταλάβει τον ανατολικό τομέα της πόλης και χθες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και την Καλινόβκα, ένα βόρειο προάστιο.

Πλέον έχουν αναπτυχθεί στις απαραίτητες θέσεις για να επιτεθούν στο δυτικό τμήμα της πόλης από τρεις κατευθύνσεις: Ανατολική, βόρεια και νότια.

Στο Τορέτσκ έχει σχεδόν κλείσει η ρωσική «λαβίδα» και θα ξεκινήσει και εκεί η διαδικασία κατάληψης της πόλης.

Τορέτσκ και Τσάσιβ Γιαρ απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Κονσταντινόβκα.

Με ευκολία θα μπορέσουν να την περικυκλώσουν με την προϋπόθεση ότι καταλάβουν τις δύο πόλεις κάτι που δείχνει πλέον εφικτό.

Πολλοί θεωρούν ότι οι δίδυμες πόλεις Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ είναι ο αντικειμενικός σκοπός των Ρώσων στο Ντονέτσκ, αλλά στην πραγματικότητα είναι η Κονσταντινόβκα, διότι είναι το «φρούριο» που εφοδιάζει όλες τις άλλες πόλεις.

Εάν καταληφθεί η μάχη του Ντόνμπας θα λήξει σύντομα γιατί οι Ουκρανοί δεν θα είναι σε θέση να την συνεχίσουν.

Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ δεν θα μπορούν να ανεφοδιαστούν.

Αντίθετα οι Ρώσοι θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν με άνεση και ασφάλεια την διοικητική τους μέριμνα σε καίρια σημεία του Ντόνμπας και θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σε ότι αφορά το Ποκρόβσκ, δίνει τη δυνατότητα στις ρωσικές δυνάμεις εφόσον καταληφθεί να επιτεθούν στην «καρδιά» της Ουκρανίας που είναι η περιφέρεια του Ντνίπρο.

Αυτή τη στιγμή το μόνο εμπόδιο για τους Ρώσους για να φτάσουν στο Ποκρόβσκ, είναι η κωμόπολη Σελιντόβε.

Παρόμοιο πλεονέκτημα προσφέρει και το Βούλενταρ καθώς είναι η «πόρτα» για την περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Με κατάληψη του Ποκρόβσκ οι Ρώσοι θα εμποδίζουν τις μεταφορές ουκρανικών δυνάμεων από το Ντνίπρο προς το Ντόνμπας.

Με κατάληψη του Βούλενταρ θα διακοπούν οι ουκρανικές ενισχύεις από την Ζαπορίζια.

Αυτή την στιγμή οι δυνάμεις των Ρώσων έχουν αναπτυχθεί σε πλεονεκτικές θέσεις γύρω από πέντε ουκρανικές πόλεις μαζί με το Σεβέρσκ.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αμέτρητες οι τουρκικές προκλήσεις λίγες ημέρες πριν από τη «μαύρη» επέτειο στην Κύπρο το ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανάρτησε βίντεο με ντοκιμαντέρ για τον «Αττίλα» και κάνει λόγο για «επέτειο της “Επιχείρησης Ευτυχισμένη Ειρήνη” που έφερε ειρήνη και ηρεμία στην Κύπρο».

Όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών:

«Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνουμε τις απάνθρωπες σφαγές κατά Τούρκων από τρομοκράτες που ήθελαν να προσαρτήσουν το νησί στην Ελλάδα με την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ το 1955. Τι συνέβη πριν και μετά την Επιχείρηση Ευτυχισμένη Ειρήνη αντικατοπτρίζεται στην οθόνη με τις διηγήσεις των μαρτύρων της περιόδου. Το ντοκιμαντέρ, που περιλαμβάνει τις ομολογίες Ελλήνων στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ, περιλαμβάνει ιστορικά πλάνα από την επιχείρηση που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός στις 20 Ιουλίου 1974.

Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο ετοιμάσαμε για να μην ξεχάσουμε τους συμπατριώτες μας που δολοφονήθηκαν απάνθρωπα στην Κύπρο, θα παρακολουθήσετε τον ηρωικό αγώνα του Μεχμέτσικ πλάι-πλάι με τους Μουτζαχεντίν. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ παρακάτω. Με έλεος, ευγνωμοσύνη και σεβασμό σε όλους τους μάρτυρες και τους βετεράνους μας».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Οι εσωκομματικές πιέσεις στον Τζο Μπάιντεν αυξάνονται μέρα με την μέρα. Πληροφορίες της αμερικάνικης ιστοσελίδας «Axios«» υποστηρίζουν πως υπάρχει πιθανότητα μέχρι το Σαββατοκύριακο να έχει παραιτηθεί από την προεκλογική «κούρσα».

«Πολλά από τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών μάς έχουν εκμυστηρευτεί ότι πολλοί από το Κογκρέσο αλλά και στενοί φίλοι του Μπάιντεν θα τον πείσουν να εγκαταλείψει τον αγώνα για τη διεκδίκηση της προεδρίας, κι αυτό είναι πιθανό να έχει επιτευχθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο» γράφει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Εξηγώντας οι αρθρογράφοι γιατί οι πιέσεις θα έχουν αποτέλεσμα τη δεδομένη χρονική στιγμή, γράφουν ότι o 81χρονος Μπάιντεν, που βρίσκεται σε καραντίνα λόγω νόσησης με κορωνοϊό, δεν έχει δημόσια παρουσία και σε προσωπικό επίπεδο εμφανίζει εικόνα παραίτησης λόγω της αυξανόμενης πίεσης, των κακών δημοσκοπήσεων και της καθημερινής κριτικής, στοιχεία που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της εκστρατείας του.

Τι συμβαίνει παρασκηνιακά;

Τα κορυφαία μέλη του κόμματος, οι φίλοι του Μπάιντεν και οι δωρητές σε θέσεις-κλειδιά, πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να νικήσει, ούτε και μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του κόσμου για την ηλικία και την οξύνοιά του, τη στιγμή που αδυνατεί να εξασφαλίσει πλειοψηφίες στο Κογκρέσο.

Όπως, μάλιστα, σημειώνει ο ιστότοπος Axios, συνεργάτες του Μπάιντεν τον συμβουλεύουν να αποχωρήσει γιατί εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο οι πιθανότητες να χάσει με μεγάλη διαφορά από τον Ντόναλντ Τραμπ και η εικόνα των Δημοκρατικών να υποστεί ισχυρό πλήγμα είναι μεγάλες.

Είναι γεγονός, πάντως, τις τελευταίες ημέρες και μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, ότι οι πιέσεις για αποχώρηση είναι πιο έντονες παρά ποτέ.

Την ίδια στιγμή, οι Δημοκρατικοί αναμένουν ότι οι δημοσκοπήσεις μετά το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα εκτινάξουν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του αντίπαλου κόμματος, με τους Δημοκρατικούς να χάνουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο Κογκρέσο.

«Προσεύχομαι να κάνει το σωστό. Οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε στενός συνεργάτης του Μπάιντεν στο Axios.

Η δημοσκόπηση-«φωτιά» και το επικρατέστερο σενάριο 

Σοβαρό προβληματισμό πυροδότησε, παράλληλα, στον Λευκό Οίκο η δημοσκόπηση του Associated Press, σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών επιθυμούν την απόσυρση του Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα.

Σε στήλη του για τις παρασκηνιακές διεργασίες στους κόλπους των Δημοκρατικών, 18 ημέρες νωρίτερα, το Axios είχε γράψει – επικαλούμενο λεγόμενα αξιωματούχου του κόμματος του Μπάιντεν – πως σκοπός είναι ο τελευταίος να αποχώρησει από μόνος του από τη σκηνή.

«Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα σημάδια όπως εμείς. Είναι σαν να υποχρεώνει τον κόσμο να τον εκτιμά και να τον συμπαθεί» είπε άλλη καλά πληροφορημένη πηγή των Δημοκρατικών στο Axios.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Μπάιντεν να υποκύψει στις πιέσεις και να υποστηρίξει την Κάμαλα Χάρις κάτι που θα εκτόνωνε την ένταση στο κόμμα των Δημοκρατικών.

Δεν είναι όμως ακόμη σίγουρο πότε και πώς θα ανακοινωνόταν μία πιθανή διαδοχή της Χάρις στην ηγεσία των Δημοκρατικών, τη στιγμή που μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει η στάση των Ομπάμα και Κλίντον.

Κλείνοντας, το δημοσίευμα γράφει ότι οι Δημοκρατικοί εστιάζουν σε μία νίκη στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, πολιτείες τις οποίες εάν κερδίσουν, θα κατακτήσουν και τον αγώνα της προεδρίας.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια ακόμα πενταετία θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς εξασφάλισε ευρεία πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε 401 θετικές ψήφους, 284 κατά και 55 αποχές.

Εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους του Renew, που είχαν ήδη συμμαχήσει υπέρ της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε την τελευταία στιγμή και τη στήριξη της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, τουλάχιστον της πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της.

Οι ευρωβουλευτές της δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Τζόρτζια Μελόνι, είχαν αποφασίσει νωρίτερα να ψηφίσουν κατά συνείδηση, χωρίς να υπάρχει κεντρική γραμμή υπέρ ή κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η ακροδεξιά ομάδα Πατριώτες για την Ευρώπη, καθώς και η ομάδα της Αριστεράς είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νωρίτερα, η πολιτική ομάδα της Αριστεράς είχε υποβάλει πρόταση ώστε να αναβληθεί η ψηφοφορία κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ για την έλλειψη διαφάνειας στις συμβάσεις των εμβολίων, η οποία πρόταση απορρίφθηκε.

Τα θερμά συγχαρητήρια του Μητσοτάκη

Θερμά συγχαρητήρια προς την φον ντερ Λάιεν εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε εξαρχής ταχθεί στο πλευρό της.

«Η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να οικοδομούμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη» τόνισε, σε ανάρτησή του στο Χ.

Παρουσίασε τις προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια

Η πρόεδρος της Κομισιόν νωρίτερα μίλησε στο σώμα των ευρωβουλευτών, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για τα επόμενα χρόνια. Η ίδια δεσμεύτηκε ότι στο επίκεντρο μιας δεύτερης θητείας της θα θέσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί.

Παράλληλα, έκανε πολλές αναφορές στο αυξημένο κόστος ζωής, στο πρόβλημα εύρεσης κατοικίας, στους αγρότες και στην ανάγκη διαφάνειας, λογοδοσίας και ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους για να επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία.

Νέες θέσεις επιτρόπων

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην πρόθεσή της να δημιουργήσει νέες θέσεις Επιτρόπων.

Ειδικότερα, προανήγγειλε ότι θα τοποθετήσει αντιπρόεδρο για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Επίσης, θα δημιουργήσει νέα χαρτοφυλάκια και συγκεκριμένα για την αλιεία και τους ωκεανούς, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, για τη Μεσόγειο Θάλασσα και για την ισότητα.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στην ακύρωση μιας προγραμματισμένης συναυλίας στο Τσεσμέ της Σμύρνης προχώρησε η Δέσποινα Βανδή, καθώς στον χώρο της συναυλίας υπήρχαν αναρτημένες αφίσες του Κεμάλ Ατατούρκ. Μάλιστα, στη συνέχεια η Δέσποινα Βανδή δέχτηκε δριμεία επίθεση τόσο από τους διοργανωτές της συναυλίας, όσο και από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όλα έγιναν στη φιλανθρωπική συναυλία στο Τσεσμέ της Σμύρνης, όπου η Δέσποινα Βανδή επρόκειτο να τραγουδήσει στη συναυλία που οργάνωσε το Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας (TEV).

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την εμφάνισή της.

Στο βήμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανέβηκε η πρόεδρος του παραρτήματος του τουρκικού Ιδρύματος στην περιφέρεια της Σμύρνης, Γκιουλνούρ Σονμπαϊρακτάρ, ανακοινώνοντας ότι η Ελληνίδα τραγουδίστρια δεν θα εμφανιστεί και θα επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου σε όποιους από τους θεατές το επιθυμούν.

Τον λόγο πήρε η δήμαρχος του Τσεσμέ, Λαλ Ντενίζλι, λέγοντας ότι η Δέσποινα Βανδή δεν βγήκε στη σκηνή «επειδή θέλει να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ». Ζήτησε από το κοινό να μην τη «γιουχάρουν» γιατί, όπως είπε, «δεν νομίζω ότι είναι καν ο άνθρωπος για τον οποίο αξίζει να σπαταλήσεις την ανάσα σου».

«Θυσιάσαμε πολλούς μάρτυρες για να κερδίσουμε αυτά τα εδάφη και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδελφοσύνη και η αιώνια φιλία θα νικήσουν πάντα» προσέθεσε η δήμαρχος και, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV.

Η ίδια συνέχισε εμφανώς εκνευρισμένη: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να τολμήσει να κατεβάσει ούτε τη σημαία μας, ούτε την αφίσα του Ατατούρκ. Δεν μπορεί ούτε καν να το σκεφτεί. Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης. Με ηρεμία, με ψυχραιμία. Εύχομαι όμως ότι σε όποια χώρα και αν πάει, δεν θα σκεφτεί καν να κατεβάσει τη σημαία αυτής της χώρας, που κερδήθηκε με αίμα, τη σημαία για την οποία θυσίασαν τη ζωή του πολλά τέκνα της πατρίδας και την οποία έκαναν σύμβολο αυτής της χώρας. Εύχομαι ότι αυτό θα γίνει ένα ιστορικό μάθημα για εκείνη».

Στη σκηνή εμφανίστηκε τελικά η χορωδία του Ιδρύματος TEV, η οποία μαζί με το ακροατήριο τραγούδησε το «Εμβατήριο της Σμύρνης», τον ύμνο που έχουν υιοθετήσει κυρίως οι εθνικιστές κεμαλιστές και εξυμνεί την είσοδο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σμύρνη και την ήττα του ελληνικού στρατού το 1922.

Η απάντηση της Δέσποινας Βανδή

Η γνωστή τραγουδίστρια με ανάρτηση στο Instagram έδωσε τη δική της απάντηση λέγοντας πως την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου το TEV καθώς «μονομερώς αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως συναυλία και του έδωσε πολιτικό χαρακτήρα ενώ δεν είχαμε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

«Ως εκ τούτου η συμμετοχή μου στη συναυλία δεν ήταν δυνατή» πρόσθεσε η Δέσποινα Βανδή η οποία στην ανάρτησή της εκφράζει τον σεβασμό της σε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους στη Σμύρνη.

lifestyle.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Θανάσης Παπαθανάσης «Ένα ακόμη μεγάλο έργο υποδομής για την  Αιτωλοακαρνανία» 

Υπεγράφη η Σύμβαση των Εγγειοβελτιωτικών Έργων Αμβρακίας- Αμφιλοχίας και Βάλτου.

Στο διοικητήριο Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι παρουσία του Υπουργού Υποδομών κ. Σταϊκούρα, του Υφυπουργού κ. Ταχιάου και του Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη υπεγράφη η σύμβαση των Εγγειοβελτιωτικών έργων παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας και Βάλτου προϋπολογισμού 64.500.000 ευρώ.

«Υπογράφεται σήμερα μία ακόμη σύμβαση ενός έργου που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται στην περιοχή μας, αποτελούν καρπό της επιμονής μας στο αναπτυξιακό όραμα για την Αιτωλοακαρνανία αλλά και της σκληρής δουλειάς της Κυβέρνησης. Άλλωστε πριν λίγους μήνες κατά τη συνάντηση μου με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σταϊκούρα δεσμεύτηκε για την επανένταξή του έργου στο πρόγραμμα “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027” και σήμερα φτάσαμε στην υπογραφή της σύμβασης.  Είναι το 4ο μεγάλο έργο από την αρχή του χρόνου για τον τόπο μας.  Μετά το έργο της υδροδότησης Λευκάδας, Άρτας, Πρέβεζας και περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας που συμβασιοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το οδικό έργο σύνδεσης της Αιτωλοακαρνανίας (Αμβρακία οδός-Ακτιο) με την Λευκάδα, την ολοκλήρωση της Αμβρακίας οδού, την παράδοση της γέφυρας του Ευήνου και του μεγάλου ενεργειακού έργου «σύστημα αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας» στον ορεινό Βάλτο, ένα ακόμη μεγάλο έργο όραμα πολλών ετών συμβασιοποιήθηκε σήμερα» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Η παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα για μια ακόμη φορά καταδεικνύει την στήριξη της Κυβέρνησης στην Αιτωλοακαρνανία.  Συνεχίζουμε με συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς να επενδύουμε σε υποδομές και έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργούν νέες ευκαιρίες και προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

Μίλτος Ζαμπάρας: Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις φορολογικές δηλώσεις χιλιάδων πολιτών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις φορολογικές δηλώσεις χιλιάδων πολιτών.

Με ενημερωτικό σημείωμα πριν λίγο καιρό η Α.Α.Δ.Ε., ενημέρωνε τους φορολογούμενους για την ανάγκη τροποποίησης στοιχείων για το έτος 2023 μέχρι το τέλος Ιουλίου. Η αναπάντεχη αυτή εξέλιξη έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους πολίτες και τους φοροτεχνικούς, που καλούνται να ολοκληρώσουν χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις μέσα σε λίγες μέρες.

Παρόλες τις αντιδράσεις των αρμόδιων φορέων προς το Υπουργείο, δεν υπήρξε καμία διάθεση παράτασης των προθεσμιών πετώντας το μπαλάκι στους λογιστές, για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Η κυβέρνηση δείχνει μια πρωτόγνωρη ανελαστικότητα απέναντι στην μετάθεση της τελικής προθεσμίας κατάθεσης ενός μεγάλου πλήθους δηλώσεων που πρέπει να τροποποιηθούν, παρόλο που γνωρίζει ότι δεν ευθύνονται οι πολίτες και οι φοροτεχνικοί για αυτήν την καθυστέρηση και ενώ γνωρίζουν ότι τυπικά και από την Α. 1061/2024 δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων για το τέλος Ιουλίου, αλλά για το τέλος του 2024. 

Στην συνέχεια ο βουλευτής  ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν θα προχωρήσει άμεσα στην παράταση της υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα σε πολίτες και φοροτεχνικούς.

Σελίδα 1 από 2