Σάββατο, 7η Σεπτεμβρίου 2024  11:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024

Αναφορά προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με την επιστροφή της κρατικής επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, λόγω των υψηλών χρεώσεων, κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά.

Στην αναφορά της επισυνάπτει την επιστολή που έστειλε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας προς τους παραπάνω Υπουργούς και στην οποία αναφέρει ότι γίνεται δέκτης έντονων διαμαρτυριών από επιχειρήσεις μέλη του σχετικά με τις αιφνίδιες υψηλές χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται «στους τελευταίους λογαριασμούς ρεύματος που έλαβαν και φέρουν την ένδειξη ‘’ΕΚΤΑΚΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ’’ περιλαμβάνεται μόνο η επιστροφή της κρατικής επιδότησης, η οποία είχε δοθεί για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από Φεβρουάριο 2022 έως και τον Δεκέμβριο 2023, με την υποχρέωση μάλιστα να προβούν άμεσα στην εξόφληση αυτών έως 19.07.2024 ή 23.07.2024». Τα παραπάνω ήταν αποτέλεσμα Υπουργικής απόφασης, με βάση την οποία δίνεται το δικαίωμα έως 30.06.2024 για την έκδοση ανακεφαλαιωτικών λογαριασμών με τους οποίους θα ζητούνται οι επιστροφές των ως άνω επιδοτήσεων.

Κλείνοντας, η βουλευτής ζητάει στο πλαίσιο αυτό ενημέρωση από τους Υπουργούς για τις σχετικές προθέσεις και ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία με σκοπό την άμεση επίλυση τoυ προβλήματος και συγκεκριμένα την ανάκληση της επίμαχης Υπουργικής απόφασης, ώστε οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε «ΝΥ Post», και «Washington Examiner» έδωσε τις πρώτες του συνεντεύξεις μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην Πενσιλβάνια το Σάββατο, αποκάλυψε πώς έστρεψε το κεφάλι του από το πλήθος για να δει το οτοκιού, προχωρώντας σε μια κίνηση που του έσωσε τη ζωή επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του pronews.gr.

Ο ίδιος είπε: «Σπάνια κοιτάζω μακριά από το πλήθος. Αν δεν το είχα κάνει εκείνη τη στιγμή, δεν θα μιλούσαμε σήμερα, σωστά;».

Συνέχισε: «Το πιο απίστευτο ήταν ότι έτυχε όχι μόνο να στρίψω, αλλά και να στρίψω την ακριβή στιγμή», πρόσθεσε, λέγοντας ότι επέζησε «από τύχη ή από τον Θεό».

«Αν κάνω μόνο μισή στροφή, χτυπάει το πίσω μέρος του εγκεφάλου. Στην άλλη μεριά θα περνούσε ακριβώς από [το κρανίο μου].

Και επειδή η ταμπέλα ήταν ψηλά, κοίταξα ψηλά. Οι πιθανότητες να κάνω μια τέλεια στροφή είναι πιθανώς το ένα δέκατο του ενός τοις εκατό (δηλαδή μία τοις χιλίοις), οπότε δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ».

«Το όλο ζήτημα ήταν ένα όγδοο της ίντσας. Το ότι έστριψα ακριβώς σε εκείνο το δευτερόλεπτο, όπου αυτός [ο ένοπλος] δεν θα σταματούσε τον πυροβολισμό, είναι εκπληκτικό. Αρκετά συναρπαστικό. Πραγματικά δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ».

Μίλησε για τη στιγμή που ύψωσε τη γροθιά του. Είπε ότι ήθελε οι υποστηρικτές του να ξέρουν ότι είναι εντάξει «και ότι η Αμερική συνεχίζει, εμείς προχωράμε, ότι είμαστε δυνατοί».

«Η ενέργεια των ανθρώπων εκεί εκείνη τη στιγμή, απλώς στέκονταν εκεί.

Είναι δύσκολο να περιγράψω πώς ήταν αυτό, αλλά ήξερα ότι ο κόσμος κοιτούσε. Ήξερα ότι η ιστορία θα το κρίνει αυτό και ήξερα ότι έπρεπε να τους ενημερώσω ότι είμαστε καλά», πρόσθεσε ο Τραμπ.

«Είπα, πρέπει να φύγω, πρέπει να φύγω», σημείωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της πτήσης του στο Μιλγουόκι.

«Δεν ήθελα να με εκτελέσουν. Έχω δει ανθρώπους να εκτελούνται, και δεν είναι καλό. Και δεν είχα πρόβλημα με το περπάτημα ».

Ξεκαθάρισε επίσης το μυστήριο σχετικά με τα παπούτσια του.

Στο βίντεο του πυροβολισμού, καθώς οι πράκτορες προσπαθούσαν να τον απομακρύνουν από τη σκηνή για ασφάλεια, ακούγεται να λέει: «Περιμένετε, θέλω να πάρω τα παπούτσια μου».

Όπως εξήγησε στη συνέντευξη, «Οι πράκτορες με χτύπησαν τόσο δυνατά που μου βγήκαν τα παπούτσια και τα παπούτσια μου είναι στενά», είπε χαμογελώντας.

Επαίνεσε το προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας για τις ηρωικές ενέργειές τους και τους επαίνεσε που πυροβόλησαν τον δράστη ο οποίος ήταν σκαρφαλωμένος σε μία στέγη κοντά στη σκηνή όπου μιλούσε ο Τραμπ.

«Τον έβγαλαν από τη μέση με έναν πυροβολισμό ακριβώς ανάμεσα στα μάτια», είπε ο πρώην πρόεδρος καθώς έδειξε το σημείο.

«Έκαναν φανταστική δουλειά», πρόσθεσε. «Είναι σουρεαλιστικό για όλους μας».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στην απίστευτη φωτογραφία του να σηκώνει τη γροθιά του και να λέει «πολεμήστε» (fight) τρεις φορές καθώς οι πράκτορες προσπαθούσαν να τον βγάλουν από τη σκηνή και να τον οδηγήσουν σε ένα θωρακισμένο SUV.

«Πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι η πιο εμβληματική φωτογραφία που έχουν δει ποτέ», είπε ο Τραμπ.

«Έχουν δίκιο αν και δεν πέθανα. Συνήθως πρέπει να πεθάνεις για να έχεις μια εμβληματική εικόνα». Και πρόσθεσε: «Ήθελα απλώς να συνεχίσω να μιλάω, αλλά μόλις με είχαν πυροβολήσει».

Ο γιατρός στο τοπικό νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει κέντρο τραυμάτων, του είπαν ότι δεν έχει δει ποτέ κανέναν να δέχεται πυρά από ένα AR-15 και να επιζεί, θυμάται ο Τραμπ.

«Ευτυχώς ή προς Θεού, πολλοί άνθρωποι λένε ότι χάρη στο Θεό είμαι ακόμα εδώ», είπε.

Χθες στο λεπτομερές ρεπορτάζ του το pronews.gr έγραψε χαρακτηριστικά για την κίνηση με το κεφάλι που έκανε ο Ν.Τραμπ, μία κίνηση που του έσωσε την ζωή:

«Το γύρισμα αυτό και η απόσταση ενός πόντου, που δημιουργήθηκε μεταξύ της σφαίρας και του κεφαλιού, ήταν αρκετά για να μη χάσει τη ζωή του ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

Συγκεκριμένα, ο επίδοξος δολοφόνος σημάδευε τον δεξιό κρόταφο του πρώην Αμερικανού προέδρου αλλά αυτός γύρισε το κεφάλι του εντελώς τυχαία, προφανώς κοιτώντας προς κάποιους υποστηρικτές του με αποτέλεσμα όχι μόνο να μειωθεί το μέγεθος του στόχου, αλλά να πετύχει τελικά το δεξί αυτί το οποίο και η σφαίρα διαπέρασε.

Και πάλι όμως εάν το κεφάλι του Τραμπ βρίσκονταν ένα πόντο δεξιότερα η σφαίρα θα του είχε τρυπήσει το κρανίο με φορά από πίσω που είναι ο εγκέφαλος προς τα μπροστά».

Το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα διεξαχθεί στην πολιτεία Ουισκόνσιν από σήμερα Δευτέρα 15η ως και την Πέμπτη 18η Ιουλίου και θα αποτελέσει εκδήλωση επικείμενης νίκης του Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές καθώς δεν φαίνεται τίποτα στον κόσμο που να μπορεί να σταματήσει την επάνοδό του στον Λευκό Οίκο.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Έλον Μασκ, με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και νυν υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, αποκάλυψε πώς και τον ίδιο έχουν αποπειραθεί να τον σκοτώσουν δύο φορές τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο «Χ», ανέφερε:

«Έρχονται επικίνδυνοι καιροί. Δύο άτομα (ξεχωριστές περιπτώσεις) έχουν ήδη προσπαθήσει να με σκοτώσουν τους τελευταίους 8 μήνες. Συνελήφθησαν με όπλα περίπου 20 λεπτά μακριά από τα κεντρικά της Tesla στο Τέξας».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Να κηρυχθούν ένοχοι ο Γιάννος Παπαντωνίου, η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου και ο φίλος του ζευγαριού Ανδρέας Μπάρδης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ύψους 2.437.962 ευρώ, που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός ως δωροδοκία από την «THALES NEDERLAND B.V.» προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του πολεμικού Ναυτικού το 2003, ζήτησε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Μία σύμβαση που όπως είπε, «έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας και ζημίωσε το Δημόσιο κατά 381 εκατομμύρια ευρώ. Γι' αυτό έγινε η δωροδοκία, τίποτα δεν είμαι τσάμπα. Εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί».

Η διαδρομή της... μίζας

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό «τα χρήματα έρχονταν στο υπουργείο. Ο Χαράλαμος Μπεκατώρος συναντιόταν με τον Σπύρο Τραυλό. Δεν πάει κατευθείαν χρήμα στο γραφείο του υπουργού! Πρέπει να είσαι τελείως ερασιτέχνης! Δεν πάει κανείς ν' αφήσει στο γραφείο υπουργού τη μίζα…Σε ένα τρίτο που ακούει τέτοιο αφήγημα του δημιουργούνται αμφιβολίες και υποψίες ότι «κοροϊδευόμαστε». Στην εισαγγελική αρχή δε, δημιουργείται η πεποίθηση ότι αυτό είναι πρόσχημα!».

Ο εισαγγελέας αμφισβήτησε δε τον ισχυρισμό Παπαντωνίου ότι τα χρήματα προέρχονταν από μία…θεία από το Νίγηρα και την πρώην σύζυγο του.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το έργο θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς κόστος από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και το ότι δεν αποδείχθηκε το κατεπείγον κατά τη μειοψηφία της αρμόδιας επιτροπής προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απευθείας ανάθεση.

«Δε μπορεί να λέμε ότι η δωροδοκία θα γίνει μέσω web banking! Είναι αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, δια της μεταφοράς μετρητού χρήματος. Ο Μπάρδης λάμβανε χρηματικά ποσά μετρητά από τους Παπαντωνίου και Κουράκου και τα έβαζε στην Eurobank και μετά έφταναν στην Ελβετία» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός.

«Ο Παπαντωνίου έδωσε στον Μπάρδη περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Έπρεπε αυτά λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Έγινε λοιπόν μια επένδυση σε ομόλογο. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτο επίπεδο ο Παπαντωνίου παρέδωσε διαδοχικά και τμηματικά 2,5 εκ στον Μπάρδη, ο οποίος τα μετάφερε μέσω τραπέζης σε ελληνικές και ελβετικές τράπεζες. Έπειτα έγινε η επένδυση στο ομόλογο, που έχει το ρόλο ξεπλύματος. Από που έχεις το χρήμα; Από το ομόλογο…» συνέχισε ο εισαγγελέας.

«Είπε για κάποια αδελφή του πατέρα του στο Νίγηρα που είχε χρήματα και του έδινε. Αυτά τα χρήματα τα αποταμίευε είπε και μπόρεσε να εξοικονομήσει το ποσό αυτό. Βέβαια, δεν έφταναν αυτά τα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό, έμενε ένα ποσό 700.000 ευρώ το οποίο είπε πως ήταν από την πρώην γυναίκα του την οποία είχε διευκολύνει και του το επέστρεψε από το 1993-1997 που απεβίωσε» πρόσθεσε ο λειτουργός.

«Το σύνολο το χρημάτων όπως δικαιολογούνται από τον κατηγορούμενο, είναι υπερδεκαετίας... Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκ ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων. Δηλαδή... σκέφτηκε εκείνη την περίοδο όταν υπογράφηκε η σύμβαση, θυμήθηκε να τα πάει έξω στην Ελβετία τα χρήματα γιατί ήθελε να τα εξασφαλίσει» συμπλήρωσε ο εισαγγελέας.

«Σε ένα τρίτο που ακούει τέτοιο αφήγημα του δημιουργούνται αμφιβολίες και υποψίες ότι «κοροϊδευόμαστε». Στην εισαγγελική αρχή δε, δημιουργείται η πεποίθηση ότι αυτό είναι πρόσχημα! Δεν ειχε κρατήσει ο κατηγορούμενος στο σεντούκι του ή στο στρώμα τόσα εκατομμύρια» διευκρίνισε παράλληλα.

«Αλλά ακόμη κι έτσι να ήταν, γιατί δεν πήγε μόνος του τα χρήματα; Γιατί έπρεπε να γίνει όλο αυτό και να μπει στη μέση ο Μπάρδης; Γιατί να μην άνοιγε ένα λογαριασμό; Ερχόταν η θεία με τα πακέτα; Εγώ δεν ξέρω από αυτά τα πράγματα, αλλά γιατί δεν έλεγε «άνοιξε μου ένα λογαριασμό θεία αφού θες να με βοηθήσεις και βάζε εκεί τα χρήματα» κατέληξε ο εισαγγελέας.

Πηγή: reader.gr

Επέτειος σήμερα 50 χρόνων από το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας κατά του Μακαρίου, το οποίο πολλοί θέλουν να το ξεχνάμε και να μιλάμε μόνο για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Οι «Πράσινοι-Οικολογία» τονίζουν το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» αλλά και δεν θυμούνται επιλεκτικά.

Στις 15 Ιουλίου 1974 η χούντα των Αθηνών δια των οργάνων της στην Κύπρο (Εθνική Φρουρά, ΕΛΔΥΚ, ΕΟΚΑ Β') ανέτρεψε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Η πορεία του εκδημοκρατισμού της χούντας του Γ. Παπαδόπουλου με τον Β. Μαρκεζίνη είχε ανακοπεί από τη χούντα του Δ. Ιωαννίδη, ο οποίος αναζήτησε μια εθνική επιτυχία με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα δυτικά συμφέροντα δεν ευνοούσαν μια αδέσμευτη πολιτική.

Η αφορμή δόθηκε την 1η Ιουλίου 1974, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες και τον περιορισμό των ελλαδιτών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Ο Μακάριος με επιστολή του προς τον Έλληνα «πρόεδρο» στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη δήλωσε: «δεν είμαι διορισμένος νομάρχης ή τοποτηρητής εν Κύπρω της ελληνικής κυβερνήσεως αλλά εκλεγμένος ηγέτης». Και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για τις συνωμοσίες εναντίον του, απαιτώντας να ανακληθούν στην Ελλάδα 650 ελλαδίτες αξιωματικοί, που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Με τεθωρακισμένα και καταδρομείς, από τις 15 Ιουλίου και μέχρι το πρωί της 16ης Ιουλίου 1974 όλη η Κύπρος βρέθηκε υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών. Οι νεκροί έφθασαν τους 450 αλλά ο Μακάριος διέφυγε. Η χούντα εγκατέστησε κυβέρνηση μαριονετών υπό τον Νίκο Σαμψών, υπερασπιστή των εγκλημάτων της ΕΟΚΑ Β' κατά των τουρκοκυπρίων. Πέντε ημέρες μετά, οι Τούρκοι θα εισβάλουν στην Κύπρο γιατί είχε παραβιαστεί το Σύνταγμα της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το τίμημα ήταν μεγάλο. Ακόμη και σήμερα, Ελλάδα και Κύπρος το πληρώνουν γιατί ο εθνικισμός υποσκάπτει πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντα της χώρας στην οποία κυριαρχεί. Ο περιβόητος «φάκελος της Κύπρου» δεν άνοιξε ποτέ και οι ένοχοι του εγκλήματος δεν πλήρωσαν ενώ πολλοί χουντικοί ενσωματώθηκαν στη ΝΔ. Το ίδιο είχε γίνει και μεταπολεμικά, όταν οι δωσίλογοι της Κατοχής ενσωματώθηκαν στο Δεξιό μετεμφυλιακό κράτος. 

Προφανώς «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» αλλά και δεν θυμόμαστε επιλεκτικά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ

Νέα γυναικοκτονία, η 8η κατά σειρά για το 2024, κι αυτή τη φορά δίπλα μας στην Αμφιλοχία. Πάλι μια γυναίκα έπραξε όσα θα έπρεπε να πράξει για να σωθεί - καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία και απειλή, μηνύσεις, η μία μάλιστα  μόλις δυο μέρες πριν τη δολοφονία της- αλλά δεν σώθηκε. Για άλλη μια φορά η πολιτεία και οι φορείς της (σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο συγγενικός και ο φιλικός περίγυρος γνωριζε τα συμβαίνοντα) φάνηκαν ανίκανοι, παρά τους όποιους ισχυρισμούς τους, να την προστατέψουν από έναν γνωστό, και μάλιστα κάτοχο όπλου με τη συναίνεσή τους, κακοποιητή, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την ανικανότητα του ίδιου του κράτους να προστατέψει τον μισό του πληθυσμό από την έμφυλη βία. Αλλά και ξανά κάποια Μέσα σπεύδουν να δώσουν άλλοθι στον γυναικοκτόνο  υποστηρίζοντας πως «τα συναισθηματικά αδιέξοδα και η έλλειψη επικοινωνίας φαίνεται πως όπλισαν το χέρι του δράστη» και όχι η πατριαρχία και οι αξίες της.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς παραμένει απαθής απέναντι στο πρόβλημα, αρνούμενη να  αναγνωρίσει ως τιμωρητικό σεξιστικό και μισογυνικό το έγκλημα της γυναικοκτονίας, αγνοώντας τη βαθιά πατριαρχική του διάσταση και αρκούμενη στον ποινικό της λαϊκισμό, ο οποίος  είναι προφανές πως παραμένει απόλυτα αναποτελεσματικός. Τι περιμένει αλήθεια για να το αναγνωρίσει, για να το κατανομάσει για να το εντάξει στον ποινικό κώδικα; Πόσες ακόμα γυναίκες πρέπει να δολοφονηθούν; Πόσα παιδιά να ορφανέψουν; Πόσες οικογένειες να καταστραφούν;

Μπροστά στη συνεχιζόμενη αυτή τραγωδία η Νέα Αριστερά ενώνει τη φωνή της και τη δράση της με τα φεμινιστικά κινήματα και τις γυναικείες οργανώσεις, συμπαρατάσσεται με την Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών και απαιτεί άμεσα μέτρα για την υπέρβαση του φαινομένου, σύμφωνα με τις προτάσεις που τα κινήματα έχουν υποβάλλει.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ