Σάββατο, 7η Σεπτεμβρίου 2024  11:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 22:54

Η Δημοκρατία γιορτάζεται με αφασία

Ποτέ δεν κατάλαβα τη σκοπιμότητα της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Και αυτό γιατί τα επετειακά μηνύματα για τη Δημοκρατία και τις αξίες της, παραλείπουν το γεγονός ότι χωρίς τον εθνικό ακρωτηριασμό της Κύπρου δεν θα αποκαθίστατο η Δημοκρατία.

Αν δεν έκαναν ντου οι Τούρκοι στην Κύπρο, αν όχι μέχρι σήμερα, τουλάχιστον μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μάλλον χούντα θα είχαμε.

Και η δεξίωση αυτή παραδόξως γίνεται κάτι σαν έπαθλο για μερικούς από τους προσκεκλημένους της.

Κάπως έτσι μπορεί να δει κανείς ότι πρόσκληση πήρε και η Αθηνά Παπαχρήστου από το Μεσολόγγι, η συνταξιούχος αγρότισσα, που δώρισε από το υστέρημά της ένα καινούργιο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ.

Και αυτό ίσως έχει μια λογική ανταπόδοσης για ένα δωρητή, όμως φέτος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαθαίνουμε ότι κάλεσε εκατοντάδες άτομα:

Από πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, και εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων από το Μάτι, συγγενείς πιλότων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στη Λιβύη μέχρι συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας.

Εδώ τη χαρακτήρα έχει το κάλεσμα;

Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 21:06

Μήπως και η Κάσος κείται μακράν;

Του Νίκου Ιγγλέση

Η τουρκική επιθετική κίνηση νότια της νήσου Κάσου ελπίζουμε (η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία)  να ξυπνήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη νιρβάνα της και να την υποχρεώσει «να κατέβει από το ροζ συννεφάκι της» αυτό, δηλαδή, του διαλόγου και της θετικής προσέγγισης με την Άγκυρα.

Η Τουρκία, με κάθε αφορμή, μας υπενθυμίζει ότι επιδιώκει τον ακρωτηριασμό και τη δορυφοροποίηση της Ελλάδας. Είμαστε σ’ έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο που μόνο το άτυπο εγχώριο «φιλοτουρκικό κόμμα» θέλει να αγνοεί.

Η τωρινή αφορμή ήταν το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Levoli Relume» που έκανε έρευνες στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής νοτίως της Κάσου για τη μελλοντική πόντιση υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται και από την ΕΕ.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι το ερευνητικό πλοίο παραβίασε την υφαλοκρηπίδα της που, κατά την αυθαίρετη άποψή της, αρχίζει μετά τα 6 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων. Για να υποστηρίξει τη θέση αυτή επί του πεδίου, όπως συνήθως κάνει, έστειλε πέντε πολεμικά σκάφη: Δύο φρεγάτες, μία κορβέτα και δύο πυραυλακάτους. Η απάντηση της Αθήνας ήταν η αποστολή της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», της κανονιοφόρου «Αήττητος» και τέλος ενός περιπολικού του Λιμενικού, προκειμένου να μην αυξήσει την ένταση.

Η διεκδικούμενη από την Τουρκία υφαλοκρηπίδα στην Ανατ. Μεσόγειο

Παράλληλα, έγιναν επαφές απ’ όλους τους ενδεδειγμένους διαύλους επικοινωνίας για «αποσυμφόρηση» της κατάστασης. Τελικά το υπό ιταλική σημαία ερευνητικό σκάφος αποχώρησε από την περιοχή, χωρίς να έχει ολοκληρώσει την αποστολή του, μην κάνοντας χρήση του εύρους της navtex που είχε εκδοθεί από το σταθμό Ηρακλείου. Άλλη μια τουρκική νίκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως είναι ευτυχής που διατήρησε την αποκαλούμενη «θετική ατζέντα» με νέες εθνικές υποχωρήσεις!

Με την αντιπαράθεση στην Κάσο η Άγκυρα κατέγραψε ότι:

  1. ¨Όλα τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν άλλες θαλάσσιες ζώνες (Συνορεύουσα, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα), πέραν των 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων τους, γιατί κάθονται (υποτίθεται) πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας.
  2. Δεν αναγνωρίζει τη νόμιμα οριοθετημένη, μερικώς μεταξύ του 26ου και 28ου Μεσημβρινού, ΑΟΖ με την Αίγυπτο και θεωρεί ότι αυτή είναι παράνομη επειδή βασίζεται στην επήρεια των νησιών και υπερκαλύπτεται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο (επήρεια ηπειρωτικών ακτών).
  3. Δε θα επιτρέψει, χωρίς την άδειά της, καμιά διασύνδεση είτε μέσω ηλεκτρικού καλωδίου είτε μέσω αγωγού φυσικού αερίου με την Κύπρο και ιδιαίτερα πέραν του 28ου Μεσημβρινού. Επιδιώκει να απομονώσει για να ελέγξει, στη συνέχεια, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει κατασκευάσει αγωγό μεταφοράς νερού από τις νότιες ακτές της μέχρι την κατεχόμενη Κύπρο ο οποίος διέρχεται από την ΑΟΖ τής Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να έχει λάβει άδεια από την τελευταία. Επίσης σχεδιάζει την παράλληλη κατασκευή ηλεκτρικού καλωδίου.

Η Τουρκία, σε κάθε ευκαιρία προβάλλει τις διεκδικήσεις της και τις καταθέτει με κείμενα και χάρτες στον ΟΗΕ. Θεωρεί ότι το μισό Αιγαίο, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, της ανήκει και τα νησιά που βρίσκονται εκεί είναι στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής! Θεωρεί ότι όλη η θαλάσσια έκταση, πέραν των 6 ν.μ. από τα νότια της Κρήτης, Κάσου, Καρπάθου και Ρόδου αποτελεί δική της υφαλοκρηπίδα (για ΑΟΖ δεν τη συμφέρει να μιλάει). Θεωρεί ισχυρό το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης, που εξαφανίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της ΑΟΖ των νησιών.

Η οριοθετημένη ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου

Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, διστάζει  και φοβάται να προβάλλει τα δικαιώματά της στις θαλάσσιες ζώνες. Δεν έχει κλείσει τους κόλπους με τη χάραξη ευθειών γραμμών βάσης. Δεν επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ., με εξαίρεση το Ιόνιο Πέλαγος. Δεν καταθέτει το σχέδιο του «Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού», όπως απαιτείται από σχετική Οδηγία της ΕΕ και προτιμάει να πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτό, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να ανακηρύξει την εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ. Δεν έχει καθορίσει θαλασσοτεμάχια προς εκμετάλλευση, έστω στην οριοθετημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Δεν οριοθετεί ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν η Τουρκία έχει, παράνομα, οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα με την κατεχόμενη περιοχή (ΤΔΒΚ).

Μπορεί η  Κυβέρνηση Μητσοτάκη να μας εξηγήσει πώς το ηλεκτρικό καλώδιο θα φτάσει στην Κύπρο; Μήπως δεν φτάσει ποτέ; Αν η Τουρκία συγκέντρωσε πέντε πολεμικά νότια της Κάσου, πόσα θα συγκεντρώσει νότια του Καστελόριζου, απ’ όπου πρέπει να περάσει το καλώδιο; Τότε τι θα πράξει η Αθήνα;

Είναι τραγικό. Η Ελλάδα έχει καταστεί κράτος μειωμένης κυριαρχίας από το φοβικό σύνδρομο που διαπερνάει όλο το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας. Ο Ελληνισμός υφίσταται καθημερινές ήττες χωρίς μάχη και οδηγείται στην παράδοση και την υποδούλωση στους νεο-οθωμανούς της Άγκυρας.

Η κυβέρνηση φαίνεται να ελπίζει ότι η αντιπαράθεση στην Κάσο γρήγορα θα ξεχαστεί. Εξ’ άλλου η Κάσος, όπως και η Κύπρος, «κείται μακράν». Για τη Σαλαμίνα δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε ένσταση κατά της Κάμαλα Χάρις κατηγορώντας την ότι διέπραξε «κλοπή 91,5 εκατομμυρίων δολαρίων» μέσω ακατάλληλης πρόσβασης στα κεφάλαια της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν μετά την αποχώρησή του από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Σε μια καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή (FEC), ο γενικός σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ, Ντέιβιντ Γουόρινγκτον, επιδιώκει να μπλοκάρει τη μεταφορά κεφαλαίων, ισχυριζόμενος ότι η «αυθαίρετη αρπαγή χρημάτων» παραβιάζει τον νόμο της εκστρατείας της FEC του 1971.

«Η κίνηση αυτή γελοιοποιεί τη νομοθεσία. Οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να καρπώνονται τις προσφορές για εκλογές στις οποίες δε συμμετέχουν. Η εκστρατεία Μπάιντεν δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να επιστρέψει τα κονδύλια που έχει ήδη λάβει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ένστασης.

Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την καταγγελία, κυρίως επειδή η Χάρις ήταν ήδη επίσημα μέρος της εκστρατείας για τη συγκέντρωση χρημάτων από την ομάδα του Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος.

Χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό «αβάσιμο», ο Τσαρλς Λούτβακ, εκπρόσωπος του στρατοπέδου της Χάρις, είπε στους New York Times:

«Οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να ζηλεύουν που οι Δημοκρατικοί έχουν ισχυροποιηθεί και θα νικήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του κινήματος MAGA».

Δεν είναι σίγουρο ότι η κίνηση από το στρατόπεδο Τραμπ θα έχει αποτέλεσμα στην Εκλογική Επιτροπή όμως είναι ξεκάθαρο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν να «φρενάρουν» την Κάμαλα Χάρις που κινείται με γρήγορους ρυθμούς μετά την υποψηφιότητά της για την προεδρία.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη της προεκλογική συγκέντρωση κατά την οποία καταφέρθηκε εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας μπροστά σε περίπου 3.000 υποστηρικτές της παρομοίασε τον Τραμπ με τους απατεώνες που είχε φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης, όταν ήταν εισαγγελέας.

«Έχω αντιμετωπίσει παράνομους κάθε είδους. Κακοποιητές γυναικών, απατεώνες που εξαπάτησαν καταναλωτές ή παραβίασαν τους κανόνες για δικό τους όφελος, οπότε ακούστε το καλά: Γνωρίζω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ» είπε η Κάμαλα Χάρις, την ώρα που από το κοινό ακουγόταν το όνομά της.

Και κατέληξε: «Θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα ελευθερίας, συμπόνοιας και νομικότητας ή σε μια χώρα γεμάτη χάος, φόβο και μίσος» υπογράμμισε.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Ουκρανός ηγέτης Βλαντιμίρ Ζελένσκι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος όταν μιλά για πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σύμφωνα με κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Κανείς δεν έχει καμία πίστη σε αυτόν», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι αυτός είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να στρίψει τα πάντα, που μπορεί να πει ψέματα, που μπορεί να εγκαταλείψει τα πάντα, όπως εγκατέλειψε ακόμη και τους δικούς του ανθρώπους, ρίχνοντας κυριολεκτικά τον λαό της Ουκρανίας σε κάποιο θυσιαστικό βωμό».

«Τίποτα δεν έχει γίνει από κανέναν. Ούτε ο Ζελένσκι, ούτε η κυβέρνησή του ή άλλοι κλάδοι της κυβέρνησης, ούτε οι δυτικοί χειριστές για να ακυρώσουν τον νόμο που απαγορεύει στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία» συνέχισε.

«Ακούμε πολλά λόγια, αλλά βασικά δεν βλέπουμε καμία πράξη. Λοιπόν, εκτός από το γεγονός ότι ο Ζελένσκι συνεχίζει να σφαγιάζει Ουκρανούς πολίτες».

Η Ζαχάροβα είπε ότι ο Ζελένσκι κάνει μια προσπάθεια «να προωθήσουν τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης, την οποία προσπαθούν ανεπιτυχώς να επιβάλουν κυριολεκτικά σε όλους, να εμπλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στη συζήτησή της με ψευδή προσχήματα».

«Δεν υπάρχει τίποτα νέο στην πρόθεση του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών χειριστών του, θα έλεγε κανείς, να αποκατασταθούν για την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής της λεγόμενης ειρήνης», συνέχισε η Ζαχάροβα.

«Κατανοούμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Πίσω από αυτό κρύβονται οι επιθυμίες να επιβληθεί η αδιέξοδη «φόρμουλα Zelensky» σε ένα ευρύ φάσμα χωρών» .

Η απροσδόκητη «ευαισθησία» του Ζελένσκι σχετικά με πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία «θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με τις αμερικανικές εκλογές» είπε η Ζαχάροβα.

«Κοιτάξτε πώς άρχισε αμέσως να τηλεφωνεί στον Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας και επίσης αφού αρκετοί ειδικοί πρότειναν ότι δεν αποκλείστηκαν ενέργειες των εξτρεμιστών του καθεστώτος του Κιέβου εναντίον ή σε σχέση με τις αμερικανικές εκλογές» είπε.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο για πρώτη φορά δείχνει να «σπάει» καθώς μίλησε για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ρωσία με την Μόσχα να συμφωνεί αλλά αφού δει πρώτα τις λεπτομέρειες των ουκρανικών θέσεων.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το μήνυμα που έστειλε η Ουκρανία, περί συνομιλιών με τη Μόσχα, φαίνεται να είναι σε συμφωνία με τη θέση της ίδιας της Ρωσίας, αλλά ότι χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για συνομιλίες με τη Ρωσία εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλόπιστα.

«Το ίδιο το μήνυμα μπορεί να ειπωθεί ότι είναι σε συμφωνία με τη δική μας θέση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για τα σχόλια του Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες.

«Γνωρίζετε ότι η ρωσική πλευρά ποτέ δεν αρνήθηκε να διαπραγματευτεί, πάντα παρέμενε ανοικτή στη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές εδώ, τις οποίες ούτε εσείς ούτε εγώ γνωρίζουμε ακόμα» αναφέρει το Κρεμλίνο.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ολόκληρη η Ρωσία στηρίζει το Ντονμπάς και τη Νοβορωσία στις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν μια ειρηνική ζωή, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών, ο Πούτιν τόνισε τη συμβολή εκατομμυρίων ανθρώπων και δημόσιων οργανισμών στην ανασυγκρότηση των περιοχών που θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσίας εδώ και αιώνες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των περιοχών του Ντονμπάς και της Νοβορωσίας, υπογράμμισε την πλήρη στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες αποκατάστασης και ανάπτυξης αυτών των περιοχών.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στη συμβολή τόσο των ομοσπονδιακών οργανισμών όσο και των κρατικών εταιρειών και των περιφερειών της Ρωσίας που έχουν αναλάβει την προστασία συγκεκριμένων πόλεων και περιοχών.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, όχι μόνο οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, αλλά και 26 κρατικές εταιρείες και 82 περιφέρειες της Ρωσίας συμμετέχουν ενεργά στην αποκατάσταση των περιοχών του Ντονμπάς και της Νοβορωσίας.

Η αποκατάσταση περιλαμβάνει την εντατική επισκευή και κατασκευή κατοικιών, νοσοκομείων, σχολείων και υποδομών κοινής ωφέλειας, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται κυρίως από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό​​.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους οικοδόμους και άλλους ειδικούς για την ανιδιοτελή εργασία τους, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που έλαβε άμεσα η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με αφορμή την σημερινή «γιορτή της δημοκρατιάς» στο Προεδρικό Μέγαρο και το γεγονός πως κανένας από από τους συγγενείς των νεκρών των Τεμπών δεν προσκλήθηκε, η Μαρία Καρυστιανού μιλάει για την Δικαιοσύνη και την «δημοκρατία» με μία εξαιρετικά «σκληρή» ανάρτηση.

Με ανάρτησή της, η οποία απευθύνεται συγκεκριμένα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, τσακίζει κόκαλα.

Λέει αλήθειες και θέτει κρίσιμα ερωτήματα, διαμηνύοντας ότι «δεν ανεχόμαστε άλλο αυτήν την κατάντια».

«Συνεχίζετε να υποδύεστε ότι ζούμε σε ένα Κράτος αξιοκρατίας και Δικαίου ενώ όλη η φροντίδα από μεριάς σας έχει εξαντληθεί στη συγκάλυψη και στην αδράνεια», αναφέρει η κ.Καρυστιανού χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο σχολιάζει: «Η αλαζονεία, σας έχει τυφλώσει.

Εμάς πάλι τα μάτια μας άνοιξαν για τα καλά! Επιτέλους πέφτουν οι μάσκες, όλα και όλοι αποκαλύπτονται».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Σήμερα, η γιορτή της «δημοκρατίας».

Πριν ξεκινήσει η γιορτή,

Πρωθυπουργέ,

Υπουργέ Δικαιοσύνης,

Κα. Κλάπα,

Κα Αδειλίνη,

Παρά τα τόσα αίσχη που βλέπουμε τόσους μήνες για τα Τέμπη, παρά την καταστροφή, στο έγκλημα Καραϊβάζ, στοιχείων με συρραπτικό που καίνε τους άριστους γνωστούς- αγνώστους, παρά τα πλημμελήματα στο Μάτι, συνεχίζετε και παρουσιάζεστε περήφανοι για την επάρκεια και ταχύτητα με την οποία έχετε φροντίσει να λειτουργεί η δικαιοσύνη.

Συνεχίζετε να υποδύεστε ότι ζούμε σε ένα Κράτος αξιοκρατίας και Δικαίου ενώ όλη η φροντίδα από μεριάς σας έχει εξαντληθεί στη συγκάλυψη και στην αδράνεια.

Παρόλο που κανένας από σας δε θα κάνει σχετικές δηλώσεις, δε θα παραιτηθεί (που να βρεθεί τσίπα εκεί ψηλά), γνωρίζω καλά, πως αντιλαμβάνεστε εν μέρει τη σήψη μέσα στη οποία ζείτε.

Είστε εξοικειωμένοι με αυτό, σαν το σπίτι σας. Εμείς όμως δεν ανεχόμαστε άλλο αυτήν την κατάντια.

Οφείλουν ή όχι, οι δικαστικοί να διερευνήσουν την καταστροφή των στοιχείων;;

Οφείλουν ή όχι, να τιμήσουν τον όρκο και το Ιερό θεσμό που εκπροσωπούν;;

Πώς να νιώσουμε ασφάλεια εμείς που περιμένουμε δικαίωση για τον θάνατο των παιδιών μας;;;

Μέχρι πότε πιστεύετε θα κάνουμε υπομονή και θα δείχνουμε αξιοπρέπεια;;

Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα ένας γονιός να ξεχάσει τον πόνο της ψυχής του; Να κουραστεί;; Να απελπιστεί;;

Πόσο μακριά είστε από το φυσιολογικό και την απόλυτη αγάπη…

Η αλαζονεία, σας έχει τυφλώσει.

Εμάς πάλι τα μάτια μας άνοιξαν για τα καλά! Επιτέλους πέφτουν οι μάσκες, όλα και όλοι αποκαλύπτονται»

Ελεύθερος ο σταθμάρχης λόγω παρέλευσης 18μηνου

Στη σκιά της οργισμένης ανάρτησης της Μαρίας Καρυστιανού, είχε γίνει γνωστό ότι επίκειται η αποφυλάκιση του 60χρονου προφυλακισμένου σταθμάρχη για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, πριν οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Αν και δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί το 18μηνο του ανώτατου χρονικού διαστήματος προσωρινής κράτησης, ο μοιραίος σταθμάρχης Βασίλης Σαμαράς αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Απευθείας κλήση

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «δημοκρατία», η υπεράσπιση του βασικού κατηγορουμένου για τη φονική σύγκρουση των τρένων κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, η τυφλή Δικαιοσύνη φαίνεται πως θα ικανοποιήσει το αίτημα του σταθμάρχη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ανάκριση, ώστε να παραπεμφθεί σε δίκη με απευθείας κλήση, πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισής του που λήγει την 1η Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα πρέπει να αποφυλακιστεί υποχρεωτικά αμέσως μετά τη συμπλήρωση των 18 μηνών από την έναρξη της προσωρινής του κράτησης.

Ήδη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «δημοκρατία», μεθοδεύεται από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας η συγκεκριμένη διαδικασία.

Σε συνεννόηση με τον εφέτη ανακριτή που δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τη διερεύνηση της υπόθεσης, αν και σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται το ανώτατο διάστημα προφυλάκισης του μοιραίου σταθμάρχη…

Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη αποφυλακιστεί από τις 31 Μαρτίου, ύστερα από έναν χρόνο προσωρινής κράτησης, ο 63χρονος επιθεωρητής του ΟΣΕ που είχε ορίσει τον άπειρο σταθμάρχη ως υπεύθυνο το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Ο εφέτης ανακριτής αναμένεται να εκδώσει σχετική διάταξη μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στον σταθμάρχη αναμένεται να επιβληθεί ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και ενδεχομένως οι όροι της εγγύησης και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα κατοικίας του.

Η πρόωρη αποφυλάκιση του 60χρονου μοιραίου σταθμάρχη πριν οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου προκαλεί εύλογα την οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Στο μεταξύ, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία ως προς τις ευθύνες του πρώην υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου ως προς το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας στα Τέμπη.

Με βάση τα νέα στοιχεία και μαρτυρίες, ο κ. Τριαντόπουλος έλαβε μέρος σε μια «άτυπη» συνάντηση το απόγευμα της 3ης Μαρτίου 2023 στον τόπο του δυστυχήματος με τη συμμετοχή γενικών γραμματέων, αιρετών, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπου ιδιωτικής εταιρίας.

Οι συγκεκριμένοι κλήθηκαν «να εξετάσουν το ζήτημα των εργασιών αποκατάστασης της κυκλοφορίας των τρένων», δηλαδή το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας.

Το αποτέλεσμα ήταν πως στοιχεία, ακόμα και οστά νεκρών, να καταλήξουν σε ιδιωτικό οικόπεδο και να παραδοθούν στις οικογένειές τους με καθυστέρηση πολλών μηνών.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε «επίθεση» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την αφωνία που διατηρεί για τις αλλεπάλληλες προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις «σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί δήθεν ‘τουρκικής μειονότητας στη Θράκη’, αλλά και τον χαρακτηρισμό της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ως ‘ειρηνευτικής επιχείρησης’» και, παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση «να αντιδράσει επιτέλους και να σταματήσει να υποβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις».

Το κόμμα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «η επανάπαυση της κυβέρνησης στο ‘θετικό κλίμα’ της Διακήρυξης των Αθηνών, είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας και έχει αφήσει περιθώρια για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, όπως οι τουρκικές φιέστες μίσους στην Κύπρο συνοδεία πολεμικών πλοίων, η απόπειρα ανάμειξης της Τουρκίας στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κάσο με ανάπτυξη πολεμικών πλοίων και η εκ νέου αμφισβήτηση του καθεστώτος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να εξέλθει από την κατάσταση διπλωματικού στρουθοκαμηλισμού στην οποία έχει περιέλθει και να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο». Προσθέτει ότι «κυρίως δε, η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς μικροκομματικούς τακτικισμούς στο πλαίσιο της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη».

pronews.gr

Οι χώρες-μέλη των BRICS+ εξετάζουν την δυνατότητα να καταργήσουν εντελώς το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και να δημιουργήσουν το δικό τους ενιαίο διατραπεζικό σύστημα για να αποφεύγουν κυρώσεις και οικονομικές επιθέσεις από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες δυτικές χώρες όπως επιβεβαίωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο σε συνέντευξή του στο TASS.

«Διάφορες επιλογές που σχετίζονται με την ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών των μελών των BRICS, όπως οι πληρωμές σε εθνικά νομίσματα και νέοι μηχανισμοί αμοιβαίων χρηματοπιστωτικών διακανονισμών – συμπεριλαμβανομένων αυτών που πρότεινε το Ιράν, εξετάζονται τώρα», δήλωσε, απαντώντας σχετικά με την πρόταση της Τεχεράνης να ενσωματωθούν τα συστήματα πληρωμών των χωρών μελών των BRICS, όπως έκαναν η Ρωσία και το Ιράν με τα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής εκκαθάρισης και αυτοματοποιημένων πληρωμών Mir και Shetab.

Ο Ρουντένκο υπογράμμισε ότι «η δημιουργία υποδομών εκκαθάρισης και πληρωμών που θα είναι ανεξάρτητες και ανθεκτικές στην πίεση των κυρώσεων» θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της οικονομικής κυριαρχίας των BRICS.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Ιράν βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οποιεσδήποτε τελικές παραμέτρους», πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης.

Το SWIFT (ακρωνύμιο του Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν-ενημερώνουν-διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. 

Όμως το σύστημα αυτό ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

Στις 4 Ιουλίου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Mοχαμαντρέζα Φαρσίν πραγματοποίησε διαπραγματεύσεις με τη διοικητή της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα στην Αγία Πετρούπολη.

Στις 6 Ιουλίου, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση τα μέρη σημείωσαν την ολοκλήρωση των εργασιών για την ενοποίηση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir και του ιρανικού συστήματος πληρωμών Shetab και υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την παροχή ρευστότητας στα εθνικά νομίσματα για την επικοινωνία.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ένα νέο συγκλονιστικό βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας με τον άνθρωπο που προσπάθησε να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τραμπ και στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Στο βίντεο διακρίνεται ένας αστυνομικός, πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας ντυμένος στα μαύρα να στέκεται πάνω από τη σορό του παραλίγο δολοφόνου του Ντόναλντ Τραμπ, Τόμας Μάθιου Κρουκς.

Στην ίδια εικόνα φαίνεται το αίμα να ρέει πάνω στη στέγη.

Το βίντεο, από κάμερα σώματος αστυνομικού, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον γερουσιαστή της Αϊόβα, Τσακ Γκράσλεϊ, δείχνει μια λίμνη αίματος κατά μήκος της οροφής, ενώ ο δράστης μόλις είχε σκοτωθεί.

Ωστόσο, είχε προλάβει να τραυματίσει στο αυτί τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτός είναι», ακούγεται να λέει ο αστυνομικός.

Δείτε το βίντεο – ΠΡΟΣΟΧΗ Σκληρές εικόνες

Ελεύθερος σκοπευτής της αστυνομίας τον είχε εντοπίσει να περιφέρεται με ένα ποδήλατο: «Αυτός είναι ο ελεύθερος σκοπευτής που έστειλε την αρχική φωτογραφία και τον είδε να έρχεται με το ποδήλατο και (…) και μετά τον έχασε από τα μάτια του».

Τόσο ο αστυνομικός όσο και ο πράκτορας στη συνέχεια κοιτούν φωτογραφίες σε ένα κινητό.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2