Σάββατο, 7η Σεπτεμβρίου 2024  11:36: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Την βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο πόλος διακυβέρνησης απέναντι στην Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε από το Αγρίνιο ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος και δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μιλώντας σε κεντρικό καφέ της πόλης.

«Μου λένε κάποιοι ότι κάνει ζέστη, οι συνθήκες είναι δύσκολες και ότι πρέπει να λειτουργώ από το Tik Tok και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, όμως εγώ επιμένω και θα γυρίσω όλη την Ελλάδα και μέσα στον Αύγουστο, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του, κάνοντας λόγο γι’ αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως «συμμετοχικό σοκ» στο ΠΑΣΟΚ, με την προϋπόθεση της μεγάλης αλλαγής στη οργανωτική δομή και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει μέχρι τις εκλογές το Κίνημα. «Θα είναι όλα τα βλέμματα πάνω μας και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα γεγονός που θα δείξει ότι στόχος μας είναι να κυβερνήσει η κεντροαριστερά», είπε.

Αφού δήλωσε χαρούμενος που βρέθηκε στο Αγρίνιο όπου έχει πολλούς φίλους, όπως τόνισε, επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει το Κ κεφαλαίο, το ΠΑΣΟΚ είναι Κίνημα, και για να μπορέσει να ξαναγίνει η ψυχή της Δημοκρατικής Παράταξης, πρέπει να μιλήσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».
Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την άγνοια για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τις μόλις τέσσερις συνεδριάσεις της σε 2,5 χρόνια, όπως είπε, ενώ επέμεινε πολύ ότι, κάποιοι προσπαθούσαν και πέρυσι τέτοια εποχή στις εκλογές της Αθήνας, να τον αποθαρρύνουν, όμως ο ίδιος «νίκησε το σύστημα και σκοπεύει να το νικήσει και δεύτερη φορά».

Ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να καθίσει στον ρόλο του δημάρχου και να "ζητιανεύει στα υπουργεία" όπως του λένε κάποιοι, διότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πατερίτσα της Δεξιάς, πρέπει να έρθει σε ρήξη μαζί της γιατί έχει ιδεολογικές διαφορές όπως στην Παιδεία, την Υγεία και την Διαφάνεια, πάνω στις οποίες πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση», όπως τόνισε πολλές φορές.

Ο κ. Δούκας επιτέθηκε σφοδρά στις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να ανασυγκροτήσει την Δημοκρατική Παράταξη». Πάντως, ήταν σαφής ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν χωράει το ΠΑΣΟΚ ως συνιστώσα κανενός αφού τέτοια μπορεί να γίνει μόνο αν καθηλωθεί στα ποσοστά του. «Ο ρόλος μας είναι να υπερδιπλασιάσουμε τα ποσοστά μας! Μόνο έτσι θα γίνουμε ο πόλος διακυβέρνησης που χρειάζεται η χώρα και που είναι ο ιστορικός μας ρόλος», επεσήμανε και έφερε τα παραδείγματα από «τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έκαναν οι προοδευτικές παρατάξεις στην Γαλλία και την Βρετανία, με τελείως διαφορετικά αποτελέσματα», όπως ανέφερε.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε, πάντως, σαφές ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανέναν που επιτέθηκε, λοιδόρησε, χλεύασε και προσπάθησε να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ όταν έδινε τις μεγάλες του μάχες για την Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα «εγώ μπροστινός δεν είμαι κανενός, πολύ περισσότερο κάποιων πρώην πρωθυπουργών, όπως λένε μερικοί».

Επεσήμανε ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο», ενώ κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε: «Δεν είναι απλά ένα κόμμα που πάει σε μία αλλαγή ηγεσίας. Το ΠΑΣΟΚ, εγώ το πιστεύω βαθιά, πράγματι, μπορεί να αποτελέσει την επόμενη κυβέρνηση που θα αλλάξει πορεία στη χώρα. Και θα το κάνουμε επειδή εσείς το πιστεύετε! Δεν αρκεί να το λέω εγώ, αρκεί εσείς να παλέψετε για να το καταφέρουμε. Για να μπορέσουμε, ξανά, να ορίσουμε τη ζωή μας, να φτιάξουμε τις πόλεις μας, να φτιάξουμε τα χωριά μας και να μην αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Πρέπει αυτά να τα αλλάξουμε και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κόμμα θεσμικό, σοβαρό, ανοιχτό, αυτόνομο, ανεξάρτητο, όπου όλοι θα αποφασίζουμε. Χωρίς παρέες, χωρίς οφίτσια, χωρίς κλειστά συστήματα».

«Να ενώσουμε δυνάμεις, να παλέψουμε, να δυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ για να ξανακάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη. Στις 6 του Οκτώβρη ξεκινάει επανεκκίνηση. Θα νικήσουμε, να είστε σίγουροι, αρκεί να όλοι να παλέψετε μαζί μου!», είπε καταλήγοντας.

sinidisi.gr

Σε πέντε χρόνια και συγκεκριμένα το 2029 θα περάσει μια «ανάσα» από τη Γη ένας αστεροειδής που είναι μεγαλύτερος από τον Πύργο του Άιφελ.

Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες φοβούνταν ότι θα μπορούσε να προμηνύσει μια καταστροφική σύγκρουση.

Τώρα οι ερευνητές ελπίζουν να εξετάσουν τον 99942 Απόφις καθώς θα πραγματοποιεί το πέρασμά του, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την άμυνά μας έναντι άλλων διαστημικών βράχων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των προπαρασκευαστικών εργασιών για την ταχεία αποστολή Apophis Mission for Security and Safety (Ramses), στο πλαίσιο της οποίας ένα διαστημικό σκάφος θα σταλεί στον αστεροειδή για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα, τη μάζα και τον τρόπο με τον οποίο περιστρέφεται καθώς τρέχει στο διάστημα.

Η αποστολή θα ρίξει επίσης φως στη σύνθεση και την εσωτερική δομή του Απόφις, καθώς και στην τροχιά του, και θα διερευνήσει πώς αλλάζει ο αστεροειδής καθώς περνά σε απόσταση 32.000 χιλιομέτρων από τη Γη – περίπου το ένα δέκατο της απόστασης από το φεγγάρι – την Παρασκευή 13 Απριλίου 2029.

«Η πτήση που κάνει με τη Γη είναι απολύτως μοναδική», δήλωσε ο δρ Holger Krag, επικεφαλής του γραφείου του προγράμματος διαστημικής ασφάλειας της ESA, προσθέτοντας ότι κανένας αστεροειδής δεν αναμένεται να πλησιάσει τόσο κοντά για μερικές χιλιάδες χρόνια.

«Αν ο ουρανός είναι καθαρός, θα πρέπει να μπορείτε να τον δείτε με γυμνό μάτι».

Ο Απόφις θα περάσει πιο κοντά από τη Γη από ό,τι οι γεωστατικοί δορυφόροι που χρησιμοποιούνται για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, την πλοήγηση μέσω GPS και την πρόγνωση του καιρού.

Σε αυτή την απόσταση, είπε ο Krag, ο αστεροειδής θα αρχίσει να αλληλεπιδρά με τη Γη.

«Είναι το βαρυτικό πεδίο της Γης που ουσιαστικά θα αναδιαμορφώσει ελαφρώς τον αστεροειδή, προκαλώντας την αλλαγή της μορφής του», είπε, προσθέτοντας ότι η βαρυτική έλξη θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει κατολισθήσεις στην επιφάνεια του αστεροειδούς.

Ο Krag δήλωσε ότι οι γνώσεις από τον Ramses θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον αστεροειδή και τον κίνδυνο που ενέχουν τέτοιου είδους διαστημικοί βράχοι.

«Ο στόχος μας στην πλανητική άμυνα δεν είναι να κάνουμε επιστήμη πάνω στους αστεροειδείς, αλλά είναι να τους χαρακτηρίσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε μια μέρα να μπορούμε να τους εκτρέψουμε όταν γίνουν επικίνδυνοι», είπε.

Η καθηγήτρια Monica Grady του Ανοικτού Πανεπιστημίου δήλωσε ότι ενώ οι περισσότεροι αστεροειδείς βρίσκονται σε αρκετά ασφαλείς τροχιές και δεν πλησιάζουν τον πλανήτη μας, οι αστεροειδείς που διασχίζουν τη Γη, όπως ο Απόφις, είναι ένα διαφορετικό θέμα.

«Πλησιάζουν τη Γη και υπάρχει πιθανότητα μια μέρα ένας από αυτούς να χτυπήσει τη Γη και να προκαλέσει μια μεγάλη καταστροφή. Πιστεύουμε ότι αυτό συνέβη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν όλοι», είπε.

«Και αν είναι ένας μεγάλος αστεροειδής και μας χτυπήσει, θα είναι μια καταστροφή που θα καταστρέψει την ανθρωπότητα».

Μετά την ανακάλυψή του το 2004, ο Απόφις κράτησε τους επιστήμονες ξύπνιους τα βράδια με την ανησυχία ότι μπορεί να συγκρουστεί με τη Γη καθώς βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Ενώ η NASA απέκλεισε μια σύγκρουση καθώς ο Απόφις πλησιάζει τη Γη το 2029 και το 2036, μόνο το 2021 οι ειδικοί είπαν ότι μια σύγκρουση θα ήταν εκτός προοπτικής για τα επόμενα 100 χρόνια τουλάχιστον.

Ωστόσο, οι διαστημικές υπηρεσίες δεν αφήνουν την ασφάλεια του πλανήτη στην τύχη, αντίθετα διερευνούν τρόπους αντιμετώπισης των αστεροειδών που κινούνται προς τη Γη.

pronews.gr

Η Άννα Διαμαντοπούλου αποκάλυψε μέσω ενός βίντεο ότι είναι και επίσημα υποψήφια για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. 

Πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, η Άννα Διαμαντοπούλου επικοινώνησε με τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παράλληλα επικοινώνησε και με υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος, που πλέον είναι οκτώ. Ακόμη όπως έγινε γνωστό η πρώην υπουργός δεν θα έχει επιτελική ομάδα δίπλα της, πλην των συνεργατών της στο «Δίκτυο».

Στο κείμενο που συνοδεύει το σχετικό βίντεο η Άννα Διαμαντοπούλου σημειώνει τα εξής:

Πιστεύω στην κοινωνία, πιστεύω στην πολιτική, πιστεύω στη δύναμη του ανθρώπου να ορίζει τη μοίρα του, στη δύναμη του καθενός και της καθεμιάς μας να ονειρεύεται και να χτίζει μια καλύτερη ζωή. Αυτό κατάφερε η γενιά μου και μια σειρά Ελλήνων με το ΠΑΣΟΚ της αλλαγής και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στην εξουσία.

Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά από σταυροδρόμια.

Και σε αυτά τα σταυροδρόμια, πιστεύω ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ενεργοποιώντας τις αστείρευτες δυνάμεις της παράταξής μας, με όραμα για τις ζωές μας, με πολιτικές θέσεις με ουσία, πίστη, δουλειά και ρεαλισμό μπορούμε να δείξουμε τον δρόμο και να τον βαδίσουμε μαζί.

Γι’ αυτό και κατεβαίνω υποψήφια για Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σας καλώ στις κάλπες στις 6 Οκτωβρίου.

pronews.gr

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η άφιξη του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σ.Λαβρόφ στη  Νέα Υόρκη μαζί με την εκπρόσωπό του Μ.Ζαχάροβα, η οποία έδωσε ρεσιτάλ απλότητας αλλά και αυτοεξυπηρετούμενης γυναίκας, κακώς εμφανίστηκε με σορτσάκι και να μεταφέρει η ίδια την βαλίτσα της από το αεροπλάνο στο έδαφος.

Εκεί την παραλαμβάνει ένας άνδρας από τη φρουρά της και αυτός την πήρα τη βαλίτσα περισσότερο για λόγους ανδρικής ευγένειας που επιτάσσουν πάντοτε, να προσφέρεται βοήθεια σε μία κυρία.

Έτσι λοιπόν μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της Ρωσίας, δεν είχε καμία απαίτηση να έρθουν οι «δούλοι» και οι «υπηρέτες» για να παραλάβουν τα υπάρχοντα της, προσφέροντας μία εικόνα εντελώς αντίθετη από αυτή που έχουμε συνηθίσει με τους Έλληνες πολιτικούς, είτε μπορείτε για άντρας είτε πρόκειται για γυναίκες.

Το ίδιο απλός ήταν και ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ακολουθούσε αρκετά μέτρα από πίσω από την Ζαχάροβα, ακομπλεξάριστος χωρίς να τηρεί ανούσια πρωτόκολλα, απλά ντυμένος με φορώντας σακάκι αλλά χωρίς γραβάτα.

Tον Λαβρόφ τον υποδέχθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπέζια.

Η εικόνα αυτή δείχνει ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η ουσία και όχι οι τύποι. Ανθρώπους που έχουν κατανοήσει ότι στην απλότητα βρίσκονται οι λεπτομέρειες.

Γιατί για να λύνει κάποιος τα προβλήματα των απλών ανθρώπων, πρέπει να ξέρει πως είναι να ζει και χωρίς επίπλαστες ανάγκες.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αναπάντητα άφησε το ΥπΑΑΤ τα ερωτήματα που έθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σταρακά, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 και τις πληρωμές των αγροτών. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενη προς τον παριστάμενο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταμενίτη, έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, υποβάλλοντας ταυτόχρονα δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Σχετικά με το χάος στις δηλώσεις ΟΣΔΕ που υποτίθεται ότι άνοιξαν από τη Δευτέρα 15-7-2024 για τα ΚΥΔ σε όλη τη χώρα, η κ. Σταρακά μετέφερε τον φόβο των 650.000 παραγωγών που περιμένουν να κάνουν την αίτηση τους ρωτώντας αν μπορεί η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα κινδυνεύσουν οι ενισχύσεις για το 2024, όπως συνέβη με αυτές του 2023 που δόθηκαν κουτσουρεμένες και με τεράστια απόκλιση. «Στην τελευταία πληρωμή για το 2023 είδαμε να μπαίνουν στους λογαριασμούς δικαιούχων ποσά από 1 έως 5 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεύτερον, αναφερόμενη στο σκάνδαλο με τα 14 εκατ. ευρώ που πιστώθηκαν σε ΑΦΜ αγρότη και το νέο πρόστιμο των 63 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ζήτησε μια ξεκάθαρη απάντηση για τον εάν προβλέπεται να ζητηθεί από τους παραγωγούς η επιστροφή χρημάτων ως αχρεωστήτως ληφθέντα.

Στην δευτερολογία της η κ. Σταρακά επισήμανε στον Υπουργό τη μεγάλη απόκλιση στις περσινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, όταν άνοιξαν τον Μάιο και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τις φετινές που άνοιξαν τώρα και ζήτησε επιτακτικά να πληροφορηθεί πότε θα γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι, πότε θα λάβουν προκαταβολή οι αγρότες και αν θα πάρουν πριν τα Χριστούγεννα τα λεφτά ή μετά. «Επίσης δεν έχουν δει ακόμα φράγκο στην κυριολεξία όσοι καλλιεργούν σκληρό σιτάρι, μαλακό σιτάρι, κριθάρι, σπόρους σποράς, μήλα, καλαμπόκι, φυτά όπως βρώμη ενώ βρίσκονται στον πάγο και οι αποζημιώσεις για τον DANIEL οπού εκεί έχουμε το μαρτύριο της σταγόνας για τους πληγέντες συνανθρώπους μας», είπε κλείνοντας την ομιλίας της η βουλευτής, με στόχο να υπενθυμίσει τα χιλιάδες προβλήματα που βιώνει ο αγροτικός κόσμος εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ.

Ο διερμηνέας έγινε πρωταγωνιστής της όλης διαδικασίας και ο Βόλος περιμένει πλέον την απόφαση των δικαστών

Η καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία έγινε στο Πήλιο και ο Βόλος πήρε τη σκυτάλη για τη δίκη. Στο ξεκίνημά της, πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο διερμηνέας, που ανέλαβε να μεταφράζει από τα αλβανικά στα ελληνικά. Αποδείχθηκε πως ήταν φίλος του κατηγορούμενου και «μετέφραζε» όσα ήθελε και κυρίως όπως ήθελε. Στόχος του, ήταν να αλλοιώσει τα λόγια της γυναίκας, για να βγει λάδι ο φίλος του. Δεν τα κατάφερε καθώς οι δικαστές κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά στην όλη διαδικασία.

Η γυναίκα που είχε κάνει την καταγγελία εμφανίστηκε με μώλωπες στα μάτια χθες (15-07-2024) στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Ο σύζυγός της φέρεται να την ξυλοκόπησε άγρια την Κυριακή 14 Ιουλίου του 2024, στο σπίτι τους στο Νότιο Πήλιο και θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι να εκδικαστεί αύριο Τετάρτη η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας.

Όταν κλήθηκε να καταθέσει η νεαρή γυναίκα, προθυμοποιήθηκε να αναλάβει ρόλο διερμηνέα ένας φίλος του ζευγαριού που βρισκόταν στο ακροατήριο, ώστε να μεταφράζει από τα αλβανικά στα ελληνικά. Σύμφωνα με το gegonota.news, η γυναίκα έφερε έντονα τα σημάδια του ξυλοδαρμού και όταν ο διερμηνέας μετέφερε τις ερωτήσεις της έδρας, εκείνη έδειχνε συνεχώς το πρόσωπό της, αλλά η κατάθεση σε συνδυασμό με τις κινήσεις των χεριών της, έδειχναν να μην συμβαδίζουν.

«Μαλώσαμε όπως όλα τα ζευγάρια, δεν κατάλαβα πως χτύπησα επάνω στη λογομαχία. Δεν μου έριξε γροθιές στο πρόσωπο. Πήγα στην αστυνομία πάνω στα νεύρα μου για να τον τρομάξω και έχω μετανιώσει γιατί έχω τρία παιδιά και πρέπει να τα ζήσω». Αυτές τις απαντήσεις μετέφερε στην έδρα του δικαστηρίου ο διερμηνέας, την ώρα που η γυναίκα έδειχνε το πρόσωπό της.

«Προσέξτε καλά, πρέπει να μας μεταφράσατε με ακρίβεια όσα λέει. Πείτε της πως εάν λέει ψέματα θα πάει και η ίδια κατηγορούμενη», είπε ο πρόεδρος απευθυνόμενος στον διερμηνέα που ζητούσε εμμέσως να απαλλαγεί ο κατηγορούμενος φίλος του.

«Κάτι δεν πάει καλά εδώ πέρα» ήταν η πρόταση που σχεδόν ταυτόχρονα διατύπωσαν η πρόεδρος και η εισαγγελέας που ξεκάθαρα δήλωσαν πως δεν εμπιστεύονται τον διερμηνέα στην απόδοση της κατάθεσης της 34χρονης.

Μάλιστα, ο άντρας που ανέλαβε ρόλο διερμηνέα παραδέχτηκε πως είναι φίλος του 40χρονου συζύγου που συνελήφθη, με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απειλής. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου του 2024, με διορισμό διερμηνέα από το δικαστήριο.

Το θέμα κεντρίζει το ενδιαφέρον των συζητήσεων, με δικαστικές πηγές να σχολιάζουν πως τα όσα έγιναν είναι σπάνια αλλά όχι πρωτοφανή. Κατά καιρούς, κατηγορούμενοι επιστρατεύουν φίλους και γνωστούς, με στόχους να πετύχουν το επιθυμητό για τους ίδιους αποτέλεσμα.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:                Φωτόπουλου Στυλιανού, Βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Αθήνα, 1 / 7 / 2024

ΘΕΜΑ:          «Εξοντωτικά τα πρόστιμα του άρθρου 20, του Ν.4557/2018 για εκατοντάδες επιχειρήσεις λόγω παρέλευσης της τρίμηνης προθεσμίας καταχώρισης στοιχείων»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 20§1, του Ν.4557/2018, οι εταιρικές κ.α. νομικές οντότητες υποχρεούνται να συλλέγουν και να διατηρούν σε ειδικό μητρώο στην έδρα τους επαρκείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους, όπως το ονοματεπώνυμο, η υπηκοότητα, η ημερομηνία γέννησης και η χώρα διαμονής τους. Αυτά τα στοιχεία του ειδικού μητρώου, εν συνεχεία, καταχωρίζονται εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία επέλευσης τους, στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (ΚΜΠΔ) με τη χρήση των κωδικών της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ομοίως σχετικές καταχωρήσεις καταχωρίζονται άμεσα και στο ΓΕΜΗ. Μέσω των προηγούμενων καταχωρίσεων, είναι προφανές ότι η Α.Α.Δ.Ε αλλά και η Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε. διαθέτουν πρόσβαση στα ανωτέρω στοιχεία για τον κάθε πραγματικό ως άνω δικαιούχο. Ωστόσο, σύμφωνα και με διαμαρτυρίες που έχουμε δεχθεί, οι αρμόδιες Υπηρεσίες επιβάλουν πρόστιμα για την παράλειψη επανυποβολής πληροφοριών που είναι ήδη δημοσιευμένες και γνωστές στην Διοίκηση από την ίδια την νομική οντότητα. Τα εν λόγω πρόστιμα είναι εξοντωτικά και ως εκ τούτου, προκαλείται η εύλογη απορία μας για τους λόγους που μια τυπική παράβαση πρέπει να προκαλεί τόση οικονομική ζημία σε εταιρείες. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Αφού η Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε είναι συνδεδεμένη διαλειτουργικά με όλα τα πληροφορικά συστήματα και τις πληροφορίες που καταχωρούνται στην Α.Α.Δ.Ε, στο ΓΕΜΗ και στο ΚΜΠΔ, γιατί επιβάλλονται πρόστιμα σε νομικές οντότητες για την παράλειψη επανυποβολής πληροφοριών που ήδη έχουν καταχωρισθεί, είναι δημοσιευμένες και προσβάσιμες στο πληροφοριακό σύστημα άλλων Αρχών της Διοίκησης;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να διορθωθεί η ανωτέρω περιγραφόμενη αδικία και να ακυρωθούν τα όποια μέχρι στιγμής άδικα επιβληθέντα στις εταιρείες πρόστιμα, αφού η παράλειψη της εκ νέου δήλωσης ήδη γνωστών στοιχείων σε πλατφόρμες προσβάσιμες από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου σας είναι καθαρά τυπικού χαρακτήρα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Της:                Αθανασίου Μαρίας, Βουλευτού Β΄2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:       Την κ. Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Την κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Την κ. Υπουργό Εσωτερικών

Αθήνα, 4/6/2024

ΘΕΜΑ:          «Έλλειψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας»

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Κατόπιν επικοινωνίας που είχαμε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα, εντός του περασμένου Μαϊου, πληροφορηθήκαμε ότι σε πρόσφατα αναγγελθέν Δημογραφικό «συνέδριο», το οποίο είχε ανακοινωθεί από τα ΜΜΕ, δεν έγινε λόγος για λήψη μέτρων σχετικά με το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Οι εκπρόσωποι των τρίτεκνων κρίνουν ότι το Δημογραφικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική και αποτελεί πρώτης προτεραιότητας εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα. Οι εκπρόσωποι των τρίτεκνων, δικαιολογημένα, κρίνουν, πως διάφορα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί, ως τώρα, δεν δημιουργούν προϋποθέσεις αναστροφής του πτωτικού ρυθμού γεννήσεων, πόσω μάλλον, δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Μάλιστα, μας ανέφεραν ότι, ενημερώθηκε σχετικά ακόμα και το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας με επί τούτου επιστολή.

Μας πληροφόρησαν, περαιτέρω, οι τρίτεκνοι ότι, ο Πρωθυπουργός της χώρας κλήθηκε, στα πλαίσια της προαναφερθείσας επιστολής, άμεσα, πριν τις Ευρωεκλογές, να λάβει κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες, με την παρουσίαση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσεων για το Δημογραφικό. Πρότειναν, όπως μας μεταφέρουν, το να δημιουργηθεί επί τούτου, Ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή, με την συμμετοχή κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, προκειμένου να εποπτεύεται η υλοποίηση αυτών των δράσεων. Στα πλαίσια, λοιπόν, της ανάγκης να στηριχθούν αποτελεσματικά οι προστάτες πολυμελών οικογενειών, οι εκπρόσωποι τον τρίτεκνων μας αναφέρουν ότι πρότειναν, επιπλέον, αφενός, την εξασφάλιση προϋποθέσεων εργασιακής απασχόλησης, εύρεσης κατοικίας και σύστασης των απαραίτητων κοινωνικών υποδομών υποστήριξης των νέων οικογενειών, προκειμένου, οι νέοι μας, όντας στο κατάλληλο ηλικιακό στάδιο, να μην αναβάλλουν την δημιουργία μιας οικογένειας, και αφετέρου, την ένταξη των Τρίτεκνων στην κατηγορία των πολύτεκνων οικογενειών, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Περαιτέρω, αναφορικά με το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας που μαστίζει τη χώρα μας, γνωρίζουμε όλοι ότι δεν μπορεί να κρυβεί η επικείμενη πληθυσμιακή κατάρρευση της χώρας μας στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, κρίνεται άκρως αναγκαία η ευρεία οικονομική ενίσχυση των Ελληνίδων κατά την ιθαγένεια μητέρων, είτε αυτές είναι εργαζόμενες, είτε όχι, κατεξοχήν, δε, όταν συντρέχουν λόγοι πολυτεκνίας ή/και ύπαρξης παιδιού με αναπηρία υπό την προστασία τους. Θέλοντας και μη, δεν μπορούμε να συζητούμε για πολιτικές υπέρ της αύξησης των γεννήσεων, χωρίς την ύπαρξη ισχυρού οικονομικού κινήτρου, ώστε να μην αποτρέπονται από το να φέρουν στον κόσμο παιδιά οι ελληνικές οικογένειες, λόγω ανέχειας. Ειδικά οι εγκυμονούσες Ελληνίδες εν δυνάμει μητέρες, εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είναι ανάγκη να λαμβάνουν, πέραν του μισθού τους, μια γενναία μηνιαία κρατική επιδότηση, που θα πλησιάζει τον κατώτατο μισθό και να διευκολύνονται με θεσμική κατοχύρωση ευνοϊκού ωραρίου εξάωρης ημερήσιας απασχόλησης, ενώ, όσον αφορά στις άνεργες, είτε ήδη μητέρες, είτε εν δυνάμει αντίστοιχες εγκυμονούσες, είναι ανάγκη, πέραν των ανωτέρω επιδομάτων, να τους παρασχεθούν ασφαλιστική κάλυψη και κοινωνικές παροχές με υλικές ενισχύσεις, όπου συντρέχουν συνθήκες φτώχειας. Καταλήγοντας, η στήριξη της μητρότητας με τα προηγούμενα προτεινόμενα είναι μονόδρομος για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, όντας μια εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για να έχει μέλλον μια μακροπρόθεσμη πολιτική για το Δημογραφικό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, όσον αφορά στις νέες και στους νέους που δημιουργούν οικογένεια, προκειμένου, αφενός, να δημιουργηθούν προοπτικές εργασιακής απασχόλησής τους δια μιας γενναίας μοριοδότησης στις διαδικασίες ΑΣΕΠ, και αφετέρου, να θεσμοθετηθούν ευνοϊκές προϋποθέσεις και διευκολύνσεις στην απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας προς στέγαση της νεοσύστατης οικογένειάς τους, ως κίνητρο για την γέννηση και ανατροφή παιδιών;
  2. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να δομηθεί μια γενναία επιδοματική πολιτική προς στήριξη των γυναικών, που φέρουν την ιδιότητα, είτε της εργαζόμενης μητέρας, είτε της εγκυμονούσας, είτε είναι άνεργες μητέρες ή εγκυμονούσες, αντιστοίχως, σε συνδυασμό με ένα πλέγμα κοινωνικών παροχών και υλικών βοηθημάτων από τις αρμόδιες κοινωνικές Υπηρεσίες, είτε της κεντρικής κυβέρνησης, είτε της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όπου συντρέχουν συνθήκες χαμηλών εισοδημάτων, ώστε να λειτουργεί ένα κίνητρο γέννησης και ανατροφής παιδιών στα πλαίσια νεοσύστατων οικογενειών;
  3. Προτίθεσθε, να δρομολογήσετε συνθήκες απόλυτης πρόταξης δια γενναίας μοριοδότησης των τρίτεκνων και πολύτεκνων γονέων, όπου αφορά στις προσλήψεις διδασκόντων στα σχολικά ιδρύματα της Α’ βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να λειτουργεί ένα κίνητρο γέννησης και ανατροφής παιδιών στα πλαίσια νεοσύστατων ή μη οικογενειών;
  4. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να συσταθεί Ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή, με την συμμετοχή αρμοδίων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, προκειμένου να καταρτιστεί και να εποπτεύεται στενά η υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αθανασίου Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα:   «Έλλειψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας»

Σχετ.:    Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 5030/4-06-2024 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με το ισχύον νομικό πλαίσιο διορισμών/προσλήψεων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4765/2021«Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις» (Α’ 6), όπως αυτοί προσδιορίζονται στην παρ.1 του άρθρου 2 του εν λόγω νόμου, ο νομοθέτης επέδειξε την προσήκουσα φροντίδα για την στήριξη των τρίτεκνων/πολύτεκνων οικογενειών και των τέκνων αυτών. Ειδικότερα, με τις διατάξεις του ν. 4765/2021 προβλέπεται ποσοστό δεκαέξι τοις εκατό (16%) να καλύπτεται από πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων και ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%) να καλύπτεται από γονείς με τρία τέκνα και τέκνα αυτών:

α) στην πλήρωση θέσεων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, στο σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. κατά κλάδο και ειδικότητα και

β) στην επιλογή προσωπικού με σειρά προτεραιότητας για θέσεις των κατηγοριών που καθορίζονται με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου εφόσον είναι τουλάχιστον σαράντα (40).

Επιπρόσθετα, στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού με σειρά προτεραιότητας για τις θέσεις για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού απαιτείται τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (κατηγορία Υ.Ε.) προβλέπεται βαθμολόγηση κριτηρίων μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός τέκνων και το αν ο υποψήφιος είναι τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.

Επιπλέον, στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για κάλυψη παροδικών αναγκών μεταξύ των κριτήριων μοριοδότησης των υποψηφίων είναι και η ιδιότητα του πολύτεκνου ή τρίτεκνου γονέα και το τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις δεν έχουν εφαρμογή στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς σύμφωνα με την παρ. 2 του αρ. 2 του ν. 4765/2021 δεν υπάγονται στις διατάξεις των Μερών Β’ «Πλήρωση θέσεων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό» και Γ’ «Άλλες διαδικασίες επιλογής προσωπικού» του εν λόγω νόμου τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού(Δ.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και το έκτακτο διδακτικό προσωπικό των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των

Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), καθώς και το εκπαιδευτικό ή διδακτικό προσωπικό των με οποιαδήποτε ονομασία σχολών ή σχολείων ή υπηρεσιών του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και των νομικών προσώπων που αναφέρονται στην παρ. 1. του άρθρου 2.

Διαχρονικά η βούληση του νομοθέτη λόγω της φύσης και της ιδιαιτερότητας της εκπαίδευσης, είναι η πρόσληψη των εκπαιδευτικών, να υπάγεται σε διακριτό θεσμικό πλαίσιο από αυτό που ισχύει για τους λοιπούς εν γένει δημοσίους υπαλλήλους.

Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε τα εξής:

Όσον αφορά τα θέματα χορήγησης αδειών και διευκολύνσεων εν γένει σε γονείς υπαλλήλους του Δημοσίου αλλά και ειδικότερα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους γονείς δημοσίους υπαλλήλους ισχύουν νομοθετικές ρυθμίσεις που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των γονέων για την φροντίδα των τέκνων τους αλλά και των γυναικών υπαλλήλων που κυοφορούν, με πρόβλεψη και ειδικών προσαυξήσεων σε περιπτώσεις περισσότερων τέκνων.

Πολλές από τις διευκολύνσεις, που προβλέπονται, αποτελούν αυτοτελές δικαίωμα κάθε γονέα στο πλαίσιο της εξισορρόπησης επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής των γονέων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει αυξηθεί και το όριο της ηλικίας των τέκνων για τη χορήγηση των προβλεπόμενων διευκολύνσεων προσβλέποντας ο νομοθέτης στην προστασία της οικογένειας.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές των τριτέκνων και πολυτέκνων προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις προς προστασία της κατηγορίας αυτής των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 67 του Υ.Κ. (ν. 3528/2007) προβλέπεται ότι μετάθεση πολυτέκνου και τέκνου πολυτέκνου δεν είναι δυνατή χωρίς αίτησή τους. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για υπαλλήλους που είναι γονείς τριών τέκνων ή για ένα τέκνο οικογένειας με τρία παιδιά, τα οποία ένα ή περισσότερα είναι υπάλληλοι. Αν ωστόσο στην περίπτωση των τέκνων τρίτεκνης οικογένειας και οι γονείς αυτών είναι υπάλληλοι, η εν λόγω μετάθεση εφαρμόζεται μόνο για τους γονείς ή για ένα τέκνο αυτών.

Όσον αφορά στη δυνατότητα απόσπασης για λόγους συνυπηρέτησης δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4440/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν. 4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων

σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις» (Α’ 224), όπως ισχύουν: «1.Επιτρέπεται, ύστερα από αίτηση, η απόσπαση για συνυπηρέτηση στην περιοχή που υπηρετεί σύζυγος ή συμβιών κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4356/2015 (Α’ 181) δημόσιος υπάλληλος με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δημόσιας υπηρεσίας, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και Ν.Π.Ι.Δ. ή λειτουργός, κατά προτεραιότητα εκτός Νομού Αττικής. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, η οποία γνωμοδοτεί σχετικά. Η απόσπαση ολοκληρώνεται με την έκδοση απόφασης των οικείων Υπουργών ή, προκειμένου για απόσπαση μεταξύ Ο.Τ.Α., με την έκδοση απόφασης από τα αρμόδια για το διορισμό όργανα….

  1. Η χρονική διάρκεια της απόσπασης δεν δύναται να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, μετά το πέρας των οποίων απαιτείται η επανεξέταση από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας του αιτήματος του υπαλλήλου για εκ νέου απόσπαση έως δύο (2) έτη, στην ίδια ή σε άλλη υπηρεσία της ίδιας περιοχής, συνεκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες. Ειδικά για τους πολυτέκνους υπαλλήλους, εφόσον κατά το πέρας των τεσσάρων (4) ετών έχουν τουλάχιστον τέσσερα (4) προστατευόμενα τέκνα, η απόσπαση υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις δύναται να παραταθεί για δύο (2) έτη ακόμα, κατόπιν επανεξέτασης του σχετικού αιτήματος του υπαλλήλου από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας.».
  • Ειδικές διατάξεις περί συνυπηρέτησης διατηρούνται σε ισχύ».

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11Α του ν. 4440/2016, όπως ισχύει: «Άρθρο 11Α Μετάταξη για λόγους συνυπηρέτησης

  1. Αποκλειστικά οι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι υπάλληλοι, που αποσπώνται για λόγους συνυπηρέτησης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 11, δύνανται προ της λήξης της παράτασης απόσπασης για λόγους συνυπηρέτησης, να υποβάλλουν αίτηση μετάταξης για λόγους συνυπηρέτησης στην Υπηρεσία, όπου υπηρετούν με απόσπαση. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μετάταξης είναι η ύπαρξη κενής οργανικής θέσης στον φορέα υποδοχής αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας. Σε περίπτωση μη ύπαρξης αντίστοιχης κενής οργανικής θέσης, η μετάταξη πραγματοποιείται σε κενή οργανική θέση άλλου κλάδου ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας, για την οποία ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα, άλλως σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση υφιστάμενου κλάδου με δέσμευση κενής οργανικής θέσης ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας. Ειδικά, οι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΟΤΑ α’ βαθμού δύνανται να αιτηθούν μετάταξη για λόγους συνυπηρέτησης μόνο σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα άλλων ΟΤΑ α’ βαθμού. Η μετάταξη πραγματοποιείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του φορέα υποδοχής κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης με μόνη προϋπόθεση κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης μετάταξης να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους χορηγήθηκε η παράταση απόσπασης για λόγους συνυπηρέτησης.
  1. Εφόσον η παράταση της απόσπασης λήγει προ της ολοκλήρωσης της πράξης μετάταξης, η απόσπαση παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την ολοκλήρωση της μετάταξης.
  2. Ειδικά για τη μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του παρόντος ισχύουν οι περιορισμοί της παρ. 2 του αρ. 70 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (v. 3528/2007).
  3. Υπάλληλοι που μετατάσσονται κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούνται να παραμείνουν στην Υπηρεσία μετάταξης για μια δεκαετία από την ολοκλήρωση της μετάταξης.
  4. Σε περίπτωση υπαλλήλου με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, ο οποίος αιτείται να μεταταχθεί σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο οποίο δεν υφίστανται και δεν προβλέπονται αντίστοιχες θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, δύναται να μεταταχθεί στην υπηρεσία αυτή υπό τις προϋποθέσεις και τους όρους του παρόντος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και υπάγεται για κάθε συνέπεια στις διατάξεις που διέπουν την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού του φορέα υποδοχής. Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον ο υπάλληλος δεν επιθυμεί την αλλαγή της εργασιακής του σχέσης κατά τα ανωτέρω, είναι επιτρεπτή η μετάταξη σε άλλους φορείς της ίδιας περιοχής, όπου υφίστανται θέσεις δημοσίου δικαίου, με αίτηση που υποβάλλεται στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας τηρουμένων κατά τα λοιπά των προϋποθέσεων και των όρων του παρόντος.».

Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 5027/2023 «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες

διατάξεις» (Α’ 48): «2. Τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι υπάλληλοι, των οποίων η απόσπαση για λόγους συνυπηρέτησης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 4440/2016, έχει ήδη λήξει κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, δύνανται να υποβάλουν αίτηση μετάταξης για λόγους συνυπηρέτησης υπό τις προϋποθέσεις και τους όρους του αρ. 11Α του ν. 4440/2016 εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η αίτηση υποβάλλεται και εξετάζεται από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας του αρ. 5 του ν. 4440/2016. Την αίτηση συνοδεύει υποχρεωτικά, πέραν των άλλων δικαιολογητικών, και βεβαίωση ύπαρξης θέσης κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 11Α του ν. 4440/2016.».

Περαιτέρω, όσον αφορά στη δυνατότητα απόσπασης ή μετάταξης για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της υγείας (άρθρο 5 Σ), ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016: «5. Η πράξη απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλου για αποδεδειγμένα ιδιαίτερους σοβαρούς λόγους υγείας του ιδίου, συζύγου ή συμβιούντος ή προσώπου

με α` βαθμό συγγένειας προς τον αιτούντα ή προσώπου, του οποίου ο αιτών μετά τον διορισμό ή την πρόσληψή του, διορίζεται δικαστικός συμπαραστάτης και του ανατίθεται δικαστικώς και η επιμέλεια, εφόσον η καθημερινή φροντίδα του προσώπου αυτού δεν παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής προστασίας, εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο της υπηρεσίας υποδοχής, μετά από σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας. Σε περίπτωση που οι λόγοι υγείας αφορούν σε γονέα, απαιτείται βεβαίωση από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που να πιστοποιεί ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση πρέπει να είναι ειδικώς αιτιολογημένη και να προκύπτει αιτιώδης σύνδεσμος της αναγκαιότητας για απόσπαση ή μετάταξη και των λόγων υγείας. Στην περίπτωση υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, εφόσον δεν υφίσταται κενή θέση προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ο υπάλληλος δύναται να μεταταχθεί/μεταφερθεί σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, με παράλληλη δέσμευση κενής οργανικής θέσης μόνιμου προσωπικού, για όσο χρόνο υφίσταται η προσωποπαγής θέση. Το προσωπικό, που ανήκει οργανικά σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού δύναται να αιτηθεί απόσπαση ή μετάταξη για λόγους υγείας μόνο σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα άλλων Ο.Τ.Α. α’ βαθμού. Αποσπάσεις, οι οποίες διενεργούνται για λόγους υγείας ανανεώνονται με απόφαση του αρμόδιου για διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής για μια ή και περισσότερες φορές και για όσο χρόνο εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι υγείας για τους οποίους έγιναν, οι οποίοι αποδεικνύονται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα παράγραφο.».

Με τις προεκτεθείσες διατάξεις περί συνυπηρέτησης ή για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας του ίδιου του υπαλλήλου ή συγγενικού του προσώπου, δηλώνεται κατά κύριο λόγο η βούληση της Πολιτείας να υποστηρίξει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό της οικογένειας, παρέχοντας τη δυνατότητα στα μέλη της να συνοικούν, αλλά και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την απρόσκοπτη εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων των υπαλλήλων προς εξυπηρέτηση γενικότερου δημοσίου συμφέροντος. Δεν απαιτείται η πλήρωση των προϋποθέσεων της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4440/2016 (κάλυψη 65%, μοναδικότητα στον κλάδο) για την απόσπαση/μετάταξη υπαλλήλων για συνυπηρέτηση, καθώς και για την απόσπαση/μετάταξη για λόγους υγείας, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, όπως επίσης δεν τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία του αρ. 7 του ν. 4440/2016, που ισχύει για τους κύκλους κινητικότητας. Συνεπώς, υπάλληλος ο οποίος είναι ο μοναδικός που υπηρετεί στον κλάδο του στον φορέα προέλευσης δύναται να αποσπαστεί ή να μεταταγεί για λόγους συνυπηρέτησης ή για σοβαρούς λόγους υγείας σε άλλη Υπηρεσία, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων του νόμου (όπως παρ.2 του αρ. 4 του ν. 4440/2016).

Τέλος, σας γνωστοποιούμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και με στόχο την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των δημοσίων υπηρεσιών, αξιολογεί όλες τις προτάσεις σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές, έχοντας πάντα ως γνώμονα τα δίκαια αιτήματα των υπαλλήλων και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Κατά τα λοιπά, αρμόδια να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΓΙΑΝΝΗ

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην Πενσιλβάνια και στην κυριολεξία αποθεώθηκε.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ έκανε με επίδεσμο στο αυτί, θριαμβευτική είσοδο στο συνέδριο της παράταξής του στο Μιλγουόκι, υπό εκκωφαντικές επευφημίες των παριστάμενων, που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον υποδεχτούν μετά την απόπειρα δολοφονίας.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε με υψωμένη τη γροθιά και με έναν λευκό επίδεσμο, ο οποίος κάλυπτε μεγάλο μέρος του δεξιού του αυτιού, στο οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τραυματίστηκε από τα πυρά που δέχθηκε.

Όταν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εμφανίστηκε στην οθόνη από τα παρασκήνια και στη συνέχεια, δείχνοντας συγκινημένος, μπήκε στην αρένα και καθώς ο Λι Γκρίνγουντ τραγουδούσε το «God Bless the USA», επικράτησε πανζουρλισμός. «ΗΠΑ! ΗΠΑ!» και «Θέλουμε τον Τραμπ!», φώναζαν οι παρευρισκόμενοι και σηκώθηκαν όρθιοι για να χειροκροτήσουν και να αποθεώσουν τον Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία ύψωσε τη γροθιά του και δεν έκρυψε τη συγκίνησή του. Χαιρέτησε, μάλιστα και αρκετά στελέχη του κόμματος. Ο Τραμπ δεν απηύθυνε κάποια ομιλία στο συνέδριο.

Στο πλευρό του ήταν και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του, ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς. Ο Τραμπ πήρε και επίσημα το χρίσμα για τις αμερικανικές εκλογές.

Σημειώνεται πως ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του, δημοσκόπηση του Bloomberg δείχνει εκτόξευση των ποσοστών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και καταβαράθρωση του Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ από το 50% στο 67% και τον Τζο Μπάιντεν στο 27% από 49%.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φραστική επίθεση στη γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του παρέμβασης σε εκπομπή στο Attica TV το βράδυ της Δευτέρας (15.7.24).

Ο Παύλος Πολάκης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή «Γεγονότα 2.0» για να καταγγείλει ότι το υπουργείο Υγείας έχει εξαιρέσει από τη συνταγογράφηση σε δημόσιες δομές όσους πολίτες είναι ανασφάλιστοι. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος μετά την καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Παναγιωτόπουλου για «κόψιμο» στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ με απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, έκανε λόγο για ντροπή και αποκάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «ψεύτη που παίζει με τον πόνο των ανθρώπων».

Μετά την παρέμβαση Γεωργιάδη ο Παύλος Πολάκης ζήτησε να βγει στον αέρα της εκπομπής για να απαντήσει. Αφού επιτέθηκε στον υπουργό Υγείας, εξαπέλυσε επίθεση και στη Μαρία Συρεγγέλα, που βρισκόταν στο στούντιο της εκπομπής και η οποία τον ρωτούσε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για την καταγγελία που έκανε.

«Η κυρία Συρεγγέλα να πάει να κάνει καμιά δουλειά, γιατί δεν ξέρει, με ρωτάει ποιο ΦΕΚ, να δει αυτά που ψηφίσανε», φώναζε σε έξαλλη κατάσταση ο κ. Πολάκης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της κ. Συρεγγέλα.

«Να σας πω κύριε Πολάκη, δεν σας φοβόμαστε, ούτε όταν μιλάτε, ούτε όταν μας απειλείτε! Όταν θα μιλάτε, θα μιλάτε με στοιχεία», του απάντησε η γραμματέας της ΝΔ.

Με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει στο ίδιο ύφος. «Να κόψετε αυτόν τον ακροδεξιό κατήφορο και να το βουλώσετε επιτέλους! Άντε μπράβο! Να κάνετε αυτό που πρέπει και σιωπή! Γιατί πολύ αέρα έχετε πάρει!».

Στην επαναλαμβάνομενη ερώτηση της γραμματέως της ΝΔ πού υπάρχει αυτή η εγκύκλιος που επικαλείται ο κ. Πολάκης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας απαντούσε ότι «είναι μια γελοιότητα αυτό που ρωτάει η κ. Συρεγγέλα».

Πηγή: newsit.gr

Η βασίλισσα Καμίλα γέλασε δυνατά αφού δύο αγελάδες καβάλησαν η μία την άλλη κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος παρακολουθούσε σοβαρός.

Η βασίλισσα, η οποία γίνεται 77 ετών αυτή την Τετάρτη, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα γέλια της σε μια εκδήλωση στο Τζέρσεϊ, όταν μια αγελάδα καβάλησε την άλλη σε ένα μαντρί την ώρα που τις έβλεπε.

Το βίντεο με τις... παιχνιδιάρικες αγελάδες, δίπλα από τη βασίλισσα Καμίλα και τον βασιλιά Κάρολο

Ο Κάρολος και η Καμίλα βρίσκονταν μαζί, καθώς τους παρουσιάστηκε επίσημα το κοπάδι των επτά αγελάδων ως δώρο. Η Καμίλα έσκυψε να χαϊδέψει ένα από τα ζώα, όταν ένα άλλο το καβάλησε.

Η εκδήλωση ήταν μέρος της τελετής υποδοχής του βασιλιά και της βασίλισσας, οι οποίοι πραγματοποιούν διήμερη επίσκεψη στα Νησιά της Μάγχης για πρώτη φορά από το 2012.

Η Καμίλα ξέσπασε σε γέλια μαζί με το πλήθος, καθώς οι αγελάδες έκαναν μια... παιχνιδιάρικη επίδειξη για εκείνη, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος φαινόταν λίγο πιο ξαφνιασμένος - αλλά τον είδαν να χαμογελάει.

iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2