Σάββατο, 7η Σεπτεμβρίου 2024  11:31: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα  πιστεύει ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είναι ανίκανη για να είναι υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ και δεν μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και για αυτό τον λόγο δεν έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα την υποστηρίξει!

Η συμπεριφορά αυτή δείχνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο «ρήγμα» στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και ο Μ.Ομπάμα θεωρείται ακόμα ότι διαθέτει τεράστια επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος.

Αυτό αποκαλύπτει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η New York Post η οποία επικαλείται  μια πηγή κοντά στην οικογένεια Μπάιντεν.

Μετά την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική υποψηφιότητα την Κυριακή και την άμεση υποστήριξή του για την αντιπρόεδρο, το μεγαλύτερο μέρος της δημοκρατικής ελίτ έσπευσε να συσπειρωθεί πίσω από την Χάρις, αλλά ο Μ.Ομπάμα ήταν μία αξιοσημείωτη εξαίρεση.

«Ο Ομπάμα είναι πολύ στενοχωρημένος γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να κερδίσει», είπε η πηγή της οικογένειας Μπάιντεν στην The Post.

Ο Ομπάμα δεν έχει υποστηρίξει την Καμάλα Χάρις επειδή πιστεύει ότι δεν θα κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, Ο Ομπάμα ξέρει ότι είναι απλώς ανίκανη, ο τσάρος των συνόρων που δεν επισκέφτηκε ποτέ τα σύνορα, λέγοντας ότι όλοι οι μετανάστες πρέπει να έχουν ασφάλιση υγείας.

Δεν μπορεί να πλεύσει ανάμεσα στις νάρκες που βρίσκονται μπροστά της. Όταν διεκδικείς την προεδρία, υπάρχουν πράγματα που μπορείς και δεν μπορείς να πεις».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο ιδιοκτήτης –μεταξύ άλλων-  της Space-X και της Tesla Έλον Μασκ αναφορικά με την πορεία την αμερικανικής οικονομίας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας αναρτηση «Για δική σας πληροφορία οι ΗΠΑ οδεύουν προς χρεωκοπία».

Η ανάρτηση που σχολίασε ο Ε.Μασκ ανέφερε:

«Το 76% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων τον περασμένο μήνα πήγε για την εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.»

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε συνέχεια της εκδοχής που παρουσίασε χθες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για την κρίση στην Κάσο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και το ιταλικό πλοίο, σήμερα ο φιλο-κυβερνητικός τύπος, προχωρά ένα βήμα παραπέρα και ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα ζήτησε άδεια από την Τουρκία για την πόντιση καλωδίων σε συγκεκριμένες περιοχές, αναγνωρίζοντας έτσι την ‘τουρκική δικαιοδοσία’ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι γράφει η Χουριέτ

Με τίτλο «Βήμα από την Αθήνα ‘Εδώ είναι δικό σας’ / Ιστορική χορήγηση άδειας από την Άγκυρα στην Αθήνα κατά την κρίση στο Αιγαίο» δημοσιεύεται σήμερα στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Χουριέτ ρεπορτάζ με πρωτοσέλιδη αναφορά, όπου υποστηρίζεται ότι τα ιταλικά και ελληνικά πλοία έλαβαν άδεια από την Τουρκία για την τοποθέτηση καλωδίων στον βυθό της θάλασσας.

Η ένταση στο Αιγαίο έληξε με το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση άδειας από την Τουρκία. Το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση άδειας σημαίνει ότι αναγνώρισε τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, συνάγει η Χουριέτ.

Συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ότι «η μικρής διάρκειας ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο επέφερε ένα ιστορικό βήμα. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου πόντισης καλωδίων. Το ιστορικό αίτημα για άδεια σχολιάστηκε ως αποδοχή από την Ελλάδα των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας», προσθέτοντας ότι «ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν εισέλθει πρόσφατα σε διαδικασία εξομάλυνσης, αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε μικρής διάρκειας ένταση μεταξύ των δύο χωρών στο Νότιο Αιγαίο. Ελληνικά σκάφη και ένα πλοίο με ιταλική σημαία επιχείρησαν να εισέλθουν στη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας χωρίς άδεια στο πλαίσιο του έργου υποβρυχίου καλωδίου μεταξύ Κρήτης και ‘Ε/Κ ΔΝΚ’. Η Άγκυρα απάντησε στην κίνηση αυτή της Αθήνας με την ανάπτυξη πέντε πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Έτσι, εμπόδισαν τα εν λόγω σκάφη να εισέλθουν στις τουρκικές ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Η Ελλάδα αναγνώρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η παρουσίαση της είδησης από τα τουρκικά μέσα αποπνέει έναν αέρα θριάμβου και αναμφισβήτητης κυριαρχίας της Άγκυρας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε άδεια για την πόντιση καλωδίων στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που ερμηνεύεται ως αναγνώριση της τουρκικής δικαιοδοσίας.

Η φιλοκυβερνητική ρητορική περιγράφει την τουρκική ναυτική παρουσία ως αδιαμφισβήτητη επιβολή.

Επομένως, μετά από το εμπόδιο της Άγκυρας, σύμφωνα με τη Χουριέτ, η οποία επικαλείται το τουρκικό υπουργείο Άμυνας χθες, «οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου πόντισης καλωδίων. Αυτό το ιστορικό αίτημα για άδεια ερμηνεύτηκε ως αποδοχή από την Ελλάδα των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που καθορίστηκαν με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη το 2019. Αυτό το βήμα της Αθήνας, το οποίο σέβεται τις ζώνες τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας, απέτρεψε την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών».

«Δώσαμε στον Έλληνα άδεια – Αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας»

Την ίδια στιγμή, άλλη εθνικιστική φιλοκυβερνητική (θεωρούμενη πλησίον κρατικών υπηρεσιών) εφημερίδα, η Τουρκιγέ δημοσιεύει επίσης ρεπορτάζ με πρωτοσέλιδη αναφορά όπου υποστηρίζει -σε αντίθεση με τη Χουριέτ ότι η Ελλάδα έκανε ιστορικό βήμα- ότι η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω.

«Η Ελλάδα, η οποία πόντιζε καλώδια στη θάλασσα με ιταλικό πλοίο στην Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας της Τουρκίας, έκανε ένα βήμα πίσω όταν βρήκε μπροστά της το ναυτικό μας. Η Αθήνα, η οποία ζήτησε άδεια από την Άγκυρα για τις εργασίες, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την υφαλοκρηπίδα μας».

Σύμφωνα με την Τουρκιγέ, η οποία επίσης επικαλείται το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και την εκδοχή που παρουσίασε χθες για το περιστατικό στην Κάσο, «η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να κάνει τον κόσμο να αποδεχθεί τον ισχυρισμό της ότι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο είναι 12 μίλια, ήρθε αντιμέτωπη με μια απρόσμενη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να συνεργαστεί παρανόμως με την Ιταλία στη Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αναγκάστηκε να ζητήσει άδεια από την Άγκυρα όταν βρήκε μπροστά της το τουρκικό ναυτικό. Με την άδεια που δόθηκε, η Αθήνα, η οποία δεν αποδέχεται τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και ενεργεί κατά παράβαση των διεθνών νόμων στο Αιγαίο, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με άκρως επικριτική γλώσσα σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τον χαρακτήρισε «Χίτλερ της εποχής μας» και «χασάπη», και επιτέθηκε κατά των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών που τον χειροκρότησαν.

Μιλώντας σε εκδήλωση για το τουρκικό πρόγραμμα ενίσχυσης της υψηλής τεχνολογίας, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ομιλία του Βενιαμίν Νετανιάχου, προχτές Τετάρτη, ενώπιον της κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, οι άνθρωποι παρακολουθούν από μακριά τη δολοφονία μωρών σαν να βλέπουν κινηματογραφική ταινία. Ο δολοφόνος τους Νετανιάχου χειροκροτείται στις ΗΠΑ. Τι είδους έργο είναι αυτό; Είναι δυνατόν να το καταλάβει κανείς αυτό; Τι γίνεται με τη δημοκρατία, τι γίνεται με την ελευθερία, τι γίνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υποστήριξε ακόμη ότι «το σημερινό παγκόσμιο σύστημα, το οποίο δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τα συμφέροντα των νικητών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, έχει αρχίσει να λήγει. Αρκεί να κοιτάξουμε τις κρίσεις του πρόσφατου παρελθόντος για να δείξουμε ότι το σύστημα έχει ήδη υψώσει τη σημαία της χρεοκοπίας. Η σύγκρουση στη Συρία διαρκεί 13 χρόνια, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το Σουδάν βρίσκεται σε αναταραχή πριν σταθεροποιηθεί η Υεμένη, 40.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα και η γενοκτονία δεν έχει αποτραπεί εδώ και 10 μήνες».

Συνεχίζοντας, στράφηκε κατά των Αμερικανών νομοθετών:

«Σκεφτείτε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χειροκροτεί αυτούς που έσφαξαν σχεδόν 40.000 ανθρώπους».

«Από τη μία πλευρά, υπάρχει ένα κύμα χειροκροτημάτων εκεί. Όχι να σταματήσουν τη σφαγή, βρισκόμαστε ενώπιον ενός φαινομένου απώλειας της λογικής και συνείδησης, από εκείνους που φιλοξένησαν στο Κογκρέσο τους και χειροκρότησαν όρθιοι 57 φορές την παραληρηματική ομιλία του χασάπη. Αυτοί που στα λόγια δίνουν μαθήματα δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, δεν ντρέπονται αυτοί που ανυψώνουν τον Χίτλερ της εποχής μας.

Δεν κοκκινίζουν, δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει νόμος, δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχει συμπόνια.

Δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για την ειρήνη. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια να ενισχυθεί η ελπίδα της ανθρωπότητας. Γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης τρέλας στην οποία ο καταπιεστής τιμάται για τη σκληρότητά του και τα δικαιώματα των καταπιεσμένων αγνοούνται» δήλωσε σε έντονο ύφος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι όλα αυτά δείχνουν ότι «οι χώρες που μπορούν να σταθούν δυνατές, να σταθούν όρθιες με τις δικές τους δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να βγουν με επιτυχία από το χάος το οποίο συγκλονίζει εκ βάθρων το παγκόσμιο σύστημα».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ξεκινούν και πέρα από την κατάσταση πολιορκίας που επικρατεί στην γαλλική πρωτεύουσα με επιθέσεις σε μετρό και περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο, η «οικολογική παράνοια» έχει κτυπήσει ακόμα και την διατροφή και τον ύπνο των αθλητών.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν έχουν τοποθετήσει κλιματιστικά στις περισσότερες εγκαταστάσεις γιατί έχουν «επιβαρυντικό κλιματικό αποτύπωμα» (η ελληνική αποστολή αγόρασε η ίδια τα κλιματιστικά για τα δωμάτιά της!), έχουν φτάσει στο σημείο οι Γάλλοι διοργανωτές να αρνούνται να δίνουν κρέας στους αθλητές και τους συνοδούς και να τους κοιμίζουν σε κρεβάτια από πεπιεσμένο χαρτόνι!

Όλα αυτά για «να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 40%!

Δεν έχουν κρέας γιατί οι αγελάδες με τα αέριά τους εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και τα κρεβάτια έχουν σκελετούς από χαρτόνι! 

Από τα 35 κτίρια του Παρισιού που θα υποδεχτούν φέτος δρώμενα των Ολυμπιακών, μόνο δύο είναι καινούρια

Ακόμα και για αυτά όμως οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν κατασκευαστικές μεθόδους χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα – όπως καθίσματα από ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα στο κέντρο θαλάσσιων σπορ.

Τα έπιπλα του Ολυμπιακού Χωριού είναι φτιαγμένα από λιγότερο ή περισσότερο ευφάνταστα ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά, φτωχής ποιότητας και άβολα.

Για ασφάλεια, ούτε λόγος: Χάος, ξυλοδαρμοί, ληστείες, βιασμοί κλπ. Λήστεψαν ολόκληρη την ομάδα ποδηλασίας της Αυστραλίας και την ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής, ενώ βιάστηκε μια γυναίκα από την Αυστραλία από ομάδα Αφρικανών «μεταναστών» και μία Κολομβιανή μέσα στο μετρό του Παρισιού.

Εικόνες παρακμής παντού, στην άλλοτε «Πόλη του Φωτός»…

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα 81 χρόνια από τη νικηφόρα Μάχη του ΕΛΑΣ στη Γουρίτσα, τιμούν η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Κυριακή 28 Ιούλη, στις 9:30 πμ, στο χώρο του Μνημείου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η νικηφόρα Μάχη της Γουρίτσας, που δόθηκε στις 10 Ιούλη του 1943, ενάντια στους Γερμανούς ναζί-καταχτητές, ήταν η πρώτη στο νομό και από τις πρώτες στη χώρα μας, και κατέρριψε το μύθο ότι ο αντίπαλος είναι αήττητος.

Επικεφαλής ήταν ο Ταγματάρχης του ΕΛΑΣ καπετάν-Επαμεινώντας (Βασίλης Σκιαδάς). Ένας εμπειροπόλεμος αξιωματικός, που είχε υπηρετήσει σαν υπίλαρχος στο Αλβανικό μέτωπο, μέλος του ΚΚΕ από το 1938.

Οι Γερμανοί είχαν τεράστιες απώλειες ενώ ματαιώθηκαν οριστικά τα σχέδια για εγκατάστασή τους στο Θέρμο.

Στη μάχη σκοτώθηκαν 5 μαχητές του ΕΛΑΣ: Χαράλαμπος Χαμαμτζής (Παυσανίας) απ’ το Αγρίνιο, Δημήτριος Υφαντής- εφεδροελασίτης από το Θέρμο, Σωκράτης Παπουτσής από το Αγγελόκαστρο, Κώστας Παπαδονάσιος ή Νασαρης από τη Αμβρακιά και ο Σπύρος Γαρδέλης-εφεδροελασίτης από το Θέρμο. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Μπλέτσας, δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στέλεχος του ΚΚΕ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός είναι η παραλία και η απόλαυση που μας προσφέρει η θάλασσα. Ένα μέρος που μπορούμε να περάσουμε όμορφες στιγμές μαζί με τον σκύλο μας.

Ωστόσο, κάθε σκύλος έχει τον δικό του χαρακτήρα, προτιμήσεις, ιδιαιτερότητες.

Το μεγάλο ερώτημα του καλοκαιριού για τους περισσότερους κηδεμόνες σκύλων, λοιπόν, σύμφωνα με την επαγγελματία πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και σύμβουλο συμπεριφοράς σκύλων, Μυρτώ Ανθυπατοπούλου, είναι: «Να πάρω τον σκύλο μου μαζί μου στη θάλασσα ή, μήπως, όχι; Κι αν ναι, πώς θα τα καταφέρουμε να περάσουμε καλά και οι δύο, με το λιγότερο δυνατό στρες;».

Τι ορίζει ο νόμος για την παραμονή του σκύλου στην παραλία
Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό, όπως λέει η κα Ανθυπατοπούλου, να γνωρίζουμε τι ορίζει η νομοθεσία σχετικά με την επίσκεψη των σκύλων μας στις παραλίες. Έτσι, ώστε να είμαστε τυπικοί.

Υποχρεωτική είναι η χρήση λουριού όσο ο σκύλος μας είναι εκτός θάλασσας

Ο νόμος 4830/2021 αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και να κολυμπούν στη θάλασσα. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε οργανωμένες παραλίες (εκτός αν επιτρέπεται ρητά από τον φορέα/νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας) και σε παραλίες με πιστοποίηση γαλάζιας σημαίας.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης εισόδου, οι πιστοποιημένοι σκύλοι βοηθείας ή θεραπείας.

Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση λουριού όσο ο σκύλος μας είναι εκτός θάλασσας, όπως, άλλωστε, σε κάθε δημόσιο χώρο.

Ανεξάρτητα με το τι προβλέπει η νομοθεσία, είναι χρήσιμο να έχουμε μαζί μας το αποδεικτικό ηλεκτρονικού βιβλιάριου υγείας του. Να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάνει την απαραίτητη αποπαρασίτωση και έναν κτηνιατρικό έλεγχο. Ειδικά αν πρόκειται να πάρουμε τον σκύλο μας στις διακοπές.

Οι άγραφοι κανόνες που θα πρέπει να τηρούμε κατά την παραμονή μας στην παραλία παρέα με τον σκύλος μας

«Εφόσον έχουμε προνοήσει για όσα προαναφέραμε», ας δούμε μερικούς άγραφους κανόνες για την παραμονή του σκύλου μας στην παραλία, ώστε να περάσουμε όλοι καλά.

Αρχικά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις ώρες της ημέρας που πηγαίνουμε στη θάλασσα, ώστε να είναι ευχάριστες οι συνθήκες για τα σκυλάκια μας.

Ο ήλιος και η έντονη ζέστη, καλό είναι να αποφεύγονται. Άρα, οι ιδανικές ώρες είναι οι πολύ πρωινές ώρες και αργά το απόγευμα», διευκρινίζει η εκπαιδεύτρια.

Επισημαίνει ότι, εκτός από το ενδεχόμενο θερμοπληξίας λόγω της ζέστης, οι πατούσες των σκύλων μας είναι ευαίσθητες και καίγονται στην άμμο και στο καυτό βότσαλο. Λόγω της ανοχής που δείχνουν τα σκυλιά στον πόνο και στην ταλαιπωρία, μπορεί να μην καταλάβουμε, καν, ότι καίγονται.

Επιπλέον, όποια ώρα της ημέρας και να πάμε στη θάλασσα, φροντίζουμε πάντα να καθόμαστε σε μια καλή σκιά, ιδανικά φυσική.

Ένα δροσερό χαλάκι ή μια πετσέτα θα βοηθήσουν τον σκύλο μας να χαλαρώσει περισσότερο και να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο καθαρός.

Έχουμε πάντα άφθονο δροσερό νερό μαζί μας και ένα καθαρό μπολ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα τού προσφέρουμε νερό, για να μην πάθει αφυδάτωση.

Σχετικά με το φαγητό του, καλό είναι να έχουμε μαζί μας νόστιμες λιχουδιές ή ξηρά τροφή. Προσοχή, όμως! Δεν είναι καλό να τρέχουν και να κολυμπάνε με γεμάτο στομάχι, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Ό,τι ισχύει για εμάς, ισχύει και για τα σκυλιά μας

Η πρώτη επαφή του σκύλου με τη θάλασσα
Αν ο σκύλος μας επισκέπτεται για πρώτη φορά την παραλία, σύμφωνα με την κα Ανθυπατοπούλου, υπάρχει πιθανότητα να δοκιμάσει θαλασσινό νερό από περιέργεια. Αν και είναι λογικό να πιει λίγο, προσέχουμε να μην καταναλώσει μεγάλη ποσότητα, γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

Αν δούμε ότι ενθουσιάζεται και δεν σταματάει να πίνει, καλό είναι να τον απομακρύνουμε, αλλά χωρίς να τον τρομάξουμε.

Σκύλος και κολύμπι
«Δεν αρέσει σε όλα τα σκυλιά το κολύμπι, και αυτό είναι φυσιολογικό. Μπορούμε, όμως, να προσπαθήσουμε να εξοικειώσουμε τον σκύλο μας με τη θάλασσα παίζοντας μαζί του στην ακροθαλασσιά. Με ένα παιχνίδι που επιπλέει, ένα φρίσμπι, ένα μπαλάκι, ή και με ένα ξύλο που θα βρούμε στην παραλία. Αυτά μπορούν να τού κινήσουν το ενδιαφέρον και να περάσει καλά, καθώς έρχεται σε επαφή με το νερό.

Λίγο τρέξιμο πάντα κάνει τα σκυλιά να χαίρονται. Προσέχουμε, όμως, να μην ενοχλούμε τους υπόλοιπους που βρίσκονται στην παραλία», αναφέρει η εκπαιδεύτρια.

Τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέσουμε τον σκύλο μας να κολυμπήσει ή να μπει στο νερό χωρίς τη θέληση του.

Με αυτόν τον τρόπο, μάλλον θα τον κάνουμε να φοβάται περισσότερο.

Του δίνουμε χρόνο για να νιώσει ασφαλής και άνετα, και να αποφασίσει αν θέλει να μπει στο νερό, ή ότι το κολύμπι δεν είναι τελικά για εκείνον.

Πώς θα παραμείνει ο σκύλος μας… τύπος και υπογραμμός στη σκιά;
Όταν, λοιπόν, τελειώσουμε τα παιχνίδια με τον σκύλο μας, έρχεται η ώρα να αποσυρθούμε στη σκιά και να ξεκουραστούμε.

Είναι μεγάλο προτέρημα, όπως υποστηρίζει η κα Ανθυπατοπούλου, ο σκύλος μας να έχει διδαχθεί την ηρεμία σε διαφορετικά μέρη. Έτσι ώστε να τού είναι πιο εύκολο να χαλαρώσει και στη θάλασσα.

Συμβουλεύει, πριν από το καλοκαίρι να φροντίζουμε να κάνουμε επισκέψεις στη θάλασσα, ώστε να έχει κοινωνικοποιηθεί ομαλά με το περιβάλλον.

Είναι αρκετά σύνηθες, η πολυκοσμία και η πληθώρα των ερεθισμάτων, να είναι ενοχλητικά για κάποια σκυλιά. Ειδικά αν δεν είναι αρκετά κοινωνικοποιημένα σε σύνθετα περιβάλλοντα.

Αν δεν νιώθει άνετα, καλό είναι να καθίσουμε, όπως προτείνει η ειδικός, σε ένα απομακρυσμένο μέρος, ώστε να παρατηρεί ήρεμα και να μαθαίνει. Παρά να εκτίθεται σε καταστάσεις που, ούτε εκείνος, ούτε εμείς, μπορούμε να διαχειριστούμε.

Υπενθύμιση
Πρέπει να θυμόμαστε πάντα, σύμφωνα με την κα Ανθυπατοπούλου, ότι τα σκυλάκια μας χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου και ξεκούρασης. Οπότε, μια σημαντική συμβουλή είναι να αποχωρούμε προτού η κούραση γίνει κακός σύμβουλος, και ο σκυλάκος μας δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις συνθήκες.

Τέλος, η κα Ανθυπατοπούλου λέει: «Με σύντομες, ευχάριστες, παιχνιδιάρικες και όσο το δυνατόν ξεκούραστες επισκέψεις στη θάλασσα, σταδιακά θα χτίσουμε όμορφες εμπειρίες. Και κάθε επόμενη φορά θα είναι πιο εύκολη και ευχάριστη για όλους μας».

*Η κυρία Μυρτώ Ανθυπατοπούλου είναι επαγγελματίας πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων.

Είναι απόφοιτος της Kynagon Dog Trainers Academy και υπότροφος του προγράμματος «Resolving Challenging Behaviour» της Karolin Westlund.

Στόχος της δουλειάς της με τις οικογένειες είναι η κατανόηση του σκύλου τους και το χτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Όπως και η συνεργασία και η αρμονική συμβίωση.

Ειδικεύεται στη μείωση του στρες των σκύλων, στην τροποποίηση των συναισθημάτων και των συμπεριφορών τους, καθώς και στη διαμόρφωση συμπεριφοράς και την κοινωνικοποίηση των κουταβιών.

Φωτογραφία: noupou

in.gr