Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  7:03: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024

Θέμα: Για την ενίσχυση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας

Με βάση την Έκθεση Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας για το 2023 αναγγέλθηκαν σχεδόν 14.920 εργατικά ατυχήματα, από τα οποία τα 108 ήταν θανατηφόρα. Δηλαδή, σχεδόν ένας νεκρός εργάτης ανά τρεις εργάσιμες μέρες. Υπόψη, ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται τα εργατικά «ατυχήματα» στα ορυχεία και στον κλάδο των ναυτεργατών. Μόνο τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι.

Ο επίσημος αριθμός των θανάτων είναι ένα ελάχιστο κλάσμα της βάρβαρης πραγματικότητας, καθώς σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πολλαπλάσιοι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν καταγράφονται. Συγκεκριμένα, οι θάνατοι από επαγγελματικές νόσους υπολογίζεται ότι είναι 5 έως 7 φορές περισσότεροι, παρόλο που δεν καταγράφονται ως τέτοιοι. Ακόμα περισσότερα είναι τα περιστατικά πρόσκαιρης ή μόνιμης αναπηρίας. Σύμφωνα με τη EUROSTAT, στη χώρα μας καταγράφεται μόλις το 30% - 40% των εργατικών ατυχημάτων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στις συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα των τελευταίων εβδομάδων. Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί σε κολαστήρια με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων, με πιο πρόσφατη την ενεργοποίηση της εξαήμερης εργασίας από 1η Ιούλη, που εντείνουν την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι τραυματισμοί, οι ασθένειες από την κόπωση και τα εργατικά ατυχήματα καταγράφονται ιδιαίτερα σε υπερωριακό χρόνο ή σε χρόνο υπερεργασίας ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου:

- Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος 37271/21-06-2024.
- Να ενταθούν οι έλεγχοι στα εργοστάσια, τους χώρους δουλειάς με σκοπό να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.
- Να ενισχυθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασία με όλο το απαραίτητο προσωπικό (επιθεωρητές, γραμματειακή υποστήριξη κλπ.), για να μπορεί να προβαίνει άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους σε όλους τους χώρους εργασίας.

Οι Βουλευτές

Κουτσούμπας Δημήτρης
Αμπατιέλος Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Δάγκα Βιβή
Δελής Γιάννης
Διγενή Σεμίνα
Έξαρχος Νίκος
Κανέλλη Λιάνα
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Κομνηνάκα Μαρία
Κτενά Αφροδίτη
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Μαρίνος Γιώργος
Μεταξάς Βασίλης
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης
Τσοκάνης Χρήστος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σήμερα Δευτέρα (29/7) στο Ματζντάλ Σαμς, υποσχέθηκε ότι θα δοθεί «σκληρή απάντηση» μετά τον βομβαρδισμό που στοίχισε τη ζωή σε 12 νέους στο προσαρτημένο Υψίπεδο του Γκολάν.

«Τα παιδιά αυτά είναι δικά μας παιδιά (…) Το κράτος του Ισραήλ δεν θα αφήσει, και δεν μπορεί να αφήσει, να περάσει αυτό. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή», είπε ο Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Στρατό, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο, από την ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία ωστόσο αρνείται ότι είχε κάποια ανάμιξη στο πλήγμα.

Δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στο Ματζντάλ Σαμς διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του Νετανιάχου, πίσω από τις μεταλλικές μπάρες και υπό την επιτήρηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νωρίτερα, εκατοντάδες κάτοικοι παρακολούθησαν την κηδεία ενός αγοριού, του 12ου θύματος.

Τα παιδιά που σκοτώθηκαν το Σάββατο ήταν ηλικίας από 10 έως 16 ετών και έπαιζαν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ στις απειλές του Τούρκου πρόεδρου Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος προειδοποίησε το Ισραήλ με πόλεμο σε περίπτωση που επιτεθεί στον Λίβανο.

«θα πάμε εκεί στο Ισραήλ, όπως πήγαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν σε συζήτηση για την κατάσταση στην Γάζα.

Αντιδρώντας ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ  Israel Katz δήλωσε:

«Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Απλά αφήστε τον να θυμηθεί τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε»

pronews.gr

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι ανίκανοι ηγέτες της Δύσης που δεν κατάφεραν να ελέγξουν ούτε την παγκόσμια οικονομία αλλά ούτε και να διαφυλάξουν την ευημερία των πολιτών τους, οδηγούν την ανθρωπότητα στην απόλυτη καταστροφή.

Από το 2008 έως και σήμερα ο κόσμος έχει αλλάξει άρδην και οι εξελίξεις έχουν πάρει την μορφή τσουνάμι, παρασύροντας ακόμα και τους ίδιους αυτούς τους εμπνευστές αυτής της φλατ, παγκόσμιας πολιτικής – παγκοσμιοποίηση κατά το συντομότερο – που κυκλοφορούν στους διαδρόμους και στα πολυτελή γραφεία τους στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.

Ο σκοπός τους να ελέγξουν τις ανερχόμενες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, προς όφελος των δικών τους επιχειρήσεων και τραπεζών δημιούργησε τις καταστροφικές συνέπειες που βιώνουμε όλοι μας σήμερα με την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση να σωβεί.

Την οικονομική κρίση που κορυφώθηκε το 2008, την είχαν προδιαγράψει και συντονίσει οι ίδιοι οι οικονομικοί κολοσσοί που με έντεχνο τρόπο μοίρασαν πακτωλό χρημάτων στους ανυποψίαστους πολίτες τους χρέωσαν και μετά τους πήραν τις περιουσίες τους. Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα.

Η οικονομική δυσχέρεια και ο οικονομικός πόλεμος είναι το πρώτο βήμα πριν μιλήσουν τα όπλα. Ενεργειακή κρίση, έλλειψη τροφίμων, ακρίβεια, τρομοκρατία κατάρρευση ιδανικών και αξιών οδηγούν σε αντιδράσεις, με στρατιωτική ανάφλεξη σε διάφορες γωνιές του κόσμου  και στο τέλος της ημέρας σε γενική και απόλυτη σύρραξη.

Αυτό έγινε στον πρώτο, αυτό και στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο

Αυτό γίνεται και τώρα. Πιο επαγγελματικά και με την διαφορά πως ο «εχθρός», που δημιούργησαν οι ίδιοι οι δυτικοί, πλέον δεν βρίσκεται μέσα στην γηραιά ήπειρο αλλά εκτός.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Γενικοί Γραμματείς της κυβέρνησης το μεσημέρι της Δευτέρας (29.07.24).

Ανάμεσα στις αλλαγές, ξεχωρίζουν ο Σάββας Χιονίδης, άλλοτε βουλευτής Πιερίας, που αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι αλλαγές στις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων έχουν ως στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και έγιναν έπειτα από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με όλους τους υπουργούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με ορίζοντα το 2027 και το τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τότε, οι όποιες τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις ή μετακινήσεις αποφασίστηκαν αφού αξιολογήθηκε το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εκτιμώντας την προσφορά της καθεμιάς και του καθενός για ένα αποτελεσματικότερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών.

Αλλαγές υπάρχουν στο 1/3 από τις Γενικές Γραμματείες, σε 25 συνολικά, με τις 6 να είναι μετακινήσεις.

Σημειώνεται ότι το 40% των προσώπων στο νέο σχήμα των Γενικών Γραμματέων, είναι γυναίκες.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι δόθηκαν νέες ευκαιρίες σε πρόσωπα, επιβραβεύτηκε η προσπάθεια, ενώ για τους Γενικούς Γραμματείς που αποχωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει απεριόριστη εκτίμηση στο πρόσωπό τους, για το έργο που έχουν επιτελέσει.

Πιο αναλυτικά, οι νέοι Γενικοί Γραμματείς έχουν ως εξής:

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ: Βασιλική Παντελοπούλου

Γενική Γραμματεία Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης: Κατερίνα Οικονόμου

Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ: Γιώργος Ζερβός

Εξωτερικών

Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας: Δημήτρης Σκάλκος

Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας: Μάιρα Μυρογιάννη

Εσωτερικών

Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης: Γιάννης Φουστανάκης

Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας: Δημήτρης Κάρναβος

Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης: Σάββας Χιονίδης

Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς: Νίκος Χρυσάκης

Παιδείας, Θρησκευμάτων και ΑΘλητισμού

Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης: Όλγα Καφετζοπούλου

Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης: Νίκος Παπαϊωάννου

Υποδομών και Μεταφορών

Γενική Γραμματεία Μεταφορών: Δέσποινα Παλιαρούτα

Ανάπτυξης

Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων: Στελίνα Σιαράπη

Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας: Τάσος Γαϊτάνης

Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας: Βίκυ Λοΐζου

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων: Νίκος Μηλαπίδης

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος

Προστασίας του Πολίτη

Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης: Παναγιώτης Στάθης

Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής: Αρίστος Περρής

Δικαιοσύνης

Γενική Γραμματεία Δικαιοσύνης: Πελοπίδας Λάσκος

Μετανάστευσης και Ασύλου

Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μάνος Λογοθέτης

Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο: Δήμητρα Λυγούρα

Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής: Κωνσταντίνος Γλούμης

Γενική Γραμματεία Ισότητας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Κατερίνα Πατσογιάννη

Τουρισμού

Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης: Βάσια Κουτσούκου

Πηγή: newsit.gr 

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την παρακολούθηση της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, μεταξύ των άλλων, ασκώντας μια ευγενική κριτική σε όσα  παρακολούθησε είπε ότι «η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004 παραμένει κάτοχος του χρυσού, όχι μόνον για την αισθητική της, αλλά πρωτίστως γιατί λειτούργησε ως θεματοφύλακας της ιδέας του ολυμπισμού και των αγώνων».

Είναι σημαντικό να δούμε πως επήλθε αυτό το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

1. Η Εκκλησία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα

Να θυμίσω σε όσους δεν έχουν ισχυρή μνήμη ή έχουν επιλεκτική μνήμη ότι από τον Σεπτέμβριο του 1997 που η Χώρα μας είχε αναλάβει την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, είχαν διατυπωθή παγανιστικές προτάσεις με την ευκαιρία αυτή για να αναβιώση η πολιτιστική ατμόσφαιρα των Αγώνων που γίνονταν στην αρχαία Ελλάδα με την κυρία πρόταση ότι «ο ολυμπισμός είναι τρόπος ζωής για τους Έλληνες».

Τότε, επειδή αισθάνθηκα ότι υπάρχει περίπτωση να επιδιωχθή η αναβίωση των αρχαίων ειδωλολατρικών τελετών, της αρχαίας λατρείας του Δωδεκαθέου, δηλαδή τελετές παγανιστικές, έγραψα σχετικό άρθρο στην Εφημερίδα της Μητροπόλεώς μας «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» και στην συνέχεια υπέβαλα πρόταση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος τον ίδιο μήνα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 1997. Σκοπός της προτάσεώς μου ήταν να συγκροτηθή Επιτροπή από πλευράς Εκκλησίας με σκοπό να προταθούν τρόποι για να προβληθή κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η διαχρονική παράδοση της Ελλάδος μέχρι σήμερα από τον αρχαίο ελληνισμό στον χριστιανικό ελληνισμό μέχρι τον νεοελληνισμό, ώστε να μη γίνουν μονομερείς παρουσιάσεις και δοθή η εντύπωση ότι στην Ελλάδα ζούν αρχαίοι Έλληνες.

Η βασική αρχή ήταν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα είχαν τρία βασικά γνωρίσματα: Πρώτον άρχιζαν με θυσία στους θεούς (θρησκευτικό πρόγραμμα), ακολουθούσε το θέατρο με τις τραγωδίες (κάθαρση των θεατών) και ολοκληρώνονταν με τους αγώνες των αθλητών στο στάδιο, αφού περνούσαν μέσα από μια σήραγγα - «κρύπτη», ένδειξη ότι περνούσαν μέσα από την άσκηση στο φως του ηλίου.

Αυτό σημαίνει οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν Αγώνες ψυχοσωματικοί και όχι παιχνίδια, όπως τους αποκάλεσαν οι Ρωμαίοι, και σήμερα λέγονται Games, ούτε ήταν Desport (ξέσπασμα-διασκέδαση), όπως τους αποκάλεσαν οι Άγγλοι-Γάλλοι και κατέληξε η λέξη Sport. Άλλο είναι ο αθλητισμός, όπως επικρατούσε στην αρχαία Ελλάδα, και άλλο είναι η διασκέδαση-παιχνίδι, αναμειμεγμένο με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όπως, δυστυχώς, γίνεται σήμερα.

Να επισημανθή ακόμη ότι ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος έγραψε άρθρο στο «Βήμα» τον Φεβρουάριο του 1998 με τίτλο «Έξι προτάσεις για το 2004» και υπότιτλο «Η μεγάλη ευκαιρία της Ολυμπιάδος που δεν πρέπει να χαθεί», με σοβαρές προτάσεις.

Στην συνέχεια ο μακαριστός Χριστόδουλος με την άνοδό του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, τον Απρίλιο του 1998, ενδιαφέρθηκε και για το θέμα των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα του 2004. Έτσι, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, κατά την Συνεδρίαση του Μαρτίου 1999, συνεστήθη Επιτροπή παρακολούθησης των Ολυμπιακών αγώνων υπό την προεδρία μου, και στελεχώθηκε με αξιόλογα μέλη από όλους τους φορείς της κοινωνίας μας που είχαν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο θέμα του αθλητισμού.

Έπειτα, με δεύτερη απόφασή της η Ιερά Σύνοδος, με πρότασή μου, τον Ιούνιο του 1999, διηύρυνε τον σκοπό και την σύνθεση της Επιτροπής, πάλι υπό την προεδρία μου, για να ευρεθούν τρόποι συμμετοχής της Εκκλησίας μας στην όλη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, να παρουσιασθή η προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον Ελληνισμό, να μελετηθούν τρόποι επικοινωνίας της Εκκλησίας με αθλητές προερχόμενους από ορθόδοξες Χώρες, να διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις για την εξισορρόπηση μεταξύ σώματος και ψυχής, και γενικά να αντιμετωπισθή ορθά το θέμα «Εκκλησία και αθλητισμός».

Αυτή ήταν μια απόφαση σημαντική, πρωτοπόρα, ηγετική με πολλές προεκτάσεις, όπως θα φανή πιο κάτω.

Η Επιτροπή μας αυτή εργάστηκε για πέντε (5) χρόνια, από το 1999 μέχρι το 2004, με μεθοδικότητα και επιστημονικότητα σε πολλές και πολύωρες Συνεδριάσεις, συμμετείχαμε σε ανάλογες εκδηλώσεις της Πολιτείας με θέσεις μας, επικοινωνήσαμε με τον Δημήτρη Παπαιωάννου που είχε αναλάβει την διοργάνωση των τελετών των Ολυμπιακών αγώνων και αναπτύξαμε τις προτάσεις μας, έγιναν Συνέδρια και Σεμινάρια κ.α. για να βοηθήσουμε στην καλή διοργάνωση της τελετής, που θα έδειχνε την ιστορία και την διαχρονική παράδοσή μας.

Ειδικά, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος επανειλημμένως ήλθε σε προσωπική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Επιτροπής της Πολιτείας κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, και στην Αρχιεπισκοπή και στο Γραφείο της, ώστε να διοργανωθή μια τελετή που να παρουσιάζη την διαχρονική παράδοση του Έθνους μας. Ήμουν παρών σε μια τέτοια συνάντηση που ήταν και ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, και συνομιλούσαν και οι τρεις σε άπταιστα γαλλικά.

Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας ήταν αφ’ ενός μεν η ανακαίνιση του Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Αγία Βαρβάρα, αφ’ ετέρου δε, με δυναμική παρέμβαση της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, η συμμετοχή της χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην τελετή έναρξης, που τραγούδησε τον ύμνο των Ολυμπιακών αγώνων, ώστε να φανή σε όλο τον κόσμο η παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Είναι σημαντικό να γραφή, όπως έχει εντοπισθή και από άλλους, ότι στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 συνυπήρχαν αρμονικά τα αρχαία σύμβολα με σύγχρονα στοιχεία, όπως η διπλή έλικα του DNA και άλλα. Επίσης, υπήρξε συνεχής παρουσία επιλεγμένων Κληρικών στο Ολυμπιακό χωριό για την υποστήριξη των Ορθοδόξων αθλητών. Σε αυτό το έργο βοήθησε αποτελεσματικά ο τότε Γραμματέας της Επιτροπής μας Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ιωάννου, μετέπειτα Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, ήδη κεκοιμημένος, μαζί με μια ομάδα καταλλήλων και εκπαιδευμένων Κληρικών.

Ένα θετικό αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν ότι στην τελετή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων φάνηκε η όλη παράδοση του Ελληνισμού μέχρι σήμερα.

Βεβαίως, δέχθηκα, εγώ προσωπικά και τα μέλη της Επιτροπής μας, καθώς, επίσης, και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ισχυρές επιθέσεις, τόσο από κύκλους αρχαιολατρών που είχαν άλλα σχέδια για την τελετή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, όσο και από συντηρητικούς κύκλους της Εκκλησίας μας, οι οποίοι δεν είχαν καταλάβει πλήρως τον σκοπό της Επιτροπής της Εκκλησίας στο θέμα αυτό. Όπως εξήγησα προηγουμένως, θέλαμε να μη παρεκλίνουν οι Αγώνες σε άλλους σκοπούς, να βοηθήσουμε στο να παρουσιασθή η διαχρονική παράδοση του Έθνους μας και να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας και την ποιμαντική διακονία μας στο Ολυμπιακό χωριό με την συνάντησή μας με ορθοδόξους αθλητές που είχαν έλθει από όλες τις Χώρες του κόσμου.

Όλο αυτό το έργο που επιτέλεσε η Επιτροπή μας, με την συνδρομή και την συμπαράσταση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου φαίνεται ανάγλυφα στην εισήγηση που ανέπτυξα, ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής, στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2002, προ της ενάρξεως των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Τα βασικά σημεία της εισηγήσεως ήταν: 1. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την συγκρότηση της Συνοδικής Επιτροπής. 2. Σκοπός της ενεργοποιήσεως της Εκκλησίας στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού. 3. Αποφάσεις της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για την καλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό φαίνεται και στην αναφορά που υπέβαλα ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο τον Σεπτέμβριο του 2004, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, με την οποία ενημέρωνα πλήρως την Σύνοδο για το έργο που επιτελέσαμε. Η αναφορά είχε δύο σημεία. Πρώτον, παρατηρήσεις για τον τρόπο που εργασθήκαμε στο Ολυμπιακό χωριό με τους αθλητές από ορθόδοξες Χώρες, δεύτερον, ο κατάλογος των Ιερέων που διακόνησαν στο Ολυμπιακό χωριό, τρίτον, ημερολόγιο ιερών Ακολουθιών και ποιμαντικής διακονίας στο Παρεκκλήσιο του Ολυμπιακού χωριού, τέταρτον, γενικές παρατηρήσεις από την εμπειρία αυτήν, όπως τις κατέγραψε ο Γραμματεύς της Επιτροπής μας Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ιωάννου.

Στους χαιρετισμούς που απηύθυνα στους Έλληνες Ολυμπιονίκες, και τους Παραολυμπιονίκες που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και ιδιαιτέρως σε όσους έλαβαν μετάλια, στην εκδήλωση που έγινε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων και Τελετών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, παρουσίασα όλη την προσφορά της Εκκλησίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έτσι εξηγείται που στην τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα εξελίχθηκαν όλα ομαλά, παρουσιάσθηκε η διαχρονική παράδοση του Έθνους μας, έστω με μερικές έλλείψεις, και, κατά τον Πρωθυπουργό, η Ελλάδα «παραμένει κάτοχος του χρυσού» στο θέμα της διοργανώσεως τελετών Ολυμπιακών Αγώνων.

Αιωνία η μνήμη του Αρχιμανδρίτης π. Παύλου Ιωάννου, του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Μεταλληνού, της ηθοποιού Άννας Συνοδινού και άλλων μελών της Επιτροπής μας. Και πάνω από όλους αιωνία η μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που συνέλαβε τις διαστάσεις αυτού του θέματος και έδειξε αποφασιστικότητα στην συνδρομή της Εκκλησίας και στο θέμα αυτό.

2. Η νοοτροπία του Woke κινήματος στο Παρίσι

Τα θυμήθηκα όλα αυτά, διότι η τελετή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, πριν λίγες ημέρες, όπως έχει παρατηρηθή ήταν έκφραση του συγχρόνου κινήματος Woke (αφύπνηση), σύμφωνα με το οποίο μέχρι τώρα όλοι ήμασταν και είμαστε σε ύπνωση, και μερικοί θέλουν να μας ξυπνήσουν! Δυστυχώς, δεν έχουν καταλάβει ότι η βάση της παραδόσεως ενός τόπου, ενός λαού και ενός πολιτισμού δεν αποσαθρώνεται για να παρουσιασθή δήθεν η σύγχρονη ζωή. Η «σύγχρονη» ζωή που αποδεσμεύεται από την παράδοση είναι καταστροφική, κατεδαφιστική.

Έχουν παρατηρήσει ότι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι ήταν μια γιορτή Μπαρόκ, όπως γίνονταν στις ΕυρωπαΪκές πόλεις τον 17ο αιώνα (Έφη Φαλίδα). Επίσης, έβλεπε κανείς καθαρά τα χρώματα του ουρανίου τόξου που είναι σημαία της κοινότητος ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς έγινε και η συνύπαρξη του Διόνυσου με το ασεβέστατο τερατούργημα του φερόμενου ως «Μυστικού Δείπνου» που ήταν «σκηνή χλευασμού και εμπαιγμού του Χριστιανισμού» και «παγανιστικές γιορτές», εν ονόματι «του σεβασμού της διαφορετικότητας».

Πάντως, από όσαν έχουν γραφή για το κίνημα «woke» (αφύπνηση) φαίνεται ότι ο όρος χρησιμοποιήθηκε την δεκαετία του 1960 στην Αμερική, από «την αφροαμερικανική κοινότητα του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία». Έκτοτε χρησιμοποιείται για να δηλωθή η «απονομή δικαιοσύνης, η προστασία των μειονοτήτων, η καταπολέμηση των ρατσιστικών διακρίσεων και των κοινωνικών ομάδων».

Σήμερα την λέξη «woke» οικειοποιήθηκαν ομάδες που «αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, αντισυστημικοί και ως θεματοφύλακες των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που υφίστανται διακρίσεις πάσης φύσεως». Αυτό συνιστά τον απόλυτο δικαιωματισμό!

Γράφηκε χαρακτηριστικά: «Οι "woke" συμπεριφέρονται ως μία νέα πεφωτισμένη πρωτοπορία που έχει ένα είδος θρησκευτικής αποκάλυψης, που τους έκανε να ξυπνήσουν από έναν μακρύ ιστορικό λήθαργο και να αποκτήσουν επίγνωση των απαράδεκτων διακρίσεων που τους επιβάλλει ο δυτικός πολιτισμός και ο λευκός άνδρας. Δεν υπάρχει συγχώρεση γι’ αυτούς, έτσι επιλέγουν τον αγώνα για την αποδέσμευσή τους».

Μάλιστα, για αυτούς που ακολουθούν το κίνημα «Woke», που είναι «κουλτούρα αποδόμησης» των πάντων, «ο Αριστοτέλης είναι απολογητής της δουλοκτησίας», «ο Πλάτωνας είναι λευκός φιλόσοφος άρα ύποπτος εκ των προτέρων μιάς και ανήκει στην κυρίαρχη φυλή», «τα μαθηματικά είναι μια επιστήμη ρατσιστική και φαλλοκρατική», «ο Σαίξπηρ είναι σεξιστής», «ο Βολταίρος είναι αντισημίτης», «ο Βίκτορ Ουγκώ είναι ρατσιστής», «ο αρχαιοελληνικός ορθολογισμός είναι ρατσιστικός», «ο Τσαικόφσκι είναι ρατσιστής». Για το κίνημα «Woke» θεωρείται ότι «η πολιτική των ταυτοτήτων περιχαρακώνει τα άτομα σε εθνοτικές ή φυλετικές κατηγορίες οι οποίες αναπόφευκτα αντιτίθενται η μία στην άλλη. Έτσι, οι έγχρωμοι εναντιώνονται στους λευκούς, οι γυναίκες στους άνδρες, οι ομοφυλόφιλοι στους ετερόφυλους, οι έγχρωμες φεμινίστριες στις λευκές, οι νεοφιμινίστριες στα τράνς άτομα» κλπ.

Να σημειωθή ότι ο Υπουργός Παιδείας της πρώτης θητείας του Μακρόν στην Γαλλία, Ζαν Μιέλ Μπλανκέρ, βλέποντας τις συνέπειες των Woke culture (αφύπνηση κολτούρας) δήλωσε ότι το κίνημα Woke είναι ένα μικρόβιο που θέλει να θυμματίσει τη δημοκρατία» (Advertisement ATHENS).

Τα προβλήματα που αναφύονται από την Woke culture είναι πολλά και αυτά εκφράσθηκαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, έστω και με την προοπτική της φερομένης ως συνύπαρξης. Σε άλλο άρθρο μου που θα δημοσιευθή προσεχώς θα εξετασθή το θέμα πως από τον Διαφωτισμό φθάσαμε στην σύγχρονη ανατρεπτική εποχή.

Επανερχόμενος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι θα ήθελα να αναφέρω ότι σε μια διάλεξη που έδωσα σε Πρωτεύουσα Κράτους της Κεντρικής Ευρώπης (δεν γράφω το όνομά της για να μη φανερώσω αυτό που θα ακολουθήση) κάποια αξιόλογη και με κύρος επιστήμονας Ορθόδοξη Ελληνίδα, που έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης σε ιστορικά θέματα, και εκροσώπησε την Χώρα μας σε μεγάλους Οργανισμούς, μου είπε: «Σεβασμιώτατε, να προσεύχεσθε για τους Χριστιανούς της Γαλλίας». Με αυτό εννοούσε τις δοκιμασίες που διέρχονται οι Χριστιανοί στην Γαλλία με το να είναι Χριστιανοί! Αυτό φάνηκε στην τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργάνωσε η Γαλλία.

Πάντως, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα του έτους 2004 είχε αυτήν την σοβαρότητα και την επιτυχία, διότι τότε, εκτός των άλλων, συνεργάστηκε στενά η Οργανωτική Επιτροπή, η Πολιτεία και η Εκκλησία και παρήχθηκε αυτό το σοβαρό αποτέλεσμα. Αυτό δημιούργησε μια υποθήκη για την γενιά μας και τις επόμενες γενιές.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή με σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», ξεκινά το ταξίδι του στην Αιτωλοακαρνανία με πρώτο σταθμό τη Ναύπακτο.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 9 Αυγούστου στη πλαζ Ναυπάκτου. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει hip hop συναυλία με τον “Materialist”, ομιλία από τον Τίμο Παπανικολάου μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και
έντεχνο λαϊκό γλέντι με τους Σταύρο Ναθαναήλ (κιθάρα-τραγούδι), Γιώργο Αγγελόπουλο (κιθάρα-τραγούδι), Παναγιώτη Μαρκόπουλο (μπουζούκι).

Στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Σύγχρονη Εποχή και έκθεση ζωγραφικής από τοπικούς καλλιτέχνες.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι μοναχοί που ζουν στο μοναστήρι έχουν κηρυχθεί σχισματικοί, αρνούνται να μνημονεύσουν τον Πατριάρχη και έχουν προσχωρήσει στο παλαιό ημερολόγιο - Απέναντί τους η αδελφότητα των μοναχών που τάσσονται με την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Την Παναγία δεν θα την ξαναβρίσεις. Την Παναγία!» λέει ο μοναχός μέσα από το παράθυρο, καθώς οι κάμερες καταγράφουν το άγριο ξύλο που πέφτει στους χώρους γύρω από τη Μονή. Σε μια άλλη σκηνή ένας άλλος μοναχός κρεμασμένος από το παράθυρο του πάνω ορόφου κραδαίνει μια αναμμένη μολότοφ.

Οι παραπάνω σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου, στο Αγιον Ορος, είναι γνωστές στους περισσότερους, ακόμα και στους νέους που έχουν μηδαμινή γνώση για τα εκκλησιαστικά δρώμενα, καθώς έχουν γίνει meme. Σήμερα η Μονή Εσφιγμένου ξανάρχεται στην επικαιρότητα, καθώς η Αστυνομία φαίνεται να ετοιμάζει σχέδιο επέμβασης σε αυτή.

Αυτή θα είναι η τρίτη «πολιορκία» της Μονής, καθώς η πρώτη ήταν το 2006, όταν είχαμε δει εικόνες αιμόφυρτων μοναχών, και το 2013, όταν είδαμε τους ζηλωτές με τις μολότοφ. Μα, πόσο επικίνδυνοι μπορεί να είναι μερικές δεκάδες μοναχοί και γιατί γίνεται τόσο μεγάλο θέμα;

Η υπόθεση που επιδερμικά μοιάζει με εσωτερική διαμάχη του Αγίου Ορους ξαφνικά γίνεται ιδιαίτερα περίπλοκη, όταν εμπλέκονται σε αυτή δικαστικές αποφάσεις, βαριές αλληλοκατηγορίες, Ρώσοι υπερεθνικιστές που σουλατσάρουν με σημαίες του τσάρου, καταγγελίες για παράνομες εμπορικές δραστηριότητες, ξένα συμφέροντα που θέλουν να βάλουν πόδι στο «Περιβόλι της Παναγιάς» και ο Αγιος Παΐσιος.

Και πολύ επικίνδυνη, αν σκεφτεί κανείς ότι οι ζηλωτές μοναχοί που διαμένουν στο μοναστήρι ξεκαθαρίζουν ότι θα το υπερασπιστούν «μέχρι θανάτου» και απειλούν μέχρι και να ανατιναχθούν μέσα σε αυτό, αν επιχειρηθεί έξωση ξανά.

Το 2006 έγινε η πρώτη απόπειρα αποβολής των ζηλωτών, που εξελίχθηκε και στο πρώτο μεγάλο τραύμα για το Αγιον Ορος. Μοναχοί χτυπούσαν μοναχούς και βρίσκονταν αιμόφυρτοι στο «Περιβόλι της Παναγιάς». Το 2013, στη δεύτερη προσπάθεια αποβολής με δικαστικούς επιμελητές, τα επεισόδια ήταν ακόμα πιο άγρια

Το ιστορικό

Η υπόθεση αυτή ξεκινά από το 1972 και έχει δύο αντιμαχόμενες πλευρές: από τη μία είναι οι περίπου 80 ζηλωτές μοναχοί οι οποίοι διαβιούν στο μοναστήρι και έχουν χαρακτηριστεί σχισματικοί και από την άλλη η αναγνωρισμένη από τις εκκλησιαστικές και κρατικές αρχές εσφιγμενίτικη μοναστική αδελφότητα (σήμερα αποτελείται από 23 μονάζοντες), η οποία διαμένει προσωρινά σε ένα κονάκι (αντιπροσωπείο της μονής) στην πρωτεύουσα του Αγίου Ορους, τις Καρυές.

Εκείνη τη χρονιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας είχε συναντηθεί με τον Πάπα Παύλο ΣΤ’, με σκοπό την άρση των αναθεμάτων και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας. Κάτι που από τους ζηλωτές είχε θεωρηθεί «προδοσία της Ορθοδοξίας» και έτσι, έκτοτε, έπαψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τους μετέπειτα από αυτόν, Δημήτριο και Βαρθολομαίο.

Με το αυτοδιοίκητο τμήμα της ελληνικής επικράτειας, το Αγιον Ορος, να διοικείται βάσει του καταστατικού χάρτη και των νόμων της Ελλάδας, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη αρμόδιο επίσκοπο και τους Αθωνίτες να οφείλουν να τον μνημονεύουν, αυτή η παράβαση από τους ζηλωτές, σχεδόν αυτόματα, τους έθετε εκτός Αθωνικής Πολιτείας.

Πολύ δε περισσότερο όταν άρχισαν να υπάγονται στο παλιό ημερολόγιο, το οποίο τουλάχιστον νομικά, κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας, θεωρείται άλλο δόγμα - και αλλόδοξοι δεν επιτρέπεται να διαμένουν στο Αγιον Ορος.

Η λεπτομέρεια είναι ότι οι μοναχοί, οι οποίοι πλέον αποκαλούνται Γ.Ο.Χ. (δηλαδή Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί) ταμπουρώθηκαν στο μοναστήρι και αρνούνται να το εγκαταλείψουν, ακόμα και αφού αποβλήθηκαν από το Σώμα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους, με την αποκοπή τους από την κανονική τάξη.

Δικαστικές αποφάσεις, μπουνιές και μολότοφ

Η υπόθεση ξεκαθαρίστηκε έτι περαιτέρω το 2002, όταν η Διπλή Ιερά Σύναξη του Αγίου Ορους, που αποτελεί όργανο της Αθωνικής Πολιτείας, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο τούς κήρυξε σχισματικούς και σχημάτισε νέα αδελφότητα που θα πρέπει να διαβιοί στην Ι.Μ. Εσφιγμένου.

Ακολούθησαν δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες η χαρακτηρισμένη σχισματική αδελφότητα θα πρέπει να αποβληθεί από το μοναστήρι και οι εγκαταβιούντες στο κεντρικό της συγκρότημα καθώς και τα εξαρτήματά της (σκήτη, κελιά, καλύβες, ησυχαστήρια, καθίσματα) θα πρέπει να απομακρυνθούν. Η έξωση των ζηλωτών από το μοναστήρι έχει τελεσιδικήσει με απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία είναι αναγκαστικά εκτελεστή.

Το 2006 έγινε η πρώτη απόπειρα αποβολής των ζηλωτών που εξελίχθηκε και στο πρώτο μεγάλο τραύμα για το Αγιον Ορος. Μοναχοί χτυπούσαν μοναχούς, ρασοφόροι βρίσκονταν αιμόφυρτοι στο «Περιβόλι της Παναγιάς».

Το 2013, στη δεύτερη προσπάθεια αποβολής με δικαστικούς επιμελητές, τα επεισόδια ήταν ακόμα πιο άγρια. Εκτοξεύτηκαν μέχρι και βόμβες μολότοφ (!) από τους ζηλωτές μοναχούς από τα παράθυρα της μονής.

Οπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς εκ του αποτελέσματος, καμία από τις δύο «πολιορκίες» δεν είχε αποτέλεσμα.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο 2024, όπου διακινείται ένα έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο ζητά «συνδρομή» από τη μοναστική κοινότητα του Αγίου Ορους, με φιλοξενία αστυνομικών δυνάμεων και διευκόλυνση της πρόσβασης βαρέων αστυνομικών οχημάτων.

Οι μοναχοί είναι αναστατωμένοι, κυρίως επειδή φοβούνται ότι αυτή τη φορά μια προσπάθεια επιβολής έξωσης των ζηλωτών, δεν θα έχει τα προηγούμενα, αλλά πολύ πιο τραγικά αποτελέσματα.

«Μέχρι θανάτου»

Αιτία γι’ αυτό δεν είναι το διπλά κακό προηγούμενο, αλλά η επανάληψη από τους μοναχούς που διαβιούν στην Ι.Μ. Εσφιγμένου ότι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη διαμονή τους εκεί «μέχρι θανάτου».

Αν τα επεισόδια τραυμάτισαν δις το Αγιον Ορος, η πιθανότητα να εννοούν οι καταληψίες μοναχοί πραγματικά αυτό που λένε θα είναι κάτι που δεν θα ξεπεραστεί ποτέ.Οπως σε κάθε υπόθεση, έτσι και σε αυτή, υπάρχουν δύο πλευρές.

Ο ηγούμενος της μονής Βαρθολομαίος κατηγορεί τον ηγούμενο των ζηλωτών Μεθόδιο, τον οποίο αποκαλεί «αρχικαταληψία», ότι είναι «νοσταλγός του Χίτλερ και υβριστής του Αγίου Παϊσίου» και μοχλός στα χέρια ρωσικών εθνικιστικών συμφερόντων που θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της Εσφιγμένου.

Από την άλλη, ο Μεθόδιος, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τα προηγούμενα επεισόδια στο Αγιον Ορος, διατείνεται ότι «δεν πειράξαμε ποτέ κανέναν», όλες οι κατηγορίες που αποδίδονται στην αδελφότητά του είναι ψευδείς και «εξωθούν τα γεροντάκια που μένουν εδώ 50 και 60 χρόνια να πεθάνουν από την πείνα».

Ο ηγούμενος της Ιερής Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίος, μιλά για «αναρχικούς με ράσα», οι οποίοι «δεν αναγνωρίζουν τις εκκλησιαστικές αρχές του Αγίου Ορους, ούτε την εξουσία των αρχών του κράτους και καταλαμβάνουν παρανόμως κτίριο Ιεράς Μονής, το οποίο έχουν μετατρέψει σε γιάφκα εκρηκτικών μολότοφ και ορμητήριο επιθέσεων», αλλά και για «συνθήκες καταπίεσης, κακοήθειας και παραφροσύνης που επικρατούν» στην κατειλημμένη μονή, κατηγορώντας τον Μεθόδιο ως αρχηγό και υποκινητή.

Ανάμεσα στις πολλές καταγγελίες που έχει κάνει είναι για λαθρεμπόριο διαφόρων ειδών από τους καταληψίες μοναχούς, δολιοφθορές στους χώρους της μονής, στήσιμο φυλακίων (!), παρακολούθηση για την περίπτωση εισόδου αστυνομικών δυνάμεων, άσκηση βίας και απειλές δολοφονιών, μέχρι και κατοχή όπλων και εκρηκτικών.

Προειδοποιεί, δε, ότι βρίσκονται σε κίνδυνο τα κειμήλια του Αγίου Ορους και κάνει λόγο για διασπάθιση της περιουσίας της Ι.Μ. Εσφιγμένου και παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων της μονής.

Σχέσεις με Ρώσους

Από όλες τις καταγγελίες, ωστόσο, ξεχωρίζουν αυτές για τις σχέσεις με ελληνικές και ρωσικές υπερεθνικιστικές οργανώσεις. Ο ηγούμενος Βαρθολομαίος αναφέρει ότι κατέχει βίντεο με τον γέροντα Μεθόδιο να εκφωνεί ρατσιστικό, αντισημιτικό λόγο σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, ενώ έχει δημοσιεύσει και φωτογραφίες Ρώσων υπερεθνικιστών που κράδαιναν στα χέρια τους σημαίες της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, με τα εθνόσημα και την εικόνα του τσάρου Νικόλαου Β’ της Ρωσίας να εισέρχονται στην κατειλημμένη μονή.

«Μόνο τυχαίες δεν είναι οι σχέσεις των καταληψιών με Ρώσους υπερεθνικιστές νοσταλγούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της για κάθοδο στο Αιγαίο, καθώς το ίδιο λάβαρο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο αρχονταρίκι (χώρο υποδοχής) των καταληψιών, σύμφωνα με παλαιότερη φωτογραφία. [...] Επίσης, παραγωγός ραδιοφωνικού σταθμού της Βόρειας Ελλάδος, που ανήκει σε αρχηγό φιλορωσικού κόμματος, εντατικώς υποστηρίζει τους καταληψίες προβαίνοντας σε συχνές λαθραίες εισόδους εντός του Αγίου Ορους.

Τέλος, οι καταληψίες έχουν οικονομικές δοσοληψίες με τη Ρωσία, καθώς εξάγουν εκεί με μεσάζοντες προϊόντα καταπατημένης αγιορείτικης γης».

Για το τελευταίο, δηλαδή τις καταγγελίες περί σχέσεων με Ρώσους υπερεθνικιστές, ο γέροντας Μεθόδιος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας τον ηγούμενο Βαρθολομαίο για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι μοναχοί είναι ότι διατηρούν στενές σχέσεις με Ρώσους υπερεθνικιστές

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ζητά την εφαρμογή των 34 δικαστικών αποφάσεων, των έξι διοικητικών πράξεων και της μιας εκκλησιαστικής απόφασης για διάλυση της αδελφότητας που διαμένει στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου, εκκένωσή της από αυτούς και απέλασή τους από το Αγιον Ορος.

Πάντως η αναγνωρισμένη αδελφότητα της Ι.Μ. Εσφιγμένου και ο ηγούμενός της Βαρθολομαίος, με δεδομένο ότι στους χώρους της διαμένουν και γέροντες και ασθενείς, έχουν δηλώσει πολλάκις ότι «δεν επιθυμεί να εξέλθει κανείς του κτιρίου της μονής, αντιθέτως πρέπει να εισέλθει η κανονική και νόμιμη αδελφότητα σε αυτήν, ώστε να εξασκήσει τις υποχρεώσεις και τη διακονία της, περιθάλποντας τους έχοντας ανάγκη».

Εχει δε προσφύγει με αγωγή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου καθώς «από πράξεις και παραλείψεις της Ελληνικής Πολιτείας, στερείται την ιστορική της έδρα (όπως και άλλα κτίριά της). Με τη σχετική αγωγή εναντίον του Δημοσίου, του οποίου υπάλληλοι εμπράκτως παρανομούν αμελώντας να εκτελέσουν αποφάσεις του αυτοδιοίκητου Αγίου Ορους και της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η μονή ζητά αποκατάσταση του δικαίου επί ποινή χρηματικής αποζημίωσης, το ύψος της οποίας υπολογίζεται βάσει της προκληθείσας βλάβης και μέλλει να διατεθεί σε κοινωφελείς σκοπούς».

Από την άλλη, ο επικεφαλής της αδελφότητας που έχει καταλάβει τη μονή και αρνείται να την εκκενώσει, ο γέροντας Μεθόδιος, ισχυρίζεται πως όλα όσα τους κατηγορούν είναι ψέματα. Και δηλώνει ότι είναι αποφασισμένοι να μείνουν στη μονή «μέχρι θανάτου» και «θα γίνουν εγκλήματα» αν αστυνομικοί εισβάλουν στην Εσφιγμένου.

«Δεν έχουμε κάτι ούτε με την Ιερά Κοινότητα ούτε με το Πατριαρχείο. Τα έχουμε με τους ανθρώπους. Εμείς δεχόμαστε μόνο αυτά που άφησαν οι Αγιοι Πατέρες. Μας κατηγορούν για πράγματα που δεν ισχύουν, ότι εμείς εκπαιδεύουμε Ρώσους. Εμείς όποιος και να έρθει θα τον φιλοξενήσουμε, θα του δώσουμε ένα κομμάτι ψωμί να φάει.

Και Τούρκος να είναι, θα του προσφέρουμε ένα ποτήρι νερό. Και αυτό γίνεται με τον δικό μας τον κόπο, γιατί μας έχουν πάρει τα πάντα. Πολλές φορές δεν έχω ούτε 5 ευρώ να πάρω κάτι για το γεροντάκι. Υποχρεώνω τους άλλους αδελφούς που μας βοηθάνε», αναφέρει και συνεχίζει: «Εμένα με έχουν δικάσει 65 φορές. Είναι αυτό κατά Θεόν; Είναι αυτοί μοναχοί στο Αγιον Ορος; Εμείς δεν πειράξαμε ποτέ κανέναν. Απλώς λέμε αυτά που λέμε. Αυτοί κάθε λίγο λένε ψέματα, ότι δήθεν κρύβουμε τον Χρήστο Παππά (σ.σ.: το καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής), ότι εκπαιδεύουμε Ρώσους κομάντος, αν είναι δυνατόν».

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα. Εδώ γεννηθήκαμε πνευματικά και εδώ θα πεθάνουμε. Οι αστυνομικοί το μόνο που κάνουν είναι υπάλληλοι, δεν τους παρεξηγώ.

Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτό που τους λένε. Και κυνηγούν εμάς. Εμείς έχουμε γεροντάκια που ζουν εδώ 50, 60, 70 χρόνια. Να αφήσουμε τα γεροντάκια να πεθάνουν επειδή το θέλουν δύο άτομα; Προς Θεού, πού βρισκόμαστε;» διερωτάται και συνεχίζει: «Εάν οι Πατέρες των μονών και οι αστυνομικοί έρχονται εδώ ώστε οι Ελληνες να πολεμήσουν τους Ελληνες μοναχούς να το βγάλουν από τη μετάνοιά τους. Ας έρθουν! Και ό,τι θέλει ας γίνει. Αμα οι αστυνομικοί με τραβάνε και με σέρνουν, θα κάτσουν οι μοναχοί με δεμένα τα χέρια; Ή αν δουν κάποιος αξιωματικός να χτυπά κάποιον μοναχό θα καθίσουν οι Πατέρες να τους βλέπουν; Θα γίνουν εγκλήματα, και αυτά τα παρακινούν οι μοναχοί αυτοί που δεν έχουν σκοπό».

Υπό πολιορκία

«Business as usual», θα μπορούσε να πει κανείς για τα τεκταινόμενα στη Μονή Εσφιγμένου, η οποία από τότε που την ίδρυσαν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος και η αδελφή του Πουλχερία τον 5ο αιώνα μ.Χ. (κατά μία εκδοχή ονομάστηκε έτσι επειδή «περισφίγγεται» από τρεις λόφους και τη θάλασσα και κατά άλλη επειδή ο ιδρυτής της ήταν κάποιος μοναχός «μονοχίτων σχοινίω σφιγκτώ εζωσμένος»), βρίσκεται υπό ένταση ή πολιορκία.

Τη μια ήταν οι Αγαρηνοί, την άλλη οι κουρσάροι, πιο μετά οι Οθωμανοί, οι πυρκαγιές, ακόμα και χρεοκοπία τον 17ο αιώνα. Δυσάρεστη ίσως παρένθεση στα χρόνια της μονής αποτελούν οι συνεχείς αντιδικίες της για οριακές και κτηματικές διαφορές με τη γειτονική Μονή του Βατοπεδίου.

Η Μονή Εσφιγμένου τα σύγχρονα χρόνια είναι διάσημη και για έναν θρύλο που θέλει να βρίσκεται εκεί φυλαγμένο ένα «χαμένο χειρόγραφο» του Αγίου Παϊσίου με προφητείες του για το μέλλον της χώρας και της ανθρωπότητας. Με δεδομένο ότι αυτός ο θρύλος γεννήθηκε και διαδίδεται μέσω Διαδικτύου και χωρίς να υπάρχει όχι μόνο απόδειξη, αλλά ούτε καν ένδειξη ύπαρξής του, πρόκειται για αστικό μύθο

Ο μύθος για τον Παΐσιο

Πέρα από την υπόθεση αυτή καθαυτή, η Μονή Εσφιγμένου τα σύγχρονα χρόνια είναι διάσημη και για έναν θρύλο που θέλει να βρίσκεται εκεί φυλαγμένο ένα «χαμένο χειρόγραφο» του Αγίου Παϊσίου με προφητείες του για το μέλλον της χώρας και της ανθρωπότητας. Με δεδομένο ότι αυτός ο θρύλος γεννήθηκε και διαδίδεται μέσω Διαδικτύου και χωρίς να υπάρχει όχι μόνο απόδειξη, αλλά ούτε καν ένδειξη ύπαρξής του, σίγουρα πρόκειται για αστικό μύθο.

Ο Αγιος Παΐσιος, βέβαια, είχε σχέση με την Ι.Μ. Εσφιγμένου, καθώς από αυτήν ξεκίνησε τη μοναστική του πορεία, ενώ είχε πάρει και μέρος στη διαμάχη υποστηρίζοντας την αναγνωρισμένη αδελφότητα. Εμεινε στη μονή από το 1953, όταν έφτασε στο Αγιον Ορος και μετονομάστηκε σε Αβέρκιο, έως το 1954 και ήταν εγγεγραμμένος Εσφιγμενίτης έως το 1956.

Και αν η «χαμένη προφητεία» του Αγίου Παϊσίου δεν υπάρχει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι θησαυροί. Στη μονή υπάρχουν αρκετά κειμήλια τεράστιας αξίας. Πιο διάσημο είναι το μεγαλύτερο τμήμα της περίτεχνης χρυσοποίκιλτης σκηνής εκστρατείας του Ναπολέοντα που αποκαλείται η «Πύλη», ένα αριστούργημα υφαντουργίας και χρυσοποικιλτικής του 18ου αιώνα.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλα ιστορικά κειμήλια, μεταξύ αυτών, μια ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού του 13ου αιώνα, 26 λειψανοθήκες, στις οποίες περικλείονται Τίμια Λείψανα 56 αγίων καθώς και Τίμιο Ξύλο, ο λεγόμενος «Σταυρός της Πουλχερίας», επίχρυσος, χρυσοχοϊκής βυζαντινής τέχνης και μεγάλης υλικής αξίας, με σμαράγδια και μαργαριτάρια, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Αρσανιώτισσας και άλλες βυζαντινές εικόνες. Σε ποιον όμως ανήκουν όλα αυτά;

Φωτογραφία: AFP / Visual Hellas

protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ