Κυριακή, 8η Σεπτεμβρίου 2024  2:26: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 12:15

Microsoft: Θα πάρει εβδομάδες η πλήρης αποκατάσταση - Οι φόβοι των ειδικών

Οι υπηρεσίες άρχισαν να επανέρχονται σε λειτουργία το βράδυ της Παρασκευής μετά από το ψηφιακό μπλακ άουτ που προκάλεσε χάος σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η πλήρης ανάκαμψη θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, λένε οι εμπειρογνώμονες, καθώς αεροδρόμια, υπηρεσίες υγείας και επιχειρήσεις επλήγησαν από τη «μεγαλύτερη διακοπή στην ιστορία».

Πτήσεις και ραντεβού σε νοσοκομεία ακυρώθηκαν, τα συστήματα μισθοδοσίας κατέρρευσαν και στα τηλεοπτικά κανάλια έπεσε μαύρο μετά από μια λανθασμένη αναβάθμιση λογισμικού που έπληξε το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες που επλήγησαν αντιμετώπισαν την λεγόμενη «μπλε οθόνη θανάτου», καθώς οι υπολογιστές τους δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι κάθε επηρεαζόμενος υπολογιστής μπορεί να χρειαστεί να διορθωθεί χειροκίνητα, αλλά οι υπηρεσίες ανέκαμψαν από το βράδυ της Παρασκευής.

Παρόλα αυτά οι διακοπές θα συμβούν ξανά, λένε οι ειδικοί, έως ότου ενσωματωθούν περισσότερα ενδεχόμενα στα δίκτυα και οι οργανισμοί εισαγάγουν καλύτερα εφεδρικά αντίγραφα ασφαλείας.

Καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται, οι ειδικοί λένε ότι από το μπλακ άουτ φάνηκε ότι πολλοί οργανισμοί δεν είναι καλά προετοιμασμένοι να εφαρμόσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης όταν ένα σύστημα πληροφορικής ή ένα κομμάτι λογισμικού, καταρρέει. Αλλά αυτές οι διακοπές θα συμβούν ξανά, λένε οι ειδικοί, έως ότου ενσωματωθούν περισσότερα στα δίκτυα και οι οργανισμοί εισαγάγουν καλύτερα εφεδρικά αντίγραφα ασφαλείας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αξιωματούχοι του Whitehall για την αντιμετώπιση κρίσεων συντόνιζαν την αντίδραση μέσω της επιτροπής Cobra. Οι υπουργοί ήταν σε επαφή με τους τομείς τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και η υπουργός Μεταφορών, Louise Haigh, είπε ότι εργαζόταν για την αποκατάσταση των προβλημάτων σε τρένα και των πτήσεις.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης της κατάστασης των υπηρεσιών Downdetector, οι χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν προβλήματα με τις υπηρεσίες της Visa, της BT, των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, των τραπεζών, των διαδικτυακών πλατφορμών τυχερών παιχνιδιών και των μέσων ενημέρωσης.

Στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η Metro Bank ανέφερε προβλήματα με τις τηλεφωνικές γραμμές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Santander δήλωσε ότι οι πληρωμές με κάρτες «ενδέχεται να επηρεαστούν». Η Monzo δήλωσε ότι ορισμένοι πελάτες ανέφεραν προβλήματα, ενώ ορισμένοι τραπεζίτες της JP Morgan δεν μπορούσαν να συνδεθούν στα συστήματά τους και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δήλωσε ότι υπήρχαν προβλήματα με την υπηρεσία ειδήσεων.

Πώς προκλήθηκε η βλάβη
Η CrowdStrike με έδρα το Τέξας επιβεβαίωσε ότι η διακοπή λειτουργίας οφειλόταν σε μια ενημέρωση λογισμικού από ένα από τα προϊόντα της και δεν προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της, George Kurtz, δήλωσε ότι «λυπάται βαθύτατα για τον αντίκτυπο που προκαλέσαμε στους πελάτες», προσθέτοντας ότι υπήρξε «αρνητική αλληλεπίδραση» μεταξύ της ενημέρωσης και του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Όλα άρχισαν όταν η CrowdStrike προώθησε μια ενημέρωση στο λογισμικό Falcon, το οποίο αλληλεπιδρά με άλλα μέρη συστημάτων υπολογιστών και λογισμικού, όπως τα προϊόντα Windows της Microsoft, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε μια δυσλειτουργία που ουσιαστικά αχρήστευσε αυτά τα συστήματα και τα ευρέως χρησιμοποιούμενα κομμάτια λογισμικού τους σε όλο τον κόσμο.

Η τιμή της μετοχής της CrowdStrike έπεσε δραματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώνοντας πτώση έως και 13% σε ορισμένα σημεία της διαπραγμάτευσης.

protothema.gr