Κυριακή, 8η Σεπτεμβρίου 2024  2:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 17:58

Ερντογάν: «Όχι» σε ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο – Αιχμές για τον Ν. Δένδια

Κατά μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο τάχθηκε σε ομιλία του στα Κατεχόμενα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά του Νίκου Δένδια.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε μάλιστα και στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε αδικαιολόγητες δηλώσεις. Συναντήθηκα με τον Μητσοτάκη. Είπα “Δεν πειράζει”, είπε “δεν το σκέφτομαι”. Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα».

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η τουρκική προεδρεία, ο Ερντογάν είπε: «Από εδώ, θα ήθελα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς και την αγάπη των 85 εκατομμυρίων στα αδέρφια μου σε όλο το νησί. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς που μας αγκαλιάσατε. Θυμάμαι με ευγνωμοσύνη τους ηρωικούς μάρτυρες μας που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη οι ψυχές των γενναίων ανδρών που έπεσαν για τη χώρα, τη σημαία, την ανεξαρτησία και το μέλλον.

Φιλώ τα χέρια των βετεράνων μας που πολέμησαν γενναία για την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου και τους εύχομαι καλή ζωή. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να τιμήσω και πάλι τον τότε πρωθυπουργό κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ, τους αρχιτέκτονες της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο, τον τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, καθηγητή Νετσμετίν Ερμπακάν, που πολέμησε για την Κυπριακή υπόθεση μέχρι την τελευταία του πνοή, και τους άλλους πολιτικούς μας.

Εύχομαι ο Θεός να φροντίζει τους ηγέτες του αγώνα για κυριαρχία και ελευθερία των Τουρκοκυπρίων, τον αείμνηστο γιατρό Φαζίλ Κιουτσούκ και τον αείμνηστο Ιδρυτικό Πρόεδρο Ραούφ Ντενκτάς», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, για να συνεχίσει λέγοντας μάλιστα ότι «πολέμησαν για την ελευθερία της Κύπρου: «Εδώ θυμάμαι για άλλη μια φορά τους Μεχμέττσικ και τους Μουτζαχεντίν που πολέμησαν ώμο με ώμο για την ελευθερία της Κύπρου. Συγχαίρω ολόψυχα την 20η Ιουλίου ημέρα ειρήνης και ελευθερίας».

«Η Κύπρος είναι η κόρη του οφθαλμού μας»
«Καταρχήν θα ήθελα να επισημάνω ένα πράγμα. Σήμερα, όπως πριν από μισό αιώνα, είμαστε μια καρδιά και ένας καρπός. Ως Τουρκία και ΤΔΒΚ, είμαστε διπλα – δίπλα. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ χωρίς διάκριση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Τουρκία στο Κυπριακό. Η Κύπρος είναι η κόρη του οφθαλμού μας. Εδώ δεν είναι μόνο οι μάρτυρές μας αλλά και ο η κληρονομιά των συντρόφων του Οσμάν και των προγόνων μας που κατέκτησαν αυτά τα εδάφη.

Πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε αδικαιολόγητες δηλώσεις. Συναντήθηκα με τον Μητσοτάκη. Είπα «Δεν πειράζει», είπε «δεν το σκέφτομαι». Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο.

Δεν μπορείτε να πλυθείτε στο ίδιο νερό δύο φορές. Δεν θα φτάσετε πουθενά αγνοώντας τα γεγονότα στο νησί. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε και να διαπραγματευτούμε και να εξασφαλίσουμε μόνιμη ειρήνη και λύση στην Κύπρο. Δεν αφήνουμε κανένα χέρι που απλώνεται προς μια λύση να κρέμεται στον αέρα».

sinidisi.gr