Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 17:37

ΚΙΝΑΛ: Προετοιμάζουν ψηφοδέλτια, μελετούν εκλογικά σενάρια ακόμα και πριν το καλοκαίρι

Ξεκινούν στις 15 Μαρτίου οι διαδικασίες για την συγκρότηση των εκλογικών λιστών του κόμματος – Την ίδια ημέρα αρχίζει και η επιχείρηση «αυτοοργάνωσης» που έχει προαναγγείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Σχέδιο, κινήσεις και ρυθμούς, που ξεδιπλώνονται συνήθως σε προεκλογικές περιόδους, ακολουθεί πλέον η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης οικοδομεί το προφίλ «ευρωπαίου ηγέτη» με καθαρές και στιβαρές θέσεις για τις μεγάλες κρίσεις και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που έχουν επιφορτιστεί με σημαντικές ευθύνες και πρωτοβουλίες για το προσεχές διάστημα επιβεβαιώνουν την κατάσταση εκλογικού συναγερμού και την «φωτιά» που πήραν οι κομματικοί μηχανισμοί μετά και την τομή στον χρόνο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα ίδια στελέχη χωρίς να προσπαθούν να μαντέψουν τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει λόγω της πολυσύνθετης συγκυρίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμούν ότι οι αλλαγές και οι νέες αβεβαιότητες στον ευρωπαϊκό «χάρτη» κάθε άλλο παρά μπορεί να καθησυχάζουν ή να οδηγούν τις ηγεσίες σε μονοκαλλιέργειες απόψεων και αποφάσεων. Η ακρίβεια που είχε φτάσει στις τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών πριν από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι ραγδαίες εξελίξεις που την συνοδεύουν φρονούν ότι θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα- πράγμα που σημαίνει, όπως λένε, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα φροντίσουν γύρω στο Πάσχα να σταθμίσουν εκ νέου τα δεδομένα και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για την διαχείριση του δύσβατου παζλ και το ραντεβού στις εθνικές κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ανάψει το «πράσινο φως» στα στελέχη του επιτελείου του για «επιθετικές» κινήσεις σε όλα τα πεδία. Το μεγάλο στοίχημα- είτε οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους είτε «ο Μητσοτάκης θελήσει να ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας ακόμη και μέσα στον Μάϊο προσβλέποντας στην τάση συσπείρωσης του κόσμου γύρω από τις κυβερνήσεις σε στιγμές όπως η τωρινή με τον πόλεμο στην Ουκρανία»- είναι για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ η συγκρότηση ενός «ετοιμοπόλεμου» κομματικού μηχανισμού και το διαρκές άνοιγμα στην κοινωνία. Οι περισσότερο αισιόδοξοι στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι παγιώνεται η εικόνα γύρω στο δημοσκοπικό 14% και ότι με την επιχείρηση αυτοοργάνωσης που ξεκινά τις προσεχείς μέρες θα αρχίσει να ενισχύεται η δυναμική δεύτερου κόμματος που αναπτύσσει το κόμμα τους μετά την αλλαγή ηγεσίας. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα θέλουν να έχουν φτάσει στο τραπέζι της Χαριλάου Τρικούπη γκάλοπ για περιοχές που το ΚΙΝΑΛ δεν έχει εκλέξει βουλευτές (όπως στα Τρίκαλα και την Κοζάνη), όπου η αύξηση των ποσοστών είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. «Δεν πετάμε στα σύννεφα, συνεχίζουμε να κάνουμε την δουλειά μας» είναι πάντως το μότο που υπενθυμίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε βουλευτές και στελέχη.

Πρώτο βήμα -μετά από διάφορες αναβολές λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην μεγάλη εικόνα- είναι αυτό των «εγκαινίων» της αυτοοργάνωσης σε κάθε περιοχή της χώρας. Η πρεμιέρα- ειδική εκδήλωση στην Αθήνα θα γίνει γύρω στις 15 Μάρτη σε πολυχώρο της Αθήνας. Εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αναλύσει τους στόχους του νέου εγχειρήματος και ο Απόστολος Πάνας ως επικεφαλής της Επιτροπής αυτοοργάνωσης θα παρουσιάσει το πλάνο, που συμπεριλαμβάνει πορεία στελεχών σε όλη την Ελλάδα, Περιφερειακά Πολιτικά Εργαστήρια με ατζέντα γύρω από τα ζητήματα που ενδιαφέρουν και απασχολούν τους πολίτες, κομματικές κάλπες γύρω στο Πάσχα για την ανάδειξη των νέων ηγεσιών στις Νομαρχιακές Επιτροπές και Συνέδριο – εφόσον απομακρυνθεί το σενάριο πρόωρων εκλογών στις αρχές Ιούνη.

Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν δε τα αποκαλυπτήρια της Επιτροπής Αυτοοργάνωσης υπό τον βουλευτή Χαλκιδικής. Το σκεπτικό για την στελέχωση της Επιτροπής είναι να αποδεικνύει θεσμικά χαρακτηριστικά και να εγγυάται την ανανέωση και την ενότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Επιτροπή εξετάζουν την συμμετοχήτου νυν Γραμματέα, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, του Γραμματέα Οργανωτικού (παπανδρεϊκού), Στέφανου Παραστατίδη, των δύο στενών συνεργατών του αρχηγού, του Ανδρέα Σπυρόπουλου (μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και εν δυνάμει γραμματέα του κόμματος) και του Στέφανου Ξεκαλάκη (μέλους της ΚΕ), των δύο υποψήφιων για την ηγεσία των κ.κ Π. Χρηστίδη και Π. Γερουλάνου, της Χαράς Κεφαλίδου (από την κοινοβουλευτική ομάδα), της Αφροδίτης Παπαθανάση (μέλους του ΠΣ) και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, της νέας επιχειρηματικότητας, των Δήμων και των Περιφερειών, των Επιμελητηρίων κα.

Στον επικοινωνιακό τομέα οι αλλαγές είναι συνεχείς και βασική επιδίωξη της ηγεσίας είναι το νέο τιμ υπό τη Διευθύντρια Επικοινωνίας, Στεφανία Μουρελάτου να εργαστεί με ταχύτατους επαγγελματικούς ρυθμούς οικοδομώντας δυναμικές παρουσίες παντού με την αξιοποίηση στην πρώτη γραμμή της (τηλεοπτικής και όχι μόνο) μάχης όλου του ΠΑΣΟΚ. Μετά τον ορισμό της Στεφανίας Μουρελάτου, ο Πάνος Βλάχος κατευθύνεται προς το πεδίο συγκέντρωσης και ανάλυσης των δημοσκοπικών στοιχείων, τομέα που είχε αναλάβει προεκλογικά μαζί με τον Βαγγέλη Τσόγκα. Αλλαγή ρόλων προβλέπεται και για το τιμ με συγκεκριμένους ρόλους επί Γεννηματά στην επικοινωνία, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Σέρμπος αναλαμβάνει ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων την «διαρκή» ενημέρωση των βουλευτών για τις κρίσιμες αλλαγές στο παγκόσμιο χωριό.

Την Τρίτη εκτός απροόπτου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τις προτάσεις και τις αυτοπροτάσεις σχετικά με την συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Ο Βαγγέλης Αργύρης και έμπιστοι συνεργάτες του Προέδρου, έχουν ήδη σκανάρει τον χάρτη σε κάθε εκλογική περιφέρεια και δηλώνουν ότι η δυναμική στα γκάλοπ προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων που εκφράζουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα. Οι καλά γνωρίζοντες υπολογίζουν ότι αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξασφαλίσει γύρω στις 50 έδρες και να εκλέξει βουλευτή στις περισσότερες περιφέρειες- ακόμη και στις δύσκολες διεδρικές, που όμως παρατηρείται θεαματική αύξηση των ποσοστών και κονταροχτύπημα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως στο Λασήθι. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αναζητεί ισχυρά χαρτιά για τα ψηφοδέλτια ρίχνοντας το βάρος στο πολυπληθές λεκανοπέδιο- έτσι δίπλα σε νυν βουλευτές δεν αποκλείεται να βρεθούν σκληροί ανταγωνιστές, άνθρωποι με εξίσου ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Οι πληροφορίες εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι έχει βολιδοσκοπηθεί ο πρώην υπουργός και πανεπιστημιακός, Νίκος Χριστοδουλάκης προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του Ινστιτούτου του ΠΑΣΟΚ, του δικού τους think tank, που θα αποτελέσει μια ακόμη βάση παραγωγής πολιτικής για την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θέμα χρόνου είναι και η παρουσίαση της «Ψηφιακής Κοινωνίας» από τον Γιώργο Καραμανώλη που έχει αναλάβει την «κινητοποίηση», την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη και τους φίλους μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Φώφη Γιωτάκη

protothema.gr