Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 19:52

Πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου: «Καλά κάναμε και επιβάλαμε κυρώσεις στην Ρωσία»

Ένας πρωθυπουργός εκτός τόπου χρόνου είναι πλέον ο Κ.Μητστοάκης ο οποίος επέλεξε να μιλήσει στην Βουλή για την ακρίβεια που η κυβέρνησή του έχει προκαλέσει με την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία ενάντια στο εθνικό συμφέρον και προσπαθεί να πείσει πως τα μέτρα που λαμβάνει για την ακρίβεια είναι αποτελεσματικά.

Από την στιγμή που συνταξιούχοι και απλοί μισθωτοί (των 800 ευρώ δηλαδή), λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου χιλιάδων ευρώ και ενώ το κόστος μετακίνησης  και διατροφής έχει αγγίξει εφιαλτικά επίπεδα.

Είπε ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι εξαντλημένοι λόγω των πιέσεων και πρόσθεσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Δεν αναφέρθηκε βέβαια πως η Δύση προκάλεσε την σύγκρουση αυτή και εμφανίστηκε αμετανόητος που έθεσε την Ελλάδα στο ρωσικό «στόχαστρο» και την εξέθεσε την ελληνική οικονομία σε απίστευτα επίπεδα φτώχειας.

«Οι προκλήσεις προβάλλουν μεγαλύτερες και τα εμπόδια ψηλότερα. Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος.

Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας και των χιλιάδων ομογενών μας. Δεν διστάσαμε στις ρωσικές κάνες να προτάξουμε ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντική».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα ανοικοδομήσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης.

Προφανώς, κανείς δεν του θύμισε πως δεν έχει νοσοκομεία η Ελλάδα που θα πρέπει πρώτα να φτιάξει ενώ δεν εξήγησε τι θα συμβεί όταν η Μαριούπολη θα είναι σε ρωσικά χέρια.

Θα ζητήσει «άδεια» από τους Ρώσους για να το φτιάξει; Τους Ρώσους στους οποίους φέρθηκε με τέτοια εχθρότητα, ενώ τα όπλα που έστειλε μπορεί να έχουν αφαιρέσει ζωές Ρώσων στρατιωτών;

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα όσον αφορά στην Τουρκία ότι «η πόρτα μας μπορεί να είναι κλειστή σε κάθε πρόκληση αλλά ανοικτή στον διάλογο. Τόνισε ακόμα ότι είμαστε απέναντι στον αναθεωρητισμό.

Στην Ουκρανία αντιμάχεται ο σύγχρονος πολιτισμός με τον ανατολίτικο δεσποτισμό του παρελθόντος. Πρέπει να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαης αλλαγής συνόρων και η προσπάθεια κάθε ηγέτη που θέλει να γίνει αντιδημοκρατικά ηγεμόνας. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την δημοκρατία», πρόσθεσε.

Τους Έλληνες τους ρώτησε τι θεωρούν «Δημοκρατία» και ποιον υποστηρίζουν;
Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής. Μίλησε για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο που έχει σχέση με την μακροπρόθεσμη απεξάρτηση από την Ρωσία.
«Δεν έχω αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Ξέρω ότι μια χώρα να διαφωνήσει δεν θα ισχύσουν οι προτάσεις για τις άλλες 26. Για να γίνει δεκτή η πρότασή μας χρειάστηκαν 4 μήνες.

Η πρόσφατη πτώση του φυσικού αερίου έγινε γιατί οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ευρωπαϊκή συνεργασία, είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για αποθήκευση φυσικού αερίου το οποίο υποστηρίζει η χώρα μας από την πρώτη στιγμή. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, σαφής και τολμηρή γιατί κερδίζουν χρόνο οι λαϊκιστές με τον τρόπο που ξέρουν κρύβοντας πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Προσφέρουν έωλα συνθήματα και χαϊδέυουν αυτιά όμως δένουν τα μυαλά. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται δεν είναι μόνο γεωπολιτικοί αλλά και πολιτικοί, τόνισε. Το διεθνές πληθωριστικό κύμα που οξύνεται απειλεί και την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο τόνισε ότι υπηρετεί μια διπλή στόχευση. Υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση για μείωση φόρων στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες γιατί ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμα ότι φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2018 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και σχεδόν οκτώ στους δέκα θα δουν έως και 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους. Στο σημείο αυτό κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν θα ψηφίσει τις φοροελαφρύνσεις.

Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι μιλάμε για 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με περιουσίες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Αυτό, αποδεικνύει είναι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των αδύναμων και της μεσαίας τάξης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συνεπή πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη, όσων δηλαδή, τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. «Μιλάμε για μόνιμες μειώσεις φόρων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί λέγοντας ότι «στόχος είναι να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη και να ανακουφιστεί η μεσαία τάξη και ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας. Περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα και ανακουφίζουν επιχειρήσεις και τον πρωτογενή τομέα.

Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίο».

Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και εκεί θα αποκατασταθεί σταδιακά μεγάλο μέρος των απωλειών.

Για τους πιο ευάλωτους είπε ότι θα στηριχθούν με τα 200 ευρώ για τον Απρίλιο. Τα ποσά αυτά θα είναι ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με άλλες οφειλές.

Επίσης αναφέρθηκε στην διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και στο επίδομα παιδιού. Ωφελημένα θα είναι 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Για τα καύσιμα τόνισε ότι δεν γίνεται οριζόντια αλλά για τα νοικοκυριά με όριο έως 30.000 ευρώ και επιδοτούνται τα 60 λίτρα τον μήνα και γιατί το μέτρο αυτό πρέπει να απλωθεί σε όλη την μεσαία τάξη. Οι δικαιούχοι να είναι πάνω από 3 εκατομμύρια. Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά στα νησιά.

Θα δρομολογηθεί, είπε ο πρωθυπουργός, ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας για να διαπιστωθεί που υπήρχαν υπερκέρδη που οφείλονταν στην συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, έχω δώσει εντολή, θα αναλύσει όλα τα στοιχεία από τον περασμένο Οκτώβριο και θα κινηθούμε με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ.

«Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρίες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. Όπου διαπιστωθούν υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη».

Φυσικά πρόκειται για «ευχολόγιο» καθώς οι εταιρείες ενέργειας απλά θα ισχυριστούν ότι τόσο τους κοστίζει να το ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχουν στους καταναλωτές οπότε και τους ζητάνε το αντίστοιχο ποσό.

Πολύ δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι θα «παρουσιαστούν» υπερκέρδη…

pronews.gr