Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  12:05: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 14:14

Ερώτηση Βουλευτών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στη Βουλή σχετικά με: «Κατασκευή οδικού άξονα Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι - Λαμία»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/03/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Κατασκευή οδικού άξονα Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι - Λαμία»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Επιτακτική παρουσιάζεται η ανάγκη κατασκευής του οδικού άξονα που συνδέει τις περιοχές Πλατυγιάλι, Αγρίνιο, Καρπενήσι και Λαμία, δηλαδή του εγκάρσιου άξονα που θα συνδέσει τη δυτική με την ανατολική πλευρά του κορμού της χώρας. Εξαιτίας της αναγκαιότητάς του, είναι ενταγμένος σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα μεταφορών από το μακρινό 1995 και από τότε παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση σε μελέτη και κατασκευή. Αποτελεί διακαή πόθο των κατοίκων τριών Νομών, αυτών της Αιτωλοακαρνανίας, της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας, καθώς η κατασκευή του θα διευκολύνει τις μετακινήσεις τους, θα τονώσει τις εμπορικές δραστηριότητες και θα αναδείξει τις ως άνω περιοχές, που φημίζονται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος τους, ως σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλάκις οι κάτοικοι των Νομών αυτών έχουν αναφερθεί στην επιτακτική ανάγκη κατασκευής αυτού του οδικού άξονα, καθώς το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι μονής κυκλοφορίας και καθημερινά εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό οχημάτων, η ποιότητα του οδοστρώματος κρίνεται απαράδεκτη και επικίνδυνη, ενώ ταυτόχρονα η χάραξή του είναι γεμάτη με απότομες στροφές. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ότι ο υπάρχων δρόμος είναι άκρως επικίνδυνος αλλά και ιδιαίτερα χρονοβόρος, καθώς επί παραδείγματι ο χρόνος που απαιτείται για τη μετακίνηση από το Αγρίνιο στο Καρπενήσι, που απέχουν μεταξύ τους εκατόν έντεκα χιλιόμετρα, ξεπερνά τις δυόμιση ώρες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να υλοποιηθεί η μελέτη και η κατασκευή του οδικού άξονα Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία, που είναι ενταγμένος σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα από το 1995, ούτως ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση τριών Νομών μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα επιφέρει την ανάπτυξη τους σε όλους τους τομείς;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ