Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:09: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 21:47

Κίεβο: «Μας χωρίζει απόσταση από την Μόσχα στις διαπραγματεύσεις»

Ουκρανική κυβέρνηση: «Οι ρωσικές ανακοινώσεις έχουν σκοπό, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης»

Εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων Μόσχας και Κιέβου δίνουν οι δύο πλευρές.

Μερικές ώρες νωρίτερα, συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο εμφανίστηκε να εκφράζει την άποψη πως Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μίας συμφωνίας. Η ουκρανική πλευρά, ωστόσο, απέδωσε τις ρωσικές εντυπώσεις σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων στα ΜΜΕ.

Η αρχική δήλωση για τις εξελίξεις επί των ειρηνευτικών συνομιλιών ήρθε, σήμερα, από τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Ο τελευταίος υποστήριξε πως οι δύο χώρες βρίσκονται «στα μισά του δρόμου» για να συμφωνήσουν για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι απόψεις Μόσχας – Κιέβου ευθυγραμμίζονται περισσότερο, πλέον, σε όρους περί ουδετερότητας της Ουκρανίας και εγκατάλειψης σχεδιασμών ένταξης της στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία συζητούν μικρές διαφοροποιήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας. Αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, από την πλευρά του, ο οποίος ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη: Επιδιώκει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σημειώνεται πως ο πόλεμος μαίνεται για 23η ημέρα σήμερα, Παρασκευή, με τις προσπάθειες τρίτων μερών – όπως η Τουρκία – για τη σύναψη ειρήνης, επίσης να μην έχει οδηγήσει σε σαφές «μονοπάτι» ως προς τον τρόπο και τον χρόνο διευθέτησης της κρίσης.

pronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 21:51