Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:30: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 21:04

Θ. Μωραΐτης: «Η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει την κοινωνία και το χώρο του αθλητισμού από τη βία και την εγκληματικότητα»

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κλιμάκωση της βίας, που οδήγησε μεταξύ άλλων στη δολοφονία ενός νέου παιδιού, είναι απόλυτες και αδιαμφισβήτητες», τόνισε ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατά τη συζήτησης της Eπίκαιρης Eπερώτησης 46 βουλευτών του κόμματος της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης για τις πολιτικές κι επιχειρησιακές ευθύνες κυβέρνησης κι αστυνομίας για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

«Τα επεισόδια οπαδικής βίας αυξήθηκαν κατά την τελευταία διετία παρά τα λοκντάουν. Με ραντεβού θανάτου που κλείνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία βλέπει όλη η Ελλάδα εκτός από εσάς που έχετε την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου», υπογράμμισε ο κ. Μωραΐτης, απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκο. Εν συνεχεία, απευθυνόμενος στους δύο Υπουργούς, ανέφερε: «Οι ευθύνες σας προκύπτουν από τα αποτυχημένα μέτρα της προηγούμενης διετίας. Επαναφέρατε το ιδιώνυμο με αποσπασματική αυστηροποίηση των ποινών κόντρα σε κάθε επιστημονική αλλά και επιχειρησιακή άποψη και λογική. Πετυχαίνοντας τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα».

Παράλληλα, είπε πως «η δε βιασύνη τους να φέρουν εμβόλιμα και νέα αυστηροποίηση της νομοθεσίας είναι η μεγαλύτερη ομολογία της αποτυχίας τους, αλλά και του πανικού τους», ενώ «νομοθέτησαν κυριολεκτικά στο γόνατο, προσθέτοντας 20 άρθρα σε ένα νομοσχέδιο εκ των υστέρων χωρίς καμία διαβούλευση».

«Για άλλη μια φορά με το γνωστό πλέον δόγμα ‘Νόμος και Τάξη’ και την ξεπερασμένη λογική «πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι», είπε ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, προσθέτοντας: «Με τον ποινικό λαϊκισμό που σας διακρίνει, στοχεύοντας σε επικοινωνιακά οφέλη και αδιαφορώντας για το Κράτος Δικαίου και κάθε έννοια αναλογικότητας».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία «δεν είναι κατά της καταστολής, δηλαδή της άμεσης αντιμετώπισης της βίας, αλλά κατά της τυφλής καταστολής που στερείται αναλογικότητας και θετικών μέτρων σωφρονισμού και επανένταξης».

Αναφορικά, δε, με το συνολικό νομοθετικό έργο για τον Αθλητισμό του κ. Αυγενάκη αυτής της τριετίας, υπογράμμισε πως «έχει δημιουργήσει μια νομοθεσία – Φρανκεστάϊν, ένα θεσμικό πλαίσιο έκτρωμα, μια ακατάσχετη πολυνομία, που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου και αυξάνει την ανασφάλεια δικαίου, καθώς στην πραγματικότητα άλλες σκοπιμότητες και συμφέροντα είναι στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης και στον χώρο του αθλητισμού».

Παράλληλα, επανέλαβε το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας. Αυτές είναι:

-Η σύσταση μόνιμης μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της βίας.
-Ένα παρατηρητήριο διαφάνειας και νομιμότητας στον αθλητισμό
-Η δημιουργία υπηρεσίας Συνήγορου του Φιλάθλου
-Η ένταξη κοινωνικών και βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας.
Κλείνοντας, ο κ. Μωραΐτης εξαπέλησε δριμύ κατηγορώ, λέγοντας, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη:

«Αποτύχατε να προστατεύσετε την κοινωνία από τη βία. Αποτύχατε να προστατεύσετε τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Αποτύχατε να δημιουργήσετε συνθήκες ομαλότητας και ηρεμίας στο χώρο του Αθλητισμού. Διότι αυτοί είστε, φορείς μιας δεξιάς, αναχρονιστικής αντίληψης με έναν ακριβοπληρωμένο επικοινωνιακό μανδύα. Σύντομα ο ελληνικός λαός θα σας κρίνει και θα αποδώσει τις ευθύνες σας για την τραγική κατάσταση στην οποία οδηγείτε τη χώρα και την κοινωνία».
Τέλος, στη δευτερολογία του, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αποδείχθηκε αποτελεσματική μόνο στο να ασχολείται με την πάταξη της κοινωνικής διαμαρτυρίας αλλά κάνει τα στραβά μάτια στην αύξηση των φαινομένων βίας και την πραγματική εγκληματικότητα».

agrinionews.gr