Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 23:23

ΝΑΤΟ: Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία – Θα πληρώσει βαρύ τίμημα

Ενεργοποιείται η δύναμη ταχείας επέμβασης – Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «τεράστιο στρατηγικό λάθος» του Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία – Οι δυνάμεις του NATO ενισχύονται σε όλη την ανατολική πτέρυγα – Η Συμμαχία θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της νατοϊκής επικράτεια.

Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την επιστροφή της Μόσχας στο τραπέζι του διαλόγου ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των χωρών-μελών της Συμμαχίας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει διαταράξει την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παρά τις προειδοποιήσεις και τις προσπάθειες διπλωματικής λύσης εδώ και μήνες, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την κατοχή».

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την υποστήριξη της Συμμαχίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την στρατιωτική της δράση.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ακόμα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, η πρώτη ως επιτιθέμενη και η δεύτερη ως συνεργός στην απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία. «Στόχος της Μόσχας είναι να εγκαθιδρύσει δική της κυβέρνηση στο Κίεβο» είπε ακόμη.

Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι’ αυτό τον πόλεμο, ξεκαθάρισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα τους δεν θα γίνει ούτε πιο ασφαλής ούτε πιο σεβαστή έπειτα από αυτή την πράξη.

Οι δυνάμεις του NATO ενισχύονται σε όλη την ανατολική πτέρυγα, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο, τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η Συμμαχία των 30 χωρών θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της νατοϊκής επικράτειας, εάν αυτή προσβληθεί. Παράλληλα ενεργοποιείται η δύναμη ταχείας επέμβασης της Συμμαχίας.

«Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης» ανέφεραν οι 30 ηγέτες σε κοινή δήλωσή τους. «Πραγματοποιούμε τώρα σημαντικές πρόσθετες αμυντικές αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας».

Στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέσω ζωντανής σύνδεσης συμμετείχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστηκε 672 φορές