Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:50: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 23:21

Σταϊκούρας: «Πράσινο φως» από ΕΕ για αποπληρωμή ΔΝΤ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το “πράσινο φως” για την αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως, δήλωσε ο ίδιος πριν από λίγο:

«Σήμερα, εν μέσω αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα ισχυροποίησης και αυτοπεποίθησής της.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εγκρίναμε την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων που είχε λάβει η χώρα μας από το ΔΝΤ, καθώς και την πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων της Ελλάδας με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι – πολλαπλά επωφελείς για τη χώρα μας – πρωτοβουλίες δρομολογήθηκαν κατόπιν επίσημου αιτήματος του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, στις 6 Δεκεμβρίου 2021. Στο μεσοδιάστημα, εργαστήκαμε με μεθοδικότητα και συνέπεια, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους».

Ακόμη, πρόσθεσε «Με αυτή, την τρίτη, προεξόφληση του ΔΝΤ, η Ελλάδα αποπληρώνει – δύο χρόνια πριν από τη λήξη της – το σύνολο της οφειλής της προς το Ταμείο, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ. Προεξόφληση που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, συνέχισε τον Μάρτιο του 2021 και ολοκληρώνει – σε λιγότερο από 2,5 χρόνια – την άνοιξη του 2022. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, με υψηλή συμβολική αξία και ουσιαστικό όφελος για τη χώρα μας. Εξέλιξη που πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, εξοικονομεί πόρους προς όφελος της κοινωνίας, και έχει θετική επίδραση στο δημόσιο χρέος και την οικονομία μας».

Ακόμη σημείωσε: «Ειδικότερα, με τη νέα αυτή αποπληρωμή, μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, βελτιώνονται βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, εξοικονομούνται πόροι, ύψους 56 εκατ. ευρώ από την καταβολή τόκων. Έτσι, το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων του ΔΝΤ διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ. Όφελος που αξιοποιείται από την Κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας».

Και κατέληξε: «Η σημερινή, σημαντική εξέλιξη, είναι καρπός της υπεύθυνης, αποτελεσματικής και μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, σε περιβάλλον πολλαπλών εξωγενών κρίσεων και απαιτητικών περιστάσεων τα τελευταία χρόνια.
Πολιτική, που επέτρεψε στη χώρα να ανακάμψει ισχυρά, να αναπτυχθεί βιώσιμα και δίκαια, να ισχυροποιηθεί πολύπλευρα, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή».

thecaller.gr