Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:12: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022

Σε μια ανάρτηση με την οποία κάνει επισκόπηση των 17 κυριότερων στοιχείων του κυβερνητικού έργου της προηγούμενης εβδομάδας προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στον εσωτερικό απολογισμό του έργου της κυβέρνησης που γίνεται κάθε εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως στην πρόσφατη σχετική συζήτηση «διαπιστώσαμε ξανά το πόσο δύσκολο είναι να επικοινωνήσουμε στον κόσμο το σύνολο του κυβερνητικού έργου».

Ο πρωθυπουργός καταγράφει τα βασικότερα στοιχεία του έργου της κυβέρνησής του σε ένα μεγάλο κείμενο, το οποίο ναι μεν «δεν συνάδει με τις επιταγές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των γρήγορων μηνυμάτων», ωστόσο «αντανακλά την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε κάθε μέρα να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών».

Τέλος, επισημαίνει ότι είτε συμφωνεί κάποιος με την κυβέρνηση αυτή, είτε όχι, «σας υπόσχομαι πως κάθε μέρα εργαζόμαστε για να κάνουμε τη ζωή κάθε πολίτη καλύτερη».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Κάθε εβδομάδα κάνουμε έναν εσωτερικό απολογισμό του έργου μας – κοιτάμε τι πετύχαμε, τι άλλαξε προς το καλύτερο, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, τι χρειάζεται να βελτιώσουμε – με λίγα λόγια, κοιτάμε τι μαθήματα προκύπτουν. Στη συζήτηση αυτής της εβδομάδας διαπιστώσαμε ξανά το πόσο δύσκολο είναι να επικοινωνήσουμε στον κόσμο το σύνολο του κυβερνητικού έργου.

Και είναι λογικό. Ο κόσμος έχει δουλειές, προβληματισμούς και άγχη, συχνά δεν έχει τη διάθεση ή τον χρόνο να ακούσει κάθε σε λεπτομέρειες, ειδικά εάν θεωρεί πως δεν τον αφορούν άμεσα.

Σήμερα όμως αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας όλα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ένα μεγάλο κείμενο, που δεν συνάδει με τις επιταγές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των γρήγορων μηνυμάτων.

Όμως πιστεύω βαθιά πως έχει μια αξία. Γιατί πιστεύω πως αντανακλά την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε κάθε μέρα να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών.

Πάμε λοιπόν να δούμε μία επισκόπηση 17 κυριότερων στοιχείων του κυβερνητικού έργου της προηγούμενης εβδομάδας:

Ένα πρώτο πάγιο ζήτημα που μας απασχολεί στην κυβέρνηση είναι το ζήτημα των ανισοτήτων στην κοινωνία. Προφανώς δεν είναι εύκολο ούτε απλό. Δεν αντιμετωπίζεται με αφορισμούς και μεγάλα λόγια. Είναι ένας διαρκής αγώνας. Πρακτικά λοιπόν αυτή την εβδομάδα,

– Νομοθετήσαμε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022) για ευάλωτους συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού.

– Μονιμοποιήσαμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό ακούγεται σχεδόν λογιστικό, αλλά στην πράξη είναι αύξηση του εισοδήματος για τους πολίτες.

– Αυξήσαμε τις μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 σε 24, ώστε να βοηθήσουμε τους πολίτες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

– Επεκτείναμε την άδεια μητρότητας για εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα σε 9 (από 6) μήνες.

– Θεσπίσαμε κρατική επιδότηση 40% των ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δίνουμε κίνητρο σε εταιρείες να πάψουν να έχουν εργαζόμενους σε μερική απασχόληση.

– Επεκτείναμε σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.

– Μειώσαμε το ποσοστό αναπηρίας (από 67% σε 50%) για λήψη παροχών αναπηρίας για την εναρμόνιση όλων των κατηγοριών.

– Θεσπίσαμε το πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά 0-6 ετών που έχουν διαγνωστεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες.

-Απαγορεύσαμε κάθε διάκριση σε βάρος οροθετικών ατόμων στον ιό HIV κατά το στάδιο της πρόσληψης ή της παραμονής στην εργασία. Απαγορεύεται ιδίως η διερεύνηση της ιδιότητας του οροθετικού με σχετικό ερώτημα κατά τη διαδικασία πρόσληψης. Τελεία. Είναι βασικό και θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στην ενεργειακή ακρίβεια, που γνωρίζω πόσο προβληματίζει όλους και είναι απόλυτη προτεραιότητα πήραμε επίσης επιπλέον μέτρα:

Έχουμε ήδη θεσπίσει μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτήν την εβδομάδα θεσπίσαμε μηχανισμό και για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ είναι ένα θέμα στο οποίο πραγματικά πρωτοπορήσαμε στην Ευρώπη και έχουμε επικοινωνία με άλλες χώρες που θέλουν να εντάξουν αντίστοιχα μέτρα.

Το σύνολο των εσόδων θα διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ενέργειας. Στον λογαριασμό σας πρακτικά.

Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να προχωρήσει και προχωράει. Τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας. Και εκεί είχαμε θετικά αυτήν την εβδομάδα: Καταγράφουμε πανευρωπαϊκό ρεκόρ ως προς το ποσοστό συμμετοχής της ηλιακής ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλιακής ενέργειας που έφτασε το 2021 το 8,8%. Φέτος αναμένεται να φτάσει το 10%.

Υπήρξε επίσης ρεκόρ εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα το 2022. Η ισχύς των νέων διασυνδεδεμένων έργων αναμένεται να φτάσει στο τέλος του έτους τα 1.340 MW, υπερβαίνοντας ήδη από τους πρώτους εννέα μήνες τις προβλέψεις της κυβέρνησης. (Και μιας και γράφω για ανανεώσιμα. Μια περαιτέρω παρένθεση για το περιβάλλον, που δεν είναι παρένθεση για εμάς: ολοκληρώθηκαν οι δασικοί χάρτες στο 94,5% της Επικράτειας).

Στον πολιτισμό είχαμε μια σημαντική εξέλιξη καθώς προχωράμε με χρηματοδότηση με 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ των 18 μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ που βρίσκονται στην Ελλάδα για την προστασία τους από τις απειλές της κλιματικής κρίσης.

Για το θέμα της βίας κατά των γυναικών -και θα έχουμε σύντομα περισσότερα να πούμε- κατατέθηκε η διάταξη για την αξιοποίηση -πρώτη φορά στην Ελλάδα- της καινοτόμου ψηφιακής εφαρμογής panic button από γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να ειδοποιούν άμεσα και με ασφαλή τρόπο την Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση που βρίσκονται σε κατάσταση απειλής ή κινδύνου της ζωής τους ή της σωματικής ακεραιότητάς τους.

Στον πρωτογενή τομέα, εκπονήσαμε και υλοποιούμε ολιστικό σχέδιο 7 σημείων ύψους 40 εκ ευρώ για την αποκατάσταση, πλήρη παραγωγική αξιοποίηση και προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας που αποτελεί τμήμα του δελφικού τοπίου και μικρό μέρος του κάηκε το καλοκαίρι του 2022.

Στα θέματα Εθνικής ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπως υποσχεθήκαμε, φέραμε ένα νέο νομοσχέδιο που έχει σκοπό να διορθώσει, να βελτιώσει και να θωρακίσει το συνολικό πλαίσιο.

Τέλος, ένα σημαντικό από αυτά που ομολογώ με συγκίνησαν.

Προχτές σε μια εκδήλωση αποτίμησης με την ολοκλήρωση της φετινής αντιπυρικής περιόδου (ήδη ξεκίνησε η προετοιμασία για την επόμενη) μίλησαν οι εμπλεκόμενοι, οι πρωταγωνιστές που έδωσαν τον αγώνα τους. Ήταν συγκλονιστικοί.

Εξίσου όμως σημαντικό ήταν το συμπέρασμα. Είχαμε σημαντικά λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις (κατά 62%) και συνολικά λιγότερα καμένα στρέμματα (κατά 52%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας, ενώ είχαμε 3% περισσότερες φωτιές σε σχέση με την προηγούμενη 15ετία.

Η επένδυση στην πρόληψη, στους καθαρισμούς δασών και το άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών και η συνεργασία πυροσβεστικής, αστυνομίας, λιμενικού, ενόπλων δυνάμεων, δασικών υπηρεσιών, ΕΚΑΒ, δήμων και εθελοντών φέρνει αποτέλεσμα.

Εάν φτάσατε έως το τέλος αυτής της μακροσκελούς ανάρτησης σας συγχαίρω και ευχαριστώ και ελπίζω να την βρήκατε χρήσιμη. Είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε με την κυβέρνηση αυτή, σας υπόσχομαι πως κάθε μέρα εργαζόμαστε για να κάνουμε τη ζωή κάθε πολίτη καλύτερη».

mitsotakis 20 11 2022

agrinionews.gr

Ανεβαίνεις μια φορά, πέφτεις. Πέφτεις κι άλλες, αρκετές φορές. Το φοβάσαι, το αφήνεις, ξαναδοκιμάζεις κι έρχεται η μέρα που φωνάζεις: «Μαμά, μπαμπά κοίτα! Το έμαθα!». Το έμαθες και δεν το ξέχασες ποτέ.

Ακόμα κι αν περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να ξανανέβεις σε ποδήλατο, θα θυμάσαι για πάντα πως να το κάνεις. Και δεν είναι μόνο το ποδήλατο είναι και το κολύμπι, είναι και… άλλα πιο πονηρά αλλά καταλαβαίνετε, δεν χρειάζονται λεπτομέρειες.

Πως λοιπόν λειτουργεί αυτή η διαδικασία της μνήμης; Γιατί ξεχνάμε άλλα πράγματα αλλά όχι αυτά; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση.

Υπάρχουν διάφορα είδη μνήμης. Το ένα είδος, η λεγόμενη διαδικαστική μνήμη είναι υπεύθυνο για τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε κάτι, περικλείει σωματικές δεξιότητες και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στον χρόνο.

Σκεφτείτε πως ακόμα και οι άνθρωποι που πάσχουν από εμπροσθόδρομη αμνησία και χάνουν την ικανότητα αποθήκευσης στην μακροπρόθεσμη μνήμη θυμούνται τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει και μάλιστα μπορούν να μάθουν και νέες.

Άλλα είδη μνήμης είναι η νοερή απεικόνιση και η δηλωτική μνήμη. Τα όσα βλέπουμε και ακούμε σχηματίζουν εικόνες τις οποίες θυμόμαστε όπως τις βιώσαμε την πρώτη φορά.

Η δηλωτική μνήμη είναι το είδος στο οποίο αναφερόμαστε γενικευμένα όταν μιλάμε για μνήμη. Περιλαμβάνει τη σημασιολογική μνήμη που είναι υπεύθυνη για την ανάμνηση εικόνων ή γεγονότων και την επεισοδική μνήμη που δομείται από τα προσωπικά μας βιώματα.

pronews.gr

Οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την Κιβωτό του Κόσμου κυριαρχούν και στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα.

Εξήγησε ωστόσο μιλώντας στην ΕΡΤ ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Κιβωτού του Κόσμου που φιλοξενεί τόσα παιδιά. Ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε ότι είναι αποτρόπαιο και ανατριχιαστικό να φανταστεί κάποιος ότι μπορεί να συνέβαιναν όσα καταγγέλλονται ενώ επισήμανε ότι δεν είναι δουλειά δική μας να καταλήξουμε σε συμπεράσματα πριν από την έρευνα των αρχών και της δικαιοσύνης.

«Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι δεν μιλάμε για διακοπή της χρηματοδότησης, ούτε για ενέργειες οι οποίες δημιουργούν μείζονα προβλήματα στη λειτουργία της δομής. Αυτό να είναι απολύτως καθαρό. Δεν τίθεται σε διακινδύνευση η λειτουργία της δομής με τις πρόσφατες αποφάσεις και του Υπουργείου Απασχόλησης και του υπουργείου Οικονομικών. Θέλω όμως να πω ότι είμαστε αντιμέτωποι δυστυχώς με πολύ σοβαρές καταγγελίες για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και οι καταγγελίες αυτές δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χωρίς κωλυσιεργία, χωρίς καθυστέρηση, πρέπει να διερευνηθούν το ταχύτερο δυνατό από τις διωκτικές αλλά και από τις εισαγγελικές αρχές.

Μιλάμε για παιδιά παιδιά που βρέθηκαν έξω από την εστία τους για διάφορους λόγους και που στις δομές αυτές τους παρέχεται η φιλοξενία και η φροντίδα που πρέπει να τους παρέχεται. Είναι αποτρόπαιο. Είναι ανατριχιαστικό να φανταστεί κανείς ότι αυτά που καταγγέλλονται μπορεί να συνέβαιναν. Όμως δεν είναι δουλειά δικιά μας να καταλήξουμε σε συμπεράσματα πριν η δικαιοσύνη και η έρευνα των διωκτικών και των δικαστικών αρχών σε βάθος αξιολογήσει όλες τις πτυχές της».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Οικονόμου οι αποκαλύψεις δεν πρέπει σκιάσουν τους εκατοντάδες ανθρώπους που προσφέρουν διαχρονικά. Ακόμα πρόσθεσε ότι υπάρχει μια συζήτηση για να ενθαρρυνθεί η πιο έγκαιρη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Δόμνας Μιχαηλίδου σχετικά με την παροχή κινήτρων για να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερο στα ιδρύματα τα παιδιά.

«Πράγματι, το τελευταίο διάστημα υπάρχει και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο μια συζήτηση για το πώς θα πρέπει, με κινήσεις, με πλαίσιο, με κίνητρα, να ενθαρρύνουμε στα παιδιά αυτά την πιο έγκαιρη και γρήγορη αποϊδρυματοποίηση τους.

Και η αρμόδια υπουργός κυρία Μιχαηλίδου όλο το προηγούμενο διάστημα με θεσμικές παρεμβάσεις έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο κινήτρων για την ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση, για κίνητρα σε ότι αφορά οικογένειες αναδόχους για παιδιά, έτσι ώστε να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα στα ιδρύματα και να επιστρέφουν να ενσωματώνονται σε πιο ομαλές και πιο κανονικές κοινωνικές συνθήκες.

Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, δεν είναι μια υπόθεση που έχει να κάνει μόνο με οικονομικά χαρακτηριστικά. Είναι μια υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπίσει και κοινωνικά ταμπού. Είναι μια υπόθεση ευρύτερα κουλτούρας, την οποία όμως με συνέπεια η κυβέρνησή μας εδώ και αρκετούς μήνες έχει ξεκινήσει να θεσμοθετεί και να υλοποιεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

newsit.gr

Οι προνοιακές δομές και ειδικότερα η «Κιβωτός του Κόσμου» για την οποία ήρθε στο φως σειρά καταγγελιών θα τεθούν στο επίκεντρο κλειστής σύσκεψης που θα γίνει τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου και άλλων παραγόντων.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι «η Δικαιοσύνη είναι πλέον αρμόδια για την διερεύνηση των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και βάναυση συμπεριφορά εναντίον του επικεφαλής της δομής π. Αντωνίου και άλλων στελεχών της “Κιβωτού”. Αν χρειαστεί να υπάρξει μια κίνηση στήριξης, αυτή θα γίνει μέχρι να προχωρήσει ο στόχος της αποϊδρυματοποίησης και της ενίσχυσης του θεσμού των αναδόχων».

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριανός, θα αναθέσει τον φάκελο της υπόθεσης σε εισαγγελείς ανηλίκων.

thecaller.gr

Την πιο αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία έστειλε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, στην ημερήσια διαταγή του, απευθυνόμενος προς τα στελέχη του στρατεύματος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων τη Δευτέρα 21/11/2022.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διαμηνύει στην Τουρκία, χωρίς να την κατονομάζει, πως «όποιος κι αν μας απειλήσει, όποια ώρα κι αν επιλέξει να το κάνει θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, νέα Σαλαμίνα και νέο ύψωμα 731»!

«Το υψηλό ηθικό, ο επαγγελματισμός, το πείσμα, η αταλάντευτη θέληση αλλά κυρίως η ισχύς των Όπλων σας και η φωτιά της Ψυχής σας αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή, ελεύθερη και ανεξάρτητη, όποιος κι αν μας απειλήσει, όποιος κι αν αποφασίσει να έρθει, όποια ώρα κι αν επιλέξει να το κάνει!», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ημερήσια διαταγή του, απευθυνόμενος προς τα στελέχη του στρατεύματος, με την ευκαιρία του αυριανού (σ.σ. 21.11.2022) εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Αν θες ειρήνη να προετοιμάζεσαι για τον πόλεμο»

«Επιθυμούμε την ειρήνη και εργαζόμαστε γι’ αυτήν… όμως όποιος κάνει το μοιραίο λάθος να έρθει, να το ξέρει από πριν ότι θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, νέα Σαλαμίνα και νέο 731, και είμαι βέβαιος ότι τα Ελληνικά Όπλα θα δοξαστούν ακόμα μία φορά, δίνοντας τον αγώνα τον καλό, όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Ακόμα και για μια σπιθαμή εδάφους, για έναν βράχο, για μία Ελληνική πέτρα. Γιατί όλα αυτά υπάρχουν επειδή πληρώσαμε βαρύ φόρο αίματος για να τα ‘χουμε. Βαρύ, πολύ βαρύ!!!» τόνισε περαιτέρω ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.


«Από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία όλες τις προκλήσεις, με πρώτη την άνευ προηγουμένου υβριδική επίθεση στα σύνορα του Έβρου και στη συνέχεια την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν και επιχείρησαν άμεσα, μαζικά και κυρίως αποτελεσματικά και αποτρεπτικά. Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Το πλέγμα των επιχειρησιακών μας δραστηριοτήτων, διεξάγεται καθημερινά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ενισχύοντας την διακλαδικότητα και την διαλειτουργική συνέργειά μας με συμμάχους, φίλους και εταίρους, αποκομίζοντας εμπειρίες και πολύτιμη γνώση, που καθιστούν έτσι τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο ετοιμοπόλεμες από ποτέ – κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί τηρεί το διαχρονικό αξίωμα που κυριαρχεί ίδιο κι απαράλαχτο στους αιώνες: «Αν θες ειρήνη να προετοιμάζεσαι για τον πόλεμο».

Αυτό κατέγραψα ως κατεύθυνσή μου στην πρώτη ημερήσια διαταγή μου την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου κι αυτό τηρώ ευλαβικά. Κι είναι αυτή η μόνη και μοναδική συνταγή για την διαρκή ειρήνη που επιδιώκουμε ως Κράτος. ‘Η προς πόλεμον προπαρασκευή’ οδηγεί μετά βεβαιότητας στην διαρκή ειρήνη, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η δική μας που βρίθουν προκλήσεων, προβλημάτων και νεο-αναθεωρητισμών. Δεν υπάρχει άλλη συνταγή ή τουλάχιστον δεν τη βλέπω εγώ», παρατήρησε.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι στο μέγιστο δυνατό βαθμό»

Παράλληλα, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αναφέρθηκε στις στρατιωτικές συνεργασίες της Ελλάδας με χώρες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες καθιστούν την χώρα μας όλο και πιο ενισχυμένη στον σκληρό πυρήνα των αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

«Η σύναψη αμυντικών συμφωνιών στρατηγικής σημασίας, τις οποίες υλοποιούμε σε μια άνευ προηγουμένου αναβάθμιση των διεθνών συνεργασιών μας και του αμυντικού αποτυπώματός μας στην περιοχή, είναι αναμφισβήτητης αξίας γι’ αυτούς που γνωρίζουν και παρακολουθούν. Κι αυτοί είναι πολλοί. Είναι όλοι» τόνισε.


«Επιπλέον, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολυδιάστατη προσφορά κοινωνικού έργου, χωρίς να υπολείπονται ούτε στο ελάχιστο της κύριας αποστολής τους» σημείωσε περαιτέρω.

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προέτρεψε «με την ίδια αποφασιστικότητα, ψύχραιμοι και συνάμα ακλόνητοι να δώσετε, αν χρειαστεί κι όποτε χρειαστεί, με ακράτητη και ακάθεκτη ορμή την μόνη απάντηση που δίνουν οι Έλληνες όταν απειλείται η ύπαρξη τους. Την έχετε γραμμένη στο DNA σας, μας την έχουν δώσει οι προπάτορες μας, είναι γνωστή σε όλους!!!.«Εἷς οἰωνός ἄριστος, ἀμύνεσθαι περί Πάτρης!», κατέληξε.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας κατηγόρησαν τις δυνάμεις της Τουρκίας πως βομβάρδισαν χθες Σάββατο το βράδυ περιοχές υπό τον έλεγχό τους στο βόρειο τμήμα της συριακής επικράτειας, ενώ η Άγκυρα διεμήνυσε πως ήρθε η «ώρα του λογαριασμού» μετά την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή 13η Νοεμβρίου.

Οι αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν παρότι μερικές ημέρες νωρίτερα το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, απέρριψαν την κατηγορία της Άγκυρας πως βρίσκονταν πίσω από την επίθεση στην Ιστικλάλ την περασμένη Κυριακή, όταν έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 81.

Σύμφωνα με τις ΣΔΔ, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο θέσεις των ΣΔΔ στις επαρχίες Χαλέπι (βόρεια) και Χασάκα (βορειοανατολικά), κυρίως στην πόλη Κομπάνι, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία.

«Το Κομπάνι, η πόλη που νίκησε το Ισλαμικό Κράτος, είναι στόχος βομβαρδισμών από την τουρκική αεροπορία και τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής», δήλωσε ο Φαρχάντ Σάμι, εκπρόσωπος των ΣΔΔ, βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι. Ο ίδιος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά πως οι Κούρδοι βρίσκονταν πίσω από τη βομβιστική ενέργεια στην Ιστικλάλ.

Έγιναν πάνω από είκοσι πλήγματα του τουρκικού στρατού στις δύο επαρχίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι μέλη των ΣΔΔ και έξι Σύροι στρατιωτικοί, κατά την ίδια πηγή. Οι κουρδικές οργανώσεις δεν ανακοινώνουν τις απώλειες στις τάξεις τους.

Όμως ο κ. Σάμι επιβεβαίωσε ότι έγιναν επίσης τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον εγκαταστάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στη Ράκα και στη Χασάκα (βορειοανατολικά) και στο Χαλέπι (βόρεια), κάνοντας λόγο για νεκρούς και τραυματίες.Ο ηγέτης των ΣΔΔ Μαζλούμ Άμπντι καταδίκασε τους «επιθετικούς και βάρβαρους» τουρκικούς βομβαρδισμούς.

«Ο τουρκικός βομβαρδισμός στις περιοχές μας απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Δεν ωφελεί κανέναν. Θα κάνουμε το παν για να αποφευχθεί μείζων καταστροφή. Αν ξεσπάσει πόλεμος θα τρωθεί όλος ο κόσμος», τόνισε μέσω Twitter.

Η συριακή κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι έγιναν βομβαρδισμοί.

Η «ώρα του λογαριασμού»
Ήρθε «η ώρα του λογαριασμού», διεμήνυσε μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ, πάνω από φωτογραφία που εικονίζει τουρκικό μαχητικό F-16 καθώς απογειώνεται για νυχτερινή επιχείρηση. «Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε σε δεύτερη ανάρτηση, που συνόδευσε με μοντάζ από την καταστροφή στόχου από αέρος, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημα ως τώρα καμία λεπτομέρεια για την επιχείρηση σε εξέλιξη.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν νεαρή με συριακή υπηκοότητα ότι τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη την περασμένη Κυριακή στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν αμέσως την ευθύνη στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι ο «βραχίονας» του PKK στη Συρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως «η διαταγή για την επίθεση δόθηκε στο Κομπάνι». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε προχθές Παρασκευή πως φοβόταν «πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας» στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν αυτές τις δύο περιοχές.

Η Συρία, όπου μαίνεται εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος από το 2011, έχει κατακερματιστεί εξαιτίας των επεμβάσεων διαφόρων οργανώσεων και ξένων δυνάμεων. Μεταξύ του 2016 και του 2019, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε τρεις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικών παραστρατιωτικών και άλλων οργανώσεων.

Η Άγκυρα, στρατεύματα της οποίας είναι παρόντα σε αρκετούς τομείς της βόρειας Συρίας, όπου έχουν εγκαταστήσει βάσεις, απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον των ΣΔΔ, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση. Η τουρκική κυβέρνηση λέει πως έχει σκοπό να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα νότια σύνορά της.

πηγή: kathimerini.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ