Ελληνοτουρκικά, ακρίβεια, υποκλοπές. Με αυτά τα τρία θέματα στο επίκεντρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί σήμερα πολιτική ρελάνς, με συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απίστευτο ψέμα. «Ντροπή και αίσχος να ισχυρίζεται κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε υπουργούς του» και χαρακτήρισε «εθνικά επικίνδυνο» τον Κώστα Βαξεβάνη, λέγοντας ότι από πίσω του βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και μια εκστρατεία λάσπης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός παραλλήλισε το δημοσίευμα για τις παρακολουθήσεις με την υπόθεση της Novartis, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δέκα κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, από τους ίδιους υποκινητές».
«Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά; Να καταγράφεται αυτό χωρίς κανένα στοιχείο;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Καμία απόδειξη δεν υπάρχει γι’ αυτά τα οποία γράφονται. Ζητάω από τον εισαγγελέα να ζητήσει στοιχεία. Πίσω από τον Βαξεβάνη κρύβεται ο Τσίπρας. Δική του στρατηγική είναι να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη. Και πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Και συνέχισε, λέγοντας: «Ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός που το 2016 εμπλέκεται στη ροή δέκα εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη για τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα».
«Δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί υπουργούς του» επανέλαβε, ενώ δεν δίστασε να… ρίξει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν έχω αποφύγει καμία συζήτηση στη Βουλή» τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να αναμετρηθούμε, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί, με την υπόθεση του Predator, να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.
Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες προσερχόμενος στην Βουλή είπε ότι με ρηματική διακοίνωση η πρεσβεία μας στην Άγκυρα θα ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία για την παρεμπόδιση εισόδου του Περιφερειάρχη Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο newsit.gr περιέγραψε όλα όσα πέρασε από τις τουρκικές αρχές.
Για «άλλη μία απαράδεκτη πρόκληση» που «ξεπέρασε κάθε όριο και εκθέτει ανεπανόρθωτα το τουρκικό καθεστώς», έκανε λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας την απαγόρευση εισόδου από την Τουρκία στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ενόψει της συμμετοχής του στη συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειαρχών.
Από την Πέλλα, όπου περιόδευσε σήμερα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε το γειτονικό καθεστώς «να σεβαστεί επιτέλους στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου», ενώ έστειλε το το μήνυμα ότι «οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση».
«Γνωρίζετε ότι τέτοιες προκλήσεις αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα σύνορα της πατρίδας μας, στον νομό Έβρου. Εκεί που δυστυχώς η γειτονική χώρα εργαλειοποιεί καθημερινά χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους, παράτυπους μετανάστες. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι εκεί και κάνει το καθήκον της και οι προκλήσεις του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπέρασαν κάθε όριο και προηγούμενο με την έλλειψη της δυνατότητας για τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος βρέθηκε στην Σμύρνη κι ως αξιωματούχος της Ε.Ε., να συμμετέχει στην Ευρωμεσογειακή συνάντηση», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
του Γιώργου Βαρεμένου*
Ο Νίκος Κατσάμπας βρέθηκε το 1973, 18χρονο παιδαρέλι τότε, στην Αμερική, πέντε χρόνια μετά το Watergate, κακή ώρα. Δεν είχε άδεια παραμονής. Τον έπιασε το εμιγκρέισον και, αφού φιλοξενήθηκε στο Μεταγωγών, τον σουτάρανε πίσω στην Ελλάδα. Αναζητούσε επίμονα τον δρόμο της επιβίωσης και ξαναγύρισε πίσω, ζώντας έκτοτε για 50 χρόνια το αμερικάνικο όνειρο και τους εφιάλτες του. Ο αδελφός του Νίκου, ένας φιλοσοφημένος άνδρας που τον συνάντησα μιά φορά, δούλεψε μια ζωή νεκροθάφτης στο Αγρίνιο. Ληξίαρχος του νεκροταφείου, ξέρει τους πάντες που φιλοξενούνται στα κυπαρίσσια, όπως λέει χαμογελώντας πικρά.
Η σκούφια του Νίκου κρατάει από τα Κατσαμπέïκα, που κάποτε ήταν ολόκληρη γειτονιά στο Αγρίνιο. Με τους αδελφούς Κατσάμπα, τους γνωστούς τροβαδούρους, είναι δευτεροξάδερφα. Καλλιτέχνης και ο ίδιος, ζωγραφίζει με το πινέλο και την μπατανόβουρτσα, καθότι ελαιοχρωματιστής. Painting, που λένε και στο Αμέρικα.
Όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, ο Νίκος παίζει μπάλα με τον Παύλο Θεοδωρίδη και άλλα σιτεμένα παλληκάρια στο Βοïδολίβαδο, όπως κάνει και στα πέριξ του Μαίρυλαντ σε ερασιτεχνικές ομάδες. Ο Νίκος είναι στην παρέα που πίνουμε κατά καιρούς τα κρασάκια μας στο κουτούκι του Ανδρομανέτσικου, κοιτάζοντας απέναντι κρεμασμένη στον τοίχο μία αρμάθα καπνό, έτσι για να μην ξεχνάμε από πού προερχόμαστε. Καμμιά φορά, βλέποντας τα φύλλα της αρμάθας έχω την ψευδαίσθηση ότι μπελονιάζω αργά-αργά τις στιγμές, ενώ συμβαίνει το αντίθετο: ο χρόνος, ειδικά με το κρασί, περνάει γρήγορα ο άτιμος.
Με τον Νίκο αυτήν την φορά συναντηθήκαμε κάπως παράμερα απ’ του Ανδρομανέτσικου. Ούτε ένα τσιγάρο δρόμο από τον Λευκό Οίκο, στην καρδιά της Ουάσινγκτον, όπου βρέθηκα ως παρατηρητής των ενδιάμεσων εκλογών. Έρχεται με το αυτοκίνητο γεμάτο με τα σύνεργα της δουλειάς. Από μακρυά ανοίγει την αγκαλιά του: Ώ μάν! Χρόνια και ζαμάνια ο Νίκος, κάθε φορά που γίνονται εκλογές και αλλάζουν οι ένοικοι στα γραφεία βουλευτών και γερουσιαστών, δουλεύει ελαιοχρωματιστής στο Καπιτώλιο, ώστε οι νέοι που θα έρθουν να τα βρουν σένια και τσίλικα, όπως αρμόζει στην αμερικανική δημοκρατία. Σεμνά, τίμια και με συνέπεια, αυτός και άλλοι φίλοι του από την εργατική τάξη καλλωπίζουν το Καπιτώλιο, το οποίο εγώ έχω επισκεφθεί κάπως πιο επίσημα απ’ ό,τι ο Νίκος. Δεν μιλάμε βέβαια για τους οπαδούς του Τραμπ, που όρμησαν στο Καπιτώλιο και τα έκαναν λίμπα βάζοντας φωτιά στα τόπια.
Μια ζωή στην Αμερική, τα μάτια του Νίκου έχουν δει πολλά, ώστε να ατενίζει τα πράγματα με μια στωïκότητα. Ο νους όμως γυρίζει επίμονα στην Ελλάδα. Πενήντα πέντε χρόνια, λέει σε κάποια στιγμή, το Watergate στοιχειώνει την Αμερική και στην Ελλάδα καμώνονται ότι δεν τρέχει κάστανο. Άστα ρε Νίκο, λέω, ο Σίσυφος εξακολουθεί ακάματος το έργο στην πατρίδα του. Κουβαλάει την πέτρα στην κορυφή του βουνού και ξανά-μανά κάτω. Πού θα πάει όμως; Θα γυρίσει ο τροχός, θα κάνει σεξ κι ο φτωχός. Κι όμως, ο Νίκος, με βάση την εμπειρία του στην Αμερική μου κάνει προτάσεις για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας που δεν έχω ακούσει από κανέναν ειδικό στην Ελλάδα.
Κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι ο καφές, που τον ήπιαμε σκέτον, έχει τελειώσει πριν καμμιά ώρα και δεν αποκλείεται να μας διώξουν από το μαγαζί. Σηκωνόμαστε, παίρνουμε μαζί μας και την πίκρα από την ισοπαλία του Παναιτωλικού με τον Λεβαδειακό, ενώπιον μάλιστα του Ρόναλντ Κούμαν, και τον αποχαιρετώ όπως θα έκανε ένας από τους ισπανόφωνους φίλους του στο συνεργείο: Άστα λα βίστα ρε Νίκο!, του λέω, και απομακρύνομαι προς την μεριά του Καπιτωλίου.
* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
agrinionews.gr
|
|
«Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους και στους φοιτητές εξαιτίας των καταργήσεων-συγχωνεύσεων-μετακινήσεων πανεπιστημιακών τμημάτων», είναι το θέμα της Επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζητά να μάθει ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι παραπάνω εργαζόμενοι δε θα κληθούν να μετακινηθούν σε θέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, λαμβάνοντας υπόψη τον οικογενειακό και οικονομικό προγραμματισμό τους και να καλυφθούν οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό που θα προκύψουν μετά από τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις – μετακινήσεις Τμημάτων.
Το κείμενο της ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους και στους φοιτητές εξαιτίας των καταργήσεων-συγχωνεύσεων-μετακινήσεων πανεπιστημιακών τμημάτων Οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις – μετακινήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, είναι για ακόμα μία φορά πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, των διδασκόντων και των εργαζομένων.
Πρόκειται για μία ακόμα πλευρά της εμβάθυνσης της ιδιωτικο-οικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, η οποία υπηρετήθηκε με προσήλωση απ’ όλες ανεξαιρέτως τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θέλει το πανεπιστήμιο να λειτουργεί όλο και πιο βαθιά με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και να εξυπηρετεί δηλαδή την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια καλούνται να ξεσπιτωθούν, οι φοιτητές να μετακομίσουν σε άλλη πόλη από αυτή που πέρασαν και να βρεθούν σε άλλο τμήμα από αυτό που εισήχθησαν. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινότητα και στο μέλλον των φοιτητών, στη ζωή των εργαζομένων είναι μεγάλα.
Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου με το ΠΔ 52/7-7-2022, το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο συγχωνεύεται με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας και μεταφέρεται στην Πάτρα, τα Τμήματα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι του Πανεπιστημίου Πατρών συγχωνεύονται σε Τμήμα Γεωπονίας που ιδρύεται με έδρα το Μεσολόγγι και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας μεταφέρεται από το Αίγιο στην Πάτρα.
Στα ανωτέρω Τμήματα υπηρετούν έξι (6) μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι, τρεις (3) στο Τμήμα Γεωπονίας Αμαλιάδας και τρεις (3) στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο.
Δεδομένου ότι στον Πύργο και γενικότερα στον Νομό Ηλείας αλλά και στο Αίγιο δεν υπάρχει κάποιο άλλο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών ούτε άλλο ΑΕΙ και ως εκ τούτου η καθημερινή μετακίνησή αυτών των εργαζομένων, εκτός από το ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον οικογενειακό προγραμματισμό και προϋπολογισμό
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
– Να διασφαλιστεί ότι οι παραπάνω εργαζόμενοι δε θα κληθούν να μετακινηθούν σε θέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, λαμβάνοντας υπόψη τον οικογενειακό και οικονομικό προγραμματισμό τους,
– Να καλυφθούν οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό που θα προκύψουν μετά από τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις – μετακινήσεις Τμημάτων.
Ο Βουλευτής
Καραθανασόπουλος Νίκος
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω”, του Νίκου Χατζηνικολάου.
Μίλησε για τις ελληνικές του ρίζες και για τη συγκινητική ιστορία της οικογένειάς του, τα πρώτα δύσκολα χρόνια στην Αμερική, τις σπουδές, τις επιχειρήσεις και την καταξίωση.
Επίσης μίλησε για τη σχέση του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την ανάμιξη του στην πολιτική. Αναφέρθηκε εκτενώς για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στις ανησυχίες του για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.
“Η πρωτεύουσα αρχή είναι ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο είστε πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως, αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και σημαντικά”, είπε και πρόσθεσε:
“Καταλαβαίνω τη ρητορική. Κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική. Το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Διαβιβάζουμε σταθερά σε Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν αυτό ακριβώς, επειδή ξέρω ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία επιδιώκουν ειρήνη. Υπάρχουν μεν διαφορές σε πάρα πολλές σχέσεις. Όμως η ειρήνη είναι η πρωτεύουσα αρχή στην προκειμένη περίπτωση και μπορεί να επιτευχθεί μόνο διπλωματικά
Ήμασταν εξαιρετικά συνεπείς. Πιστεύουμε ότι η όξυνση της ρητορικής δεν είναι εποικοδομητική ούτε παραγωγική. Πιστεύουμε σθεναρά ότι και οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοί μας, πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους με τη διπλωματία. Αυτή είναι η πρέπουσα οδός και θα εξακολουθεί να είναι η πρέπουσα οδός”.
“Εδώ στην Αθήνα μέλημα μου είναι διασφαλίσω τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και παραγωγική”, τόνισε ο κ. Τσούνης.
Στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα βρεθεί απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση, θα είναι μόνη της, ο Γιώργος Τσούνης απάντησε: “Ο Ελληνικός στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα. Όμως, ως πρέσβης των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα εργαστούν ακούραστα για την ειρήνη.
Θα εξακολουθήσουμε να παροτρύνουμε και τους δυο νατοϊκούς μας συμμάχους να επιλέξουν διπλωματικές οδούς για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Αυτές οι διαφορές δεν είναι μοναδικές και μπορούν να επιλυθούν. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον, οι υπάρχουσες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να διευθετηθούν δια της διπλωματικής οδού”.
“Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει κάνει ένα εξαιρετικό έργο για να ενώσει την Ευρώπη… να αντισταθεί σε αυτό που κάνει η Ρωσία και ταυτόχρονα να περιορίσει το πρόβλημα. Αυτό χρειάστηκε μεγάλη επιδεξιότητα. Χρειάστηκε μεγάλη διπλωματική επιδεξιότητα για να το πετύχει. Είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί σε πιθανό παγκόσμιο πόλεμο. Μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί. Ο Πρόεδρος έχει λάβει παγκόσμιο έπαινο γι’ αυτές τις προσπάθειες
Θα ήθελα να επισημάνω πως αν ο κύριος Πούτιν επεδίωκε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, κατάφερε το αντίθετο. Αν ήθελε λιγότερα νατοϊκά στρατεύματα στα σύνορά του, έχει περισσότερα. Αν ήθελε να αποδυναμώσει τις διατλαντικές σχέσεις, κατάφερε το αντίθετο.
Αν πίστευε ότι θα εισέβαλε στην Ουκρανία και θα την καταλάμβανε σε πέντε μέρες έκανε λάθος. Η Ουκρανία θα επικρατήσει. Δεν έχει υπάρξει ποτέ παράδειγμα στην ιστορία όπου το αληθινό και το δίκαιο ηττήθηκε από το κακό.
Οι Ουκρανοί θα επιστρέψουν σε μια ενωμένη Ουκρανία, που θα κυβερνάται από Ουκρανούς. Κι αυτό στην Ιστορία θα καταγραφεί ως ένα τεράστιο ατόπημα του Πούτιν”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσούνης.