Πέμπτη, 23η Μαίου 2024  10:56: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022

O Τζο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να ανασαίνει με ανακούφιση, αφού οι Δημοκρατικοί προβάλλουν σθεναρή αντίσταση μπροστά στο λεγόμενο «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών και φαίνεται ότι απέφυγαν τον καταποντισμό, που πολλοί προέβλεπαν.

Οι λόγοι της αισιοδοξίας του είναι υπαρκτοί: παρά τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του και τη σχετική απουσία του από την καμπάνια, ο Μπάιντεν πιθανώς θα μπορέσει να διεκδικήσει την καλύτερη επίδοση κυβερνώντος κόμματος σε ενδιάμεσες εκλογές εδώ και 20 χρόνια, από την εποχή δηλαδή που οι Ρεπουμπλικανοί του Τζορτζ Μπους του νεότερου κατέκτησαν έδρες στην αναμέτρηση που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι Δημοκρατικοί διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες να κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ εξέλεξαν κυβερνήτες και βουλευτές σε Πολιτείες-κλειδιά.

Ανοικτό παραμένει, βέβαια, το ερώτημα τι θα γίνει με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αν η προβλεπόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών θα είναι οριακή, όπως διαγράφεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, καθώς το εύρος της και το ενδεχόμενο το κυβερνών κόμμα να κρατήσει τη Γερουσία θα έχει επιπτώσεις αναφορικά με την υλοποίηση της ατζέντας του Μπάιντεν στο δεύτερο ήμισυ της θητείας του.

«Αγκάθια» στο δρόμο του Μπάιντεν στο δεύτερο μισό της θητείας του

Το κόμμα τού εν ενεργεία προέδρου χάνει παραδοσιακά έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές και με τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν και τον υψηλό πληθωρισμό να κορυφώνει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν μεγάλες ελπίδες να αλώσουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Μια τέτοια απογοήτευση θα είχε εγείρει δύσκολα ερωτήματα για το εάν ο γηραιότερος πρόεδρος της Αμερικής, ο οποίος γίνεται 80 ετών αυτόν τον μήνα, θα έπρεπε να είναι ξανά υποψήφιος.

iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξοπούλου Αικατερίνη

γράφει η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

Το είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός: η Ελλάδα θα ξεκινήσει έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και, γενικά, τον φυσικό πλούτο της χώρας νότια της Κρήτης και όχι μόνο! Η είδηση υπερπροβλήθηκε, φυσικά, από το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο ως επιτυχία, κι ας είναι η ίδια ακριβώς Κυβέρνηση που έκλεισε τις λιγνιτικές μονάδες με κίνδυνο να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι, κι ας είναι η ίδια ακριβώς Κυβέρνηση που κυνηγούσε μέχρι πρότινος τη χίμαιρα της «πράσινης ενέργειας» με τις πάσης φύσεως ανεμογεννήτριες...

Πολλά χρόνια πριν όμως, μέσα μάλιστα στη Βουλή των Ελλήνων, τα έλεγε ένας άνθρωπος, πολύ πιο μπροστά απ’ όλους: ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης! Που ήδη από το 2007, στην κοινοβουλευτική του δράση, ήταν εκείνος που καλούσε τις κατά καιρούς ελληνικές Κυβερνήσεις, αδιάφορο ποιου χρώματος, να πράξουν επιτέλους το αυτονόητο: να εκμεταλλευτούν τον ελληνικό φυσικό πλούτο, την ενεργειακή δύναμη του ελληνικού υπεδάφους και του βυθού των θαλασσών μας, προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα αυτόνομη ενεργειακή δύναμη!

Δεν τον άκουσαν τότε. Και οδήγησαν τη χώρα σε μία πολυποίκιλη οικονομική, χρηματοπιστωτική και τώρα τελευταία ενεργειακή κρίση, με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεν άκουσαν τον Κυριάκο Βελόπουλο, που εδώ και 15 χρόνια έλεγε το προφανές: Πρέπει να ξεκινήσουμε εδώ και τώρα τις εξορύξεις, να βγάλουμε έξω τον φυσικό και ενεργειακό μας πλούτο! Πόσο πιο ισχυρή θα ήταν σήμερα η Ελλάδα, αν τον είχαν ακούσει έγκαιρα... Θα την άγγιζε ποτέ τη χώρα μας η ενεργειακή κρίση κι ο πόλεμος στην Ουκρανία; Θα ζούσαν σήμερα οι Έλληνες με το διαρκές άγχος των υπέρογκων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, αν είχαμε καταστεί εδώ και καιρό ενεργειακά αυτοδύναμοι; Όχι βέβαια!

Τις προτάσεις αυτές ακριβώς προβάλλει από την ίδρυσή της και η Ελληνική Λύση. Με πολλές σελίδες και με συγκεκριμένα υποδείγματα στο Κυβερνητικό της Πρόγραμμα. Αλλά και με τοποθετήσεις του προέδρου της, ήδη από το 2019 και την είσοδο του κόμματος στη Βουλή -πριν την πανδημία του κορωνοϊού!-, όπως με συγκεκριμένες Ερωτήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, με τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και με ομιλίες στο κοινοβούλιο, όπου με χάρτες ο κ. Βελόπουλος έκανε παρεμβάσεις επί του θέματος. Υπήρξε τόσα χρόνια μία φωνή λογικής και συνέπειας. Και δικαιώθηκε. Θα ακούσει άραγε αυτή τη φορά η Κυβέρνηση τον Κυριάκο Βελόπουλο; Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης; Αν το κάνει, θα είναι προς όφελος του Ελληνισμού. Αν όχι, θα συνεχίσει να πειραματίζεται με το μέλλον αυτού του ιερού τόπου, επιλέγοντας αντί για τις αυτονόητες εφικτές λύσεις... «αιολικά πάρκα», «πράσινες πολιτικές» και «πράσινα άλογα»!

          * Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ