Τετάρτη, 19η Ιουνίου 2024  4:47: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022 18:36

Οικονόμου για Κιβωτό του Κόσμου: Δεν τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της δομής

Οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την Κιβωτό του Κόσμου κυριαρχούν και στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα.

Εξήγησε ωστόσο μιλώντας στην ΕΡΤ ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Κιβωτού του Κόσμου που φιλοξενεί τόσα παιδιά. Ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε ότι είναι αποτρόπαιο και ανατριχιαστικό να φανταστεί κάποιος ότι μπορεί να συνέβαιναν όσα καταγγέλλονται ενώ επισήμανε ότι δεν είναι δουλειά δική μας να καταλήξουμε σε συμπεράσματα πριν από την έρευνα των αρχών και της δικαιοσύνης.

«Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι δεν μιλάμε για διακοπή της χρηματοδότησης, ούτε για ενέργειες οι οποίες δημιουργούν μείζονα προβλήματα στη λειτουργία της δομής. Αυτό να είναι απολύτως καθαρό. Δεν τίθεται σε διακινδύνευση η λειτουργία της δομής με τις πρόσφατες αποφάσεις και του Υπουργείου Απασχόλησης και του υπουργείου Οικονομικών. Θέλω όμως να πω ότι είμαστε αντιμέτωποι δυστυχώς με πολύ σοβαρές καταγγελίες για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και οι καταγγελίες αυτές δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χωρίς κωλυσιεργία, χωρίς καθυστέρηση, πρέπει να διερευνηθούν το ταχύτερο δυνατό από τις διωκτικές αλλά και από τις εισαγγελικές αρχές.

Μιλάμε για παιδιά παιδιά που βρέθηκαν έξω από την εστία τους για διάφορους λόγους και που στις δομές αυτές τους παρέχεται η φιλοξενία και η φροντίδα που πρέπει να τους παρέχεται. Είναι αποτρόπαιο. Είναι ανατριχιαστικό να φανταστεί κανείς ότι αυτά που καταγγέλλονται μπορεί να συνέβαιναν. Όμως δεν είναι δουλειά δικιά μας να καταλήξουμε σε συμπεράσματα πριν η δικαιοσύνη και η έρευνα των διωκτικών και των δικαστικών αρχών σε βάθος αξιολογήσει όλες τις πτυχές της».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Οικονόμου οι αποκαλύψεις δεν πρέπει σκιάσουν τους εκατοντάδες ανθρώπους που προσφέρουν διαχρονικά. Ακόμα πρόσθεσε ότι υπάρχει μια συζήτηση για να ενθαρρυνθεί η πιο έγκαιρη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Δόμνας Μιχαηλίδου σχετικά με την παροχή κινήτρων για να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερο στα ιδρύματα τα παιδιά.

«Πράγματι, το τελευταίο διάστημα υπάρχει και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο μια συζήτηση για το πώς θα πρέπει, με κινήσεις, με πλαίσιο, με κίνητρα, να ενθαρρύνουμε στα παιδιά αυτά την πιο έγκαιρη και γρήγορη αποϊδρυματοποίηση τους.

Και η αρμόδια υπουργός κυρία Μιχαηλίδου όλο το προηγούμενο διάστημα με θεσμικές παρεμβάσεις έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο κινήτρων για την ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση, για κίνητρα σε ότι αφορά οικογένειες αναδόχους για παιδιά, έτσι ώστε να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα στα ιδρύματα και να επιστρέφουν να ενσωματώνονται σε πιο ομαλές και πιο κανονικές κοινωνικές συνθήκες.

Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, δεν είναι μια υπόθεση που έχει να κάνει μόνο με οικονομικά χαρακτηριστικά. Είναι μια υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπίσει και κοινωνικά ταμπού. Είναι μια υπόθεση ευρύτερα κουλτούρας, την οποία όμως με συνέπεια η κυβέρνησή μας εδώ και αρκετούς μήνες έχει ξεκινήσει να θεσμοθετεί και να υλοποιεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

newsit.gr