Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  2:03: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022

Προτάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη «που θα έχει στο επίκεντρο της, τον άνθρωπο και το περιβάλλον» κατέθεσαν οι εισηγητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο του 25ου Forum Aνάπτυξης.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δικαίωμα στην Πρόοδο», Γιάννης Λύτρας, ο οποίος αφού έκανε μία σύντομη αναδρομή στις θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση που είχαν στόχο η ανάπτυξη να διαμορφώνεται στα γεωγραφικά όρια των αιρετών περιφερειών με τη διάθεση των απαραίτητων πόρων, επεσήμανε πως ενώ η Δυτική Ελλάδα είναι μια προικισμένη από τη φύση περιοχή, δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να βγει στο φως.

Ο κ. Λύτρας, απέδωσε την υστέρηση αυτή, τόσο στο γεγονός ότι τα προγράμματα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται δεν ελέγχονται ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ενώ η περιοχή έχει μείνει πίσω σε σημαντικά έργα υποδομής. «Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ταυτόσημη με την περιφερειακή ανάπτυξης», είπε και κατέθεσε προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, Βασίλης Αϊβαλής, ο οποίος επεσήμανε πως στον άξονα των μεταφορικών υποδομών πρέπει να επιταχυνθούν  η ολοκλήρωση κατασκευής της νέας εθνικής οδό Πατρών- Πύργου και η επέκτασή της μέχρι την Τσακώνα, η ένταξη χρηματοδότησης του συνόλου της υπογειοποιημένης διέλευσης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από την πόλη της Πάτρας και η έναρξη κατασκευής της, η δρομολόγηση δημιουργίας εμπορικού κρηπιδώματος στο λιμάνι της Πάτρας αναβαθμίζοντας το και σε βασικό εμπορικό λιμάνι, η άμεση αποκατάσταση της μαρίνας της Πάτρας, η  αναβάθμιση του αεροδρομίου του Αράξου, κ.α., ενώ όπως είπε ιδιαίτερης σημασίας είναι και η ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών στην περιοχή προκειμένου να αξιοποιηθεί το αξιόλογο δυναμικό της τόσο στον άξονα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και στον άξονα των μεταβατικών καυσίμων.


«Η ουσιαστική συνεργασία μπορεί να αποτελέσει μια καλή πρακτική για το πως οι επιστημονικοί, παραγωγικοί φορείς και η πανεπιστημιακή κοινότητα αξιοποιώντας όλοι τα νέα μυαλά και το δυναμικό τους μαζί με ευήκοα ώτα της αυτοδιοίκησης, που είναι προαπαιτούμενο, μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε τη ρότα και το παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Ελλάδας, βάζοντας την σε πιο βιώσιμους αναπτυξιακούς ατραπούς», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, Θανάση Πετρόπουλου, ο οποίος  αφού παρέθεσε τελευταία στατικά στοιχεία που καταδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας, εστίασε στα τρία βασικά προβλήματα της περιοχής, στον μικρό κλήρο, στην ελλιπή γεωργική εκπαίδευση και στην υστέρηση σε έργα υποδομής.  Όσον αφορά στον μικρό κλήρο, ανέφερε πως η λύση είναι η συμμετοχή  των  οικογενειακών εκμεταλλεύσεων σε συλλογικά σχήματα, ενώ για την εκπαίδευση, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει μεταλυκειακή εκπαίδευση, καθώς μόνο το 6,4% των Ελλήνων αγροτών έχει γεωργική εκπαίδευση. Τέλος ανέφερε πως χρειάζονται έργα υποδομής στην ύπαιθρο, όπως άρδευσης με κλειστού τύπου δίκτυα.


Τέλος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Ελλάδος, Γιώργος Παππάς, είπε πως «η περιφερειακή ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα της επόμενης δεκαετίας πρέπει να εκκινεί από δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά: να είναι ψηφιακή και πράσινη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάθε αναπτυξιακό εγχείρημα να αξιοποιεί τις επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες και να ενσωματώνει πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στον πρωτογενή τομέα, στις υποδομές, στον τουρισμό.

Καταλήγοντας ο κ. Παππάς επεσήμανε «είμαστε υπέρ των δημοσίων επενδύσεων, αλλά δεν φοβόμαστε τις ΣΔΙΤ. Άλλωστε, το πρώτο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα έγινε σταμέσα της δεκαετίας του ’90 και ήταν η γέφυρα του Ρίου, την αξία της οποίας  σήμερα όλοι έχουμε πια αντιληφθεί.

Δεν δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε υπέρ των παραγωγικών και ισότιμων συμπράξεων που παραδίδουν στους πολίτες λειτουργικά έργα και υπηρεσίες. Mόνο με εξωστρέφεια, καινοτομία και συνέργειες θα καταφέρουμε να θέσουμε την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας σε στέρεα θεμέλια».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γραμματέας της Ν.Ε. Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Μοίραλης.

agrinionews.gr

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός προέβη στην ακόλουθη δήλωση : 

"Η Ελλάδα συμμετέχει στην 68η ετήσια σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Μετά τις δύο επιτυχημένες συνόδους επιτροπών  της ΚΣ-ΝΑΤΟ - πριν λίγες μέρες και τον περασμένο Απρίλιο - στην Αθήνα, η ελληνική αντιπροσωπεία έχει εδώ στη Μαδρίτη  έντονη και αποτελεσματική παρουσία στις εργασίες της ετήσιας Ολομέλειας  που λαμβάνουν χώρα μετά την ψήφιση του νέου Στρατηγικού Δόγματος από τους ηγέτες των κρατών μελών της Συμμαχίας.

Όλοι μαζί συνεχίζουμε τη δουλειά μας στο ΝΑΤΟ σε αυτή τη δύσκολη ιστορική συγκυρία.

Δουλεύουμε για τον τερματισμό του ρωσικού επεκτατικού πολέμου και την στήριξη της αμυνόμενης Ουκρανίας.

Υλοποιούμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό για τους νέους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε ως κράτη και ως Συμμαχία.

Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε  κοινή αμυντική στρατηγική και αποτελεσματική πολιτική μεταξύ ΕΕ & ΝΑΤΟ.

Πιέζουμε την Τουρκία να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ενημερώνουμε πάντα τους εταίρους μας για την εξέλιξη της τουρκικής επιθετικότητας και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Αιγαίο & στην Μεσόγειο".

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Τουρκία θεωρεί πως οι στενές σχέσεις με την Λιβύη αποτελούν σημαντικό αντίβαρο στην παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Μανώλης Κωστίδης. Λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του Νίκου Δένδια από την Τρίπολη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μοχάμαντ Χαμούντε, έσπευσε να κάνει δηλώσεις στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο «Ανατολή», ανακοινώνοντας ότι ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και ότι αποφασίστηκε, επίσης, να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Αυτή η αντίδραση, μέσω του κρατικού πρακτορείου της Τουρκίας, είναι ένα μικρό δείγμα των στενών σχέσεων που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Αγκυρα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, από το 2019 έχει υπογράψει τουρκολιβυκό μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον τότε πρωθυπουργό Φαγέζ Αλ Σάρατζ. Αλλά και στον αμυντικό τομέα έχει επίσημη παρουσία στη Λιβύη, εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Πριν από λίγες εβδομάδες, μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας πήγαν στη Λιβύη για να υπογράψουν νέες συμφωνίες για έρευνες και γεωτρήσεις σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ανάμεσα στους υπουργούς που βρέθηκαν στην Τρίπολη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ αλλά και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα όπως και ο προκάτοχός του ο κ. Σάρατζ, η υπουργός Εξωτερικών Νάτζλα Ελ Mανγκούς αλλά και πολλά μέλη της κυβέρνησης της Τρίπολης επισκέπτονται ιδιαίτερα συχνά την Τουρκία, κάποιες φορές ανεπίσημα, και στηρίζονται με κάθε τρόπο από την τουρκική κυβέρνηση.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Αγκυρα θεωρεί τη Λιβύη ως μια χώρα που με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας. Επίσης πολιτικά, θεωρείται πως οι στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι ένα σημαντικό αντίβαρο στα δικαιώματα που διεκδικεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως, η Αίγυπτος έχει σταματήσει τις προσπάθειες διπλωματικής επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, λόγω της συνεχιζόμενης και αυξανόμενης στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο του G20. «Ο κ. Μπάιντεν μου είπε πως η δουλειά είναι εντελώς στα χέρια του, είναι ευαίσθητος στο θέμα των F-16. Παρακολουθώντας στενά αυτή τη διαδικασία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνάς μας, ελπίζω ότι θα επιλύσουμε το ζήτημα των F-16 με αυτήν την ευκαιρία, σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν στη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν αντέδρασε στις δηλώσεις που κάνει ο Γάλλος πρόεδρος εναντίον της Τουρκίας. «Απλώς του είπα: “Εμανουέλ, με ενοχλείς σε κάποια σημεία, έχουμε ξαναμιλήσει”. Απάντησε, “Οχι, όχι, τα πηγαίνουμε καλά”». Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως με τη Γαλλία και την Ιταλία επιθυμεί να έχει σχέσεις στον αμυντικό τομέα, κυρίως στο ζήτημα του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T.

πηγή: kathimerini.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με απόφαση του κ. Σταϊκούρα, ανακαλούνται οι ενισχύσεις που είχαν δοθεί στην Κιβωτό του Κόσμου μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιείται από τις Αρχές και τη Δικαιοσύνη.
Συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων το θέμα με την κακοποίηση παιδιών σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

Για πρώτη φορά στα 24 χρόνια λειτουργίας, η «Κιβωτός του Κόσμου» βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας με καταγγελίες να κάνουν λόγο για  παιδική εργασία, κακοποίηση και τιμωρίες, μεταξύ των οποίων και απομόνωση. Στο θέμα αναφέρθηκε, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας ότι το υπουργείο, ανακαλεί τις ενισχύσεις που έδωσε στη συγκεκριμένη δομή.

Διευκρινίζοντας πως τέτοιου είδους δομές, λειτουργούν  συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστούν το κράτος, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «πρόκειται για σοκαριστικές καταγγελίες που οι Αρχές πρέπει να τις διερευνήσουν άμεσα. Πρόσφατα, σε πολλές από αυτές τις δομές, η ελληνική Πολιτεία, προσπάθησε να ενισχύσει τα παιδιά και το υπ. Οικονομικών προχώρησε σε ενισχύσεις, τις οποίες χθες, με απόφαση δική μου, τις παίρνουμε πίσω».

Αυτό θα ισχύσει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, συμπλήρωσε, «γιατί προφανώς θέλουμε να ενισχύσουμε τα παιδιά, αλλά πρέπει να ξέρουμε πού πηγαίνουν αυτοί οι πόροι».

πηγή: in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ