Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  2:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Διαβεβαιώσεις προς του υποψήφιους επενδυτές ότι οι δεύτερες εκλογές δεν θα γίνουν σε μεγάλη απόσταση από τις πρώτες έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση, στα γραφεία της Morgan Stanley, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργανώνει η τράπεζα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κατά τη συζήτηση με τον επικεφαλής της Morgan Stanley International, Franck Petitgas, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ιδιαίτερα καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας, την ανάδειξη της χώρας μας σε επενδυτικό προορισμό, τα γεωπολιτικά και ενεργειακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τα διλήμματα των εκλογών και τους κεντρικούς πολιτικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια. Προλογίζοντας τον Πρωθυπουργό, ο κ. Petitgas εξέφρασε την εκτίμησή του για την οικονομική πορεία της Ελλάδας και τις προοπτικές της, σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον. «Αισθανόμαστε σίγουρα μεγάλη αισιοδοξία στη Morgan Stanley, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, σε όλους τους κλάδους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το 2022 πετύχαμε ρεκόρ επενδύσεων και προσδοκώ ότι θα καταγράψουμε ρεκόρ και το 2023

«Αν κοιτάξετε τους ρυθμούς ανάπτυξής μας, για το 2022 θα είμαστε κοντά στον 6%, ενώ για το 2023 προσδοκούμε 1,8% -τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο στην ευρωζώνη. Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά είναι ακόμα ψηλότερα. Αλλά, πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η τωρινή ανάπτυξη έχει πραγματικά βιώσιμα χαρακτηριστικά. Η οικονομία είναι πλέον πολύ πιο εξωστρεφής», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε καταφέρει να πείσουμε διεθνείς επενδυτές ότι αυτή είναι η στιγμή να έρθουν στην Ελλάδα. Αν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αποτελούν δείκτη για το ενδιαφέρον που έχει καταφέρει να προσελκύσει η Ελλάδα, το 2022 ήταν μία ακόμα χρονιά στην οποία πετύχαμε ρεκόρ. Και προσδοκώ ότι θα καταγράψουμε ρεκόρ και το 2023. Υπάρχει μια μεταβλητή, για την οποία σίγουρα θα με ρωτήσετε κι έχει να κάνει με τις εκλογές και την πολιτική κατάσταση. Μόλις επιλυθεί αυτό το ζήτημα, αναμένω μια νέα ώθηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών στην Ελλάδα», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα συγκροτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση

Αναφερόμενος στις εκλογές και αναλύοντας τη διαδικασία των δεύτερων εκλογών, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών- ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Η επιλογή στην Ελλάδα πλέον είναι, πιστεύω, ξεκάθαρη. Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης και τη διακυβέρνηση του προκατόχου μου, που είναι ο κύριος διεκδικητής στις εκλογές. Άρα η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή.

«Στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει “το πλοίο” σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά. Οι Έλληνες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς, θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς υψηλών φόρων και χαμηλής ανάπτυξης που υπήρχε επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να συγκροτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μετά τις εκλογές αναμένω ένα νέο κύμα, μία νέα “έκρηξη” επενδύσεων, διότι θα έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας, ελπίζω με λιγότερες κρίσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι προτεραιότητες για τη νέα 4ετία

«Πάντα πίστευα ότι χρειάζεσαι δύο πλήρεις θητείες στην Ελλάδα ώστε να πραγματικά να “αλλάξεις σελίδα” και να ανέβεις επίπεδο στην αντίληψη που υπάρχει για τη χώρα. Ο κόσμος πλέον συνδέει την Ελλάδα με θετικά συναισθήματα. Στο παρελθόν όταν κάποιος μιλούσε για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όλα είχαν να κάνουν με δυσκολίες -τις σχέσεις μεταξύ δανειζόμενου και δανειστή, κρίση, κοινωνική αναταραχή. Έχω την αίσθηση ότι αυτό δεν συμβαίνει πια. Και είναι σημαντικό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της επόμενης 4ετίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Ουσιαστικά ο στόχος μου είναι μια πολύ πολύ γρήγορη, όχι μόνο σύγκλιση με την Ευρώπη, αλλά και μια επανάληψη των όσων συνέβησαν στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία ξεκίνησε με σημαντικά χαμηλότερο πλούτο αναλογικά με τον πληθυσμό της και κατέληξε να είναι μία από τις χώρες με υψηλές επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο».

«Προτεραιότητα για μένα θα είναι η ποιότητα της ανάπτυξης», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με ένα 5%, 6%, 7% ανάπτυξης -ή ένα 2%, 3% σε δύσκολα χρόνια- αλλά με το να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη. Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμένα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό με έναν τρόπο που μας επιτρέπει να προσπεράσουμε άλλες χώρες και θα είναι κοινωνικά δίκαιος, υπό την έννοια ότι το διαθέσιμο εισόδημα και οι μισθοί, ειδικά οι κατώτεροι μισθοί, θα αυξηθούν και όλοι θα έχουν ένα δίκαιο μερίδιο στον πλούτο που δημιουργούμε.

Επομένως, για μένα αυτό το στοιχείο της ποιότητας της ανάπτυξης που μπορούμε να δημιουργήσουμε είναι πολύ σημαντικό. Και η αειφορία, το ψηφιακό και το κοινωνικό στοιχείο πρέπει να αποτελούν μέρος των πολιτικών μας σε όλα τα επίπεδα. Επιδίωξή μου είναι να μειωθεί η ανεργία σαφώς κάτω από το 10% και κινούμαστε προς αυτόν το στόχο. Φυσικά δίνουμε μεγάλη έμφαση στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων, εκπαιδεύοντας το εργατικό δυναμικό μας, “ανοίγοντας” τα πανεπιστήμιά μας απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος. Και στο κοινωνικό επίπεδο, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην Υγεία», είπε ο Πρωθυπουργός.

Σημαντικές έρευνες από την Exxon και τη Helleniq Energy νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου

Αναφερόμενος στα ζητήματα των ενεργειακών πηγών, ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε το κυβερνητικό σχέδιο: «Πρέπει να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε άλλες πηγές ενέργειας βραχυπρόθεσμα.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ρόλο σε αυτό, σε δύο επίπεδα: πρώτον, ως κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου. Γίνονται πολλές επενδύσεις, μεγάλη ποσότητα LNG θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μέσω της Ελλάδας. Επίσης, η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ερευνά αν έχει δικούς της φυσικούς πόρους σε ό,τι αφορά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πολύ σημαντικές έρευνες διενεργούνται από την Exxon και την Helleniq Energy νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Η Exxon ενδιαφέρεται πάρα πολύ γι’ αυτήν την περιοχή και εικάζω ότι έχουν κάποιες καλές ενδείξεις. Θα γνωρίζουμε μάλλον σε έναν χρόνο αν πρόκειται να ανακαλυφθεί κάτι ουσιαστικό».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα πως η Ελλάδα αποτελεί πρωτοπόρο στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα: «Φυσικά, είμαστε ένας σημαντικός παίχτης στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαστε μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας μέσω ανανεώσιμων. Έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 10 GW από αιολική και ηλιακή ενέργεια, ακόμα 2,5 GW από υδροηλεκτρικά. Θέλουμε να φτάσουμε στα 25 GW. Θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.

Και για εμάς είναι μία πραγματική πρόκληση. Έχουμε αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές. Το ζήτημα είναι να προτεραιοποιήσουμε επενδύσεις, να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε τα δίκτυα και τις υποδομές για να φέρουμε όλη αυτή την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Και φυσικά μπορούμε επίσης να φέρουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από την Αφρική», είπε.

newsit.gr

Ως νέος άνθρωπος, που αγαπά αυτό τον #τόπο, βλέποντας τους συνανθρώπους μου να υποφέρουν από τις #κυβερνητικές πολιτικές, δεν μπορώ να μένω αμέτοχος.

Όπως είπα και στη συνέντευξη που παραχώρησα σήμερα το μεσημέρι στην κ. Έλενα Ματσούκα στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ομογένειας "Ράδιο Σύμπαν", η ενασχόληση μου με την #πολιτική, έχει να κάνει με τη σκέψη πως αν εμείς οι ίδιοι δεν πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας, ουδείς άλλος θα το κάνει για εμάς.

? Το #brain_drain που κάνει τη χώρα μας να αιμορραγεί από ανθρώπινο δυναμικό και προοπτική ανάπτυξης, πρέπει να σταματήσει.

✅️ Δημιουργούμε τις #προϋποθέσεις, ώστε η νέα γενιά του τόπου μας να μπορέσει να ζήσει υπερήφανη στη χώρα που τη γέννησε.

Δείτε την συνέντευξη στο πρώτο σχόλιο της δημοσίευσης.

✅ Διαφέρουμε, θα τα καταφέρουμε… Μαζί!

Ε Ρ Χ Ο Μ Α Σ Τ Ε !

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
-----------
Υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας - Κίνημα “Ελεύθεροι Ξανά”
mob.: 6955422489
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
-----------
Δείτε περισσότερα πατώντας εδώ: www.eleutheroixana.gr

#ΕλεύθεροιΞανά

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέχρι τις 11 το προηγούμενο βράδυ η 21χρονη Εμμανουέλα από τα Χανιά ήταν με τους δικούς της. Έφυγε να συνεχίσει τις σπουδές της στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ, προσγειώθηκε στο “Μακεδονία” και λίγη ώρα μετά ο χάρος την πήρε μαζί του.

Ο 26χρονος Αλβανός, που την σκότωσε με το αυτοκίνητό του και την εγκατέλειψε να πεθάνει σαν το σκυλί, δεν είχε καν δίπλωμα και είχε μπλέξει πριν λίγο καιρό σε υπόθεση ναρκωτικών. Μαζί του και μια 19χρονη “ημεδαπή” που δεν έκανε τίποτε, συμμετείχε στον φόνο όσο πέρασε από το χέρι της.

Στην Ελλάδα η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου-και μάλιστα από παραβατικό που δεν έχει καν την ευθιξία να βγάλει άδεια οδήγησης-είναι… πλημμέλημα, αλλού πας δεκαετίες φυλακή. Αλλά δεν είναι καν αυτό το χειρότερο.

Ο 26χρονος εισαγόμενος αλήτης δεν έβγαλε καν τον σκασμό, δεν έδειξε καν ταπεινοφροσύνη. Είπε ότι η άτυχη κοπέλα δεν πέρασε από διάβαση πεζών!
Με άλλα λόγια, είχε το θράσος να αποσείσει τις ευθύνες του παρότι δεν θα έπρεπε καν να ήταν στην Ελλάδα αφού ζούσε λαθραία στην χώρα. Μάλλον ζούσε λάθρα, δηλαδή παράτυπα, χωρίς καμία άδεια, διότι ως γνωστόν “κανείς άνθρωπος δεν είναι λαθραίος”, σύμφωνα με τα ευαγγέλια των προοδευτικών της Ελλάδας.

Η αλήθεια είναι μία και σκληρή: το ελληνικό Κράτος είναι υπεύθυνο για τέτοιες δολοφονίες. Θα πρέπει να πληρώνει αποζημίωση κάθε φορά που κάποια Εμμανουέλα δολοφονείται από κάποιον “26χρονο” χωρίς όνομα, εισβολέα στην χώρα (που τον προστατεύει κι ο νόμος για την δημοσίευση)!
Διότι είναι το Κράτος που δεν φρόντισε να ελέγξει τα σύνορά του κι έβαλε μέσα κάποιον που δεν έχει καμία δουλειά να είναι εδώ και που τελικά άφησε την νεαρή φοιτήτρια μόνη της να πεθάνει στον δρόμο.

Η οικογένεια της κοπέλας αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά της και να δώσει ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν θα ξαναδεί το φως της μέρας ενώ ο φονιάς της και η φίλη του θα μεγαλώσουν και θα δουν παιδιά, χαρές ή και λύπες.

Και πολύ πιθανόν χωρίς καν τύψεις…

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Δραματική» χαρακτηρίζει την κατάσταση της κτηνοτροφίας σε μέρη του Ξηρομέρου ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος.

Όπως αναφέρει σε δήλωση του, «τα πρόβατα υποσιτίζονται, με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει τί γάλα μπορεί να “κατεβάσουν”» προσθέτοντας ότι «οι κτηνοτρόφοι έχουν πάρει προκαταβολές και αγωνιούν αν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς απέναντι στους αγοραστές».

«Σαν να μην έφθανε η εκτόξευση της τιμής των ζωοτροφών και σαν να τους ξέχασε ο θεός μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση, έρχονται και οι λύκοι να δώσουν την χαριστική βολή» υπογραμμίζει ο κ. Βαρεμένος και συνεχίζει:

«Όσα ζώα αφήνουν οι λύκοι πνιγμένα, σπεύδουν τα αγριογούρουνα να τα αποτελειώσουν. Άγρια κατάσταση, και δεν υπάρχει από την πλευρά των αρμοδίων κανένα δείγμα ευαισθητοποίησης για βοήθεια».

«Κτηνοτρόφοι είναι, σου λέει, όλο και κάτι θα βρούμε προεκλογικά να τους ξεγελάσουμε…» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η δήλωση του Γ. Βαρεμένου:

«Δραματική είναι η κατάσταση της κτηνοτροφίας σε μέρη του Ξηρόμερου, όπου τα πρόβατα υποσιτίζονται, με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει τί γάλα μπορεί να “κατεβάσουν”. Κτηνοτρόφοι έχουν πάρει προκαταβολές και αγωνιούν αν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς απέναντι στους αγοραστές.

Σαν να μην έφθανε η εκτόξευση της τιμής των ζωοτροφών και σαν να τους ξέχασε ο θεός μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση, έρχονται και οι λύκοι να δώσουν την χαριστική βολή. Όσα ζώα αφήνουν οι λύκοι πνιγμένα, σπεύδουν τα αγριογούρουνα να τα αποτελειώσουν.

Άγρια κατάσταση, και δεν υπάρχει από την πλευρά των αρμοδίων κανένα δείγμα ευαισθητοποίησης για βοήθεια.

Κτηνοτρόφοι είναι, σου λέει, όλο και κάτι θα βρούμε προεκλογικά να τους ξεγελάσουμε…».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» αναφέρθηκε μέσα από ανάρτησή του, στα social media, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τέσσερις δράσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται, ήδη, σε διαβούλευση, ενώ τόνισε ότι «οι νέοι μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, όχι χειρότερα. Και χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα τους για να το πετύχουν».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Οι νέοι μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, όχι χειρότερα. Και χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα τους για να το πετύχουν.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα για προσιτή στέγη στους νέους και πιο ευάλωτους πολίτες που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ γίνεται, με χρόνους εξπρές, νόμος του κράτους και ξεκινά. Έτσι, το σχέδιο «Σπίτι μου» θεσμοθετείται και επίσημα ως ανάχωμα στα ακριβά ενοίκια και τις υψηλές τιμές ακινήτων, ειδικά για ζευγάρια που σχεδιάζουν να αρχίσουν την κοινή τους ζωή.

Με 4 δράσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται, ήδη, σε διαβούλευση:

http://www.opengov.gr/minlab/?p=5936

Πρώτον, με χαμηλότοκα ή άτοκα τραπεζικά δάνεια που συγχρηματοδοτεί κατά 3/4 το κράτος προς 10.000 συμπολίτες μας 25 έως 39 ετών. Χάρη στην κρατική συμμετοχή το επιτόκιο θα είναι σταθερά κατά 75% φθηνότερο από τα αντίστοιχα εμπορικά επιτόκια. Μια πολύ σημαντική βοήθεια ειδικά στο σημερινό περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων. Έτσι οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν για το δικό τους πλέον σπίτι μηνιαία δόση χαμηλότερη του ενοικίου που θα πλήρωναν για ένα αντίστοιχο διαμέρισμα.

Δεύτερον, με την «Κοινωνική Αντιπαροχή». Την αξιοποίηση, δηλαδή, εκατοντάδων αδρανών ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν ως σύγχρονες κατοικίες με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα, σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών.

Επίσης, με την ενοικίαση από το κράτος κατοικιών που, στη συνέχεια, θα φιλοξενούν ευάλωτους νέους ή νέα ζευγάρια για 3 χρόνια.
Και, τέλος, η επιδότηση έως 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες κενών-δηλωμένων ως κλειστών διαμερισμάτων, έως 100 τ.μ. με στόχο να ανακαινιστούν και να διατεθούν, με ευνοϊκό ενοίκιο, σε νέους που αναζητούν κατοικία.

Θυμίζω ότι παράλληλα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και προετοιμάζεται η εκκίνηση και για το ειδικό πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Εξοικονομώ για νέους» που επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών που ανήκουν σε νέους, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω παλαιότητας.

Πέντε πρωτοβουλίες, μία ακόμη τολμηρή απάντηση της Πολιτείας σε ένα πρόβλημα της εποχής.

Η Ελλάδα αλλάζει. Βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες στη νέα γενιά. Με σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια!»

Υπενθυμίζεται ότι για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ για τους όρους του δανείου προβλέπονται τα εξής:

α) Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.

β) Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.

γ) Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.

δ) Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).

ε) Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3 / 4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

στ) Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.

ζ) Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.

η) Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων), ενώ η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

protothema.gr

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα μέλη του να προβάλλουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την στήριξη των πολιτών -από την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μέχρι τα έκτακτα επιδόματα- επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που ακόμα υπάρχουν καθώς τα εισοδήματα συμπιέζονται από τον πληθωρισμό.

Το έκτακτο επίδομα στα «όπλα» της κυβέρνησης

Στα όπλα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται το έκτακτο επίδομα που θα πάρουν πριν τα Χριστούγεννα περίπου 2,5 εκ. δικαιούχοι, η οριστική και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, οι αυξήσεις ύψους 7,75% στις συντάξεις, ενώ την 1η Μαΐου θα αυξηθεί για τρίτη φορά ο κατώτατος μισθός. Αυξήσεις στους μισθούς τους θα δουν οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ένστολοι μέσω παρέμβασης στα επιδόματα ενώ θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε το μάτι για νέες παροχές αναφερόμενος στο «απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου στον Προϋπολογισμό στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες έκτακτες ανάγκες».

Οι πολίτες έχουν ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια

Το δεύτερο ζητούμενο για τους πολίτες, με βάση την ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου, είναι η ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια εν μέσω αλληλεπικαλυπτόμενων διεθνών κρίσεων. Για αυτό αναδεικνύονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και δεν ήταν τυχαία η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στον «ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας» καθώς «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, θα είναι αβέβαιοι». Όπως λέει σε συνεργάτες του πρέπει να αναδεικνύονται οι πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων και ταυτόχρονα να παρουσιάζονται οι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες πολιτικές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τους «σε αντιδιαστολή με τον λαϊκισμό και τα ψέματα της αντιπολίτευσης».

Τα σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών

«Το άρωμα εκλογών» στο οποίο αναφέρθηκε κατά την επίσκεψη του στην Καλλιθέα ο πρωθυπουργός έχει «ποτίσει» την πολιτική αντιπαράθεση η οποία οξύνεται καθημερινά. Τα διλήμματα των εκλογών θα τίθενται πιο επιτακτικά από την πλευρά της κυβέρνησης και συνοψίζονται στο «πάμε μπροστά ή πίσω» και «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Η ολοκλήρωση του βασικού νομοθετικού έργου της κυβέρνησης εντός του Δεκεμβρίου και η ψήφιση του Προϋπολογισμού στις 17 του μήνα δίνει το περιθώριο στον κ. Μητσοτάκη να οριστικοποιήσει έως τις αρχές του νέου έτους τις αποφάσεις του για την τελική ημερομηνία των εκλογών. Οι εισηγήσεις για επίσπευση των εξελίξεων και διεξαγωγή τους ακόμα και πριν την άνοιξη παραμένουν, με στελέχη να εμφανίζονται θετικά στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν εντός του πρώτου διμήνου του 2023. Δεν είναι όμως το επικρατέστερο σενάριο καθώς ο πρωθυπουργός είναι σταθερά αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο. Αντιθέτως έχουν αρχίσει να συζητούνται πιο ζεστά στο κυβερνητικό στρατόπεδο ημερομηνίες εντός του Μαρτίου και του Απριλίου. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, πάντως, επιμένουν εμφατικά ότι ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε κανέναν και κυριολεκτεί όταν δηλώνει ότι «ούτε εγώ ο ίδιος δεν έχω ακόμα αποφασίσει ακριβώς ποια θα είναι η ακριβής ημερομηνία».

Όπως έχει πει παλιότερα ο πρωθυπουργός, συνηθίζει να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις πηγαίνοντας στο βουνό. Οι διακοπές των εορτών είναι μια καλή ευκαιρία και για μια επίσκεψη σε ένα ορεινό χωριό, αλλά και για την στάθμιση των δεδομένων ώστε να αποφασίσει την ακριβή Κυριακή των εκλογών και ορισμένα πολιτικά στελέχη δεν αποκλείουν να την ανακοινώσει μέσα στον Ιανουάριο.

Πηγή: iefimerida.gr