Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  5:44: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022

Μετά την επικύρωση των πρακτικών των αρχαιρεσιών του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, που διενεργήθηκαν στις 16-10-2022, με την υπ’ αριθμό 168106/10-11-2022 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του στις 11-11-2022 (ΑΠ.1406), συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αγραφιώτης Γεώργιος του Δημητρίου -Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σταμάτης Παναγιώτης του Χρήστου- Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξυλωμένος Απόστολος του Σωκράτη- Παθολόγος

ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ρώσσας Χαράλαμπος του Βασιλείου- Ορθοπαιδικός

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ζήσης Αθανάσιος του Ηλία-Νευρολόγος

ΤΑΜΙΑΣ: Ζογανάς Κωνσταντίνος του Νικολάου- Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

ΜΕΛΗ: Αραβανής Γεράσιμος του Ανδρέα- Παθολόγος
Γκόγκος Παναγιώτης του Γεωργίου- Μ/Γυναικολόγος
Γκούρλια Κωνσταντίνα του Γεωργίου- Δερματολόγος
Κουκοπούλου Ειρήνη του Κωνσταντίνου-Παθολόγος
Σιδέρη Σπυριδούλα του Θεοδώρου-Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Tα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών:

https://www.agrinionews.gr/wp-content/uploads/2022/11/Screenshot_1-10-300x295.jpg 300w, https://www.agrinionews.gr/wp-content/uploads/2022/11/Screenshot_1-10-150x147.jpg 150w, https://www.agrinionews.gr/wp-content/uploads/2022/11/Screenshot_1-10-450x442.jpg 450w" alt="" width="645" height="634" class="aligncenter size-full wp-image-561485" loading="lazy" />


agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Η ΟΒ μαθητών Αγρινίου της ΚΝΕ διοργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου 5×5, μπάσκετ 3on3 και βόλεϊ το Σαββατοκύριακο 12-13 Νοεμβρίου, το οποίο είχε αναβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 12 Νοεμβρίoυ στις 4μμ, θα διεξαχθούν οι αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο και τη Κυριακή 13 Νοέμβρη στις 4μμ θα διεξαχθεί το τουρνουά 5×5 ποδοσφαίρου στα γηπεδάκια του παλιού Αγίου Χριστοφόρου.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα τηλέφωνα:

6945060255, 6974019034

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το παράρτημα Αγρινίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καλεί τα μέλη του, τους απογόνους και τους φίλους, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 το πρωί, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (πρώην Τράπεζα της Ελλάδος), σε  γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση με τα εξής θέματα:

1.    Οικονομικός απολογισμός.

2.    Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

3.    Εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Μία Ελλάδα η οποία είναι οικονομικά πιεσμένη μετά από δώδεκα χρόνια συνεχούς οικονομικής καταστροφής και αμυντικά σαφώς αδυνατισμένη παρά τις τελευταίες προσθήκες των γαλλικών Rafale (οι ελλείψεις και των τριών Κλάδων μετά από 20 χρόνια μη αγοράς οπλικών συστημάτων θέλουν πολλά χρόνια και χρήματα για να καλυφτούν) θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει την Τουρκία όταν θα επιχειρήσει να διεξάγει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Βασικά, η Ελλάδα είναι «αυτοαφοπλισμένη», όπως έχουν παραδεχθεί με τοποθετήσεις τους, σε ενημερώσεις δημοσιογράφων, ανώτατοι αξιωματικοί των ΕΔ, λόγω του γεγονότος ότι οι Ελληνες πολιτικοί δέχθηκαν να περιληφθούν οι αμυντικές δαπάνες στα Μνημόνια από το 2010 και μετά.

Οι σπασμωδικές προσπάθειες των τελευταίων ετών δεν αρκούν για να καλύψουν τα τεράστια κενά.

Αν πάμε πιο πίσω θα δούμε ότι η κάθε κρίση από το 1974 και μετά είχε αρνητικά αποτελέσματα για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο λόγω της διαχείρισής τους από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό.

Ακόμα και η κρίση του Μαρτίου 1987, παρά την υποτιθέμενη «ελληνική νίκη» πέτυχε τον αντικειμενικό σκοπό της Άγκυρας, να σταματήσει δηλαδή τις ελληνικές πετρελαϊκές έρευνες στο κοίτασμα του Μπάμπουρα που θεωρείται το πλέον χρυσοφόρο στο Βόρειο Αιγαίο και εν συνεχεία έφερε το Νταβός του 1988, όπως τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1974 στην Κύπρο, είχε ακολουθήσει το Νταβός, Κ.Καραμανλή και Μ.Ετσεβίτ το 1976.

Η πρώτη κρίση των Ιμίων του 1996 έφερε τη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 1997 και την αναγνώριση των τουρκικών ζωτικών συμφερόντων από την κυβέρνηση Κ.Σημίτη, επί υπουργίας στο υπουργείο Εξωτερικών του Γ.Παπανδρέου, αλλά και το Ελσίνκι.

Η δεύτερη κρίση των Ιμίων του 2018, έφερε την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι τα Ίμια είναι τουρκικά, την διαρκή τουρκική στρατιωτική παρουσία γύρω από τις νησίδες και την κατασκευή στρατιωτικών έργων στην απέναντι τουρκική ακτή.

Τα σενάρια έχουν επεξεργαστεί από κοινές ομάδες εργασίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας.

Σενάριο πρώτο: Σύγκρουση για πετρελαϊκές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα

Το πρώτο βασικό σενάριο το οποίο βλέπουμε ότι επανέρχεται από καιρού εις καιρόν, αλλά μένει μόνο σε επίπεδο “ψυχρής” αντιπαράθεσης των αεροναυτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, είναι αυτό που αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα. Τελευταίο επεισόδιο είχαμε στις 21 Οκτωβρίου του 2016.

Τα ερευνητικό σκάφος RV Med Surveyor εκτελούσε για λογαριασμό της Ελλάδας επιστημονικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται νότια του Καστελόριζου μέχρι και δυτικά της Ρόδου.

Οι ελληνικές αρχές και ο αρμόδιος Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσαν την NAVWARN 502/16 στις 21 Οκτωβρίου οπού ανήγγειλαν την διεξαγωγή των επιστημονικών ερευνών από το συγκεκριμένο σκάφος χωρίς να καθορίζεται η ημερομηνία λήξης των ερευνών («μέχρι νεωτέρας» ανέφερε η NAVWARN)

Όμως ήδη την επόμενη ημέρα και ενώ το σκάφος βρισκόταν σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή νότια του Καστελόριζου ζητήθηκε από την τουρκική φρεγάτα “Gelibolu”, να αποχωρήσει καθώς «Δεν έχει έγκυρη άδεια για έρευνες στην περιοχή που αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και συνεπώς για την συνέχιση των εργασιών του θα έπρεπε να απευθυνθεί στις τουρκικές αρχές».

Ακολούθησε διπλωματικό παρασκήνιο και η Αθήνα έστειλε την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», μέχρις ότου το ερευνητικό σκάφος ολοκλήρωσε την αποστολή του και αποχώρησε.

Στην ίδια ακριβώς περιοχή 80 ν. μ. νοτίως της Ρόδου, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελορίζου, στο όριο του FIR Αθηνών, είχαμε το «ανάποδο» επεισόδιο: Μεταξύ 14-16 Νοεμβρίου 2008 το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο MALENE OSTERVOLD που είχε μισθωθεί από την Τουρκία για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τότε το νορβηγικό σκάφος που ενεργούσε για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) που απέπλευσε από τη Μερσίνα, συνοδευόμενο από τη τουρκική φρεγάτα GEDIZ (τύπου O.H. Perry) και άρχισε στις14 Νοεμβρίου, έρευνες σε περιοχή 80 ναυτικά μίλια νότια-νοτιανατολικά του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κανονιοφόρος Ρ-61 “Πολεμιστής” κάλεσε τα δύο πλοία, να διακόψουν τη δραστηριότητα τους γιατί βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και μόνη αρμόδια να χορηγήσει άδεια ερευνών για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, και τα 3 σκάφη βρισκόταν περίπου 120 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κρίση έληξε στις 16 Νοεμβρίου του ίδιου έτους , όταν αποχώρησε το νορβηγικό πλοίο και η τουρκική φρεγάτα.

Αργότερα τα Wikileaks αποκάλυψαν τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, σύμφωνα με το οποίο, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ, Δ.Γράψας είχε απειλήσει με βύθιση το MALENE OSTERVOLD, αν συνέχιζε την αποστολή του…

Το σενάριο προβλέπει την κλιμάκωση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή που θα εκτυλιχθεί το επεισόδιο με ανάληψη ιδιαίτερου ρόλου από την 115 ΠΜ (βάση των F-16C/D Block 52+) στην διαχείρισή της, αλλά και κινητοποίηση της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών που επανασυστήθηκε στην Κρήτη, προς επάνδρωση βραχονησίδων και ενίσχυση της άμυνας των νήσων Ρω, Μεγίστης(Καστελόριζο) και της Στρογγύλης, μέσω αερομεταφοράς.

Σενάριο δεύτερο: Εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε νησί του Αιγαίου

Το σενάριο που ακολουθεί αποτελεί μια πολύ δύσκολη περίπτωση αντιμετώπισης από την ελληνική πλευρά: Αυτό αφορά την εγκατάσταση υπό συνθήκες μυστικότητας, δηλαδή χωρίς να γίνει αντιληπτό από τις ελληνικές αρχές, κεραίας δικτύου εταιρείας τουρκικής κινητής τηλεφωνίας σε μικρό νησί του Ανατολικού Αιγαίου, μη κατονομαζόμενο ονομαστικά από τις συνθήκες Λονδίνου, Λωζάννης και Παρισίων, και, συνεπώς, κατά την τουρκική άποψη «ώριμο» για διεκδίκηση.

Η εκ των υστέρων «τυχαία» ανακάλυψη ή αποκάλυψη (αν αυτό τη δεδομένη στιγμή εξυπηρετεί τους πολιτικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας) της ύπαρξης της κεραίας θα έθετε εξ ορισμού θέμα «ιδιοκτησίας» της νήσου και μάλιστα όσο περισσότερος χρόνος έχει παρέλθει από την εγκατάστασή της, τόσο πιο ισχυρή θα γινόταν η τουρκική θέση, καθώς η Τουρκία θα παρουσίαζε την έλλειψη ελληνικής αντίδρασης στην κατασκευή της κεραίας ως σιωπηλή αποδοχή των τουρκικών δικαιωμάτων στη νήσο (φυσικά η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να επικαλεστεί απλά αβλεψία ή έλλειψη επιτήρησης, γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να ισχύει!).

Από στρατιωτικής άποψης, το σενάριο δεν παρουσιάζει ιδιαιτερότητα, αλλά από διπλωματικής είναι αυτό που λέμε “αδύνατον να επιλυθεί χωρίς την επέμβαση ξένου παράγοντα”.

Σενάριο τρίτο – Το σενάριο “εφιάλτης”: Κατάληψη εθνικού νησιωτικού εδάφους

Το σενάριο-εφιάλτης: Αφορά την κατάληψη ελληνικού κατοικημένου νησιού «μη κατονομαζόμενο ευθέως από τις συνθήκες Λονδίνου, Λωζάννης, Παρισίων», δηλαδή ένα από τα 16 (προστέθηκε και το Μαράθι της Πάτμου εσχάτως, άρα 17) το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην επίσημη ιστοσελίδαα του περιγράφει ως “Μην διευκρινισμένης κυριαρχίας”.

Αιχμαλωτίζεται η φρουρά και εν συνεχεία, συλλαμβάνονται όλοι οι κάτοικοι μαζί με την φρουρά αιχμάλωτοι μεταφέρονται σε διπλανό νησί που κατονομάζεται από τις συνθήκες. Ας πούμε ότι πρόκειται για την περίπτωση Αγαθονησίου-Σάμου.

Ακολουθεί, σε πολιτικό επίπεδο, η αίτηση της Άγκυρας για έναρξη διαπραγματεύσεων. Ακόμη όπως πιο ενδιαφέρουσα είναι η εξέλιξη του σεναρίου. Η ελληνική στρατιωτική επιχείρηση που ακολουθεί αποτυγχάνει και ξεκινούν διαπραγματεύσεις. Εδώ το σενάριο καταλήγει στο ερώτημα αν θα πρέπει να κλιμακωθεί η δράση των Ενόπλων Δυνάμεων ή να επιδιωχθεί μέσω διαπραγμάτευσης η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το νησί και η επιστροφή των κατοίκων!

Σενάριο τέταρτο: “Ναυτικός αποκλεισμός”

Αποτελεί ίσως το πιο συχνά εφαρμοζόμενο στην πράξη σενάριο. Κάθε φορά που η Τουρκία διεξάγει ναυτική άσκηση στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, έστω και αν εφαρμόζει κατά γράμμα τους κανόνες και τα προβλεπόμενα του Διεθνούς Δικαίου (με άλλα λόγια αιτείται και ανακοινώνει τις δεσμευμένες περιοχές), αρκεί μία ματιά σε αυτές για να γίνει αντιληπτό ότι, στην πράξη, η οριοθέτησή τους γίνεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να «αποκλείσουν» [σε εικονικό, ψυχολογικό (;) επίπεδο] τις ανατολικές «παρυφές» του Αρχιπελάγους του Αιγαίου από τη λοιπή ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πράξη ο ναυτικός αποκλεισμός από δυνάμεις επιφανείας ή/και υποβρύχια αποτελεί πολεμική ενέργεια η οποία, στο ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο των Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής (ΕΚΕ) αντιμετωπίζεται ως τέτοια.

Η εξέλιξη στο σενάριο αναφέρει ότι σημειώνεται αεροναυτικό επεισόδιο με ελληνικά μαχητικά ή πλοία που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην περιοχή του “αποκλεισμού”, το οποίο δεν έχει θετική κατάληξη για την ελληνική πλευρά. Οπότε τίθεται το ερώτημα: Κλιμάκωση με αποστολή περαιτέρω δυνάμεων ή καθόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το καθεστώς στο Αιγαίο;

Σενάριο πέμπτο: Κατάληψη βραχονησίδας ή «σενάριο Ιμίων»

Το συγκεκριμένο σενάριο, δυστυχώς, είναι το μόνο που έχει υλοποιηθεί πλήρως και να χαρακτηρίσει, σε καθοριστικό βαθμό μάλιστα, την κρίση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996.

Αποτέλεσε δε την αιτία για μία πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού αμυντικού συστήματος, το οποίο ανέπτυξε δομές και δυνάμεις εξειδικευμένες στον πόλεμο σε αρχιπελαγικές περιοχές, αλλά και νέες τακτικές.

Από αυτή την άποψη η κρίση στα Ίμια μπορεί μεν να απέφερε πολιτικά οφέλη στην Τουρκία, με την έννοια ότι έδωσε υπόσταση στις «γκρίζες» ζώνες και συνεπώς προώθησε ακόμη περισσότερο την τουρκική πολιτική στο Αιγαίο, ταυτόχρονα όμως κατέστησε πιο δύσκολη την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών.

Από το 1996 και μετά, σε τουλάχιστον 10 μικρά νησιά του Ανατ. Αιγαίου υπάρχει συνεχής ελληνική παρουσία με την ύπαρξη φρουράς και μόνιμων εγκαταστάσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Φαρμακονήσι όπου για τις ανάγκες της φρουράς έχουν κατασκευαστεί μόνιμες εγκαταστάσεις στρατωνισμού, ελικοδρόμιο, μώλος, χωμάτινα δρομολόγια και (πιθανώς) αμυντικά έργα, ενώ το ίδιο ισχύει και στη νήσο Παναγιά στο συγκρότημα των Οινουσσών, όπου τον Απρίλιο του 2016 είχαμε καταστάσεις επικίνδυνες.

Λόγω δε ακριβώς αυτής της συνεχούς παρουσίας (έστω και ενόπλων) τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα όχι μόνο διασφαλίζονται, αλλά, το πιο σημαντικό, αποκτούν υπόσταση όχι μόνο στη χερσαία αλλά τη θαλάσσια και τη ναυτική διάσταση.

Ας προσθέσουμε στην εικόνα τη συχνή σε προγραμματισμένα χρονικά διαστήματα πτήση από και προς το Φαρμακονήσι πτήση του ελικοπτέρου CH-47D Chinook που αντικαθιστά τη φρουρά και μεταφέρει εφόδια. Είναι δε τόσο «ισχυρή» η ελληνική παρουσία που οι οχλήσεις των Τούρκων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας (όπως έγινε τα τέλη του 2008), περί σεβασμού του τουρκικού εναέριου χώρου, στερούνται οποιασδήποτε αξίας και για αυτό δεν επαναλήφθηκαν.

Σενάριο έκτο: Έρευνα και διάσωση

Αφορά την αμφισβήτηση αρμοδιότητας έρευνας & διάσωσης στην πράξη από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και εμπλοκή με ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η θαλάσσια διακίνηση τεράστιων μαζών παράνομων μεταναστών και η απαίτηση για ιδιαίτερη πολιτική μεταχείριση του ζητήματος μπορεί να προκαλέσει εύκολα μια κρίση κατά την οποία τα εμπλακούν ελληνικές και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Στο συγκεκριμένο σενάριο προβλέπεται να εμπλακεί άμεσα το ΝΑΤΟ και η η FRONTEX, αλλά το ερώτημα που δεν απαντάται είναι αν βληθούν ελληνικά στρατιωτικά μέσα ποια θα είναι η απάντηση: Και εδώ πέρα από την εφαρμογή κανόνων εμπλοκής, το ΥΠΕΞ ζητεί την μη κλιμάκωση, αλλά την περαιτέρω εμπλοκή του ξένου παράγοντα.

Σενάριο έβδομο: “Εξέγερση” στη δυτική Θράκη

Προβοκάτσιες από εξτρεμιστές της μειονότητας και εν συνεχεία ξέσπασμα συγκρούσεων των εξτρεμιστών με τις δυνάμεις ασφαλείας – Απόπειρα άλωσης αποθηκών στρατιωτικού υλικού:

Επίσης ένα εφιαλτικό σενάριο, αφού στην συνέχεια προβλέπει την αποστολή τελεσίγραφου από την πλευρά της Αγκυρας. Εγινε ιδιαίτερα επίκαιρο μετά την φράση του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν ότι

“Δεν μπορούμε και δεν θα αδιαφορήσουμε για την τύχη των Τούρκων αδελφών μας στην Δυτική Θράκη”.

Εδώ προβλέπεται ταυτόχρονη δράση σε τρία επίπεδα: Εσωτερικής ασφάλειας, προς αποκατάσταση της έννομης τάξης, κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και ενημέρωση των ξένων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ). Ο εφιάλτης του Κοσσυφοπεδίου στοιχειώνει την ελληνική αντίδραση.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ακούγεται σαν ένα είδος ιατρικής αστρολογίας αλλά δεν είναι. Αξιοσέβαστοι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο μήνα που έχει γεννηθεί κανείς και στην κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με ιατρική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Συλλόγου Ιατρικής Πληροφορικής (Journal of American Medical Informatics Association) , όσοι έχουν γεννηθεί το Μάιο κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν από οτιδήποτε, ενώ όσοι γεννήθηκαν Οκτώβριο είναι οι πιο… άτυχοι, αφού είναι γενικώς οι πιο φιλάσθενοι.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Βιοϊατρικής Πληροφορικής Νίκολας Τατονέτι, ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 1,7 εκατ. ασθενών και συσχέτισαν 1.688 ασθένειες με το μήνα γέννησης κάθε ατόμου.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι για 55 παθήσεις υπάρχει σαφής συσχέτιση του σχετικού κινδύνου εμφάνισης της νόσου με τον μήνα γέννησης του ασθενούς. Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι δεν πρέπει να πανικοβάλλεται κανείς (ιδίως αν έχει γεννηθεί Οκτώβριο), καθώς ο σχετικός παράγοντας κινδύνου είναι μικρός, αν συγκριθεί με άλλους πολύ σοβαρότερους παράγοντες, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Προηγούμενες μικρότερες μελέτες για επιμέρους παθήσεις, όπως το άσθμα και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είχαν δείξει επίσης ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις νόσους αυτές και στην ημερομηνία γέννησης.

Η νέα μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, έδειξε ότι όντως ότι όσοι έχουν γεννηθεί Ιούλιο και Οκτώβριο, κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα, ενώ για τη ΔΕΠΥ ο κατ’ εξοχήν μήνας κινδύνου είναι ο Νοέμβριος.

Οι γεννημένοι το Μάρτιο κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορες καρδιακές παθήσεις (όπως κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια και στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας), καθώς και από καρκίνο του προστάτη.

Οι γεννημένοι τον Ιανουάριο έχουν μεγαλύτερη τάση για υπέρταση και καρδιομυοπάθεια, οι γεννημένοι το Φεβρουάριο για καρκίνο των πνευμόνων, οι γεννημένοι το Απρίλιο για στηθάγχη και χρόνια ισχαιμία του μυοκαρδίου και οι γεννημένοι τον Σεπτέμβριο για συχνούς εμετούς.

Οι γεννημένοι τον Οκτώβριο προσβάλλονται πιο εύκολα από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (π.χ. κρυολογήματα), καθώς και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ τους τσιμπάνε πιο συχνά διάφορα έντομα –ευτυχώς μη δηλητηριώδη!

pronews.gr

Απάντηση στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έδωσε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής.

«Ακούσαμε για άλλη μία φορά να εκτοξεύονται ως συνήθως απίστευτες κατηγορίες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εν έτει 2022 πρωταθλητής της τοξικότητας», είπε ο κ. Καραμανλής.

«Γιατί παρά τις όποιες ‘αποκαλύψεις’ έχουν γίνει για τις υποκλοπές τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να συνδέει τον Πρωθυπουργό με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Και μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πάρει την πρωτοβουλία και στις επόμενες ημέρες θα βγει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με τέσσερις παρεμβάσεις. Αλήθεια, αναρωτιέμαι ο κ.Τσίπρας, που χθες δεν απέρριψε την ύπαρξη αντίστοιχων λογισμικών το 2018, τότε τι έκανε;», είπε.

Στην συνέχεια ο κ. Καραμανλής επεσήμανε:

«Τα πράγματα είναι απλά: Οι καταγγέλλοντες είτε θα προσκομίσουν στη δικαιοσύνη τα απαραίτητα στοιχεία, είτε θα συνεχίσουν να κάνουν, αυτό που κάνετε από το 2012. Δηλαδή να σπιλώνετε τα πάντα και να δημιουργείτε μία απίστευτη δυσοσμία. Γιατί η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα του 2022 δεν απειλείται από καμιά λογοκρισία.

Η ελευθεροτυπία απειλείται από τη λογοκρισία που επιβάλλει η απόλυτη ασυδοσία. Βλέπουμε σήμερα να συνδέεται χωρίς στοιχεία ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος αυτής της Παράταξης, η οποία έφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και υπήρξε εγγυήτρια των δημοκρατικών Θεσμών, ως ενορχηστρωτής των παρακολουθήσεων».

Κλείνοντας τόνισε:

«Αν λοιπόν ορισμένοι στην Αντιπολίτευση θέλουν γύρω από όλη αυτή την ιστορία να παίξουνε το παιχνίδι “όλα για όλα”, να ξέρετε ότι αυτό δεν θα σας περάσει.

Νομίζω η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποδέχεται ότι η Κυβέρνηση τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια έχει κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία πολύ σοβαρές κρίσεις.

Και θα σας έλεγα και κάτι άλλο: Από την ώρα και από τη στιγμή που έχουμε όλες αυτές τις κρίσεις, ακόμη και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να προσπαθείτε να δημιουργείτε αυτό το κλίμα πολιτικής αστάθειας, θα έλεγα ότι πάει πολύ.

Ας αναρωτηθούν όσοι ακούνε, ποιος έχει συμφέρον από το να αποσταθεροποιηθεί το πολιτικό σκηνικό σήμερα και να δημιουργείται ένα κλίμα απόλυτης πολιτικής τοξικότητας, που μας θυμίζει πολύ γκρίζες και περίεργες εποχές, όπως αυτές του διχασμού μεταξύ μνημονίου και αντιμνημονίου».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 04/10/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:           «Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τα επιδόματα που επηρεάζονται»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Αυξήσεις στον υπολογισμό των Αντικειμενικών Δαπανών Διαβίωσης (τεκμήρια) που αφορούν το τεκμήριο της κατοικίας φέρνει η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, από 1η Ιανουαρίου 2022. Η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου είναι συνδεδεμένη στο φορολογικό μας σύστημα με το περιουσιακό κριτήριο, για τον υπολογισμό εκπτώσεων και για την απόδοση επιδομάτων στους φορολογουμένους. Η αύξηση της τιμής ζώνης φέρνει την πλασματική «αύξηση της περιουσίας» των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να αποκλείονται από κοινωνικά επιδόματα και παροχές. Ενδεικτικά, κινδυνεύουν να χαθούν α) το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και β) το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΚΟΤ). Η αύξηση της αντικειμενικής αξίας ενός ακίνητου, με λογιστικό τρόπο, δε σημαίνει ότι ο εν λόγω δικαιούχος παύει να χρειάζεται το ΚΕΑ, τη στιγμή κατά την οποία αποδεδειγμένα δε διαθέτει άλλους πόρους για την επιβίωσή του. Ήδη, αρκετοί συμπολίτες μας, όπως μας αναφέρουν, έχουν απωλέσει το εν λόγω επίδομα, αν και αδιαμφισβήτητα χρήζουν κοινωνικής μέριμνας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Πώς συνδέεται η αύξηση της αντικειμενικής αξίας με την «περικοπή» των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, όταν αποδεδειγμένα δεν υπάρχουν άλλα έσοδα για τη διαβίωση των δικαιούχων;
  1. Προτίθεσθε να προβείτε, κατά το μερίδιο δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, σε διόρθωση της αδικίας, εξισώνοντας την αύξηση στις αντικειμενικές αξίες, με αντίστοιχη αύξηση των

ορίων της ακίνητης περιουσίας στην πλατφόρμα του ΚΕΑ, ώστε να μην αποκλείονται οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος, όπως ήδη συμβαίνει;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τα επιδόματα που επηρεάζονται».

ΣXET.: H με αρ. πρωτ.65/4-10-2022 ΕΡΩΤΗΣΗ.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές κ. κ. Απόστολο Αβδελά και Κωνσταντίνο Χήτα, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

Α. Το επίδομα γέννησης, το οποίο προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4659/2020 (Α΄ 21), το επίδομα παιδιού, το οποίο προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), όπως ισχύει και η ετήσια εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, η οποία προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 3016/2002 (Α΄110) όπως ισχύει, χορηγούνται βάσει εισοδηματικών και όχι περιουσιακών (κινητής ή ακίνητης περιουσίας) κριτηρίων.

Β. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος καθορίζονται με την αριθμ. Δ13/οικ./53923/23-7-2021 (Β’ 3359 με διόρθωση σφάλματος στο Β΄3554) κοινή υπουργική απόφαση) «Τροποποίηση των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», όπως ισχύει. Με την ίδια ΚΥΑ (άρθρο 1) καθορίζονται και οι συμπληρωματικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του ΕΕΕ,   στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της εν λόγω ΚΥΑ, η ένταξη πρόγραμμα γίνεται με βάση τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, (όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α΄ 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου), δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ».

Ομοίως, το Επίδομα Στέγασης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά που επιβαρύνονται με το κόστος μίσθωσης της πρώτης κατοικίας τους. Οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος αυτού καθορίζονται με την με αριθμ. Δ13/οικ. 10747/256/6-3-2019 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 792) «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή του προγράμματος Επιδόματος Στέγασης», όπως αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 71670/27-9-2021 Κ.Υ.Α. (Β’ 4500). Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2α της εν λόγω Κ.Υ.Α, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, (όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α’ 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου), δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις αλλαγές που θα επιφέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στην παροχή των κοινωνικών επιδομάτων που διαμορφώνονται με βάση και περιουσιακά (κινητής ή ακίνητης περιουσίας) κριτήρια, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αξιολογεί τις αλλαγές και με βάση τις κοινωνικές ανάγκες εξετάζει σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και το Υπουργείο Οικονομικών την αναπροσαρμογή των διατάξεων που διέπουν τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας, λαμβάνοντας υπόψη και τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΟΜΝΑ

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ & AKE

Θεσσαλονίκη, 8/11/2022

Του:  Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣΤον κ. Πρωθυπουργό

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ρόλος και καθήκοντα της εταιρείας που θα αναλάβει την καταμέτρηση και την καταγραφή του αποτελέσματος της ψήφου των Ελλήνων πολιτών, κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές»

Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται να αλλάξει η μέχρι πρότινος συνεργαζόμενη εταιρεία - συνεργάτης του Υπουργείου Εσωτερικών για τη μηχανογραφική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των επόμενων εκλογών. Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα για τους όρους υπό τους οποίους η όποια νέα συνεργαζόμενη εταιρεία θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τα σχετικά καθήκοντα, όσον αφορά στο τεχνικό μέρος της εκλογικής διαδικασίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Υπουργός:

  1. Επίκειται αλλαγή της μέχρι τώρα αναδόχου εταιρείας “SingularLogic”, όσον αφορά στον ρόλο της ως εργολάβου στο έργο της μηχανογραφικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων των επόμενων εκλογών; Αν ναι, ποια εταιρεία πληροφορικής έχει ήδη αναλάβει ή επίκειται να αναλάβει το σχετικό καθήκον, με ποια κριτήρια και μέσω ποιας διαδικασίας έχει επιλεγεί, πότε θα ανακοινωθεί δημοσίως η σχετική επιλογή, από πότε καθίσταται ενεργή η εμπλοκή της στην διαδικασία των εκλογών και ποιο στέλεχος της κυβέρνησης θα έχει την εποπτεία της καλής εκτέλεσης της σχετικής σύμβασης;
  2. Θα περιλαμβάνονται στην ανωτέρω νέα σύμβαση συνεργασίας, είτε με την “SingularLogic”, είτε με όποια άλλη εταιρεία ανάδοχο, όροι και ρυθμίσεις σχετικά με την διενέργεια «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» των Ελλήνων πολιτών, κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές, είτε μέσω scanner, είτε μέσω άλλης αυτοματοποιημένης και υποστηριζόμενης από ηλεκτρονικούς υπολογιστές μεθόδου;

Παρακαλώ, χορηγήστε μας αντίγραφο της ισχύουσας σύμβασης και των όποιων παραρτημάτων αυτής μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της όποιας εταιρείας πληροφορικής πρόκειται να αναλάβει το καθήκον της καταμέτρησης (ή/και ενδεχομένως καταγραφής) του αποτελέσματος της ψήφου των Ελλήνων πολιτών, κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ