Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  5:54: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022

Οι Πράσινοι καλούν σε εγρήγορση τιμώντας το Πολυτεχνείο
 
Σε ένα καθεστώς όπου η Δημοκρατία συνεχώς απειλείται και προσβάλλεται, οι Πράσινοι επισημαίνουν ότι το όραμα και οι αγώνες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου γίνονται όλο και πιο επίκαιρα.
Οι υποκλοπές, η αδιαφάνεια, ο λαϊκισμός και η παραπληροφόρηση, η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, η κρατική βία, ο αυταρχισμός και η αναβίωση του παρακράτους είναι τα κυρίαρχα στοιχεία μιας δημοκρατίας που κανένας δεν οραματίστηκε.

Η έννοια του Κυρίαρχου Λαού ξεθωριάζει όλο και περισσότερο. Ο δημόσιος πολιτικός βίος και η ενασχόληση με τα κοινά απαξιώνονται μεθοδευμένα στην συνείδηση των πολιτών.

Η μνήμη στους λαϊκούς αγώνες και ειδικά των νέων απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και την συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει μονιμοποιήσει την παρουσία της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), προσβάλλοντας και τις ημέρες αυτές τη συλλογική μνήμη.

Με την ευκαιρία της επετείου της ιστορικής εξέγερσης οι Πράσινοι καλούν σε εγρήγορση και αφύπνιση για την προστασία του Συντάγματος, του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Μόνο η κοινωνική ετοιμότητα μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους κοινούς πόρους και να εξασφαλίσει ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου με δημοκρατικές λειτουργίες όπου η εξουσία θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα εκπορεύεται από τον λαό.

Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Δευτέρα 14-11-2022 στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας με έδρα την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές στις 16-10-2022.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΡΙΒΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΡΕΚΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΡΟΜΠΟΛΑ ΑΜΑΛΙΑ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΑΛΑΜΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ: ΚΟΝΤΟΥ ΖΩΗ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΑΝΑΠΛ. ΤΑΜΙΑΣ: ΚΟΝΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΛΟΣ: ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΜΕΛΟΣ: ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Για τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου μίλησε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα.

Μεταξύ άλλων η κυρία Μπάρμπα μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν είπε πως «μου έκανε εντύπωση η ταχύτητα. Του έστειλα ένα e-mail και του είπα “αγαπητέ πρωθυπουργέ, πρέπει να σκεφτούμε υπάρχουν κάποιες ανάγκες. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η εσωστρέφεια τόσα χρόνια κεκλεισμένων των θυρών στα φεστιβάλ να περιφερόμαστε δεξιά-αριστερά οι Έλληνες καλλιτέχνες”.

Σας πληροφορώ την επομένη στιγμή μου ζήτησε να με δει. Βρεθήκαμε, ήταν ταχύτατος στις αντιδράσεις του. Δεν περίμενα ότι η αντίδραση του θα ήταν την επομένη μέρα, ούτε περίμενα ότι θα υπήρχε τόση συνέπεια σε αυτά που είπαμε».

Ακολούθως τόνισε ότι συστρατεύεται στο πλευρό του πρωθυπουργού χωρίς ωστόσο να ζητάει ανταλλάγματα όπως «βάλτε με στο ψηφοδέλτιο να με ψηφίσει ο κόσμος».

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε για το τι θα απαντούσε στον κ. Μητσοτάκη εάν ο τελευταίος της ζητούσε να είναι υποψήφια στις εκλογές, επεσήμανε ότι δεν θα το ήθελε. Ωστόσο στη συνέχεια είπε ότι θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία.

Στη συνέχεια αναφερόμενη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη υπογράμμισε ότι «κατ’ αρχάς δεν μας άκουσε ποτέ. Δεν πάω σαν ένα παραπονεμένο παιδί που κάποιος δεν με είδε και δεν μιλήσαμε αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την ευγένεια της και το ήθος της.

Δυο φορές είχα μιλήσει σε εκπομπές που είχαμε βγει κι είχαμε πει για το ΠΑΣΟΚ, την επομένη στιγμή μας είχε πάρει τηλέφωνο σαν γυναίκα, σαν αρχηγός. Έμενα με στεναχωρεί το ότι δεν μας βλέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν έβλεπε ανθρώπους που ίσως να ήταν και χρήσιμοι».

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με την επαναλειτουργία των Σφαγείων Θέρμου.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι τα δημοτικά σφαγεία Θέρμου ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1970 και διαχρονικά έχει δαπανηθεί για τη λειτουργία τους περίπου 1 εκατ. ευρώ από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Ωστόσο, τα σφαγεία αυτά, που εξυπηρετούσαν κτηνοτρόφους του ορεινού Δήμου Θέρμου αλλά και κοινοτήτων της Ορεινής Ναυπακτίας, είναι σήμερα ανενεργά.

Τα σφαγεία είχαν δημιουργηθεί με τις προδιαγραφές της τότε εποχής. Με την πάροδο ωστόσο των ετών και την εξέλιξη της νομοθεσίας, η λειτουργία τους τέθηκε υπό νέες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Το 2012 οδηγήθηκαν στο κλείσιμο, αναγκάζοντας τους κτηνοτρόφους να μετακινούνται στα σφαγεία στον Αχελώο με το αντίστοιχο κόστος και εν γένει με σοβαρές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία, την οικονομία και κυρίως τη δημόσια υγεία, αφού ο έλεγχος που εξασφαλίζει η οργανωμένη λειτουργία των σφαγείων δεν υφίσταται.

Το 2016 με τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρήθηκε να δοθεί λύση στο πρόβλημα μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών για την ίδρυση των σφαγείων. Στην πράξη, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι τούτο δεν ήταν αρκετό, αφού ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια μετά, το πρόβλημα παραμένει και η γραφειοκρατία δημιουργεί διαρκώς νέα κωλύματα στη χορήγηση της άδειας λειτουργίας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι από άποψη πολεοδομίας υφίστανται οι αναγκαίες άδειες οικοδομής και νομιμοποίησης μετά από εγκρίσεις όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φυσικά της τότε Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ωστόσο, όπως είπε, είναι οι ίδιες υπηρεσίες που σήμερα φέρνουν προσκόμματα και εντέλει η λειτουργία των σφαγείων είναι στον αέρα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το κράτος έχει συνέχεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να διασφαλίσει ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου για τη διαδικασία σφαγής και ότι αξιοποιούνται υποδομές που έχουν δημιουργηθεί με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Κατόπιν αυτών, ζήτησε την ενεργοποίηση του Υπουργείου για οριστική λύση στο πρόβλημα, με βάση τα σημερινά δεδομένα και αν απαιτείται με ειδική νομοθετική ρύθμιση και σε συνεργασία, εφόσον απαιτείται, με τα υπόλοιπα Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, σημείωσε ότι το Υπουργείο υποστηρίζει τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων, κάτι που προϋποθέτει την κατάθεση φακέλου για την άδεια λειτουργίας στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και αιτήματος προς το Υπουργείο.

Σήμερα, όπως είπε, δεν υπάρχει σχετική εκκρεμής αίτηση στο Υπουργείο. Σημείωσε, ότι εφόσον κατατεθεί αίτημα και κατά την εξέλιξη της διαδικασίας διαπιστωθούν στρεβλώσεις ή αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε νομοθετικό επίπεδο, το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να προβεί σε σχετική ρύθμιση. Τέλος, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας σφαγείων ειδικά σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές σημείωσε τη δυνατότητα ένταξης πράξεων εκσυγχρονισμού σφαγείων στις δράσεις του Υπουργείου προς χρηματοδότηση.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 18:27

Να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία!

Αλεξοπούλου ΑικατερίνηΑναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

Η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα αποτελεί μία διαχρονική κατάκτηση, πέρα και πάνω από ατομικά, οικονομικά, πολιτικά κλπ. συμφέροντα! Αλλά η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα πάσχει. Πάσχει σοβαρά... Κι αυτό, επειδή οι κατά καιρούς Κυβερνήσεις αυτής της χώρας δεν πρόσεξαν ποτέ όσο και όπως έπρεπε τους υγειονομικούς, δεν κατάφεραν ποτέ να διαφυλάξουν ως «κόρη οφθαλμού» ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, δηλαδή τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, να μπορεί ο κάθε Έλληνας, χωρίς διακρίσεις, να έχει το δικαίωμα στην περίθαλψη και την ιατρική μέριμνα.

Απόδειξη των πιο πάνω λεγομένων, είναι η πρόσφατη αντιμετώπιση των υγειονομικών, στο φάσμα της πανδημίας του Covid-19. Στην αρχή η Κυβέρνηση τους αντιμετώπισε -ορθά- ως ήρωες, ως ανθρώπους που έδωσαν τα πάντα, μέσα από ατομικές θυσίες, ξημεροβραδιαζόμενοι, για τους συνανθρώπους τους. Στη συνέχεια όμως, όταν βγήκαν στη φόρα τα εμβόλια κατά της νέας νόσου, οι υγειονομικοί μας αντιμετωπίστηκαν περίπου ως εχθροί. Έφτασαν στο σημείο οι κυβερνώντες να επιβάλλουν στους ανθρώπους αυτούς -στους ήρωες της πανδημίας- την περιβόητη αναστολή εργασίας! Άφησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, μαζί με τις οικογένειές τους, χωρίς μισθό, χωρίς καμία φροντίδα, για πάνω από έναν ολόκληρο χρόνο ήδη...

Γιατί αυτή η σκληρότητα κατά των υγειονομικών μας από την επίσημη Πολιτεία; Εδώ, ενδεχομένως υποκρύπτονται υστερόβουλες σκέψεις και σχέδια. Θα μπορούσε άραγε -διερωτάται κανείς- να κρύβεται πίσω απ’ την αναστολή των υγειονομικών ένας ολόκληρος σχεδιασμός αλλοίωσης, ίσως και ακύρωσης, του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας στην Ελλάδα; Διότι, αν τελικά η Κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τους υγειονομικούς που άσκησαν ένα νόμιμο και συνταγματικό τους δικαίωμα -το να μην εμβολιαστούν- και τους αφήσει στο διηνεκές εκτός εργασίας, αυτό τι άλλο θα σήμαινε παρά έμμεση ιδιωτικοποίηση του υπέρτερου κοινωνικού αγαθού, δηλαδή της Δημόσιας Υγείας; Αν τελικά οι υγειονομικοί μας απολυθούν, με τρόπο βέβαια πλάγιο, τι άλλο θα ήταν κάτι τέτοιο παρά αποχαρακτηρισμός της Δημόσιας Υγείας και μετατροπή της, με ύπουλη μεθόδευση, σε καθαρά ιδιωτική;

Κάτι τέτοιο βέβαια θα συνιστούσε αληθινό δράμα για τον ελληνικό λαό. Επειδή μέσα σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής, κοινωνικής, πανδημικής, ενεργειακής κλπ. κρίσης, οι Έλληνες θα στερούνταν του πλέον ύψιστου δημόσιου αγαθού, κι αυτό προς όφελος «άδηλων κύκλων». Να γιατί θα πρέπει να διαφυλάξουμε, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, τη Δημόσια Υγεία. Να παραμείνουν οι δομές κι οι υπηρεσίες του ΕΣΥ κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού! Είναι, για όλο το πολιτικό σύστημα, θέμα αρχής. Και καμία τροποποίηση προς το χειρότερο της δημόσιας αυτής κατάκτησης και αξίας του λαού μας δεν πρέπει να περάσει.

          * Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ