Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:41: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 07 Αυγούστου 2021 11:09

Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα η αποκατάσταση των πληγέντων, όλα τα καμμένα θα κηρυχθούν αναδασωτέα

Στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι βρέθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, σε όλους τους εθελοντές, στην ΕΛΑΣ, στο Λιμενικό, για την τεράστια προσπάθεια την οποία κατέβαλαν και χθες το βράδυ για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα, κυρίως στην Αττική, την Εύβοια και στη Μάνη.

«Η κατάσταση σήμερα είναι λίγο καλύτερη από χθες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την ενημέρωσή του στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη ένταση την προσπάθεια ώστε να οριοθετηθούν όλες οι πυρκαγιές και να μην έχουμε κάποιο κίνδυνο αναζωπύρωσης», τόνισε. Επεσήμανε πως «προτεραιότητα ήταν όλες αυτές τις μέρες πρώτα και πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό η προστασία των περιουσιών (η φωτιά να μην εισέλθει εντός οικισμών γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα είχαμε πολύ μεγάλες ζημιές). Και βέβαια η προστασία των κρίσιμων υποδομών, πρωτίστως της ηλεκτροδότησης του Λεκανοπεδίου κι εκεί κατεβλήθη πολύ μεγάλη προσπάθεια και σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήμασταν χθες».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε: Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη γι αυτό το οποίο έχει συμβεί, να διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά όλους τους πληγέντες ότι η αποκατάστασή τους θα είναι η πρώτη πολιτική μου προτεραιότητα, όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες, θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δρομολογούμε τα έργα προστασίας, τα αντιπλημμυρικά, τα αντιδιαβρωτικά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις αναδασώσεις».

Κλείνοντας τόνισε ότι και με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, «όταν περάσει αυτό το εφιαλτικό καλοκαίρι θα στρέψουμε όλη μας την προσοχή στο να αποκαταστήσουμε τις ζημιές με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και στο να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό μας περιβάλλον».

Υπουργείο Εσωτερικών: Άμεση χορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ σε 17 Δήμους και 5 Περιφέρειες
Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών επιχορηγούνται, με το συνολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, 17 Δήμοι και 5 Περιφέρειες της χώρας, που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές φωτιές των τελευταίων ημερών.

Η έκτακτη χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο του «Προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού» (ΣΑΕ 055) και αφορά στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων Δήμων και Περιφερειών για την κάλυψη των πρώτων τους αναγκών.

Τα εν λόγω ποσά πιστώνονται άμεσα και κατανέμονται στους κάτωθι Δήμους και Περιφέρειες, ως εξής:

Δήμος Ανατολικής Μάνης: 50.000 €
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: 100.000 €
Δήμος Αχαρνών: 140.000 €
Δήμος Βοίου: 20.000 €
Δήμος Γρεβενών: 40.000 €
Δήμος Δεσκάτης: 20.000 €
Δήμος Διονύσου: 60.000 €
Δήμος Δωρίδος: 50.000 €
Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού: 50.000 €
Δήμος Κηφισιάς: 50.000 €
Δήμος Κοζάνης: 20.000 €
Δήμος Λοκρών: 30.000 €
Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας: 120.000 €
Δήμος Πύλου – Νέστορος: 50.000 €
Δήμος Πύργου: 40.000 €
Δήμος Σερβίων: 20.000 €
Δήμος Ωρωπού: 140.000 €

Περιφέρεια Αττικής: 100.000,00 €
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 100.000,00 €
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 100.000,00 €
Περιφέρεια Πελοποννήσου: 100.000,00 €
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 100.000,00 €

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσαν: «Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους πολίτες, στηρίζοντας τους Δήμους και τις Περιφέρειες που πλήττονται από τις φωτιές. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, τους συμπολίτες μας, τις εστίες μας και την πατρίδα μας και για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Και θα τα καταφέρουμε!».

Πηγή: iefimerida.gr