Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  4:41: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 07 Αυγούστου 2021 17:36

Λαϊκή Ενότητα: Η τεράστια οικολογική καταστροφή απαιτεί την ενεργοποίηση του λαού

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πληγέντες και καλεί τα μέλη και τα στελέχη της, τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο. Αναφέρει εξάλλου στην ανακοίνωση της:

Δυστυχώς ο μόνος σχεδιασμός που είχε κάνει η κυβέρνηση είναι πως να καεί η χώρα χωρίς ανέμους.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την συμπαράσταση της στους κατοίκους των περιοχών, που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, στους εργαζόμενους, στους πυροσβέστες αλλά και στους εθελοντές, που δίνουν μάχη για να διασώσουν ανθρώπους, περιουσίες και δασικές εκτάσεις.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τα μέλη και τα στελέχη της να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο στους ανθρώπους, που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις, από τις οποίες επιβιώνουν.

Να συνδράμουν στην οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας και στη δυνατότητα επιβίωσης των ανθρώπων, που αυτές τις ημέρες είναι χωρίς σπίτια, τρόφιμα, ρεύμα και νερό.

Ο πρωθυπουργός το μόνο που κάνει είναι να δίνει τηλεοπτικά σόου μπροστά στις κάμερες, να επικαλείται την ατομική ευθύνη, επιχειρώντας να καλύψει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. Περιορίζεται στην περιγραφή της τεράστιας οικολογικής καταστροφής την οποία αποδίδει στην κλιματική αλλαγή και κρίση, λες και δεν είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του που με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και κρίση, λες και δεν ψήφισε η Ν.Δ το 2020 τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, λες και δεν είναι ο ίδιος και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που απαξίωσαν και υποβάθμισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τους μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών και τώρα κάνουν κριτική.

Η απίστευτη καταστροφή του φυσικού πλούτου και των περιουσιών των κατοίκων συντελέστηκε με ανέμους χαμηλής έντασης, σχεδόν άπνοιας, και οφείλεται αποκλειστικά στην παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, στη μη εκκαθάριση των δασών, στην έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, στην μη συντήρηση των δασικών δρόμων. Από το 1998 μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις αντί να ενισχύσουν τη δασική υπηρεσία συνέβαλαν στη διάλυσή της.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή που συνεχίζεται και είναι συνέχεια του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη με τον οποίο το περιβάλλον παραχωρείται στους μεγαλοεπιχειρηματίες ως άλλη μια πηγή κερδοφορίας, οφείλεται συνολικά στην έλλειψη των αναγκαίων μέσων και υποδομών, στην υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού.

Επιλογή της κυβέρνησης ήταν να ενισχύσει με μέσα και προσωπικό τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και να προσλάβει αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια, αφήνοντας το Πυροσβεστικό Σώμα με 4000 κενές θέσεις, χωρίς τα αναγκαία μέσα και τους φορείς (δασαρχεία, Ο.Τ. Α Α΄και Β΄βαθμού) που είναι επιφορτισμένοι με προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας σε όλη τη χώρα, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσα και προσωπικό.

Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ τα Δασαρχεία ζητούσαν 17,7 εκατομμύρια για τις ανάγκες αντιπυρικής θωράκισης, δόθηκαν μόνο 1,7εκατομμύρια, που είναι περικεκομμένα κατά 62% σε σχέση με πέρσι, που είχαν δοθεί 4,5 εκατομμύρια.

Αντιθέτως δόθηκαν 308 εκατομμύρια στη Frapport {πουλάμε και πληρώνουμε} και εκατοντάδες εκατομμύρια στους επιχειρηματίες υγείας, στους μεγαλοεργολάβους, στα ΜΜΕ, στα σκόιλ ελικικού κ.α.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ενώ το Π.Σ., τα δασαρχεία, οι ΟΤΑ στερούνται το απαραίτητο προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, ο Μητσοτάκης δήλωνε πριν λίγες μέρες από την Κρήτη ότι ” έχω κουραστεί σε αυτή τη χώρα να ακούω ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις”. Αν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό και μέσα θα ήταν άραγε ίδια τα καταστροφικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς; Ο «κουρασμένος» Μητσοτάκης, ξεκουράζεται χρηματοδοτώντας μόνο τους κρατικοδίαιτους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή απαιτεί την ενεργοποίηση του λαού, καταδίκη των αντιλαϊκών πολιτικών και την συγκρότηση ενός μαζικού οικολογικού κινήματος, που θα συγκρουστεί με συμφέροντα και κυβερνητικές επιλογές και θα υπερασπιστεί το περιβάλλον.

Επιπλέον απαιτείται ΑΜΕΣΑ
Η καταγραφή των ζημιών και η πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων.
Η εξασφάλιση στέγης και αναγκαίων μέσων επιβίωσης για τους πληγέντες, που έχουν χάσει κυριολεκτικά τα πάντα.
Η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Δεν μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με διακοπές σε συνθήκες καύσωνα.
Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της στην ανάγκη υλοποίησης των προτάσεων αυτών.

agrinionews.gr