Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:37: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021 10:53

Αφγανιστάν: Επιδρομή με drone κατά μέλους του ISIS – Αντίποινα των ΗΠΑ για την επίθεση στην Καμπούλ

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μια αεροπορική επιδρομή με drone εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους

Τα πρώτα αντίποινα μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών και τουλάχιστον 170 άτομα ακόμα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μια αεροπορική επιδρομή με drone εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις διεξήγαγαν σήμερα μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση πάνω από τον ορίζοντα εναντίον ενός στελέχους του ISIS-K», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο λοχαγός Μπιλ Ουρμπάν, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αναφερόμενος στη θυγατρική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, γνωστή και ως Ισλαμικό Κράτος Χορασάν, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης.

«Η αεροπορική επιδρομή από μη επανδρωμένο αεροσκάφος σημειώθηκε στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν», δήλωσε ο λοχαγός Ουρμπάν. «Οι αρχικές ενδείξεις λένε ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Δεν γνωρίζουμε για απώλειες αμάχων», ανέφερε. Η αμερικανική επιδρομή ακολούθησε τις δηλώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, όταν δεσμεύτηκε να «κυνηγήσει» τους τρομοκράτες που ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Απειλή για νέα τρομοκρατική επίθεση

Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν από τις πιο θανατηφόρες εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους πως είναι πιθανή και νέα επίθεση. «Είναι πιθανή και άλλη τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. «Η απειλή συνεχίζεται και είναι ενεργή. Τα στρατεύματά μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο», τόνισε.

Πάνω από 180 νεκροί

Τα θύματα των αιματηρών εκρήξεων που σημειώθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη 27 Αυγούστου σύμφωνα με πηγές από το αφγανικό υπουργείο Υγείας που επικαλούνται οι New York Times ανέρχονται σε πάνω από 180. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της Καμπούλ δυσκολεύονται να περιθάλψουν τους τραυματίες.

Πηγή: reader.gr