Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:50: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021 13:11

Δημοσκόπηση GPO – «Πλήγωσαν» την κυβέρνηση οι πυργκαγιές – Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Απώλειες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις φωτιές, αν και διατηρεί άνετο, διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Οι πυρκαγιές και τα συντονιστικά ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσής τους, «πλήγωσαν» την κυβέρνηση, καθώς στην δυναμική της, εμφανίζονται για πρώτη φορά «ρωγμές» οι οποίες φτάνουν το 2%. Την ίδια ώρα ωστόσο,  η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα δεν εμφανίζουν οφέλη, αντιθέτως παραμένουν στάσιμα στα ποσοστά τους.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η κυβερνητική παράταξη, σημειώνει πτώση 2 μονάδων:  η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34,5% έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες. Στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου, τα δύο κόμματα συγκέντρωναν 36,5% και 24,1% αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει πτώση καθώς συγκεντρώνει 6,4% έναντι 6,7% που συγκέντρωνε τον Ιούνιο. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,1% και ΜέΡΑ25 με 3%.

Οι πυρκαγιές δρομολογούν πολιτικές εξελίξεις

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 76,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ελέγξει πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει και ο Πρωθυπουργός, στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες από το 58,2% για αστοχίες στο συντονιστικό έργο.

Η διαχείριση των πυρκαγιών επίσης, φαίνεται πως για τους πολίτες δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις αφού συνολικά το 49,4% (ναι και μάλλον ναι) προτρέπει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης έναντι του 35,9% που δεν διαβλέπει επερχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ταυτόχρονα αποδίδονται ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με το 54,7% να ζητεί την απομάκρυνση κ. Χρυσοχοΐδη, το 42,8% του κ. Χαρδαλιά και το 48,9% του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Θετικό για την κυβέρνηση είναι το γεγονός πως τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων κρίνονται ικανοποιητικά από το 59,4% του συνόλου, ενώ θετικά αντιμετωπίζεται και η τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου ως προέδρου της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Το πιο καθησυχαστικό για την κυβέρνηση, στοιχείο της δημοσκόπησης για την κυβέρνηση είναι το γεγονός πως τόσο η στάση και οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα των πυρκαγιών δεν τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής και αντιμετωπίζονται στην καλύτερη περίπτωση με σκεπτικισμό από τους πολίτες.

Κόπωση από την πανδημία
Επιπλέον όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση οι πολίτες εμφανίζουν μία ξεκάθαρη κόπωση από την πανδημία με το 54,9% να κρίνει αρνητικά την διαχείριση της κατάστασης στην περίοδο που βρισκόμαστε τώρα, ενώ το 91,4% πιστεύει πως αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα μέσα στο Φθινόπωρο.

«Κυριαρχία» Μητσοτάκη
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει 49,8% θετικές γνώμες έναντι 31,6% του Αλέξη Τσίπρα, 27,8% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 25,7% της Φώφης Γεννηματά, 16,1% του Γιάνη Βαρουφάκη και 11,8% του Κυριάκου Βελόπουλου.

in.gr