Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:14: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021 10:32

Ανασχηματισμός – Ο Μητσοτάκης πήρε τα μηνύματα και ετοιμάζει τις αλλαγές

Δευτέρα…κοντή γιορτή, λένε ορισμένοι για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Τότε επιστρέφει από την «απομόνωση στους αιθέρες» και τις ΗΠΑ ο Κ. Μητσοτάκης

Το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όπου εδρεύει το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Yale στο οποίο θα σπουδάσει η θυγατέρα του πρωθυπουργού Δάφνη Μητσοτάκη δεν φημίζεται για τα ψηλά βουνά του. Eιδικά στο New Haven όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο το υψηλότερο σημείο είναι ο λόφος Lindsey Hill (318 μ.).

Οπότε πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει πεδίο για την ανάλυση ενός ανασχηματισμού έχοντας ως δεδομένο ότι  ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, παίρνει τις αποφάσεις του στο βουνό.

Όμως, αν το υψόμετρο είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αναζωογόνηση της πρωθυπουργικής οπτικής και όχι το τοπίο, τότε οι υπερατλαντικές πτήσεις σε ύψος 9-10 χιλιάδων μέτρων – πιο ψηλά και από την κορυφή του Έβερεστ (8.848μ.)- αποτελούν το ιδανικό σημείο. Άλλωστε, τα βουνά προσφέρουν συνθήκες απομόνωσης και ελαχίστων παρεμβολών, όπως και τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι αεροπορικές πτήσεις.

Η κυβέρνηση, όπως παραδέχονται σχεδόν όλοι οι υπουργοί αλλά και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, έχει υποστεί πλήγματα από τις πυρκαγιές και οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεση του το πρωθυπουργικό επιτελείο αναδεικνύουν ότι η απαιτείται κυβερνητική επανεκκίνηση.

Το εύρημα αυτό είναι ανάγλυφο στην δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο αφού το 49,4% προτρέπει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Κραδασμοί
Οι πολιτικοί κραδασμοί που επιχείρηθηκε να απορροφηθούν από τον μίνι ανασχηματισμό στο Μαξίμου με στόχο την καθυστέρηση του δομικού ανασχηματισμού, παρέμειναν σύμφωνα με τις έρευνες που έλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.

Έτσι, τώρα ο πρωθυπουργός, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί στο γραφείο του έχοντας συμπληρώσει τη λίστα του ανασχηματισμού. Και να αρχίσει τα τηλεφωνήματα…

Αν και ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του τόσο για το χρόνο όσο και για τις αλλαγές προσώπων οι περισσότεροι έχουν εισηγηθεί να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ με νέο σχήμα ώστε να δώσει την αίσθηση ότι η εκκίνηση για το όραμα και τις δράσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της θητείας της γίνεται με «φρέσκια ομάδα».

Παρά το γεγονός ότι τα εγκαίνια της ΔΕΘ απέχουν δύο εβδομάδες, έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ ανέφερε πως «είναι καλύτερο να γίνουν οι αλλαγές την προσεχή εβδομάδα για να χωνευτούν αντιδράσεις και οι νέοι υπουργοί να έχουν εγκλιματιστεί».

Όμως, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε στο in.gr πως κατά την εκτίμηση του οι πιθανότητες για τη Δευτέρα είναι κάτω του 50% καθώς την Τρίτη έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με συγκεκριμένη και βαριά ατζέντα.

Βεβαίως, θα μπορούσε η συνεδρίαση αυτή να είναι πανηγυρική αφού νωρίτερα οι νέοι υπουργοί θα είχαν ορκιστεί. Δηλαδή να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση τη Δευτέρα το απόγευμα – βράδυ και να ορκιστούν την επομένη το πρωί. Να ακολουθήσουν παραδόσεις – παραλαβές και να συνεδριάσει στη συνέχεια το υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι- απόγευμα της Τρίτης.

Οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιχειρώντας να μετριάσουν τις προσδοκίες για αλλαγές την Δευτέρα σημειώνουν ακόμη πως το πρόγραμμα του έχει ταξίδι στην Σλοβενία την Τετάρτη και την Παρασκευή Μασσαλία, χωρίς να αποκλείεται και επίσκεψη για συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη.

Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος του ανασχηματισμού δεν έχει βαρύνουσα σημασία – πάντα το timing έχει – πιο βαρύνουσας σημασίας είναι οι αλλαγές που θα γίνουν σε πρόσωπα και δομές.

Απόδοση ευθυνών
Πρώτο θεωρείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λόγω των ευθυνών για τις πυρκαγιές. Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η απόδοση των ευθυνών θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο ή σε υπηρεσιακό. Αλλαγές σε υπηρεσιακό επίπεδο, πάντως ακόμη δεν μπορούν να γίνουν με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές μπορούν να ξεσπάσουν ακόμη και τον Οκτώβριο, όπως το 2017 στην Πορτογαλία οπότε χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Πάντως ο ανασχηματισμός αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει περισσότερα υπουργεία που λόγω και της πανδημίας έχουν υποστεί φθορά, όπως το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Τουρισμού, ενδεχομένως και το υπουργείο Παιδείας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα υπάρξουν αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο, ή προσθήκη υφυπουργών. Και έως τώρα δεν έχει δοθεί κάποιο μήνυμα προς καμία κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε, επικαλούμενος ρήση του Μπιλ Κλίντον, κορυφαίος υπουργός απαιτείται προσοχή στους ανασχηματισμούς αφού «όσοι παραμένουν στις θέσεις τους δεν το εκτιμούν και αυτοί που μπαίνουν είναι λιγότεροι από αυτούς που είναι εκτός».

Με δεδομένο ότι πρόκειται -θεωρητικώς- για το εκλογικό σχήμα της κυβέρνησης, αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν αλλάζει εύκολα πρόσωπα οι δυσαρέσκειες που θα δημιουργηθούν μπορούν να είναι πολλές και να υπάρχουν και ισχυρές αντιδράσεις.

Άλλωστε, η πολιτική παντοδυναμία της κυβέρνησης του, σύμφωνα και με την δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» έχει αρχίσει να μειώνεται. Η διαφορά των 10,1 μονάδων είναι μεγάλη αλλά καταγράφεται πτώση δύο μονάδων στην πρόθεση ψήφου προς τη ΝΔ.

Έτσι, οι γνωρίζοντες τον εσωκομματικό χάρτη αλλά και τις γεωγραφικές πολιτικές στοχεύσεις θεωρούν πως ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει υπόψιν του περισσότερο τις ισορροπίες της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε αυτόν τον ανασχηματισμό.

Ίσως, ο κ. Τριαντόπουλος να είναι ο τελευταίος εξωκοινοβουλευτικός που υπουργοποιήθηκε, ή καλύτερα από τους τελευταίους.

Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου έφθασαν μηνύματα δυσαρέσκειας για την υπουργοποίηση του κ. Τριαντόπουλου, όχι για το πρόσωπο αυτό καθ’ εαυτό, αλλά για την υπουργοποίηση ενός ακόμη εξωκοινοβουλευτικού.

Ένα πρώτο δέιγμα γραφής ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου στη θέση του κυβερνητικού εκπρoσώπου καθώς πρόκειται για στέλεχος με κομματικές περγαμηνές.

Πάντως, όπως λένε στελέχη του στενού πυρήνα του πρωθυπουργού στόχος του είναι να διατηρηθεί η τάση αξιοποίησης ικανών στελεχών με αλλαγές στη «δοσολογία» και αναθέσεις υπουργείων ώστε να καμφθούν τυχόν αντιδράσεις. Βασικό κριτήριο θα είναι η αποτελεσματικότητα.

in.gr