Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  11:45: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021

«Η έναρξη της τουριστικής περιόδου στην περιοχή της Παλαίρου, εξελίσσεται σε θολό τοπίο σπαρμένο με μεγάλα εμπόδια και αβεβαιότητα όσον αφορά τον εισαγόμενο τουρισμό είτε σε καταλύματα είτε σε σκάφη αναψυχής» εκτιμά ο Γ. Βαρεμένος.

Όπως αναφέρει το γεγονός ότι η Αγγλία εξαίρεσε την χώρα μας από τις πράσινες περιοχές αποτελεί πλήγμα, όπως επίσης και η απαίτηση της γερμανικής κυβέρνησης για τεστ επιστροφής σε όσους επισκεφθούν την Ελλάδα.

Απ’ την πλευρά της Δανίας, η προγραμματισμένη για τις 24 Μαΐου άφιξη επισκεπτών μετατέθηκε για το τέλος του μήνα, ενώ το αντίστοιχο ορόσημο για τους Σουηδούς είναι η 12η Ιουνίου. Η φινλανδική κυβέρνηση μετέθεσε προγραμματισμένες για την 31η Μαΐου αφίξεις στις 5 Ιουλίου, ενώ η Νορβηγία έχει θέση ως ημερομηνία έναρξης την 26η Ιουνίου.

«Με τα έως σήμερα στοιχεία η φετεινή περίοδος εμφανίζεται ως εξόχως προβληματική και, αν κινηθεί στο 50% εκείνης του 2019, θα θεωρηθεί “επιτυχία”.Τούτων δοθέντων, η προπαγανδιστική προσέγγιση της πραγματικότητας όχι απλώς δεν προσφέρει τίποτε, αλλά συντηρεί και την δύναμη της αδράνειας, που επιδεινώνει αντί να αντιστρέφει μία δύσκολη κατάσταση» εκτιμά ο Γ. Βαρεμένος.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα περί έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως έχει παρουσιαστεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μετά την απαράδεκτη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, χωρίς μάλιστα έως σήμερα να έχουν αποδοθεί ευθύνες, οι δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία πλήττονται για ακόμα μία φορά από πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης που δε συνάδουν με την ανάγκη ενίσχυσης της αποκεντρωμένης ανώτατης εκπαίδευσης, με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που ως αντιπολίτευση μιλούσε για αδικαιολόγητη κατάργηση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών το 2019 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενός Τμήματος που διέθετε πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ τον Ιανουάριο του 2019 με ισχύ έως το 2024, 1000 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, έρχεται σήμερα να επικυρώσει το νόμο Γαβρόγλου. Έρχεται να επικυρώσει την κατάργηση και τη μεταφορά στην Πάτρα των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας και τούτο μάλιστα, ενώ την ίδια στιγμή έσπευσε να ακυρώσει με μία ακόμα πολιτική απόφαση τη λειτουργία της Νομικής στην Πάτρα.

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει επιτέλους να σταματήσει να λαμβάνει αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά και να φροντίσει για την ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας.

Το αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, του μοναδικού Πανεπιστημίου στη χώρα που πλήρωσε τις μνημονιακές δεσμεύσεις είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Άλλωστε, η Αιτωλοακαρνανία εξελίσσεται σε έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο και σ’ αυτό χρειάζεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα ανώτατα εκπαιδευτικά τμήματα. Επίσης, με την ίδρυση Σχολής Αγρινίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή τα υφιστάμενα Τμήματα του Αγρινίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, καθώς και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) μετά την επανίδρυσή του.

Σε ό,τι αφορά το Μεσολόγγι, απαιτείται ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών ώστε τα αντικείμενα λειτουργίας των τμημάτων να είναι ελκυστικά, καθώς και ενίσχυση με νέα τμήματα, δεδομένου ότι υπάρχει ένα άρτιο κτιριακά και υλικοτεχνικά campus, που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 10 Τμήματα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας.

Στέκομαι στο πλευρό των φοιτητών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας. Καλώ την Υπουργό, μιας και βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την σύνταξη των μηχανογραφικών, να λάβει τη γενναία απόφαση για ίδρυση της Σχολής Αγρινίου όπως παραπάνω ανέφερα. Να επαναξιολογήσει τη στάση του Υπουργείου και να απορρίψει την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Καλώ το Δήμαρχο Αγρινίου, το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη και τους Βουλευτές του Νομού να αποτρέψουμε να συντελεστεί αυτή η τεράστια αδικία σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας”.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, σχετικά με την πρόθεση της κ. Κεραμέως να υιοθετήσει το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Έρχεται να επιβεβαιώσει όσους μιλούσαμε εξ αρχής για μεθόδευση από πλευράς της κυβέρνησης να διαγράψει Αγρίνιο και Μεσολόγγι από τον ακαδημαϊκό χάρτη», ανέφερε.

Μάλιστα, τόνισε ότι η μεθόδευση αυτή «θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τις επόμενες μέρες».

Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι «έγινε προσπάθεια από πολλούς να αποδοθεί η όλη αρνητική εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επιχειρώντας να βγάλουν από το κάδρο την κυβέρνηση και το Νόμο Κεραμέως», αυτό «έρχεται να υλοποιήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό».

«Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος. Δε θα ανεχθούμε την υποβάθμιση του τόπου μας. Θα μας βρει όλες και όλους απέναντι», υπογράμμισε ο κ. Μωραΐτης κλείνοντας.

Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Η πρόθεση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων να υιοθετήσει το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών έρχεται να επιβεβαιώσει όσους μιλούσαμε εξ αρχής για μεθόδευση από πλευράς της κυβέρνησης να διαγράψει Αγρίνιο και Μεσολόγγι από τον ακαδημαϊκό χάρτη.

Η υλοποίησή του θα είναι η ταφόπλακα της πνευματικής, οικονομικής και επιστημονικής προόδου και ανάπτυξης της Αιτωλοακαρνανίας, ενός Νομού αφημένου από την κυβέρνηση στην τύχη του – σε όλα τα επίπεδα.

Δεν περιμέναμε από την κ. Κεραμέως κάτι καλύτερο: η θητεία της έως τώρα βρίθει αναλγησίας, ταξικής μεροληψίας και ξεπερασμένων, αντιεκπαιδευτικών πρακτικών.

Είναι γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε προσπάθεια από πολλούς να αποδοθεί η όλη αρνητική εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επιχειρώντας να βγάλουν από το κάδρο την κυβέρνηση και το Νόμο Κεραμέως.

Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, για το οποίο κι εγώ μίλησα σκληρά, έρχεται να υλοποιήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Οι μάσκες πλέον έπεσαν.

Και είναι ξεκάθαρο ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε όσα Τμήματα Σχολών μας άφησαν, αλλά… χωρίς φοιτητές. Κι αυτό διότι η όλη μεθόδευση θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τις επόμενες μέρες.

Κι ακριβώς εκεί είναι που όλοι – ακόμη και οι πιο δύσπιστοι- θα κατανοήσουν ποιος ήταν εξαρχής ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και ποιο είναι το μέλλον της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τόπο μας.

Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος.

Δε θα ανεχθούμε την υποβάθμιση του τόπου μας.
Θα μας βρει όλες και όλους απέναντι.»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προμελετημένο έγκλημα χαρακτηρίζει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιώργος Βαρεμένος τη διαφαινόμενη υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για τα πανεπιστημιακά του νομού και ζητάει από την κοινωνία να κηρύξει από σήμερα κιόλας πανστρατιά “για να μπει φραγμός σ’ αυτή την τελική φάση του εγκλήματος κατά των αναπτυξιακών προοπτικών του Νομού”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γ. Βαρεμένου:

“Το κυβερνητικό σχέδιο συρρίκνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία, που στην περίπτωση του Αγρινίου παίρνει τον χαρακτήρα διάλυσης, μπήκε από σήμερα στην τελική φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε το πρωί την πρυτανική αρχή πως κάνει αποδεκτό το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ένα απαράδεκτο “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” παίρνει τον χαρακτήρα συμπαιγνίας με τον συντεχνιασμό της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών και στα πλαίσια αυτά η υπουργός Παιδείας φέρεται ότι κάλεσε τον Πρύτανη κ. Μπούρα να στείλει επιστολή με την οποία θα ζητάει μηδέν εισακτέους για τα τμήματα τα οποία συγχωνεύονται-καταργούνται βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο βουλευτής Γ. Βαρεμένος

Με αυτήν την μεθόδευση, επιχειρείται η περιθωριοποίηση και εξουθένωση της περιφερειακής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, προς όφελος άραγε ποίων;

Το προμελετημένο αυτό σχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να κηρύξει από σήμερα κιόλας πανστρατιά για να μπει φραγμός σ’ αυτή την τελική φάση του εγκλήματος κατά των αναπτυξιακών προοπτικών του Νομού”.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 09/03/2021

Του:

Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:

Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ:

«Μάστιγα η αλιεία με βολκούς, στην ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού»

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σε περιπολία που διενήργησαν, την Παρασκευή 26/02/2021, στην ευρύτερη περιοχή Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μεσολογγίου, εντόπισαν ποντισμένους βολκούς (νταούλια). Τα συγκεκριμένα παράνομα αλιευτικά εργαλεία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, περισυλλέγησαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου τονίζει πως θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους: «με γνώμονα την τήρηση της τάξης, της διαφύλαξης του θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και της προστασίας της ιδιαίτερης αυτής περιοχής». Το φαινόμενο της αλιείας με βολκούς είναι χρόνιο στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και υποκρύπτει μια επερχόμενη οικολογική καταστροφή. Η μέθοδος αυτή της αλιείας εγκλωβίζει, πέρα από τα ενήλικα ψάρια και τον γόνο, με αποτέλεσμα, ο πληθυσμός των ψαριών να μην έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να προστατέψετε την αλιεία, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού και να δημιουργήσετε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξής της, έχοντας ως γνώμονα την τήρηση της τάξης, την διαφύλαξη του θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και της προστασίας της ιδιαίτερης αυτής περιοχής;
  2. Προτίθεσθε να στηρίξετε την προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών, με την προοπτική, αφενός, να προβαίνουν οι τελευταίοι σε πιο αυστηρούς και τακτικούς ελέγχους, και αφετέρου, να αυστηροποιήσουν τις κείμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους όποιους παραβάτες;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ' αριθ. πρωτ. 4923/10-03-2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου».

Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης και όσον αφορά τα θέματα αρμοδιότητος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σας διαβιβάζεται το από 14-04-2021 έγγραφο του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

Αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στην υπ' αριθ. πρωτ. 492Ξ/10-03-2021 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου, σας γνωρίζουμε ότι, από την αρμόδια Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν δοθεί εντολές - οδηγίες προς τη Λιμενική Αρχή Μεσολογγίου, ως κατά τόπο αρμόδια, για τη διενέργεια αλιευτικών ελέγχων και την εντατικοποίηση των μέτρων αστυνόμευσης στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού - Μεσολογγίου, με σκοπό την εφαρμογή της ισχύουσας αλιευτικής νομοθεσίας από τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, επιβάλλοντας κατά περίπτωση τις προβλεπόμενες κατά νόμο κυρώσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, από την ως άνω Λιμενική Αρχή και τα υπαγόμενα σε αυτή Λ/Τ, στο πλαίσιο διενεργούμενων ελέγχων στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού-Μεσολογγίου, έχουν κατασχεθεί δίχτυα μονόκλωνα κρυσταλιζέ σε ικανή ποσότητα, καθώς και ενενήντα εννέα (99) βολκοί. Επίσης, κατά το έτος 2019 εκδόθηκαν δεκατέσσερις (14) Αποφάσεις Επιβολής Διοικητικών Κυρώσεων για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας, επιβάλλοντας χρηματικά πρόστιμα ύψους έντεκα χιλιάδων τετρακοσίων (11.400) ευρώ, ενώ για το έτος 2020 εκδόθηκαν δεκαεννέα (19) Αποφάσεις, ύψους δώδεκα χιλιάδων εξακοσίων (12.600) ευρώ.

Ο Αρχηγός

Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος ΚΛΙΑΡΗΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/03/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Τα αιολικά πάρκα, που θεωρητικά, είναι μια μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, δυστυχώς, έχουν πολύ βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, όταν αυτά εγκαθίστανται σε περιοχές «Natura». Η ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έγινε με ταχύτατες διαδικασίες, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη της επιστημονικής κοινότητας, που διακηρύσσει ότι, το όφελος από τις σχετικές εγκαταστάσεις είναι μικρό αλλά η καταστροφή μεγάλη. Οι επενδυτές των παραπάνω έργων δείχνουν, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον για τις περιοχές «Natura», που βρίσκονται, συνήθως, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, γεγονός που εξασφαλίζει μεγάλη κατανάλωση, ώστε να μειώνεται το ενεργειακό κόστος μεταφοράς και να μην προκύπτουν σημαντικές απώλειες εκ του τελευταίου, που ακυρώνουν την επενδυτική προσπάθεια. Εάν επιτραπεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα, απεμπολείται η ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής. Το θέμα της αποτροπής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα, ιδιαίτερα μετά την υπέρ της σχετικής εγκατάστασης απόφαση της «ΡΑΕ», πρέπει να καταστεί κατεπείγον. Δεν πρέπει να αγνοηθεί το συμφέρον ενός ολόκληρου τόπου, που αποκομίζει τουριστικά οφέλη, τόσο από ένα μοναδικό βραχώδες αναρριχητικό πεδίο στην περιοχή, όσο και από ένα απολύτως προσβάσιμο θρησκευτικό τοπόσημο, σε συνδυασμό με το διάχυτο φυσικό κάλλος όλης της περιοχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να επανεξετάσετε και να αποτρέψετε την επικείμενη εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας, με δεδομένο ότι, η Πολιτεία κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, οφείλει να λαμβάνει υπόψη και τις όποιες ζημιογόνες σωρευτικές επιπτώσεις, τόσο των ίδιων των έργων, όσο και των συνοδών τους, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές, σε άξια προστασίας οικοσυστήματα, αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να προστατευθεί από την καταστροφική αλλοίωση, που θα επέλθει από την ως άνω αναμενόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών το ιστορικό και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους όρος Βαράσοβα στην Αιτωλοακαρνανία, λαμβάνοντας υπόψη την εκπεφρασμένη αντίδραση των κατοίκων στην σχετική εγκατάσταση αλλά και τις τεκμηριωμένες αρνητικές προς την τελευταία εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 5395/26-3-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ Βελόπουλο Κυριάκο, κοινοποιούμε:

  1. Το με α.π. Ο-87111/6-4-2021 έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, από το οποίο προκύπτει ότι έχει ζητηθεί από την ίδια την εταιρία αίτημα οικειοθελούς ανάκλησης της με α.π. 2200/2021 Βεβαίωσης Παραγωγού.
  2. Τα με α.π. 29435/486/5-4-2021 (Τμήμα Β') και 29435/486/12-4-2021 (Τμήμα Γ') έγγραφα της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού/ΥΠΕΝ

Επισημαίνουμε ότι:

  • Ζητήματα που αφορούν στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλοντος εξετάζονται για το κάθε έργο ξεχωριστά στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του. Κατά τη διενέργεια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης οι πολίτες και οι φορείς εκπροσώπησής τους έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους.
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υλοποιώντας το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί με ορθολογικό τρόπο ο φιλόδοξος στόχος, ο οποίος έχει τεθεί για τις ΑΠΕ.
  • Παρότι θεωρούμε ότι το υφιστάμενο, περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα, θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικά ορθολογικής ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεριμνά για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, με στόχους την ενεργειακή αναβάθμιση της Χώρας, που θα προσδώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλά πεδία δραστηριότητας, και τη διασφάλιση δημιουργίας βιώσιμων εγκαταστάσεων μέσω της αρμονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο τοπίο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Αθήνα, 06.04.2021

Προς:

  • Γραφείο Υπουργού Περιβάλλοντος    και    Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα
  • Γραφείο Κοινοβουλευτικού    Ελέγχου    ΥΠΕΝ
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θέμα:

«Έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας» (αριθ. ερωτ. Βουλής 5395/26.03.2021, αριθ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-299834/29.03.2021)

Κωδικός:

Ο-87111

Σελίδες:

1

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε σχέση με την ανωτέρω ερώτηση της Βουλής των Ελλήνων επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Βάσει του Μητρώου της ΡΑΕ στην ευρύτερη περιοχή του όρους Βαράσοβα Αιτωλοακαρνανίας έχει χορηγηθεί η υπ' αριθμ. 2200/2021 (ΑΔ-07200) Βεβαίωση Παραγωγού για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 31,05 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 31,05 MW στη θέση Βαράσοβα, της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας, του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην εταιρεία με την επωνυμία «WIND ENERGY ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «WIND ENERGY Α Ε».

Σε συνέχεια της έκδοσης της Βεβαίωσης Παραγωγού, η εταιρεία με το υπ' αριθμ. Ι- 298761/16.03.2021 έγγραφό της δήλωσε ότι, σε ένδειξη εκδήλωσης κοινωνικής ευθύνης απέναντι στη βούληση της τοπικής κοινωνίας, η οποία εξέφρασε την αντίρρησή της αναφορικά με την εγκατάσταση του ως άνω αιολικού σταθμού, ότι υποβάλλει στη ΡΑΕ αίτημα για την οικειοθελή ανάκληση της υπ' αριθμ. 2200/2021 (ΑΔ-07200) Βεβαίωσης Παραγωγού.

Το εν λόγω αίτημα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από το αρμόδιο τμήμα της Αρχής, και αναμένεται η ανάκληση της εν λόγω Βεβαίωσης Παραγωγού.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ

Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας

Θέμα: Απάντηση σε Ερώτηση της Βουλής με θέμα: «Έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας»

Σχετ: α) Η υπ'αριθμ. 5395/26-03-2021 ερώτηση του βουλευτή Κ. Βελόπουλου με θέμα: «Έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας» (Α.Π.:ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/29435/486/30-03-2021)

β) Η υπ' αριθ. 49828/12.11.2008 Απόφαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 2464/Β/2008) «Έγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού & αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού».

Σε απάντηση της (α) σχετικής ερώτησης, και ως προς το μέρος αυτής που άπτεται των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας μας αναφορικά με την κατάρτιση, έγκριση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το υφιστάμενο θεσμικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, (ΕΧΠ ΑΠΕ) - (β' σχετ.), έχει στρατηγικό χαρακτήρα και δίνει κατευθύνσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και οργάνωση του εθνικού χώρου, όσον αφορά στη χωρική διάρθρωση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ως κλάδου παραγωγικής δραστηριότητας και ως υποδομής εθνικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, με βαρύνουσα σημασία για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ δίνει ταυτόχρονα και κατευθύνσεις και στα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού σχεδιασμού και στα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Ο πιο πάνω χωροταξικός σχεδιασμός, για τις αιολικές εγκαταστάσεις αποσκοπεί: α) στον εντοπισμό, με βάση τα στοιχεία αιολικού δυναμικού, κατάλληλων περιοχών που θα επιτρέπουν ανάλογα με τις χωροταξικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες τους τη λειτουργία αιολικών εγκαταστάσεων β) στην καθιέρωση κανόνων και κριτηρίων χωροθέτησης που θα επιτρέπουν αφενός την δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας και αφετέρου την αρμονική ένταξή τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο τοπίο και γ) στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού χωροθέτησης των αιολικών εγκαταστάσεων, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στους στόχους των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.

Συγκεκριμένα, το ΕΧΠ ΑΠΕ θέτει κανόνες και κριτήρια χωροθέτησης των αιολικών εγκαταστάσεων, καθορίζει ελάχιστες αποστάσεις εγκατάστασης από περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς (άρθρα 7, 8, 9, 10), ορίζει Περιοχές Προτεραιότητας και Καταλληλόλητας (άρθρο 5), προσδιορίζει ρητά περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας από περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος -όπως είναι οι περιοχές απολύτου προστασίας, οι εθνικοί δρυμοί, τουριστικών - οικιστικών περιοχών κα - (άρθρο 6), και αντίστοιχες κατευθύνσεις δίνονται για τα συνοδά τους έργα. Στο ΕΧΠ ΑΠΕ λαμβάνεται μέριμνα για την απόσταση των αιολικών εγκαταστάσεων από γειτνιάζουσες χρήσεις γης, γίνεται ειδική μνεία στη φέρουσα ικανότητα των Ο.Τ.Α., δηλαδή στο μέγιστο αριθμό τυπικών ανεμογεννητριών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε μια ενότητα χώρου, και ορίζονται κανόνες ένταξης αυτών στο τοπίο (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΙΙ, ΙΙΙ IV) δημιουργώντας έτσι δικλείδες ασφαλείας για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χώρο, στο τοπίο και στο περιβάλλον.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη χωροθέτηση αιολικών σταθμών σε προστατευτέες περιοχές, στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου προβλέπεται ότι: «    αποκλείεται η

χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός: ... β. Των περιοχών απολύτου προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης που καθορίζονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ. 1 και 2 και 21 του ν. 1650/1986    δ. Των πυρήνων των εθνικών δρυμών και των κηρυγμένων μνημείων της φύσης και

των αισθητικών δασών που δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές της περιπτώσεως β' του παρόντος άρθρου ε. Των οικοτόπων προτεραιότητας περιοχών της Επικράτειας που έχουν ενταχθεί ως τόποι κοινοτικής σημασίας στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 σύμφωνα με την απόφαση 2006/613/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 259 της 21.9.2006, σ. 1),   ζ. Των Π.Ο.Τ.Α. του άρθρου 29 του ν. 2545/1997, των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα του άρθρου 10 του ν. 2742/1999, των θεματικών πάρκων και των τουριστικών λιμένων, η. Των ατύπως διαμορφωμένων, στο πλαίσιο της εκτός σχεδίου δόμησης, τουριστικών και οικιστικών περιοχών    ». Επιπλέον στην παρ.3

του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι: «Επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) της ορνιθοπανίδας της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ ύστερα από τη σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης και σύμφωνα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις και περιορισμούς που θα καθορίζονται στην οικεία πράξη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.»

Στο Παράρτημα ΙΙ, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι οι ελάχιστες αποστάσεις των αιολικών εγκαταστάσεων από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης που καθορίζονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ. 1 και 2 και 21 του ν. 1650/1986 καθορίζονται σύμφωνα με την εγκεκριμένη ΕΠΜ ή σχετικού πδ ή ΚΥΑ, ενώ των υπόλοιπων περιοχών περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κρίνονται κατά περίπτωση στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ τίθεται απόσταση και από ζώνες ή εγκαταστάσεις παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως π.χ. 1000 μ. από τα όρια ΠΟΤΑ και άλλες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα, τουριστικά καταλύματα και άλλες ειδικές τουριστικές υποδομές.

Το ΥΠΕΝ μετά από διενέργεια σχετικού διαγωνισμού, έχει προχωρήσει στη σύναψη δημόσιας σύμβασης μελέτης, προκειμένου να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο ΕΧΠ ΑΠΕ. Στόχος της αναθεώρησης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, που θα προσδώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλά πεδία δραστηριότητας και η διασφάλιση δημιουργίας βιώσιμων εγκαταστάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέσω της αρμονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο τοπίο. Επισημαίνεται δε, ότι κατά την διαδικασία έγκρισης του «νέου» Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, προβλέπεται η τήρηση της διαδικασίας διαβούλευσης σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην κείμενη νομοθεσία [Ν.4447/2016 (Α’241) και ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ.107017/2006 (Β’ 1225)].

Θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η αρμοδιότητα της Δ/νσης μας στα πλαίσια της περιβαλλοντικής νομοθεσίας των ΑΠΕ περιορίζεται στην γνωμοδότηση της χωροθέτησης μεμονωμένων έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Α' κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στο πλαίσιο εφαρμογής των Ειδικών και Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης

Γεώργιος Μανούρης


ΘΕΜΑ: Απάντηση στη με αρ. 5395/26-3-2021 ερώτηση της Βουλής.

ΣΧΕΤ.: Η Α.Π. 5395/26-3-2021 Ερώτηση της βουλής (Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/29435/486/30-3-2021).

Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού, και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης μας, (Στρατηγικός Χωρικός Σχεδιασμός), αναφορικά με εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας, σας πληροφορούμε τα παρακάτω τα οποία αναφέρονται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ( ΠΧΠ, Απόφαση αρ. 118376/1419/8-12-2020 ΦΕΚ 845/Δ/24-12- 2020).

1. Στο άρθρο 6: Βασικές προτεραιότητες για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος,

στις στρατηγικές προτεραιότητες για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου ( Χάρτης Π.2δ), μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται:

α) Η προστασία, η διατήρηση, η διαχείριση και η ανάδειξη των θεσμοθετημένων προστατευόμενων περιοχών της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, (περιοχές του Δικτύου Natura 2000, Υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας Ramsar, Εθνικά Πάρκα, Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, Καταφύγια Άγριας Ζωής, κ.ά.).

 

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ