Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:00: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 25 Μαϊος 2021

Η νικήτρια εταιρεία θα εκδίδει κάθε έγγραφο ασφαλείας του ελληνικού κράτους

Τρεις κοινοπραξίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο για το μεγάλο έργο, ύψους 515 εκατ. ευρώ, για το σύστημα έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και άλλων εντύπων ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την κοινοπραξία της Thales (στον όμιλο της οποίας ανήκει η Gemalto) με την Unisystems του ομίλου Quest και την ιαπωνική Toppan Printing, την κοινοπραξία της γερμανικής Veridos με τον ΟΤΕ και την Byte καθώς και την κοινοπραξία του βελγικού ομίλου Zetes, στον οποίο ανήκει η ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech με τη Space Hellas.

Εκτός φαίνεται πως μένει η κοινοπραξία της γαλλικής Idemia με την Neurosoft του ομίλου ΟΠΑΠ και η κοινοπραξία του ομίλου Λύκος με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία.

Η κοινοπραξία που θα επικρατήσει δεν θα εκδίδει μόνο τις νέες ταυτότητες, αλλά όπως προαναφέρθηκε και σειρά άλλων εντύπων ασφαλείας όπως τα διαβατήρια, τα διπλώματα οδήγησης και οι ειδικές κάρτες για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο ανάδοχος θα χρειαστεί να επενδύσει δικά του κεφάλαια, που θα φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εγκαταστήσει τον απαραίτητο κεντρικό τεχνολογικό εξοπλισμό, κατά πληροφορίες σε κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκεται στην Λεωφόρο Συγγρού, καθώς και τα απομακρυσμένα μηχανήματα έκδοσης εντύπων ασφαλείας, σε αστυνομικά τμήματα, υπουργεία, πρεσβείες και αλλού.

Οι νέες ταυτότητες δεν θα λειτουργούν μόνο ως έγγραφα ταυτοποίησης του κατόχου, αλλά και ως «κλειδιά» για πολλές συναλλαγές των πολιτών μέσα από το Διαδίκτυο, τόσο με το δημόσιο, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα.

Δηλαδή, «θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών».

Όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες-κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη οφείλουν να δρομολογήσουν τις εν λόγω αλλαγές εντός του έτους 2021.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η επιστημονική κοινότητα μεταβάλλει την πανδημία σε "ρίσκο"

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης όπου εκτός των άλλων ουσιαστικά μίλησε για μια κατάσταση "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα" εφόσον δήλωσε ότι αν εμβολιαστούμε κινδυνεύουμε από θανάτους λόγω θρομβώσεων ενώ αλλιώς από θανάτους λόγω κορωνοϊού!

Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων ο κ. Τζανάκης είπε πως σήμερα δεν αναμένει τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 2.000. «Πιστεύω ότι θα είναι μεταξύ 2.000 – 2.500 κρούσματα αν γίνουν 60.000 τεστ» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για την πορεία των κρουσμάτων στην χώρα υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα δύο σενάρια που έχουν δουλέψει στο πανεπιστήμιο θα πέσουμε στα 1.000 κρούσματα ημερησίως, είτε γύρω στις 15 Ιουνίου, που όπως όμως εκτιμά ότι ίσως δεν υλοποιηθεί λόγω του ότι δεν πειθαρχούμε στους κανόνες της πολιτείας, είτε γύρω στις 25 Ιουνίου.

Όπως είπε, μετά το Πάσχα υπάρχει αποκλιμάκωση και ο μέσος κινητός όρος των θανάτων ήταν περίπου στο 85 μέσα στο Πάσχα ενώ τώρα είναι γύρω στους 50.

Σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων και τα εμβόλια στην Ελλάδα δήλωσε πως ήδη η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης έβγαλε προφορική ανακοίνωση για τις δύο από τις τρεις περιπτώσεις ότι πιθανότατα σχετίζονται με εμβολιασμό και πως αναμένεται η γραπτή παραδοχή και κυρίως οι αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμών. Παράλληλα, πρόσθεσε πως στην Κρήτη υπάρχουν σίγουρα δύο περιστατικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης η επιτροπή εμβολιασμού για τις αποφάσεις θα λάβει υπόψη πως στο ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή εάν εμβολιάσουμε 100.000 ανθρώπους της ηλικίας 30-50 θα προλάβουμε 9 θανάτους αλλά θα εισπράξουμε πιθανότατα 5 περιστατικά θρομβώσεων που ίσως κάποια πάνε άσχημα και πως περίπου το 25% από αυτά οδηγούν σε θάνατο.

«Έαν λοιπον τους εμβολιάσουμε δεν θα έχουμε 9 θανάτους αλλά θα έχουμε 5 περιστατικά θρόμβωσης».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Την ανάγκη να στηριχθούν μαθητές οι οικογένειες των οποίων χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό επισημαίνουν βουλευτές του ΚΚΕ  οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Η ερώτηση κατατέθηκε από τους βουλευτές Γιάννη Δελή, Μαρία Κομνηνάκα, Νίκο Παπαναστάση και Μανώλη Συντυχάκη και αναφέρει τα εξής:

“Εδώ και 1,5 χρόνο αποδεικνύεται ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει, αλλά θυσιάζονται στο βωμό των αντιλαϊκών προτεραιοτήτων και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την αποτροπή της σοβαρής διασποράς του covid-19 στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και αλλού.

Επί της ουσίας οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν αφεθεί στην τύχη τους αφού όλα ανάγονται στην ατομική ευθύνη, μέτρα πρόληψης και μαζικά τεστ με ευθύνη του κράτους σε μεγάλους εργασιακούς χώρους δεν γίνονται, το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αθωράκιστο, ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι τεράστιες. Τα στοιχεία και μόνο να κοιτάξει κανείς θα διαπιστώσει την τραγική κατάσταση. Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τις 390 χιλιάδες, ενώ οι θάνατοι συνανθρώπων μας πλησιάζουν τις 12 χιλιάδες.

Ανάμεσα στους θανάτους από κορονοϊό, υπάρχουν δεκάδες μαθητές που έχουν χάσει τον έναν ή και τους δυο γονείς τους. Πρόσφατο, τραγικό παράδειγμα στη Ναύπακτο, όπου πολύτεκνη οικογένεια εκπαιδευτικών με τέσσερα παιδιά, θρηνεί το χαμό και των δυο γονιών σε διάστημα μάλιστα λίγων ημερών. Το ένα παιδί από τα τέσσερα είναι στην Γ’ Λυκείου και προετοιμαζόταν να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Είναι ευθύνη του κράτους να στηρίξει με όλους τους δυνατούς τρόπους, όλους αυτούς τους μαθητές που έχασαν κατά την περίοδο της πανδημίας μέλος της οικογένειας τους από τον κορονοϊό. Είναι η ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης που οφείλει η πολιτεία να δώσει. Ιδιαίτερα στα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να σκύψει με ιδιαίτερη μέριμνα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για τους συγκεκριμένους μαθητές έτσι ώστε:

• Να ενταχθούν στις ειδικές κατηγορίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση
• Να στηριχθούν με ιδιαίτερο τρόπο κοινωνικά, μαθησιακά και ψυχολογικά
• Να ενισχυθούν οικονομικά οι οικογένειες αυτές”

Πηγή φωτογραφίας: athensvoice.gr

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Ανακοινώνεται ότι τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης Ελλάδος και Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν τον 4ο κύκλο συναντήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), από 26 έως 27 Μαΐου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως. Σημειώνεται πως ο τέταρτος γύρος των συζητήσεων για τα ΜΟΕ είχε αναβληθεί στις αρχές του 2020 εξαιτίας της αυξημένης έντασης με την Τουρκία εκείνη την περίοδο.

Σκοπός της συνάντησης θα είναι η συνέχεια των συζητήσεων που ξεκίνησαν στην Αγκυρα αλλά αλλά και η προετοιμασία για μια επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr Μαρία Ζαχαράκη στην Τουρκία, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Αθήνα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η συνάντηση θα γίνει την επόμενη Δευτέρα 31 Μαΐου στην Αθήνα, όπου οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα συζητήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών και θαπροετοιμάσουν συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα χαρακτηρίζει σήμερα την επικείμενη συνάντηση εκτός από «σημαντική» και «προπαρασκευαστική» της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Προαναγγέλλει με άλλα λόγια (και) συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο εντός 20 ημερών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, πέρα από «ανταποδοτική» της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, έχει σκοπό και την προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στα μέσα Ιουνίου.

Πηγή: ethnos.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/05/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:    «Ανάγκη ενίσχυσης και συνέχισης της λειτουργίας του τοπικού Ταχυδρομικού Καταστήματος στο Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του διαδικτύου, την ενίσχυση του Ταχυδρομικού Καταστήματος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο, του ομώνυμου Δήμου. Το Ταχυδρομικό κατάστημα στο Θέρμο, που ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα στις 3 Ιουλίου 1882, το 2022, συμπληρώνει 140 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Το Ταχυδρομείο είναι αναντίρρητη ανάγκη να παραμείνει στο Θέρμο, γιατί εξυπηρετεί πάνω από 40 χωριά και οικισμούς της ορεινής Τριχωνίδας, ορισμένα και εκτός του Δήμου. Εξυπηρετεί κάθε είδους ανάγκη (εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, είσπραξη τελών, πληρωμή κάθε είδους συντάξεων ΙΚΑ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΑ, ΟΓΑ κ.α.) εκατοντάδων ηλικιωμένων, αλλά και ατόμων που είναι μέλη ευπαθών ομάδων και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Εκτός των άλλων, το εν λόγω Ταχυδρομείο, με τις καθημερινές του συναλλαγές, συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της κοινωνικής, οικονομικής, αγροτικής και τουριστικής ζωής του τόπου. Είναι ένα μεγάλο ανοιχτό παράθυρο «πνοής» και επικοινωνίας της περιοχής με τον υπόλοιπο κόσμο, εντός και εκτός της Ελλάδας, ικανοποιώντας πολλές μικρές και μεγάλες ανάγκες των πολιτών που το εμπιστεύονται.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε, έστω και την εσχάτη ώρα, να παρουσιάσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοπρεπή λειτουργία και στελέχωση του Ταχυδρομικού Καταστήματος του Δήμου Θέρμου της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστέρησης στην διανομή της αλληλογραφίας, των εντύπων και των δεμάτων στην περιοχή δικαιοδοσίας του, καθώς, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποχώρησης τριών (3) υπαλλήλων του με το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου και οι εναπομείναντες υπάλληλοι δεν επαρκούν για να εξυπηρετούν ολόκληρο τον εν λόγω Δήμο και τα γύρω χωριά;
  2. Προτίθεσθε να προβείτε στην τοποθέτηση εντός του ανωτέρω ταχυδρομείου ενός αυτόματου μηχανήματος συναλλαγών με μετρητά, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα και με ταχύτητα οι συναλλασσόμενοι κάτοικοι της περιοχής, επισκεπτόμενοι το εν λόγω Ταχυδρομείο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, με θέμα το «εξελισσόμενο κυβερνητικό σχέδιο συρρίκνωσης & τελικά κατάργησης των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας».

Με την Ερώτηση, την οποία η υπουργός καλείται να απαντήσει την ερχόμενη Δευτέρα στην Βουλή, ο κ. Βαρεμένος  κάνει λόγο για « συμπαιγνία, που πλέον ξεδιπλώθηκε απροκάλυπτα, μεταξύ υπουργού Παιδείας και Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών και καλεί την υπουργό να παγώσει την απόφασή της και να αναθεωρήσει την επιλογή για θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ. Επιλογή για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο Πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας έχουν έντονα προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει τουλάχιστον 25.000 νέους ανθρώπους εκτός δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλήττοντας κυρίως τα Πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά Τμήματα της περιφέρειας. Με μία προειλημμένη απόφαση, η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τις ακαδημαϊκές και παραγωγικές ανάγκες  της Αιτωλοακαρνανίας,   γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας ώστε να ακυρωθούν οι αντιαναπτυξιακοί αυτοί σχεδιασμοί».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ:  « Άμεσος κίνδυνος συρρίκνωσης & τελικά κατάργησης των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας »

Το σχέδιο συρρίκνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία, που στην περίπτωση του Αγρινίου παίρνει τον χαρακτήρα διάλυσης, έχει ήδη εισέλθει στην τελική φάση, με την αποδοχή από το υπουργείο Παιδείας της πρότασης “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών”. Ένα απαράδεκτο “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” παίρνει τον χαρακτήρα συμπαιγνίας μεταξύ υπουργείου και Πανεπιστημίου Πατρών και, στα πλαίσια αυτά, η υπουργός Παιδείας φέρεται ότι κάλεσε τον Πρύτανη κ. Μπούρα να στείλει επιστολή με την οποία θα ζητάει μηδέν εισακτέους για τα τμήματα τα οποία συγχωνεύονται-καταργούνται βάσει του “Στρατηγικού Σχεδιασμού”. Με αυτήν την μεθόδευση, επιχειρείται η περιθωριοποίηση και εξουθένωση της περιφερειακής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, προς όφελος άραγε ποίων;

Επειδή οι παραπάνω εξελίξεις, πρωτίστως απότοκο της κυβερνητικής εμμονής να θεσπισθεί ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ -για την οποία είχαμε προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει περίπου 25.000 νέους ανθρώπους εκτός δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης-, πλήττουν κυρίως τα Πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά Τμήματα της περιφέρειας, μεταξύ αυτών και της Αιτωλοακαρνανίας,

Ερωτάται η κα υπουργός:

  • Θα συνεχίσει να προωθεί αυτόν τον σχεδιασμό, που συναντά την σύσσωμη και διακομματική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της και που οδηγεί σε βέβαιη συρρίκνωση και αφανισμό των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική του Νομού;

Ο ερωτών βουλευτής

Βαρεμένος Γεώργιος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ