Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  4:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021

Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα στην Πάτρα ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη Ιωάννη καθώς και με τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου κ. Μπάκο Δημήτριο.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το μείζον ζήτημα της εξάπλωσης του covid19 και το πώς αυτή έχει επηρεάσει τις υγειονομικές μονάδες της περιφέρειας της 6ης ΥΠΕ και ειδικότερα του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Μπάκος μετέφερε στον κ. Καραγκούνη ότι παρόλη την πίεση που δέχτηκε το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου, το οποίο από την αρχή της πανδημίας ανήκει στα νοσοκομεία αναφοράς covid19, πλέον υπάρχει μια σταθερότητα ως προς τα εισαγωγές ασθενών που νοσούν με κορονοϊό. Παρόλα αυτά όλο το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται ακόμη σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου αν παραστεί ανάγκη να συμβάλει σε περιστατικά που προέρχονται από το νόμο μας που ίσως χρειαστεί να διακομισθούν στο νοσοκομείο.

Στην συνέχεια ο κ. Κώστας Καραγκούνης επισκέφτηκε  το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη ο οποίος επίσης επιβεβαίωσε στον βουλευτή ότι όλες οι υγειονομικές μονάδες βρίσκονται σε επαγρύπνηση -και κυρίως της Αιτωλοακαρνανίας μετά την αύξηση των κρουσμάτων στο νομό- και είναι ικανά να παράσχουν την πλήρη υγειονομική φροντίδα που τυχόν παραστεί ανάγκη. Ειδικότερα  ο Διοικητής ενημέρωσε τον βουλευτή ότι υπάρχει αυξημένη πίεση στην περιοχή του Αιτωλικού και ευρύτερα στο δήμο Μεσολογγίου και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από τους πολίτες. Επίσης γνωστοποίησε στον κ. Καραγκούνη  τις ενέργειες της ΥΠΕ για την αύξηση των εμβολιαστικών δομών ώστε να «τρέξει» πολύ πιο γρήγορα ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Περεταίρω ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε στον κ. Καρβέλη για μια φορά το θέμα του Κέντρου Υγείας Κατούνας και την ενίσχυση αυτού με τους απαραιτήτους επικουρικούς ιατρούς ώστε να μπορεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Επισημάνθηκε βεβαία και από τους δυο ότι στο πρόσφατο παρελθόν όπως είχε ανακοινωθεί από τον κ. Καραγκούνη η ΥΠΕ είχε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τελικά προκήρυξε δύο θέσεις επικουρικών ιατρών γενικής ιατρικής, ωστόσο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την πλήρωση των εν λόγω θέσεων.

Παρόλα αυτά ο κ. Καρβέλης διαβεβαίωσε τον κ. Καραγκούνη ότι αμέσως  μετά την λήξη των προσωρινών  έκτακτων μέτρων που εφαρμόζονται αυτήν την στιγμή στο νομό Αιτωλοακαρνανίας θα κινηθούν με ταχύτητα  ξανά όλες οι διαδικασίες για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κατούνας ώστε να λειτουργεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα και ετοιμότητα ώστε να εξυπηρετεί τους κατοίκους του ορεινού Ξηρομέρου.

Τέλος ο κ. Καραγκούνης ευχαρίστησε τόσο τον κ. Μπάκο όσο και τον κ. Καρβελη «για την πολύτιμη πρόσφορα τους και το έργο τους καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της κρίσης».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 12 Μαΐου, ο βουλευτής ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ο βουλευτής ανέφερε στον υφυπουργό τα δύο σημαντικά ζητήματα σχετικά με την παράταση υποβολής ενστάσεων και αντιρρήσεων επί της πρόσφατης ανάρτησης των δασικών χαρτών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, όπως επίσης και την ανάγκη μείωσης του αντιτίμου του παραβόλου των εν λόγω ενστάσεων.

Ο κ. Αμυράς ενημέρωσε τον κ.Καραγκούνη ότι αναφορικά με το πρώτο ζήτημα έχει βρεθεί πρόσφορη λύση καθώς κατόπιν σχετικής νομοθετικής ρύθμισης (τροπολογίας) η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδος, θα παραταθεί η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων με την δυνατότητα αναδρομικής ισχύος. Όσον αφορά τη μείωση του αντιτίμου του παραβόλου, ο υφυπουργός ανέφερε πως βρίσκεται προς υπογραφή η σχετική ΚΥΑ, με την οποία θα προβλέπεται μείωση του παραβόλου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Η σχετική μείωση μάλιστα, θα αφορά και αυτούς που έχουν ήδη υποβάλλει ενστάσεις και για τους τελευταίους η μείωση θα είναι στο 50%. Το ποσό της μείωσης θα πιστώνεται από την πολιτεία στους λογαριασμούς των αιτούντων- δικαιούχων.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου στην περιοχή της Παλαίρου, εξελίσσεται σε θολό τοπίο σπαρμένο με μεγάλα εμπόδια και αβεβαιότητα όσον αφορά τον εισαγόμενο τουρισμό είτε σε καταλύματα είτε σε σκάφη αναψυχής. Το γεγονός ότι η Αγγλία εξαίρεσε την χώραμας από τις πράσινες περιοχές αποτελεί πλήγμα, όπως επίσης και η απαίτηση της γερμανικής κυβέρνησης για τεστ επιστροφής σε όσους επισκεφθούν την Ελλάδα.

Απ’ την πλευρά της Δανίας, η προγραμματισμένη για τις 24 Μαΐου άφιξη επισκεπτών μετατέθηκε για το τέλος του μήνα, ενώ το αντίστοιχο ορόσημο για τους Σουηδούς είναι η 12η Ιουνίου. Η φινλανδική κυβέρνηση μετέθεσε προγραμματισμένες για την 31ηΜαΐου αφίξεις στις 5 Ιουλίου, ενώ η Νορβηγία έχει θέση ως ημερομηνία έναρξης την 26η Ιουνίου.

Με τα έως σήμερα στοιχεία η φετεινή περίοδος εμφανίζεται ως εξόχως προβληματική και, αν κινηθεί στο 50% εκείνης του 2019, θα θεωρηθεί “επιτυχία”.

Τούτων δοθέντων, η προπαγανδιστική προσέγγιση της πραγματικότητας όχι απλώς δεν προσφέρει τίποτε, αλλά συντηρεί και την δύναμη της αδράνειας, που επιδεινώνει αντί να αντιστρέφει μία δύσκολη κατάσταση.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στην Αιτωλοακαρνανίας τις τελευταίες ημέρες σχολίασε με δήλωσή του ο  βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Θάνος Μωραΐτης. Όπως είπε, «τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου μετατρέπονται σε Νοσοκομεία μίας νόσου, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο λοιπούς -πλην του κορωνοϊού- νοσηλευόμενους», ενώ επεσήμανε πως «ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι ο λάθος σχεδιασμός των εμβολιασμών θα οδηγούσε στο φιάσκο που βιώνει η Αιτωλοακαρνανία». Χαρακτήρισε την προσέγγιση της κυβέρνησης «εξ αρχής επιπόλαια», ενώ την έψεξε για «εξοργιστική προχειρότητα» .

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, βάσει της εκτόξευσης των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία τις τελευταίες ημέρες, «ο σχεδιασμός καθίσταται υγειονομικά επικίνδυνος», αφού «ο αυξανόμενος αριθμός εμβολιαζόμενων δημιουργεί συνωστισμό». Επιπλέον ανέφερε  πως «υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού», με αποτέλεσμα «όλο το βάρος της εμβολιαστικής διαδικασίας, αλλά και των νοσηλειών, να το επωμίζονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές».

«Δεν υπήρξε από πριν μέριμνα για την ένταξη των ΤΟΜΥ και των Κέντρων Υγείας στην εμβολιαστική διαδικασία, δεν υπήρξε οργάνωση», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει άμεσα «να γίνουν άμεσες προσλήψεις προσωπικού κι εμβολιαστικά κέντρα εκτός Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου και να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με προσωπικό στα Κέντρα».

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει γυρισμένη την πλάτη στην Αιτωλοακαρνανία και να παίζει στα ζάρια την υγεία των πολιτών της. Φτάνει με την κοροϊδία!», είπε ο κ. Μωραΐτης κλείνοντας.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην κρισιμότητα της υγειονομικής κατάστασης στην Αιτωλοακαρνανία, έρχεται να προστεθεί η σύγχυση και η αντιφατικότητα μετά την ακύρωση της απόφασης του δημάρχου Μεσολογγίου να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα σχολεία στην πόλη -η οποία βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο-  και να μην ισχύσει η απόφαση της μη-λειτουργίας τους μέχρι τις 12 Μαΐου. Πέρα από το τυπικό της αναρμοδιότητας του δημάρχου να αποφασίζει επί του θέματος, εγείρονται ζητήματα ουσίας.

Η κυβέρνηση αποφασίζει την άμεση λειτουργία των σχολείων με δεδομένη την τεράστια διασπορά στην περιοχή, που αναγκάζει ολόκληρες οικογένειες να βρίσκονται σε καραντίνα. Την ίδια στιγμή, ο εμβολιασμός πάρα πολλών εκπαιδευτικών έχει καθυστερήσει.

Τα παραπάνω αναφέρει ο Γ. Βαρεμένος εκτιμώντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να αιτιολογήσει πειστικά της απόφασή της για άμεση επαναλειτουργία των σχολείων, με δεδομένη την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, που οδηγεί σε καταστάσεις πανικού, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας και ιδίως ο Δήμος Ι.Π.  Μεσολογγίου με τον αριθμό κρουσμάτων covid 19 να έχει εκτοξευθεί στα ύψη και το νοσοκομείο της πόλης να δέχεται ασφυκτική πίεση.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και οι τελευταίες αποφάσεις της προκαλούν εύλογες απορίες και ανησυχίες. Πώς είναι δυνατόν να παραμένουν τα σχολεία της περιοχής κλειστά για ολόκληρους μήνες με ελάχιστα κρούσματα και να επιβάλλεται το άνοιγμά  τους τώρα,  ενώ όλη η περιοχή βρίσκεται στο κόκκινο;

Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αποφασίζει κόντρα στις  αποφάσεις του Δήμου,  ενάντια στις εισηγήσεις των Νοσοκομείων, της ιατρικής κοινότητας και συνολικά  των εργαζομένων στο χώρο της υγείας,  κόντρα στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και κυρίως κόντρα  στη κοινή λογική;

Πώς είναι δυνατόν να διακυβεύεται τόσο επιπόλαια η υγεία των εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών,  αλλά και συνολικά των κατοίκων της περιοχής; 

Πώς είναι δυνατόν να μην  γίνονται κινήσεις για την ενίσχυση του νοσοκομείου Μεσολογγίου (αλλά και αντίστοιχα του  Αγρινίου) τα οποία έχουν φτάσει στα όριά τους και στέκονται όρθια χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων τους; 

Η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη. Η κυβέρνηση της ΝΔ  επί δύο χρόνια αρνείται εμμονικά να ενισχύσει το ΕΣΥ και με  τις αδιέξοδες και αντιφατικές αποφάσεις της έχει συντελέσει στην διόγκωση και όχι στον περιορισμό του προβλήματος. Έστω και τώρα οφείλει να σοβαρευτεί.  Με υψηλό αίσθημα ευθύνης  απέναντι στους συμπολίτες μας,  καλούμε  την κυβέρνηση έστω και  την ύστατη στιγμή, να πράξει τα αυτονόητα.

  • Καλούμε την κυβέρνηση  να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη των νοσοκομείων Μεσολογγίου και Αγρινίου. 
  • Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει αυτό που όφειλε να κάνει από την αρχή: Nα οργανώσει αποτελεσματικά  την εμβολιαστική διαδικασία αξιοποιώντας  τις υπάρχουσες δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση.
  • Καλούμε  την κυβέρνηση να εξετάσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα της λειτουργίας των σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκκλήσεις  της τοπικής κοινωνίας και ιδίως της  εκπαιδευτικής κοινότητας. 
  • Καλούμε την κυβέρνηση  να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της περιοχής που πλήττονται περαιτέρω με την έξαρση της πανδημίας. 
  • Ταυτόχρονα,  καλούμε το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς  φορείς της πόλης να εκπονήσουν  από κοινού, ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης και υπέρβασης της κρίσης.  
  • Καλούμε τέλος,  όλες και όλους τους συμπολίτες μας να τηρήσουμε  σχολαστικά  τα μέτρα σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών,  ώστε να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με την πανδημία. 

Για την κατάσταση  που έχει δημιουργηθεί προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες που θα πρέπει να συζητηθούν και να αποδοθούν. Χωρίς κοινωνικούς αυτοματισμούς, χωρίς ανθρωποφαγίες. Με ηρεμία,  σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όμως τώρα είναι η ώρα της μάχης. Είναι ώρα ευθύνης. Δεν επιτρέπονται εφησυχασμοί, δεν δικαιολογούνται  ολιγωρίες. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συζητήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος σχετικά με τις επανειλημμένες αδικίες στη μοριοδότηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούντων στο αεροδρόμιο του Ακτίου.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι μετά τη μετονομασία του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Ακτίου σε Μονάδα Υποστήριξης FOB AKTION τον Ιούλιο του 2018, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε αυτό, αδικούνται στη μοριοδότησή τους, καθώς λαμβάνουν το 1/3 των μορίων ανά μήνα σε σχέση με όσα λάμβαναν με την προηγούμενη ονομασία. Συνεπώς αδικούνται για περίπου 34 μήνες. Τόνισε επίσης ότι το ζήτημα αυτό είχε θέσει με ερωτήσεις του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Φεβρουάριο και το Νοέμβριο του 2020. Κι ενώ το Υπουργείο, είχε αναγνωρίσει ότι υφίσταται πρόβλημα στη μοριοδότηση, αναφέροντας ότι το σύστημα μοριοδότησης βρισκόταν υπό επικαιροποίηση, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Το αποτέλεσμα είναι, όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο Άκτιο να αδικούνται στη μοριοδότηση και συνεπώς στις μεταθέσεις, με ευθύνη του Δημοσίου. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στην ερώτηση, ανέφερε ότι το ζήτημα επικαιροποίησης του συστήματος μοριοδότησης των μονάδων και υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζεται συνολικά και ολοκληρωμένα από το Υπουργείο, όχι κατά μονάδα, αλλά σε διακλαδικό επίπεδο υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν συμπεριληφθεί  προτάσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για το FOB ΑΚΤΙΟΝ με στόχο τη δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των στελεχών. Διαβεβαίωσε τον κ. Κωνσταντόπουλο, ότι η μοριοδότηση του FOB Ακτίου δεν θα παραβλεφθεί κατά τη θέσπιση του συνολικού πλαισίου μοριοδότησης που εξετάζει το Υπουργείο και θα υπάρχει η σχετική προσαρμογή με πνεύμα ισοτιμίας και δικαιοσύνης. Ανέφερε τέλος, ότι μέσα στο καλοκαίρι το Υπουργείο σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα συνολικότερο νομοσχέδιο για ρύθμιση σταδιοδρομικών ζητημάτων και στο πλαίσιο αυτό θα ρυθμιστεί συνολικά το ζήτημα της μοριοδότησης.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος απαντώντας στον Υπουργό, υπογράμμισε τη σημασία της Μονάδας Υποστήριξης FOB ΑΚΤΙΟΝ, της οποίας το έργο και η αποστολή δεν έχει αλλάξει και δεν έχει μειωθεί παρά τη μετονομασία της. Συνεπώς, ανέφερε, η μοριοδότηση των στελεχών θα πρέπει να επανέλθει στα προγενέστερα επίπεδα. Επίσης σημείωσε ότι το ζήτημα εκκρεμεί για τρίτο χρόνο και παρά το ότι το Υπουργείο προσπαθεί να επιλύσει συνολικά το θέμα της μοριοδότησης, ο χρόνος περνά σε βάρος των υπηρετούντων στο Άκτιο. Με τα δεδομένα αυτά, ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο σχετικά με την ανέγερση μνημείου πεσόντων αεροπόρων στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου και την άρνηση του Υπουργείου για παραχώρηση ανενεργού αεροσκάφους με σκοπό να τοποθετηθεί στο χώρο.

Η Βουλευτής παραθέτοντας τα στοιχεία που καθιστούν το συγκεκριμένο αίτημα ιδιαιτέρως ευκολότερο στην υλοποίηση του συγκριτικά με άλλα παρόμοιας φύσης και καθώς αντίστοιχα δίκαια αιτήματα έχουν γίνει δεκτά, ερωτά τον Υπουργό αν προτίθεται η Κυβέρνηση να επανεξετάσει και να αποδεχθεί το αίτημα του Δήμου Αγρινίου για τη διάθεση παροπλισμένου ανενεργού αεροσκάφους με σκοπό την ανέγερση μνημείου προς τιμήν των πεσόντων εν υπηρεσία πιλότων Υποσμηναγού Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη και Επισμηναγού Κωνσταντίνου Καραθάνου, ειδάλλως ποιοι είναι οι ειδικοί λόγοι που επιβάλλουν την άρνηση του.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.
Θέμα : Διάθεση παροπλισμένου ανενεργού αεροσκάφους για το Μνημείο πεσόντων αεροπόρων στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου.
…………………………………………………………………………………
Ο Δήμος Αγρινίου, επιδεικνύοντας την αντίστοιχη ευαισθησία, ενστερνίσθηκε αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ζήτησε να διατεθεί ένα παροπλισμένο και ανενεργό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ειδικού μνημείου στη μνήμη του Υποσμηναγού Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη και του Επισμηναγού Κωνσταντίνου Καραθάνου (και οι δύο πεσόντες εν υπηρεσία– στις 18.5.2000 και 15.7.2004, αντίστοιχα – τέκνα της Τοπικής Κοινότητας Μεγάλης Χώρας).

Δυστυχώς, τα σχετικά επανειλημμένα αιτήματα συναντούν αδικαιολόγητη άρνηση αποδοχής από την πλευρά της Πολιτείας. Μάλιστα, ο χώρος όπου προορίζεται η κατασκευή του μνημείου απέχει μόλις 4,5 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της 132 Σμηναρχίας Μάχης, όπου παραμένουν δεκάδες ανενεργά αεροσκάφη, που κυριολεκτικά σαπίζουν.

Επειδή, αντίθετα, αντίστοιχα αιτήματα έχουν γίνει δικαίως δεκτά, σε πολλές περιπτώσεις, και, επομένως, δημιουργείται στην τοπική κοινωνία η δικαιολογημένη εντύπωση αδικαιολόγητης διάκρισης και δυσμενούς αντιμετώπισης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Υπάρχει η κυβερνητική πρόθεση να επανεξετάσετε και αποδεχθείτε το αίτημα του Δήμου Αγρινίου και των πολιτών για τη διάθεση παροπλισμένου και ανενεργού αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας για τη χρήση του στην κατασκευή μνημείου προς τιμή των πεσόντων εν υπηρεσία πιλότων Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη και Κωνσταντίνου Καραθάνου, στη γενέτειρά τους (Κοινότητα Μεγάλης Χώρας Αγρινίου) ;

Και εάν όχι, ποιοι είναι οι ειδικοί λόγοι που επιβάλλουν την άρνησή σας ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Σοφία Σακοράφα

agrinionews.gr

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άλλη μια νύχτα κόλαση στη Γάζα, με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να μαίνεται. Οι νεκροί τις τελευταίες ώρες (και από τις δυο πλευρές) είναι τρεις, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι.

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας έριξε πάνω από 200 ρουκέτες στο Ισραήλ. Στην πόλη Λοντ η κατάσταση ήταν τόσο εφιαλτική που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σειρήνες αεράμυνας ήχησαν στο Τελ Αβίβ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (12.05.2021) και οι σφοδρότερες συγκρούσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να προκαλούν παγκόσμια ανησυχία.

Μια από τις ρουκέκτες που εκτόξευσαν παλαιστινιακές δυνάμεις στο Ισραήλ είχε στόχο την πόλη Λοντ. Ένας άνδρας κι ένα κορίτσι σκοτώθηκαν καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από μια από τις ρουκέτες αυτές…

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Κατά το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, θύμα είναι ο 26χρονος Χουσέιν Αλ Τίτι. Τα επεισόδια που του κόστισαν τη ζωή έγιναν στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρόνα.

Βροχή» από ρουκέτες

Τα ξημερώματα ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στο Τελ Αβίβ, μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι ο ένοπλος βραχίονάς της εκτόξευσε 110 ρουκετών εναντίον της πόλης σε αντίποινα για τα πολύνεκρα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι εκτόξευσε περισσότερες από 200 ρουκέτες εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, μια από τις οποίες προκάλεσε την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου. Εκτός από τις 110 ρουκέτες στο Τελ Αβίβ, εκτοξεύτηκαν, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς, και άλλες 100 στην πόλη Μπερσέβα «σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον ακινήτων κατοικημένων από αμάχους».

Εκτός από τη Χαμάς, και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, η δεύτερη ισχυρότερη ένοπλη οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός του βραχίονας εκτόξευσε 100 ρουκέτες από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ. «Ως τις 05:00, καταφέραμε ισχυρό πλήγμα στον εχθρό (στο Ισραήλ), εκτοξεύοντας 100 πυραύλους σε αντίποινα για πλήγματα σε κτίρια και αμάχους», ανέφερε η οργάνωση, δύο διοικητές της οποίας σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα.

Εξαιτίας της «βροχής» από ρουκέτες, έκλεισε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τέλος Αβίβ και οι πτήσεις κατευθύνονταν στην Κύπρο και τη Λάρνακα.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τα πλήγματα εναντίον θέσεων των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων. «Τις τελευταίες ώρες ο ισραηλινός στρατός έπληξε μεγάλο αριθμό σημαντικών στόχων των τρομοκρατών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και αυτή τη στιγμή, τα πλήγματα συνεχίζονται», ανακοινώθηκε από το γενικό επιτελείο.

Κόλαση πυρός στη Λοντ
Η πόλη Λοντ, κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τα επεισόδια ανάμεσα σε Άραβες και Εβραίους αλλά και εξαιτίας των πληγμάτων από ρουκέτες που εκτόξευσαν παλαιστινιακές οργανώσεις.

Υπάρχουν τουλάχιστον δυο νεκροί, ένα κορίτσι κι ένας άνδρας που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο που δέχτηκε πλήγμα από ρουκέτα. Το κοριτσάκι σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο θάνατος του 40χρονου άνδρα διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο.

Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν σε πέντε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ εξαιτίας των ρουκετών που εκτοξεύουν από το βράδυ της Δευτέρας ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, συναγωγή στη Λοντ παραδόθηκε στις φλόγες εν μέσω επεισοδίων. Άραβες φέρονται να σύλησαν συναγωγή στην πόλη που απέχει 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ και στη συνέχεια να την πυρπόλησαν. Δεκάδες αυτοκίνητα επίσης πυρπολήθηκαν, ενώ καταστράφηκαν βιτρίνες καταστημάτων.

Ο δήμαρχος της Λοντ, ο Χαΐρ Ρεβίβο, μίλησε για «εμφύλιο πόλεμο».

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν επίσης στις κατά πλειονότητα αραβικές πόλεις Άκο (βόρεια) και Γιάφα (κοντά στο Τελ Αβίβ).

Ένας 25χρονος Άραβας έπεσε νεκρός από πυρά στην πόλη Λοντ. Συνελήφθη ένας 35χρονος Εβραίος ως ύποπτος για τη δολοφονία.

Μετά τα όσα έγιναν στη Λοντ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη.

ΗΕ: Σταματήστε αμέσως
Και ενώ για άλλη μια φορά η Μέση Ανατολή φλέγεται, ο ΟΗΕ ζητά από τις δυο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Το Ισραήλ και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς οδεύουν προς «έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε απόψε ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, καλώντας όλες τις πλευρές να βάλουν «αμέσως» τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ τους.

«Σταματήστε αμέσως τα πυρά. Αυτή η κλιμάκωση οδεύει προς έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας. Οι επικεφαλής όλων των πλευρών πρέπει να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση. Ένας πόλεμος στη Γάζα θα ήταν καταστροφικός και αυτοί που θα πλήρωναν το τίμημα είναι οι απλοί άνθρωποι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Πηγή/Φωτογραφίες: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ