Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  3:56: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 24 Μαϊος 2021

Παραμένει μεγάλη η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για το Open.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί το προβάδισμα για ποιο κατάλληλος πρωθυπουργός ενώ οι ερωτηθέντες εκφράζονται πολύ θετικά για την οργάνωση των εμβολιασμών, το θέμα της συνεπιμέλειας αλλά και της εισόδου στα πανεπιστήμια με ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Αντίθετα οι πολίτες εμφανίζεται δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση για τα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, για την εγκληματικότητα και για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση της Alco:

Πηγή: newsit.gr

Το ΚΚΕ διοργανώνει την Πέμπτη στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου συζήτηση – σύσκεψη με τον βουλευτή του κόμματος Νίκος Παπαναστάση. 

Η ανακοίνωση για την εκδήλωση του ΚΚΕ και την παρουσία Παπαναστάση έχει ως εξής:

Με σύνθημα: «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή», το ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτές συγκεντρώσεις του Κόμματος σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Στο Αγρίνιο, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Μάη, στις 20.30, στην κεντρική πλατεία, όπου θα μιλήσει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Παπαναστάσης.

Ενώ, στις 18:00, την ίδια μέρα, στο θερινό δημοτικό κινηματογράφο «Ελληνίς», ο Νίκος Παπναστάσης θα μιλήσει σε σύσκεψη-συζήτηση, με φορείς από όλο το νομό, για το νέο νόμο για τα εργασιακά και τις θέσεις του ΚΚΕ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πώς το NBA δείχνει τον «δρόμο» για το μέλλον

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Tον νομό Ηλείας επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στον Πύργο λίγο μετά τις 11 το πρωί, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, ενώ πολίτης του πρόσφερε ένα γαρύφαλλο. Συνομίλησε με αρκετούς πολίτες και καταστηματάρχες της πλατείας Δικαστηρίων και της Κεντρικής Πλατείας, κατά τη διάρκεια της βόλτας που πραγματοποίησε, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος του και τον βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανό.

Πολλοί του έθεσαν τα ζητήματα, που απασχολούν τον νομό, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί, που του είπαν να δεσμευτεί ότι όταν εκλεγεί πρωθυπουργός θα καταργήσει το εργασιακό νομοσχέδιο, που φέρνει προς ψήφιση η Νέα Δημοκρατία. «Δυστυχώς ο νομός Ηλείας είναι ξεχασμένος από τους σημερινούς κυβερνήτες. Είναι δυστύχημα, γι’ αυτό ήρθα, για να αναδείξω τα προβλήματα» τους απάντησε.

Όπως αναφέρει η avgi.gr, στη συνάντηση που είχε με φορείς της περιοχής, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να παγώσει η απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών για την κατάργηση των 4 τμημάτων σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία και μέσα από διαβούλευση να δούμε το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Δεν μπορείς να έρθεις με το “αποφασίζω και διατάζω” και να ισοπεδώνεις μια περιοχή» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος το 2026, στεροώντας από την περιοχή μια δίκαιη και ισότιμη προοπτική ανάπτυξης.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των μονάδων υγείας της Ηλείας και στα προβλήματα, που οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας, αφού στο νοσοκομείο Πύργου μετά την παραίτηση 3 παθολόγων, έχει μείνει μόνο ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής και καθημερινά πηγαινοέρχονται παθολόγοι από τα νοσοκομεία της Πάτρας για να καλυφθούν οι εφημερίες.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

-11:30 Σύσκεψη με αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας.

-13.00 Συνάντηση με τους προέδρους των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστένων.

-13.30 Επίσκεψη στο Τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα τον Πύργο.

-17.30 Συνάντηση με νέους εργαζόμενους, φοιτητές, αγρότες και επαγγελματίες στην Κουρούτα.

Πηγή: thebest.gr

Γράφει ο Αιρετικός

Είναι κοινό μυστικό στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία, ότι πολλές από τις πυρκαγιές που αντιμετωπίζουμε, δεν είναι προϊόντα εμπρησμού από σκοτεινούς οικοπεδοφάγους, αλλά αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας.

Για παράδειγμα η πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη, όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε από έναν ηλικιωμένο που θέλησε- με εγκληματική αμέλεια- να κάψει κλαδιά σε ελαιώνα. Και ας απαγορεύεται οποιαδήποτε φωτιά στην ύπαιθρο από την 1η Μαΐου και μετά και έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η φωτιά στο Μάτι ξεκίνησε από έναν εξίσου ανόητο, που θέλησε να κάψει κλαδιά με τους ανέμους να φθάνουν τα 8 μποφόρ. Αποτέλεσμα 101 νεκροί. Ακόμα και η φωτιά στην Ηλεία όπου έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι, ξεκίνησε από μια ηλικιωμένη, τη Σοφία Νικολοπούλου, που θέλησε να μαγειρέψει στο ύπαιθρο!

Ποιες ποινές επιβλήθηκαν

Σε όλες τις περιπτώσεις οι ποινές που επιβάλλονται για τον εμπρησμό από αμέλεια είναι οι ελάχιστες δυνατές και κανείς ποτέ δεν μπαίνει φυλακή. Χάρη στη διάταξη που προβλέπει ότι η ποινή μπορεί να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα αν και εφόσον ο εμπρηστής ειδοποιήσει εγκαίρως την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Παράδειγμα οι ποινές που επιβλήθηκαν για την τραγική φωτιά στην Ηλεία. Μια από τις μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μια πυρκαγιά που προκάλεσε τον θάνατο 36 ανθρώπων. Κανείς από τους υπευθύνους, ούτε καν η εμπρηστής, πήγε φυλακή.

Για τη πυρκαγιά στην Ηλεία εκτός από την Σοφία Νικολοπούλου ήταν κατηγορούμενοι για αμέλεια άλλοι 4 άνθρωποι. Και ναι μεν πρωτόδικα οι ποινές που επιβλήθηκαν στους περισσότερους (ούτε καν όλους), ήταν οι ανώτατες ποινές, όμως οι εκτιτέες ποινές είναι τελικά μόλις 10 έως 5 χρόνια με αναστολή. Οι καταδικασθέντες πλήρωσαν δηλαδή το πρόστιμο, εξαγόρασαν τη ποινή τους και συνέχισαν τη ζωή τους κανονικά.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, κρίθηκαν ένοχοι για εμπρησμό εξ αμελείας, εμπρησμό δάσους εξ αμελείας, και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, οι Χαράλαμπος Καφύρας νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και νομάρχης Ηλείας το 2007, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Σοφία Νικολοπούλου κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας πυροφύλακας Μίνθης το 2007 και Νίκος Μιχαλόπουλος, επικεφαλής του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων το 2007.

Αθώος κρίθηκε ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτης Παππάς. Οι αρχικές ποινές φυλάκισης που επέβαλε το δικαστήριο ήταν 49,7 χρόνια για τον Χ. Καφύρα, 59,5 χρόνια για τον Π. Χρονόπουλο, 49,7 χρόνια για τη Σοφία Νικολοπούλου, 59,5 χρόνια για τον Π. Τσούρα και πέντε χρόνια για τον Ν. Μιχαλόπουλο. Ομως οι εκτιτέες ποινές είναι τελικά 10 χρόνια με αναστολή για τους Χ. Καφύρα, Π. Χρονόπουλο, Σοφία Νικολοπούλου και Π. Τσούρα, ενώ παρέμεινε η ποινή των πέντε χρόνων με αναστολή στον Ν. Μιχαλόπουλο.

Ο Χ. Καφύρας κατηγορήθηκε, διότι ενώ γνώριζε το έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας, διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο και δεν διασφάλισε αν ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορούσε να ανταποκριθεί. Ο Π. Χρονόπουλος για αδιαφορία να συγκαλέσει συντονιστικό τοπικό όργανο, αφού είχε λάβει ενημέρωση για την επικινδυνότητα.

Ακόμη κατηγορήθηκε, γιατί διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 για έργα οδοποιίας. Η Σοφία Νικολοπούλου επειδή δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας ως όφειλε, τη στιγμή που μαγείρευε στην ύπαιθρο. Ο Π. Τσούρας για έλλειψη της δέουσας προσοχής, με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση και την επέκταση της φωτιάς. Ο Ν. Μιχαλόπουλος διότι δεν φρόντισε να επανδρώσει το κλιμάκιο των Κρεστένων με όσα άτομα μόνιμο προσωπικό ήταν απαραίτητα. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αθώωσε τον Φώτη Παππά, που το 2007 ήταν υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ούτε γάτα ούτε ζημιά έως την επόμενη πυρκαγιά…

Πηγή:  thetoc.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

Προς: Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Σχεδόν καθημερινές είναι οι κλοπές σε σπίτια, καταστήματα, δημοτικά κτήρια και αποθήκες στην Γουριά Μεσολογγίου»

Κύριε, Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του Διαδικτύου, σχεδόν καθημερινές είναι οι κλοπές στην Γουριά του Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα, πάνω από 70 κλοπές και διαρρήξεις έχουν σημειωθεί στην Γουριά, το τελευταίο διάστημα, σε σπίτια, καταστήματα, αγροτικές αποθήκες και αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και φοβισμένοι, διότι δεν ξέρουν, πλέον, πώς να προφυλαχθούν. Όπως υπογραμμίζουν, δεν υπάρχει αστυνόμευση στην περιοχή, διότι το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού, όπου ανήκει από πλευράς δικαιοδοσίας η Γουριά, δεν διαθέτει το απαιτούμενο έμψυχο δυναμικό για να καλύψει επαρκώς όλη την περιοχή ευθύνης του. Κυρίως, τον καιρό της καραντίνας, που οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, οι κλέφτες αλωνίζουν ακόμα και μέρα μεσημέρι. Αξίζει να επισημανθεί ότι, είναι η τέταρτη φορά τους τελευταίους μήνες, που ειδικά ο παιδικός σταθμός της Γουριάς έχει γίνει στόχος κλεφτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αποτρέψετε την εγκληματικότητα που μαστίζει την Γουριά του Μεσολογγίου, καθώς, η απουσία επαρκών προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων είναι εμφανής και έχει δημιουργηθεί αλλά και παγιωθεί έντονο κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες της άνω περιοχής;
  2. Προτίθεσθε, το συντομότερο, να ενισχύσετε το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού με το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό για να καλύψει επαρκώς όλη την περιοχή ευθύνης του, στην οποία περιλαμβάνεται και η Γουριά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΘΕΜΑ : Απάντηση στην από 15-10-2020 με αριθμό 574 ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Α. ΑΒΔΕΛΑ και Κ. ΜΠΟΥΜΠΑ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και πλέον των διαλαμβανομένων στο υπ' αριθ. 7017/4/23653-γ' από 18-03-2020 έγγραφό μας (παράγραφοι β' και δ'), επί της με αριθμό 4517/ 26-02-2020 ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι για την υλοποίηση της εφαρμοζόμενης Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια με σκοπό την πλέον αποτελεσματική αστυνόμευση σε όλες τις περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας και ιδίως στα σημεία εκείνα όπου παρουσιάζεται εντονότερη παραβατικότητα. Όπου δε απαιτείται, αναβαθμίζεται το επίπεδο των λαμβανόμενων μέτρων, σε συνάρτηση με τις χρονικές και τοπικές απαιτήσεις και ανάγκες, οι οποίες διαρκώς αξιολογούνται και επανεκτιμώνται.

Στο πλαίσιο αυτό, στη περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες διενεργούνται, πλέον της παράλληλης δραστηριοποίησης των υπολοίπων ειδικών επιχειρησιακών Ομάδων (Ο.Π.Κ.Ε., ΔΙ.ΑΣ.) -σε καθημερινή βάση και καθ' όλο το 24ωρο- στοχευμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων - ομάδων ελέγχου), με σκοπό αφενός μεν την αποτελεσματική διαχείριση κάθε είδους παραβατικότητας, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων στην εν θέματι ερώτηση μορφών, αφετέρου δε τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών ασφαλείας για τους πολίτες.

Ενδεικτική της πληρότητας του ακολουθούμενου στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά και της έντονης δραστηριοποίησης της ως άνω Διεύθυνσης, αποτελεί η μείωση του αριθμού των κλοπών - διαρρήξεων, των κλοπών τροχοφόρων και των ληστειών, στην εδαφική της αρμοδιότητα, για το 9μηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, κατά 30,81%, 21,74% και 50%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τηρούμενα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, έως και την 18-10 τ.ε., ουδεμία αναφορά ή καταγγελία σχετιζόμενη με τα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι ερώτηση ζητήματα, είχε περιέλθει στις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της υπόψη Διεύθυνσης, ενώ ως προς τη μνημονευόμενη περίπτωση ανθρωποκτονίας -η οποία, σημειωτέον, δύναται να θεωρηθεί ως μεμονωμένο περιστατικό- σχετικό τυγχάνει το από 11-10 τ.ε. Δελτίο Τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Κεντρικής Μακεδονίας.

O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


ΘΕΜΑ : Απάντηση στην από 01-04-2021 με αριθμό 5601 Ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Α. ΑΒΔΕΛΑ και Κ. ΧΗΤΑ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και πλέον των διαλαμβανόμενων στο υπ' αριθ. 7017/4/24507-γ' από 06-11-2020 (α' παράγραφος) Έγγραφό μας, επί της με αριθμό 574/ 15-10-2020 Ερώτησης ενός εκ των ερωτώντων Βουλευτών, σας γνωρίζουμε, σε ό,τι αφορά στη Διεύθυνση Αστυνομίας (Δ.Α.) Αιτωλίας, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυσή της κατά τις τακτικές μεταθέσεις τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται δε ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 19 του π.δ/τος 100/2003 και 15 του π.δ/τος 211/2005, παρέχεται η δυνατότητα στο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδος, καθώς και στον Διευθυντή της ανωτέρω Διεύθυνσης να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Α', ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.

Περαιτέρω, στη περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες διενεργούνται, πλέον της παράλληλης δραστηριοποίησης των υπολοίπων ειδικών επιχειρησιακών Ομάδων (Ο.Π.Κ.Ε., Ο.Ε.Π.Τ.Α.) -σε καθημερινή βάση και καθ' όλο το 24ωρο- στοχευμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων - ομάδων ελέγχου), με σκοπό αφενός μεν την αποτελεσματική διαχείριση κάθε είδους παραβατικότητας, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων στην εν θέματι Ερώτηση μορφών, αφετέρου δε τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών ασφαλείας για τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται γνωστό ότι, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου τ.ε., στην ευρύτερη περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Γουριάς του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκαν τετρακόσιοι πενήντα έξι (456) έλεγχοι ατόμων, σαράντα εννέα (49) προσαγωγές και τριάντα έξι (36) συλλήψεις, για διάφορα αδικήματα, ενώ δηλώθηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία (Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού) έξι (6) περιπτώσεις κλοπών.

O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ