Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  11:34: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021

Συγκέντρωση για να μην υλοποιηθούν τα “αντεργατικά σχέδια” της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε νωρίς το βράδυ στην πλατεία Δημοκρατίας καθώς το Αγρίνιο συγκαταλέγεται σε εκείνες τις πόλεις όπου σήμερα είχαν προγραμματιστεί από το ΚΚΕ κινητοποιήσεις  με σημείο αιχμής τις αλλαγές στα εργασιακά.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης ο οποίος νωρίτερα είχε βρεθεί στο θερινό δημοτικό κινηματογράφο «Ελληνίς» όπου μίλησε σε σύσκεψη – συζήτηση με εκπροσώπους φορέων από ολόκληρο το Νομό, σχετικά με το νέο νόμο για τα εργασιακά καθώς και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Ο κ. Παπαναστάσης τοποθετούμενος στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου για το φλέγον ζήτημα ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: “Το «πολεμικό ανακοινωθέν» της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στους εργαζόμενους απορρίπτεται. Όσο χρόνο κι αν ξοδέψουν τα στελέχη της κυβέρνησης, οι άνθρωποι του κεφαλαίου, οι μηχανισμοί και τα παπαγαλάκια τους, για να διαφημίσουν το νομοσχέδιο, η σκληρή αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί: Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερο, θα πληρώνονται λιγότερο, θα εξαφανίζεται ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος, θα γίνονται όμηροι της μεγαλοεργοδοσίας, θα έρχονται αντιμέτωποι με νέα εμπόδια για να διεκδικήσουν συλλογικά και οργανωμένα καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής.

Είναι ώρα ευθύνης και μάχης! Ευθύνης, απέναντι σε όσα δικαιώματα και κατακτήσεις κερδήθηκαν με σκληρούς, ταξικούς αγώνες εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Γιατί σήμερα όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ίδιας της παραγωγής μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ζωή, με πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τους παραγωγούς του πλούτου, τον εργαζόμενο λαό. Αντί γι’ αυτό, ο χρόνος γυρίζει προς τα πίσω για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, για να πάνε μπροστά τα κέρδη και τα προνόμια των μεγάλων ομίλων.

Μάχης, γιατί δεν θα δεχτούμε να ζήσουμε ως σκλάβοι στον 21ο αιώνα. Για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα, για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο γράφτηκε κατά παραγγελία του κεφαλαίου και της ΕΕ. Η επόμενη μέρα της νέας οικονομικής κρίσης δεν μας βρίσκει όλους στο ίδιο καράβι. Τα όσα περιγράφονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη απαιτεί μία ζωή κόλαση για τους εργαζόμενους, με ένταση της εκμετάλλευσης, με τη γενίκευση νέων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, με μεγέθυνση του απλήρωτου χρόνου εργασίας.

Τα νέα μέτρα είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, την οποία χαιρέτησαν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ. Λένε συνειδητά ψέματα όσοι αποθεώνουν το ταμείο ανάκαμψης ως “ουδέτερο αναπτυξιακό εργαλείο”, όπως η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Οι πόροι του Tαμείου θα κατευθύνονται στις μεγάλες εταιρίες της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Ο λαός θα πληρώνει για κάθε εκταμίευση από το ταμείο της ΕΕ. Σήμερα, το μεγάλο κεφάλαιο έχει ανάγκη από νέα «όπλα» δίπλα σε όσα ήδη του έχουν δώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο της «διευθέτησης», της ελαστικοποίησης της εργασίας, της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, της παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, που σήμερα απογειώνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Όλα τα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, που ξηλώνουν ειδικά το δικαίωμα στον σταθερό, ημερήσιο, εργάσιμο χρόνο έχουν στόχο να ρίξουν κι άλλο τους μισθούς, τα μεροκάματα, να εντείνουν την εκμετάλλευση. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νέα γενιά, που έχει γνωρίσει μόνο την εργασιακή ζούγκλα.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαμορφώνει το επόμενο, χειρότερο πλαίσιο δουλειάς και ζωής. Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας ήταν ένα ανάχωμα, που έχτισαν με πολλούς αγώνες οι εργαζόμενοι για να έχουν ελεύθερο χρόνο για όποια δραστηριότητα επιθυμούν, καθώς και για να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλειά τους. Η δύναμη κάθε εργαζόμενου είναι στην οργάνωση και τον συλλογικό αγώνα. Κανένας μόνος του – Καμία μόνη της!

Η οργάνωση στα σωματεία, η συμμετοχή στις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες τους, η συμμετοχή στους συλλόγους σπουδαστών της μαθητείας και της κατάρτισης, στους φοιτητικούς συλλόγους, είναι τα όπλα των εργαζομένων και της νεολαίας. Απέναντι στον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, περισσότερη ζωής”.

Εξάλλου, το πρωί, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις Ελλάδας, σε συνεργασία με τα συνεργαζόμενα σωματεία συνταξιούχων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποίησαν σύσκεψη με τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων συνταξιούχων του νομού στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στο πλαίσιο της σύσκεψης αυτής έγινε ενημέρωση για σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο δεκάμηνο, με τα προβλήματα στην υγεία, στις συντάξεις, με το νέο ασφαλιστικό και για τις συναντήσεις που έγιναν με κυβερνητικούς παράγοντες. Ακόμη, αποφασίστηκε το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, το οποίο σύντομα θα ανακοινωθεί συντεταγμένα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι:  οι Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε., Λέανδρος Μάκας, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. και Ιωάννης Νάκης, ταμίας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπραγματεύεται την μονιμοποίηση εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, η κυβέρνηση μοιράζει 456 εκατομμύρια ευρώ σε «ημετέρους» για την συντήρηση των πόλεων των παράνομων μεταναστών που έχουν χτιστεί σε κάθε μεριά της Ελλάδας. 

Το ιλιγγιώδες ποσό των 456 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία (ή 114 εκατ. ευρώ ετησίως) θα εισπράξουν οι εκλεκτοί της κυβέρνησης που θα πάρουν τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε την Τετάρτη για «Παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management) κάθε τύπου Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών και συναφών υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και κτιριακών υποδομών κάθε Υπηρεσίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς με ανάρτησή του στα social media, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακάλυψε την χρυσοφόρο όρνιθα στο προσφυγικό».

Στο απόσπασμα της προκήρυξης μπορείτε να δείτε ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό:

- Υπηρεσίες διαχείρισης κτιρίων και εγκαταστάσεων (facility management)

- Υπηρεσίες φύλαξης

- Υπηρεσίες καθαρισμού

- Υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων

- Εργασίες εξωτερικού καθαρισμού κτιρίων

- Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων

- Υπηρεσίες προληπτικής συντήρησης

- Διάφορες υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης

- Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών και μηχανικών κτιριακών εγκαταστάσεων

- Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης ψυκτικών μονάδων

- Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης για αντλίες, βαλβίδες, βρύσες και μεταλλικά δοχεία και μηχανήματα

- Υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών σε θέματα διαχείρισης

 pronews.gr
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου, έπαυσε να λειτουργεί ως ενεργό Αεροδρόμιο από τον Ιούλιο 2015. Ο νέος τρόπος λειτουργίας του καθορίστηκε με σχετική διαταγή, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η στελέχωση συγκεκριμένων θέσεων φρούρησης, σε καθεστώς 24ωρών βαρδιών.

Το Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου αρχικά υπήχθη στο Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου και στη συνέχεια στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο Αχαΐας. Έκτοτε ωστόσο, παρατηρούνται σοβαρές δυσλειτουργίες στο Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των στελεχών που υπηρετούν σε αυτό.

Για τις δυσλειτουργίες αυτές, ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Συγκεκριμένα:

Μεγάλες είναι οι δυσκολίες αναπλήρωσης του προσωπικού για οποιοδήποτε λόγο απουσίας (Αίτηση Κανονικών Αδειών, φύλλα πορείας, Αναρρωτικές Άδειες κ.α). Λόγω του περιορισμένου αριθμού των στελεχών που υπηρετούν στο Κλιμάκιο Αγρινίου, δεν δύναται για αντικειμενικούς λόγους να τηρηθεί η οδηγία για τον χρόνο απασχόλησης του προσωπικού των Μονάδων –Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ανέρχεται σε σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται εν μέσω της πανδημίας, αφού σε περίπτωση θετικού κρούσματος στον COVID-19 (όπως έχει ήδη συμβεί), θα πρέπει οι συνάδελφοί του που είχαν άμεση επαφή, να τεθούν σε περιορισμό 7-14 ημερών, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα ενεργά στελέχη να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο με υπηρεσίες. Λύση στο πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να προσφέρει η αντικατάσταση του στελέχους με στρατεύσιμους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε ανάλογη περίπτωση συγκεκριμένης ειδικότητας στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), ωστόσο το Υπουργείο δεν έχει μεριμνήσει σχετικά.

Ένα ακόμη πρόβλημα λειτουργίας του Κλιμακίου Αγρινίου, συνίσταται στην έλλειψη οργανωμένου γραφείου προσωπικού για την ενημέρωση των στελεχών (διαταγές, αλληλογραφία κλπ) και για την κατάθεση δικαιολογητικών για την κάλυψη ιατροφαρμακευτικών δαπανών, καθώς και η έλλειψη δυνατότητας αποστολής ή λήψης εγγράφων ηλεκτρονικά λόγω της μη εγκατάστασης ηλεκτρονικού υπηρεσιακού δικτύου (MIS). Έτσι, οι υπηρετούντες στο Αγρίνιο αναγκάζονται να μεταβούν στην 116 ΠΜ στον Άραξο προκειμένου να διεκπεραιώσουν τέτοια ζητήματα.

Τέλος, λόγω της υποστήριξης του Κλιμακίου Φύλαξης Αγρινίου από μονάδες που εδρεύουν σε απόσταση άνω των 100 km, δημιουργείται μια εικόνα εγκατάλειψης της εν λόγω Μονάδας, με τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της να είναι παραμελημένες και να μην πραγματοποιείται η προβλεπόμενη αποψίλωση για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς.

Όλα τα ανωτέρω, έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει αναστάτωση στους υπηρετούντες στο Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με συναδέλφους τους που υπηρετούν σε άλλες Μονάδες και μέσω των Ενώσεών τους εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους. Είναι αναγκαία λοιπόν η άμεση λήψη πρωτοβουλιών από το Υπουργείο ώστε να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα της συγκεκριμένης Μονάδας. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι άμεση απάντηση στις δυσλειτουργίες αυτές θα μπορούσε να δώσει η διοικητική αυτονομία της Μονάδας, με υπαγωγή της εφοδιαστικά και οικονομικά στη Μονάδα του Αράξου, αλλά με δικό της οικονομικό κονδύλι το οποίο θα μπορεί να αξιοποιήσει για τις ανάγκες της, όπως άλλωστε συνέβαινε και παλαιότερα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα στη λειτουργία του Κλιμακίου Φύλαξης Αγρινίου;

Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που άπτονται στην αδυναμία αναπλήρωσης των στελεχών λόγω της υποστελέχωσης της Μονάδας; Θα προβλεφθούν θέσεις στρατευσίμων οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν κάποιες από τις υπηρεσίες η μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού.

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Κλιμακίου ώστε να λειτουργεί ως αυτόνομη Μονάδα;

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 09/03/2021

Του:

Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:

Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ:

«Μάστιγα η αλιεία με βολκούς, στην ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού»

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σε περιπολία που διενήργησαν, την Παρασκευή 26/02/2021, στην ευρύτερη περιοχή Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μεσολογγίου, εντόπισαν ποντισμένους βολκούς (νταούλια). Τα συγκεκριμένα παράνομα αλιευτικά εργαλεία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, περισυλλέγησαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου τονίζει πως θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους: «με γνώμονα την τήρηση της τάξης, της διαφύλαξης του θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και της προστασίας της ιδιαίτερης αυτής περιοχής». Το φαινόμενο της αλιείας με βολκούς είναι χρόνιο στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και υποκρύπτει μια επερχόμενη οικολογική καταστροφή. Η μέθοδος αυτή της αλιείας εγκλωβίζει, πέρα από τα ενήλικα ψάρια και τον γόνο, με αποτέλεσμα, ο πληθυσμός των ψαριών να μην έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να προστατέψετε την αλιεία, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού και να δημιουργήσετε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξής της, έχοντας ως γνώμονα την τήρηση της τάξης, την διαφύλαξη του θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και της προστασίας της ιδιαίτερης αυτής περιοχής;
  2. Προτίθεσθε να στηρίξετε την προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών, με την προοπτική, αφενός, να προβαίνουν οι τελευταίοι σε πιο αυστηρούς και τακτικούς ελέγχους, και αφετέρου, να αυστηροποιήσουν τις κείμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους όποιους παραβάτες;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ:    «Προβλήματα λόγω αλιείας με βολκούς στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου -Αιτωλικού»

ΣΧΕΤ:    Η Ερώτηση 4923/10-3-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα σημειώνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) στοχεύοντας στην ορθολογική αλιευτική διαχείριση στην μη ενοικιαζόμενη και μη παραχωρημένη περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού, προχώρησε σε πλήρη επικαιροποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου με την αντικατάσταση του β.δ. 435/1970 (Α'142) από το π.δ.40/2016 (Α'61) το οποίο επιπλέον τροποποιήθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 14 του ν.4492/2017 (Α’ 156) «Ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» και πάντα με τη συνδρομή Επιτροπής της οικείας Περιφέρειας, η οποία συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα αναφορικά με την στήριξη του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών, σημειώνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥπΑΑΤ αναγνωρίζοντας την ανάγκη διευκρίνισης του νομικού πλαισίου ως προς την αρμοδιότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας επί των λιμνοθαλασσών, υπέβαλε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) σε απάντηση του οποίου εκδόθηκε η αριθ. 147/2017 Γνωμοδότηση του Στ’ Τμήματος του Ν.Σ.Κ.. Η γνωμοδότηση, που έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποσαφήνισε ότι αρμόδιες Υπηρεσίες για τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας επί των λιμνοθαλασσών, είναι οι Λιμενικές Αρχές, σύμφωνα με το αρ.11 του ν.δ.420/1970'(Α'27), Αλιευτικός Κώδικας.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ