Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:35: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021

Με αφορμή μια ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος Ελεύθεροι Άνθρωποι, όπου εμφανίζεται η άρνηση του ΕΠΑΜ και του ΔΗΚΚΙ να ενταχθούν στο κόμμα του κ. Τράγκα ως «ασήμαντες τριβές και πολιτικοί εγωισμοί», οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής: 

Με πρωτοβουλία του κ. Τράγκα μας στάλθηκε τελεσίγραφο να αυτοδιαλυθούμε και να ενταχθούμε στο κόμμα του, αν θέλουμε να πάμε μαζί. Και μάλιστα, στη βάση μιας διακήρυξης που η λογική η οποία την διέπει ελάχιστα διαφέρει επί της ουσίας από τις διακηρύξεις φιλομνημονιακών και εθελόδουλων δυνάμεων του ελληνικού κοινοβουλίου. 

Ήταν γνωστό στον κ. Τράγκα, από την πρώτη στιγμή που μας κάλεσε σε συνεργασία, ότι δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να συμφωνήσουμε σε μια απαίτηση όπως η πιο πάνω! Ανάλογη αντιμετώπιση είχαμε δεχτεί στο παρελθόν και από το πάλαι ποτέ κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιόμαστε, σε τι διαφέρει αυτή του κόμματος των ΕλΑν από εκείνες; Ή μήπως αντιγράφοντας τις πρακτικές και τις λογικές τους, πιστεύουν στα σοβαρά οι επιτελείς του εν λόγω κόμματος ότι θα κάνουν την διαφορά; 

Όπως και να έχει, εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει ευθύς εξαρχής: Δεν πουληθήκαμε ποτέ έναντι κανενός ανταλλάγματος, ούτε και τώρα θα πουληθούμε είτε για ψήφους, είτε για φρούδες υποσχέσεις. Αυτό που εξαρχής ζητήσαμε, και συμφωνήθηκε από τον κ. Τράγκα,είναι ισότιμη συνεργασία ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα πάνω σε θέσεις κοινής αποδοχής, με σεβασμό στην αυτοτέλεια κάθε πολιτικού φορέα. Αν τότε ο κ. Τράγκας μας είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν το δέχεται, το ΕΠΑΜ ευθύς εξαρχής θα απαντούσε αρνητικά. Αυτό σημαίνει αληθινά Ελεύθεροι Άνθρωποι και όχι υποτελείς σε σκοπιμότητες και δούναι-λαβείν στο παρασκήνιο. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις και τον αγώνα μας. 

 

Αθήνα, 31 Μαΐου 2021

Το Γραφείο Τύπου του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα τέσσερα μαφιόζικα “χτυπήματα” σε διάστημα δύο μηνών έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε επίσημη δήλωση προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως τόνισε ο κ.Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων: “Όποιος μιλά για Άγρια Δύση, όποιος ειρωνεύεται με σφαίρες, χαλάζια και τίτλους ταινιών για να καταλήξει πως δεν χρειάζεται αστυνομία στα Πανεπιστήμια, τίποτε δεν κατάλαβε! Κι από συνήθεια κινδυνολογεί ασύστολα και λαϊκίζει απεριόριστα. Εδώ έχουμε αυγό του φιδιού! Ας μην το αφήσουμε, τυφλωμένοι από άλλα μικρά, να γίνει εφιάλτης μας!”.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

«Όπως το 2018 έτσι και σήμερα, το οργανωμένο έγκλημα ξεκαθαρίζει λογαριασμούς. Τέσσερις ανθρωποκτονίες έγιναν σε 2 μήνες. Αυτά τα άγρια εγκλήματα δίκαια συνταράσσουν την κοινή γνώμη. Γιατί δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά. Είναι πάντα, από μηδενικά έως πολύ λίγα. Αλλά μέχρις εδώ.

Η Ελλάδα δεν έγινε ξαφνικά χώρα με μειωμένη ασφάλεια για τους πολίτες και τους τουρίστες της! Παραμένουμε σταθερά στο τέλος κάθε σχετικής λίστας του ΟΗΕ και της Ευρώπης στους σχετικούς δείκτες.

Πρόσφατα, κατέθεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μελέτη με συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος. Ο πρώτος κίνδυνος από το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι τα όσα φαίνονται. Όπως με την τρομοκρατία , όπως με την Χρυσή Αυγή, ο βασικός κίνδυνος είναι από τα όσα δεν φαίνονται, και αφορούν στη δημοκρατία.

Το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει ιδεολογικές αναφορές αλλά έχει πολύ χρήμα και έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εάν έτσι εισέλθει στους θεσμούς θα έχουμε ζήτημα κανονικής μαφίας. Η δημοκρατία οφείλει να απαντήσει γρήγορα.

Οργανωμένη, ενωμένη, συντονισμένη. Όποιος ψάχνει κομματικά οφέλη, φοβίζοντας τον κόσμο και μπερδεύει τους δολοφόνους με τα Πανεπιστήμια, πριονίζει το κλαδί που στεκόμαστε όλοι.

Όποιος μιλά για Άγρια Δύση, όποιος ειρωνεύεται με σφαίρες, χαλάζια και τίτλους ταινιών για να καταλήξει πως δεν χρειάζεται αστυνομία στα Πανεπιστήμια, τίποτε δεν κατάλαβε! Κι από συνήθεια κινδυνολογεί ασύστολα και λαϊκίζει απεριόριστα. Εδώ έχουμε αυγό του φιδιού! Ας μην το αφήσουμε, τυφλωμένοι από άλλα μικρά, να γίνει εφιάλτης μας!

Παράλληλα η αστυνομία δεν ολιγωρεί. Μόνο στις δύο τελευταίες εβδομάδες έγιναν έλεγχοι σε 65 «μαγαζιά» και 25 «στοχευμένοι» έλεγχοι σε στέκια της νύχτας. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και ενισχύονται. Εξίσου ενισχύονται και οι περιπολίες στις γειτονιές και το κέντρο της Αθήνας για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.

Με το οργανωμένο έγκλημα, κανείς να μην αμφιβάλλει, θα έχουμε πόλεμο. Όχι της αστυνομίας μόνο, αλλά της δημοκρατίας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα νικήσουμε!».

newsit.gr

foto protothema.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, κατά την επίσκεψή του στη Χαλκίδα, έκανε λόγο για «δύο διαφορετικούς κόσμους που συγκρούονται» και όχι «απλά δύο διαφορετικές παρατάξεις».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, προς όφελος κάποιων λίγων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους», ενώ κάλεσε σε έναν όχι «εθιμοτυπικού χαρακτήρα» αλλά «ουσιαστικό αγώνα» να ανατραπούν αυτές οι «επιδιώξεις».

«Αυτές τις μέρες υπάρχει ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας» δήλωσε, ξεκινώντας την παρέμβασή του στο Εργατικό Κέντρο και έκανε λόγο για μια επίθεση που είναι «ενταγμένη» σε μια «στρατηγική» με στόχο να «μεγαλώσουν τα κέρδη μιας ελίτ» εις βάρος όμως της «μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μονάχα τους εργαζόμενους, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για το «παραγωγικό μοντέλο» που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια και έχει να κάνει με το «πλαίσιο» που θα ορίσουμε για την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις.

Τσίπρας: Όλη μας η έγνοια και η πολιτική ήταν να στηριχθούν οι αδύναμοι και να προστατευθεί η εργασία και ο εργαζόμενος

Αναφερόμενος στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα εργασιακά, όταν ήταν κυβέρνηση, επισήμανε, μεταξύ άλλων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη θέσπιση του βάσιμου λόγου απόλυσης.

​​​​​​​«Όλη μας η έγνοια και η πολιτική, σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, ήταν να στηριχθούν οι αδύναμοι και να προστατευθεί η εργασία και ο εργαζόμενος» τόνισε, ενώ σημείωσε πως υπήρχαν «αντιδράσεις» από τον ΣΕΒ και τις μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις που είχαν «τελείως διαφορετική στρατηγική» και που «στήριξαν» την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να «πάρει πίσω» όλα αυτά και να «κάνει μεγαλύτερες τομές» για την «απορρύθμιση της εργασίας» και τη «διάλυση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της».

SYRIZA 31 5 2021

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην «θερινή ψήφιση, το 2019» τροπολογίας που καταργούσε την αιτιολογημένη απόλυση, την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων και αποδομούσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι και τώρα, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει, απειλεί το οκτάωρο, μια «κατάκτηση» που έχει και παγκόσμιο συμβολισμό, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει και τους ανέργους, αφού δεν θα είναι πιθανό να βρουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να «επεκτείνουν την ελαστική εργασία».

Επίσης, προειδοποίησε ότι θα προκληθεί νέο κύμα «brain drain» νέων «υψηλών προσόντων» και με πτυχία. Κλείνοντας την παρέμβασή του, κάλεσε σε μια «πλατύτερη συσπείρωση» εκπροσώπων όλης της κοινωνίας προκειμένου να αναγκαστεί η κυβέρνηση να «αφουγκραστεί την αγωνία» τους, να αντιληφθεί το «πολιτικό κόστος» και επομένως, να «ανακρούσει πρύμναν», ενώ υπογράμμισε πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η «υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας» ακόμα και εν μέσω «των σκληρότερων μνημονιακών υποχρεώσεων», «πόσω μάλλον τώρα που μπορούμε να σχεδιάζουμε αυτόνομα τη στρατηγική που είναι καλύτερη για την κοινωνική πλειοψηφία».

Αποκάλεσε δε, «εξαίρεση» στο παγκόσμιο πολιτικό πλαίσιο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει βγάλει από τη «ναφθαλίνη» τις πολιτικές «της Θάτσερ και του Ρίγκαν», την ώρα που μετά την πανδημία η «στήριξη του κοινωνικού κράτους και της εργασίας» θεωρείται πως είναι η μόνη που μπορεί να δώσει «προοπτική».

Τσίπρας: Θα καταργήσουμε τον νόμο Χατζηδάκη

Προανήγγειλε, τέλος, όχι μόνο την «κατάργηση» των νόμων αυτών, εάν ψηφιστούν, σε περίπτωση που επανέλθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά τη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες μετά την πανδημία, με στόχο μια «συμπεριληπτική ανάπτυξη» και όχι έναν «άγονο ανταγωνισμό μείωσης μισθών».

Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε σήμερα και το κέντρο της πόλης της Χαλκίδας, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και εμπόρους. Οι μικρομεσαίοι, κυρίως, επιχειρηματίες εξέφρασαν στον Αλ. Τσίπρα τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την πανδημία, καθώς και τα αιτήματά τους για την μετά COVID περίοδο, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ενός «κεφαλαίου επανεκκίνησης» καθώς και τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογράμμισε με τη σειρά του τον κίνδυνο να εκτοξευθεί η ανεργία εάν δεν στηριχθούν οι επιχειρήσεις αυτές και ότι σε αυτή τη φάση τα «συμφέροντα των ΜμΕ επιχειρήσεων ταυτίζονται με αυτά των εργαζομένων».

pronews.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 20/04/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ:    «Επιλεκτική ευαισθησία για το Μνημείο δύο Αεροπόρων στο Αγρίνιο»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του διαδικτύου, αρνητική φαίνεται πως ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος Αγρινίου για την παραχώρηση αποσυρθέντος μαχητικού αεροσκάφους «Phantom F-4» ή «RF-4» με στόχο την ανέγερση μνημείου στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, όπου θα τιμάται η μνήμη των ηρώων Επισμηναγσύ, Κωνσταντίνου Καραθάνου και του Υποσμηναγού, Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (ΕΣΠΕΑΙΤ), «η αρνητική απάντηση που έχει αποσταλεί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την τοπική κοινωνία και για αυτό το ΥΠΕΘΑ οφείλει να επανεξετάσει το αίτημα με οδηγό την ανακατανομή ήδη αποσυρθέντων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται ως εκθέματα και δε σχετίζονται με ανάλογες περιπτώσεις». Παρά το ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει επισημάνει προς τους αρμοδίους ότι ο χώρος ανεγέρσεως του άνω μνημείου απέχει σε ευθεία γραμμή απόστασης μόλις 4,7 χλμ. από το αεροδρόμιο της «132 Σμηναρχίας Μάχης», όπου έχουν εναποτεθεί δεκάδες παλαιά «Α-7Η Corsair» και «F-104G», γεγονός που διευκολύνει σοβαρά την μεταφορά, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αρθούν τα όποια γραφειοκρατικά προσκόμματα και να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα, που κατέθεσε ο Δήμος Αγρινίου για την παραχώρηση αποσυρθέντος μαχητικού αεροσκάφους «Phantom F-4» ή «RF-4» με στόχο την ανέγερση μνημείου στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, προς τιμήν των ηρώων Επισμηναγσύ, Κωνσταντίνου Καραθάνου και του Υποσμηναγού, Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη;
  2. Προτίθεσθε να επανεξετάσετε και να στηρίξετε το ως άνω δίκαιο αίτημα, που αποτελεί το ελάχιστο χρέος της Πολιτείας, προς όσους έδωσαν την ζωή τους για την προστασία της Πατρίδος;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ:    Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ.:    Ερώτηση 6151/20-04-2021 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Επιλεκτική ευαισθησία για το Μνημείο δύο Αεροπόρων στο Αγρίνιο», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Την 9η Ιουλίου 2019, ο κύριος Κ.Κ, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αιτούμενος τη δωρεάν παραχώρηση ενός αποσυρθέντος αεροσκάφους (Α/Φ) τύπου Phantom Ρ-4 ή RF-4 με σκοπό την τοποθέτηση ως μνημείο στην περιοχή «Μεγάλη Χώρα» της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης του Δήμου Αγρινίου.

Κατόπιν αρνητικής απάντησής μας, μέσω επιστολής, που του απεστάλη την 28η Αυγούστου 2019, ο εν λόγω κύριος επανήλθε την 2α Σεπτεμβρίου 2019 αιτούμενος εκ νέου τη δωρεάν παραχώρηση ενός αποσυρθέντος Α/Φ τύπου Α7 CORSAIR, οπότε και έλαβε, την 2α Οκτωβρίου 2019 νέα αρνητική απάντηση, μέσω επιστολής.

Επίσης, στις 19 Ιουνίου 2020, ο Δήμαρχος Αγρινίου, απέστειλε επιστολή στον κ. ΥΕΘΑ αιτούμενος την παραχώρηση ανενεργού Α/Φ με σκοπό την ανέγερση μνημείου στην προαναφερόμενη περιοχή, για την οποία, την 30η Ιουνίου 2020 εξέλαβε αρνητική απάντηση, μέσω επιστολής.

Οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν τα αιτήματα του Δημάρχου Αγρινίου και του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Αγρινίου συντάχθηκαν κατόπιν σχετικών εισηγήσεων από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ, αναφέρθηκαν στους ενδιαφερομένους φορείς και είναι οι παρακάτω:

  • Σύμφωνα με δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία από Διεθνείς Συνθήκες (CFB), έχει υπερκαλυφθεί το όριο αποσυρθέντων μαχητικών αεροσκαφών που μπορεί να διατεθεί για παρόμοιους σκοπούς.
  • Η εμπλοκή της Πολεμικής Αεροπορίας δεν ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του αεροσκάφους, αλλά συνεχίζεται σε ετήσια βάση με την ανάληψη της υποχρέωσης για την επιθεώρηση και τη διατήρηση του αεροσκάφους σε άριστη κατάσταση, γεγονός που δεσμεύει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο είναι απαραίτητο για τη συντήρηση των εν ενεργεία μέσων.
  • Για τη μεταφορά του αεροσκάφους, λόγω των διαστάσεων και του βάρους του, θα απαιτηθεί να αποσυναρμολογηθεί, με αφαίρεση των πτερύγων και του κάθετου σταθερού και να επανασυναρμολογηθεί στο σημείο της έκθεσης. Η εκτέλεση των εργασιών αυτού του είδους είναι εργοστασιακού επιπέδου και απαιτείται η εμπλοκή του προσωπικού της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, καθώς και ειδικός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις, με συνεπαγόμενο κόστος. Ενδεικτικά, για την αισθητική αποκατάσταση και τοποθέτηση ενός παροπλισμένου Α/Φ σε εξωτερικό φορέα, οι εργατοώρες που απαιτούνται κατά μέσο όρο για το σύνολο των εργασιών ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες (3000), ενώ το συνολικό κόστος υπολογίζεται άνω των 30.000 Ευρώ.
  • Η υλοποίηση της μεταφοράς του αεροσκάφους είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και απαιτεί εκτενή μελέτη του παρεμβαλλόμενου οδικού δικτύου, με πιθανές παρεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση σας γνωρίζουμε, ότι το αίτημα για δωρεάν παραχώρηση ενός αποσυρθέντος Α/Φ, στο Δήμο Αγρινίου, θα μπορούσε να εξεταστεί σε μελλοντικό χρόνο καθώς βούληση της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να αποδίδονται στους πεσόντες των Ενόπλων Δυνάμεων οι μεγαλύτερες τιμές.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Γιώργου Βαρεμένου*

Ο Παναιτωλικός ξόρκισε στον τελευταίο αγώνα μπαράζ τους δαίμονες που τον κυνηγούσαν όλη την χρονιά και έναν αυτοκτονικό ιδεασμό, ο οποίος λες και είχε προέλθει από τις πιο σκοτεινές στιγμές της καραντίνας. Τα μάγια λύθηκαν στο 83ο λεπτό, λίγο πιο νωρίς απ’ ότι είχε συμβεί στο αξέχαστο μπαράζ με την Ρόδο στην Νέα Σμύρνη, με στόχο τότε να ξεκολλήσουμε από την Γ’ Εθνική. Με ένα πέναλτι αυτή την φορά, που έφερε τον φόβο του ξαφνικού θανάτου στην ομάδα της Ξάνθης, σ’ έναν αγώνα γκραν-γκινιόλ με ένταση δέκα τεστ κοπώσεως, γιατρέ μου. Θα’ λεγες ότι ο μαιτρ της αγωνίας Άλφρεντ Χίτσκοκ, αν ήταν φίλος του ποδοσφαίρου, θα είχε αδυναμία να σκηνοθετεί αγώνες μπαράζ του Παναιτωλικού. Οι νίκες σ’ αυτά τα παιγνίδια είναι τα δικά μας Τσάμπιονς Λιγκ.τα τρόπαια σ’ έναν αέναο αγώνα επιβίωσης.

Μετά το τέλος του αγώνα κατεβήκαμε στο γρασίδι και, μέσα στην οχλοβοή των πανηγυρισμών, σαν να με έπιασε απ’ το χέρι ο θείος Μαρσέλ Προυστ για μία σύντομη βόλτα στον χαμένο χρόνο. Ξαφνικά είδα το σκέπαστρο της μεγάλης κερκίδας και το πέταλο να πετάνε στον αέρα, το γρασίδι να χάνεται και να προβάλει κάτω από τα πόδια μου το ξερό γήπεδο με το γαρμπίλι. Απέναντι είχε μείνει η μικρή εξέδρα με τα τσιμέντα και τα γκολπόστ με τα σκουριασμένα σίδερα. Οι παίκτες της Ξάνθης -μίας καλής, κατά τα άλλα, ομάδας-έπεφταν με το παραμικρό για να κερδίσουν χρόνο, σαν να είχαν παίξει λίγο πριν σε εκείνο το γήπεδο, όπου προκειμένου να λήξει ένας κρίσιμος αγώνας βρίσκονταν μέσα δύο-τρεις μπάλες και οι παίκτες τις απομάκρυναν στον απέναντι λόφο.

Ξανά πίσω στο παρόν και την χθεσινή γιορτινή ατμόσφαιρα. Παίκτες γυμνοί από την μέση και πάνω, με τατουάζ σαν εκείνα των ιθαγενών μαχητών του Βόρνεο και τα λίγα ισπανικά μου θα ήταν απαραίτητα αν ήθελα να επικοινωνήσω μαζί τους. Διαφορετική εικόνα από τους γηγενείς που φέρουν το DNAτου Παναιτωλικού, μιας ομάδας με διαχρονικά προοδευτικό φρόνημα και φιλεκπαιδευτικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Όχι πως αρκούν αυτά για να παιχτεί καλή μπάλα, αλλά όταν συνυπάρχουν της δίνουν άλλη διάσταση. Το πνεύμα της ομάδας μπορεί να διαχέεται σε όλους όσοι την αποτελούν, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Άλλωστε τί είναι ο κόσμος σήμερα; Ένα παγκόσμιο χωριό.

Πέρα από την χθεσινή χαρά, ο Παναιτωλικός οφείλει να μάθει από τα λάθη του και να τα διορθώσει, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να μας χαρίζει τα Τσάμπιονς Λιγκ των μπαράζ.

Θα κλείσω με κάτι που έχει πει ο Εδουάρδο Γκαλεάνο: «Δεν είμαι παρά ένας ζητιάνος που περιφέρεται ανά τον κόσμο, παρακαλώντας για λίγο καλό ποδόσφαιρο στα γήπεδα. Ένα καλό παιγνίδι για το θεό. Και όταν η ευχή πραγματοποιείται, πανευτυχής για το θαύμα, λίγο με νοιάζει ποια ομάδα ή χώρα παίζει».  Ούτε εμένα, αρκεί να φοράει τα κίτρινα-μπλε….

ΥΓ: Δεν άξιζε στην ομάδα της Ξάνθης να χάσει την κατηγορία για ένα πέναλτι. Τά’ χει όμως αυτά το ποδόσφαιρο και ο Αλφρεντ Χίτσκοκ όταν σκηνοθετεί τα μπαράζ του Παναιτωλικού.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Οριστικοποιήθηκε το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Αυτό ανακοίνωσαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις που έκαναν.

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου κράτησαν χαμηλούς τόνους στις συγκεκριμένες δηλώσεις που δεν θύμιζαν σε τίποτα την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα στις 15 του περασμένου Απριλίου.

Και οι δυο περιορίστηκαν στα «τυπικά» και δείχνοντας ότι υπάρχει καλό κλίμα ολοκλήρωσαν τις δηλώσεις τους χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», και σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαν επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρόεδρου Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την Τουρκία για την κατάκτηση του Eurobasket από την Αναντολού Εφες και μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον ευχαρίστησε που έδειξε κατανόηση το προηγούμενο βράδυ για να παρακολουθήσει τον αγώνα. Καταλήγοντας είπε ακόμα ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους και συμφωνήσαμε με τον Νίκο Δένδια να συνεχιστεί αυτή η πολύ καλή συνεργασία», είπε μεταξύ άλλων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προηγήθηκε η συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, μια συνάντηση η οποία κράτησε παραπάνω από όσο είχε προγραμματισθεί και σύμφωνα με κυβερνητικής πηγές έγινε σε θετικό κλίμα και όπου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για την προώθηση θετικής ατζέντας.

sinidisi.gr