Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:32: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 30 Μαϊος 2021

Τέλος η προστασία της πρώτης κατοικίας

Η Ελλάδα μετά το lockdown δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτή που γνωρίζαμε καθώς φαίνεται πως ο κορωνοϊός ήταν η αφορμή για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για την «Μεγάλη Επανεκκίνηση». 

Άλλωστε μας είχε προϊδεάσει από τον Νοέμβριο (!) ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επάνω στο γραφείο του ήταν το βιβλίο «Covid-19: The Great Reset» το οποίο θεωρείται -και είναι- η «Βίβλος» του δεύτερου κύματος της νέας παγκοσμιοποίησης μετά τον κορωνοϊό.

Ανάμεσα σε όλα όσα θέλουν οι «οπαδοί» της νέας παγκοσμιοποίησης είναι να μην κατέχουμε τίποτα, άλλωστε πριν από λίγους μήνες πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μεγάλη συνέντευξη του στον Alpha είχε υποστηρίξει με ιδιαίτερη ευκολία πως «υπάρχει σήμερα η δυνατότητα πτώχευσης και η πτώχευση σημαίνει τη δυνατότητα να κάνει κανείς μία καινούργια αρχή. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα η πτώχευση ήταν μία κατάρα που σε συνόδευε για πάντα, εσένα και την οικογένεια σου».

Έτσι λοιπόν ενάμιση περίπου μήνα μετά τις δηλώσεις Κ.Μητσοτάκη μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος θα ισχύει από την 1η Ιουνίου. 

Αναφορικά με τα χρέη και τους πλειστηριασμούς, καθώς θα καταργηθεί η προστασία της 1ης κατοικίας!

Με τον νέο πτωχευτικό νόμο, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπορούν τα νοικοκυριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις να ρυθμίζουν τις οφειλές τους με το πλάνο να φτάνει ως και τα 35 χρόνια και να ευνοεί εκείνους που δεν έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς οι υπόλοιποι θα χάσουν αυτά που έχουν, προκειμένου να φτάσουν στο επίπεδο των φτωχότερων.

Ειδικότερα, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος προβλέπει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είτε ρύθμιση είτε πτώχευση.

Μεταξύ άλλων, δεν προστατεύεται η α’ κατοικία, όποιος πτωχεύει χάνει όλη την περιουσία και διαγράφει τις οφειλές του, ενώ εάν υπάρχει εισόδημα πάνω από το ακατάσχετο αυτό δεσμεύεται για 1 έως 3 έτη.

Δίνεται η ευκαιρία αποπληρωμής χρεών, όχι μόνο παλαιών, αλλά και νέων (τα λεγόμενα κορωνοχρέη), έως 420 δόσεις, προκειμένου να μπει μία ρύθμιση σε παλαιότερες οφειλές.

Σε σχέση με τις οφειλές προς τις τράπεζες, οι δόσεις αποπληρωμής μπορούν να φτάσουν και μέχρι τις 250.

Όπως διαβάσατε παραπάνω, όσοι δηλώνουν πτώχευση, θα έχουν απώλεια του συνόλου της περιουσίας τους και διαγραφή των οφειλών τους. Αυτό αφορά σε μικρές επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αλλά και απλούς πολίτες.

Με την πτώχευση του οφειλέτη γίνεται μεταβίβαση της 1ης κατοικίας σε φορέα που θα συσταθεί, και ο οφειλέτης έχει την δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας του! Δηλαδή θα πληρώνει ενοίκιο για να ζει στο ίδιο του το σπίτι! 

Η διάρκεια του ενοικίου είναι 12 έτη, ενώ η επαναγορά της κατοικίας θα μπορεί να γίνει αλλά χωρίς αφαίρεση των ενοικίων.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, για την καταβολή του θεσμοθετημένου Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Το κείμενο της ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ,

Η πρόβλεψη ανταποδοτικού τέλους που αποδίδεται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές, αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο στήριξης των κατοίκων περιοχών όπου λειτουργούν Σταθμοί ΑΠΕ ανά την επικράτεια. Πρόκειται μάλιστα κατά κανόνα για μικρούς οικισμούς σε ορεινές περιοχές.

Το ανταποδοτικό τέλος από τα αιολικά πάρκα προβλέφθηκε στον ν. 4203/2013 (ΦΕΚ Α΄235) και στις κατ’εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες υπουργικές αποφάσεις. Η τελευταία πληρωμή του τέλους αυτού πραγματοποιήθηκε το 2015 και ήδη με μεγάλη καθυστέρηση της τότε Κυβέρνησης, η οποία είχε παραλάβει έτοιμη την ΚΥΑ με αριθμό ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.23840/23.12.2014 με την καταβολή των ανταποδοτικών τελών που αντιστοιχούσαν στα έτη 2011-2014 ύψους περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Έξι χρόνια μετά, καμία νέα καταβολή δεν έχει γίνει. Σε σχετικές ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας την καταβολή των ανταποδοτικών τελών, το Υπουργείο απάντησε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία των ενστάσεων για τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων ώστε να γίνει μια δίκαιη διανομή, στη συνέχεια επικαλέστηκε την έκδοση νέας ΚΥΑ και τη συγκρότηση νέων επιτροπών και εν γένει την εξέλιξη μιας μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Ωστόσο, δυστυχώς, η γραφειοκρατία αυτή έχει λειτουργήσει έως σήμερα σε βάρος των δικαιούχων καταναλωτών στα 272 Δημοτικά και Τοπικά Διαμερίσματα της χώρας, σε συνολικά 111 Δήμους, όπου είναι εγκατεστημένα Αιολικά Πάρκα.

Οι κάτοικοι των ορεινών χωρών της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας, οι οποίοι μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό είναι ηλικιωμένοι ή ασχολούνται με την κτηνοτροφία, αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας. Έχουν επιλέξει να μείνουν και να στηρίξουν τον τόπο τους μέσα σε μεγάλες δυσκολίες και αναμένουν με αγωνία την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους. Η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους είναι κρίσιμης σημασίας για πολλά νοικοκυριά, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης. Το πρόβλημα μάλιστα διογκώνεται εν μέσω της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Πότε εντέλει θα καταβληθεί το ανταποδοτικό τέλος Αιολικών Πάρκων στους δικαιούχους καταναλωτές, κατοίκους ορεινών χωριών της χώρας; ‘Εχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες;

Θα υπάρξει πρόβλεψη για συμψηφισμό των χρεών που τυχόν έχουν δημιουργηθεί στη ΔΕΗ με τα ανταποδοτικά τέλη;

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να διασφαλίσει ότι οι πληρωμές στο μέλλον θα πραγματοποιούνται ανά τακτά διαστήματα χωρίς καθυστερήσεις;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Γιώργος Αρβανιτίδης»

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, που επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως «η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η Ελλάδα «εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους».

«Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους», επισημαίνει.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου «Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου».

Στο πλαίσιο αυτό, «καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Πηγή: kathimerini.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

του Γιώργου Βαρεμένου*

Η παρατεταμένη καραντίνα οδήγησε πολλούς σ’ έναν ιδιότυπο ιδρυματισμό. Στα όρια του δισταγμού και της άρνησης να βγουν από το καταφύγιο-φυλακή του σπιτιού και να ξανοιχτούν στο αέναο κυνήγι στην αέναη δίνη της καθημερινότητας. Στην διάρκεια των ατέλειωτων ημερών, οι άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με τα εσώτερα ερωτήματα και διλήμματα που παράγει η θνητότητα το πεπερασμένο της ύπαρξής τους, αλλά και ο αγώνας της επιβίωσης μέσα στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Ο φόβος που κυριάρχησε και εργαλειοποιήθηκε ήρθε απρόσκλητος αλλά -όπως πάντα- και με παρέα: το άγχος και την ανησυχία για το σήμερα και το αύριο. Οι ειδικοί που έψαχναν τις απαντήσεις στα λύματα, δεν ανίχνευαν μόνο το ιικό φορτίο, αλλά και αλκοόλ, φάρμακα και ναρκωτικά.

Μια Μεσολογγίτισσα δικηγόρος, η κ. Ιωάννα Λαχανά, μέχρι που ο κορωνοΪός αποφάσισε να μας επισκεφθεί με άγριες διαθέσεις, δεν είχε πιάσει ποτέ όχι πινέλο να ζωγραφίσει, αλλά ούτε κάν μολύβι για να χαράξει μία γραμμή “μουντζουρώνοντας” ένα απλό χαρτάκι. Μέχρι που, στην έναρξη της κλεισούρας, κατακλύσθηκε από μιάν ακαταμάχητη παρόρμηση, η οποία μετατράπηκε σε οίστρο αυτοέκφρασης με χρώματα και σχέδια. Ωσάν να ανακάλυψε το απόλυτο φάρμακο, που θα την οδηγούσε στην υπέρβαση.

Ως αποτέλεσμα, αμέσως μετά το τέλος του εγκλεισμού οργάνωσε μία έκθεση σε μπαρ της πλατείας Καρύτση, με τα “έργα της καραντίνας”. Τί καλύτερος τρόπος για να ανοίξει το παράθυρο προς την καθημερινότητα και το μπαρ τις πόρτες του στην ανθρώπινη επικοινωνία και την συναναστροφή; Δεν επρόκειτο για “το μπαρ το ναυάγιο”, όπου η αξέχαστη Αρλέτα συνομιλούσε μ’ έναν άγιο στο διπλανό σκαμπώ, που κοινωνούσε με ουίσκυ και νερό. Αλλά για ένα μπαρ-ναυαγοσώστη της ανθρώπινης επικοινωνίας, όπου η Ιωάννα δεν κίνησε για να συναντήσει τον Σεζάν ή τον Τζάκσον Πόλλοκ, αλλά την δική της αλήθεια. Μία art therapist του εαυτού της και της παρόρμησής του για επαφή με τον διπλανό, που στην διάρκεια της καραντίνας έγινε ξαφνικά πολύ μακρυνός.

Η τέχνη δεν κατοικεί μόνο στις κορυφογραμμές της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και στις υπώρειές της, εκεί όπου ο άνθρωπος αγκομαχάει να δώσει απαντήσεις σε βαθύτερα ερωτήματα σε στιγμές αγωνίας. Η τέχνη, σε οποιοδήποτε επίπεδο, δεν μπορεί να σώσει τον άνθρωπο ή τον κόσμο, αλλά μπορεί να του δώσει νόημα και να τον κάνει καλύτερο.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agrinionews.gr
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ