Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:13: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο Ισαάκ Μιζάν, ο τελευταίος επιζήσας του Ολοκαυτώματος από την (πρώην) Ισραηλιτική Κοινότητα Άρτας – κι ένας από τους τελευταίους επιζώντες στην Ελλάδα.

Το εφιαλτικό οδοιπορικό του από την Άρτα στο Άουσβιτς και το Μπέργκεν- Μπέλζεν έχει καταγράψει βήμα- βήμα ο Δημήτρης Βλαχοπάνος στο βιβλίο του «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641», μέσα από τη χειμαρρώδη αφήγηση του ίδιου.

Ο Ισάακ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα, όπου έζησε ως το 1961. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά της οικογένειας Ιωσήφ και Ανέτας Μιζάν. Τον Μάρτιο του 1944 συνελήφθη μαζί με άλλους 351 εβραίους της Άρτας και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου και στη συνέχεια στο Μπέργκεν- Μπέλζεν. Επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Άρτα τον Αύγουστο του 1945. Από τα δώδεκα μέλη της οικογένειας Μιζάν που εξαναγκάστηκαν στο ταξίδι θανάτου προς το Άουσβιτς επέστρεψαν μόλις τρεις…
«Η τελευταία του επιθυμία, πριν φύγει από τη ζωή, ήταν να επιστρέψει στον γενέθλιο τόπο του, εδώ όπου σώζεται ακόμη το σπίτι απ’ όπου πήραν τον ίδιο και την οικογένειά του στις 24 Μαρτίου του 1944», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, βαθιά συγκινημένος από τον θάνατο του Ισαάκ Μιζάν.

Ο Ισαάκ Μιζάν ήταν ο τελευταίος εβραίος της Άρτας (μια κοινότητα Ρωμανιωτών εβραίων) που έφυγε από τη γενέτειρά του, σε ηλικία 35 ετών, για την Αθήνα, αλλά η αγάπη του για την πόλη του παρέμενε άσβεστη ως το τέλος.

«Μας έζωναν οι ενοχές που επιβιώσαμε»
Αφηγούμενος χρόνια πριν τον εφιάλτη που είχε ζήσει, ο Ισάακ Μιζάν είχε αποκαλύψει το μέγεθος του τραύματος που άφησε πίσω του το Ολοκαύτωμα σ’ όσους κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τα στατόπεδα- κολαστήρια του Γ’ Ράιχ. «Κι ήταν στιγμές που μας έζωναν οι ενοχές γιατί επιβιώσαμε εμείς οι ελάχιστοι τυχεροί και χαθήκανε οι άλλοι […] Τώρα δεν ζούσα μονάχα ξανά τη φρίκη των στρατοπέδων, μα ζούσα μαζί και τη βαριά και αβάσταχτη αίσθηση της απουσίας και της ερημιάς στο σπίτι που μεγαλώσαμε και περάσαμε όμορφες κι ευτυχισμένες στιγμές», έλεγε σ’ εκείνη τη χειμαρρώδη αφήγησή του που «έκλεισε» στις σελίδες του βιβλίου του ο Δημήτρης Βλαχοπάνος.

«Ψάχνω μέσα σ’ αυτή τη σύνοψη της ζωής να βρω αν υπάρχει επόμενο υπόγειο σκαλοπάτι για να κατρακυλήσει ο κόσμος σ’ άλλη ντροπή φοβερότερη απ’ αυτή των στρατοπέδων της φρίκης. Αν υπάρχει άλλη ελεεινότερη πράξη που κάνει σκουπίδι τον άνθρωπο […] τον άνθρωπο θύμα, τον άνθρωπο ράκος, τον άνθρωπο μελλοθάνατο, που έχει προσαρμοστεί πια στην ταπείνωση κάθε μορφής και κρέμεται απ’ το στόμα του τρεμάμενου διπλανού του, περιμένοντας με αδημονία να καταρρεύσει πριν από αυτόν, για να του πέσει η μπουκιά και να την αρπάξει εκείνος!», σημείωνε -μεταξύ άλλων- ο Ισαάκ Μιζάν, κάνοντας απολογισμό ζωής.
Πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον κ. Βλαχοπάνο, η εβραϊκή κοινότητα της Άρτας διέθετε δύο συναγωγές κι ένα σχολείο και αριθμούσε 500 άτομα τη δεκαετία του ‘30 και πάνω από 400 το ‘40, λίγο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος. Από τους 352 που επιβιβάστηκαν στα τρένα θανάτου μόλις 23 επέστρεψαν κι αυτοί, άλλοι έφυγαν για Αθήνα και άλλοι για το νέο (τότε) κράτος του Ισραήλ.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργος Βαρεμένος για το θέμα της κατάρρευσης των τιμών και του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας. Φέτος το πλήγμα ήταν διπλό, τόσο από τις συνέπειες του lockdown και τις δυσκολίες πρόσβασης στις αγορές, όσο και από τις αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης να είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.

Είναι λοιπόν επείγουσα ανάγκη να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών, ιδίως των πορτοκαλιών “ναβαλίνα” και των μανταρινιών “κλημεντίνες”, είτε μέσω του ΕΛΓA είτε μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (ενισχύσεις de minimis κλπ).

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Οι εσπεριδοπαραγωγοί του νομού Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζουν φέτος σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα τόσο της πανδημίας όσο και αντίξοων μετεωρολογικών φαινομένων που έπληξαν τις καλλιέργειές τους. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Νοέμβριο και με αποκορύφωμα έως τα τέλη Ιανουαρίου, η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας “ναβαλίνα” και των μανταρινιών ποικιλίας “κλημεντίνες”, αντιμετώπισαν σωρευτικά τα εξής προβλήματα:
• Μόλις ξεκίνησε το lock down σταμάτησαν οι εξαγωγές,
• Υπήρχαν προβλήματα με χαλαζόπτωση,
• Ο ΕΛΓΑ καθυστέρησε έξι μήνες να κάνει την αξιολόγηση των ζημιών,
• Προέκυψε πρόβλημα με τις συνεχείς βροχές, τους παγετούς (“Λέανδρος”) και τις ασθένειες που προέκυψαν.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι παραγωγοί πούλησαν στα τέλη Ιανουαρίου τα πορτοκάλια στην εξευτελιστική τιμή των 0,08 έως 0,12 λεπτών, την στιγμή που το κόστος παραγωγής δεν είναι χαμηλότερο των 0,15 λεπτών.
Όπως πληροφορούμαστε, ο Συνεταιρισμός Εεσπεριδοκαλλιεργητών και ελαιοκαλλιεργητών της περιοχής Στράτου «ΣΤΡΑΤΙΟΣ ΖΕΥΣ» απέστειλε στο Υπουργείο σας στοιχεία που τεκμηριώνουν τις ζημιές που υπέστησαν, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ακόμη κάποια ουσιαστική απόκριση από το Υπουργείο.

Επειδή οι εσπεριδοπαραγωγοί του νομού Αιτωλοακαρνανίας υπέστησαν φέτος διπλό πλήγμα, τόσο από τις συνέπειες του lockdown και τις δυσκολίες πρόσβασης στις αγορές, όσο και από τις αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης να είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής και το εισόδημά τους να καταρρεύσει,
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
• Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση αποζημίωση και την στήριξη του εισοδήματος των πληγέντων εσπεριδοπαραγωγών, είτε μέσω του ΕΛΓA είτε μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (ενισχύσεις de minimis κλπ) και πότε ;

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακούστηκε δυνατά και από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Αγρίνιο, το σύνθημα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή».

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου, έστειλαν το μήνυμα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης που γυρίζει τους εργαζόμενους κυριολεκτικά έναν αιώνα πίσω με την κατάργηση του 8ώρου, τους νέους περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράσης, που αποδιοργανώνει συνολικά τη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Ο Νίκος Παπαναστάσης αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει το αντεργατικό νομοσχέδιο, στη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων, ότι «δε διευκολύνει, όπως λέει η κυβέρνηση και ο υπουργός της τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα διευκολύνει τη μεγαλοεργοδοσία, για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι, όπου, όπως και όποτε θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Θύμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς ήδη η ΕΕ έχει αποφάσεις που επιβάλλουν μέχρι και 13 ώρες δουλειά την ημέρα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το 53% τον επιχειρήσεων στη ΕΕ έχουν ήδη καταργήσει το 8ωρο.

Η κυβέρνηση έρχεται στη συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ίδιας της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ: «που τώρα βγαίνει στα κεραμίδα, ενώ ως κυβέρνηση δεν κατήργησε κανέναν αντεργατικό νόμο, επέβαλε με νόμο, δουλειά για 32 Κυριακές το χρόνο στο Εμπόριο, υιοθέτησε τον άθλιο νόμο Βρούτση, που τον κατώτατο μισθό δεν τον καθορίζουν οι ελεύθερες, συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο εκάστοτε υπουργός της κυβέρνησης, διαμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος και στους νοσοκομειακούς γιατρούς επέβαλε δουλειά “μέχρι δώδεκα (12) ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας”».

Ενώ για το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι η 10ωρη και πλέον, δουλειά, να είναι μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις, όπως αυτές που κύρωσε ως κυβέρνηση, που τις υπέγραψαν συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και προβλέπουν αυτό ακριβώς που τώρα θεσμοθετεί η ΝΔ, σε ατομική βάση.

Η απάντηση των εργαζόμενων ήδη εξελίσσεται: «με πρόταση νόμου που έχουν επεξεργαστεί, σωματεία, συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, που ήδη υπογράφουν δεκάδες φορείς και προβλέπει το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, την επαναφορά των δικαιωμάτων, ενώ ήδη προετοιμάζεται και νέα απεργιακή απάντηση».

Νωρίτερα, πριν της συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του βουλευτή με φορείς από όλο το νομό, στο θερινό κινηματογράφο «Ελληνίς». Οι φορείς μετέφεραν τον έντονο προβληματισμό τους αλλά και την αντίθεσή τους, στο νέο νομοσχέδιο, όπως επίσης και τη διάθεσή τους να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να οργανώσουν τον αγώνα, απέναντι στη νέα επίθεση.

Ο Νίκος Παπαναστάσης, στη σύσκεψη, μετέφερε τις θέσεις του ΚΚΕ για κάθε κλάδο εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Κόμμα, ενώ επεσήμανε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων τους.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για την αστυνομική απαγόρευση της Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών της ΕΟΚ μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Σκορ στο ΚΟΚΚΙΝΟ» και την Αλέκα Ζουμή ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Για «ωμή παρέμβαση και αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική μεθόδευση, που φέρει τις υπογραφές Μητσοτάκη και Αυγενάκη» έκανε λόγο ο βουλευτής, τονίζοντας ότι «με ευθύνη τους, επί μήνες έχουν βάλει το αθλητικό κίνημα σε κλίμα τοξικότητας, με τροπολογίες εμβόλιμες σε άσχετα νομοσχέδια και διχαστικές πρακτικές».
Παράλληλα, ανέφερε:

«Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία έχουμε άλλον πολιτικό πολιτισμό και το έχουμε αποδείξει. Κατά τη διακυβέρνησή μας σεβαστήκαμε τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και συνεργαστήκαμε μαζί τους. Ούτε και τώρα συμμετέχουμε στο ‘βρώμικο’ παιχνίδι. Καταδικάζουμε όσα συμβαίνουν και αποτελούν ντροπή για το αθλητικό κίνημα και κρατάμε μία υπεύθυνη στάση».

«Προέχει να σωθεί το μπάσκετ, προέχει να σωθεί ο αθλητισμός», είπε ο κ. Μωραΐτης κλείνοντας.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η σημερινή αστυνομική απαγόρευση της Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών της ιστορικής Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) αποτελεί ωμή παρέμβαση και αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική μεθόδευση, που φέρει τις υπογραφές Μητσοτάκη και Αυγενάκη. Με ευθύνη τους, επί μήνες έχουν βάλει το αθλητικό κίνημα σε κλίμα τοξικότητας, με τροπολογίες εμβόλιμες σε άσχετα νομοσχέδια και διχαστικές πρακτικές. Εδώ και δύο χρόνια ο κ. Αυγενάκης έχει επιλέξει τη σύγκρουση με το αθλητικό κίνημα ενδιαφερόμενος μόνο για το πώς θα ελέγξει τις Ομοσπονδίες. Όμως παρά τις αποτυχίες του, μυαλό δεν βάζει.

Το σημερινό όμως δεν έχει προηγούμενο.

Οδηγεί την ελληνική καλαθοσφαίριση σε μεγάλο κατήφορο, στο χείλος του γκρεμού.

Ο Υφυπουργός φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την τεράστια πόλωση που έχει δημιουργηθεί. Πρώτα επιχείρησε να ακυρώσει τις εκλογές με παρέμβαση στην δικαιοσύνη, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων, στη συνέχεια επικαλέστηκε την πανδημία, όμως τον «άδειασε» ο ΕΟΔΥ, και τελικά επιστράτευσε προβοκατόρικα το σενάριο της δημόσιας τάξης, ζητώντας την παρέμβαση της Αστυνομίας.

Το αθλητικό κίνημα δεν έχει ανάγκη από τέτοιους «προστάτες». Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία έχουμε άλλον πολιτικό πολιτισμό και το έχουμε αποδείξει. Κατά τη διακυβέρνησή μας σεβαστήκαμε τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και συνεργαστήκαμε μαζί τους. Ούτε και τώρα συμμετέχουμε στο «βρώμικο» παιχνίδι. Όσον αφορά τις εκλογές στην ΕΟΚ τηρήσαμε θεσμική στάση συνομιλώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις με όλους, χωρίς να δώσουμε στήριξη σε κανέναν από τους τρεις υποψηφίους προέδρους, σεβόμενοι την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων του αθλητισμού.

Οι φίλοι μας, τα μέλη μας, οι ψηφοφόροι μας ήταν ελεύθεροι εξαρχής να κάνουν τις επιλογές τους. Πιστεύουμε σε αθλητισμό ελεύθερο και ανεξάρτητο από κομματικές παρεμβάσεις, πιστεύουμε στο αυτοδιοίκητο του Αθλητισμού, μέσα από τους νόμους και τα θεσπισμένα όρια του «αυτοδιοίκητου», που προβλέπονται από το δικαιικό σύστημα.

Καταδικάζουμε όσα συμβαίνουν και αποτελούν ντροπή για το αθλητικό κίνημα και κρατάμε μία υπεύθυνη στάση.

Για αυτό, καλούμε τον κ. Αυγενάκη, την ύστατη στιγμή να αναλογιστεί τις επιπτώσεις στο αύριο της καλαθοσφαίρισης που οδηγούν το άθλημα στον κατήφορο. Να αφήσει το αθλητικό κίνημα να βρει το δρόμο μόνο του.

Καλούμε και τους τρεις υποψηφίους για την Προεδρία της ΕΟΚ να σταθμίσουν το καλό του αθλήματος, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να βάλουν φρένο στον εξευτελισμό της ιστορικής Ομοσπονδίας.

Προέχει να σωθεί το μπάσκετ, προέχει να σωθεί ο αθλητισμός.»

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/03/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:    «Σπήλαιο Κωνωπίνας Αιτωλοακαρνανίας: ένας «θησαυρός» κρυμμένος κάτω από τη γη»

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα στο διαδίκτυο, της 18ης Μαρτίου 2021, ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών, που έχει μέλη κατοίκους της περιοχής Κωνωπίνας Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από ένα τυχαίο γεγονός ανακάλυψης, ήταν αυτός που προσπάθησε και έβγαλε στην επιφάνεια τον κρυμμένο θησαυρό, που βρίσκεται κάτω από το λόφο του Αι Θύμιου, στο κέντρο της Κωνωπίνας. Στην συνέχεια, πολλές αποστολές σπηλαιολόγων επισκέφτηκαν τον χώρο, με σκοπό να εξερευνήσουν το Σπήλαιο Κωνωπίνας και να καταγράψουν ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα. Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ευρήματα και η ομορφιά του σπηλαίου, που εύλογα, δημιουργήθηκε η απορία στα μέλη της επιστημονικής αποστολής, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα, που έφτιαξε η φύση στα σπλάχνα της Κωνωπίνας. Πρόκειται για ένα γεωλογικό εργαστήρι, με καταπληκτικό διάκοσμο από σπηλαιοαποθέσεις. Βρίθει πολλών ειδών σταλακτιτών όπως: παραπετοειδείς, “μακαρόνια”, βοτρυοειδείς και σταλαγμίτες, κολώνες κ.α., παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι μικρός. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το εν λόγω σπήλαιο, όχι μόνο έμειναν εντυπωσιασμένες από το θέαμα που αντίκρισαν, αλλά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα ευρήματα και τον εκπληκτικό του διάκοσμο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου, αφενός, να αναγνωριστεί και να αναδειχθεί επίσημα το ως άνω σπήλαιο, στην Κωνωπίνα Αιτωλοακαρνανίας, και αφετέρου, να αξιοποιηθεί το εν λόγω, ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή αλλά και την χώρα γενικότερα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 5429/29.3.2021

Ερώτηση με θέμα: «Σπήλαιο Κωνωπίνας Αιτωλοακαρνανίας: ένας θησαυρός κρυμμένος κάτω από τη γη»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 5429/29.3.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το Σπήλαιο Κωνωπίνας βρίσκεται εντός του ομώνυμου οικισμού της Δ.Ε. Μεδεώνος του Δ. Ακτίου-Βόνιτσας. Αποκαλύφθηκε το 1982 κατά τη διάρκεια εκσκαφής θεμελίων για την ανέγερση ιδιόκτητης οικοδομής.

Σύμφωνα με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, το Σπήλαιο Κωνωπίνας αποτελεί αποκλειστικά μνημείο της φύσης. Ως εκ τούτου, η αξιοποίησή του δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ


Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτή».

Σχετ.:    Η με Α.Π. 5429/29.03.2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκος Βελόπουλος και κατά τον λόγο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε ότι η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, μέσω των οποίων προσφέρονται στον ταξιδιώτη αυθεντικές, βιωματικές και ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες τόσο στην νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη μέσα από την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν κύριο στόχο της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού.

To Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει στις προτεραιότητές του την ανάδειξη και αναβάθμιση του τουρισμού υπαίθρου, ο οποίος δύναται να συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της κάθε γεωγραφικής περιοχής της χώρας και στην άμβλυνση της εποχικότητας. Παράλληλα, επεξεργάζεται και δρομολογεί ενέργειες και προωθεί συντονισμένες προτάσεις με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο μάρκετινγκ και προβολής του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, εξετάζονται οι διαδικασίες προώθησης και προβολής του τουρισμού υπαίθρου σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, με έμφαση στη δημιουργία τουριστικών πεζοπορικών διαδρομών εντός περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στην ανάδειξη προορισμών με δραστηριότητες σχετικές με το περιβάλλον και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, στη συστηματική ψηφιακή χαρτογράφηση των διαδρομών και στην αξιοποίηση των τοπικών υποδομών, ώστε να διαμορφωθεί ένα τουριστικό προϊόν με συνεχή δυναμική, ευελιξία προσαρμογής στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις τάσεις του τουρισμού, καθώς και με υψηλή αναγνωρισιμότητα ως προς τις αγορές - στόχους της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης ολοκληρωμένου χρηματοδοτικού εργαλείου και πλαισίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου έχει ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την προώθηση ορεινού τουρισμού/ τουρισμού υπαίθρου (αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, πεζοπορία, γεωτουρισμός κλπ), ιδίως στην καταγραφή καλών πρακτικών ανταγωνισμού και σε προτεινόμενες δράσεις.

Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο του έργου Rebranding Greece σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης - ΕΟΤ μέσα Μαΐου θα είναι έτοιμη η νέα ιστοσελίδα του VISITGREECE, δημιουργείται νέο υλικό (βίντεο) για την γαστρονομία, τον τουρισμό ευεξίας, τον θαλάσσιο τουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου και τον πολιτιστικό τουρισμό, το οποίο θα προβάλλεται στα ψηφιακά μέσα του VISITGREECE. Στόχος είναι στο άμεσο μέλλον να μπορεί να γίνει διασύνδεση με την τουριστική αγορά, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να προβαίνει σε αγορά εισιτηρίων, κρατήσεις για διανυκτερεύσεις, κτλ.

Σε περιπτώσεις, όπως αυτή του Σπήλαιου Κωνωπίνας Αιτωλοακαρνανίας, βιώσιμου τουρισμού υπαίθρου, με αρχαιολογικό και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, στόχος είναι η ανάδειξη του συνολικού περιβάλλοντος της περιοχής ( παράμετροι φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος). Ως εκ τούτου η συμπερίληψη της τοπικής κοινότητας, ως βασικού φορέα ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαχείρισης του προορισμού, καθίσταται επιτακτική και το Υπουργείο Τουρισμού επενδύει συστηματικά σε δημιουργία συνεργιών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία τόσο με τα συναρμόδια Υπουργεία όσο και με τις οικείες Περιφέρειες με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε μίας εξ αυτών, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης των προορισμών και την ανάπτυξη συνεργειών ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης με ορίζοντα δεκαετίας και σε στοχευμένες παρεμβάσεις, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/03/2021


ΤΟΥ: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη νέας χάραξης του οδικού άξονα Ναυπάκτου-Θέρμου, Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου σε συνεδρίασή του της 12ης Μαρτίου 2021 αποφάσισε, κατά πλειοψηφία ότι, οι επιμέρους βελτιώσεις του επαρχιακού δρόμου «Ναύπακτος - Θέρμο» δεν αλλάζουν την κατάσταση και δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την επικοινωνία του Δήμου Θέρμου με το βασικό συγκοινωνιακό σύστημα της χώρας και με τις μεγάλες πόλεις της. Κατέληξε στο ότι, καθίσταται απαραίτητη νέα χάραξη του εν λόγω οδικού άξονα, ο οποίος δεν πρέπει να καταλήγει στο Θέρμο, αλλά να επεκταθεί ως το Καρπενήσι, βγάζοντας, έτσι, από τη γεωγραφική και συγκοινωνιακή απομόνωση τον Δήμο Θέρμου και προσδίδοντας αναπτυξιακή διάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί η ήδη υποβληθείσα από το 2017 πρόταση για ένταξη στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (Σ.Π.Ε.Μ.) της κατασκευής του οδικού άξονα «Αντίρριο - Καρπενήσι» μέσω «Ναυπάκτου - Θέρμου» και προς αυτήν την κατεύθυνση να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες. Επιπλέον απαραίτητο είναι να εξεταστεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η δυνατότητα για απευθείας ανάθεση εξειδικευμένων υπηρεσιών, βάσει του άρθρου 128, του Ν. 4412/2016, προκειμένου για την μελέτη και την υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να στηρίξετε τις ως άνω προθέσεις του Δήμου Θέρμου για νέα χάραξη του οδικού άξονα «Ναυπάκτου-Θέρμου», ώστε να βγει από την γεωγραφική και συγκοινωνιακή απομόνωση η ανωτέρω περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι, οι επιμέρους βελτιώσεις του ανωτέρω οδικού άξονα δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την επικοινωνία του Δήμου Θέρμου με τις μεγάλες πόλεις της χώρας;
  2. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να αναζητήσετε διεξοδικές λύσεις για τα ζητήματα που αφορούν στις λοιπές οδικές συνδέσεις της περιοχής, με σκοπό, αφενός, τον εκσυγχρονισμό του οδικού άξονα «Αγρίνιο - Θέρμο», και αφετέρου, την ασφαλτόστρωση στο σύνολό τους των δρόμων σύνδεσης των Κοινοτήτων της εν λόγω ορεινής περιοχής με το κέντρο του Δήμου Θέρμου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 5353/26-03-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας διαβιβάζουμε το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΠΔΕ/ΓΠ/93961/1831/15-04-2021 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (Κ.Υ.Α), που εκδίδονται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών .

Στο πλαίσιο αυτό, από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ποσό ύψους 5.040.000,00 € και στους Δήμους Θέρμου και Ναυπακτίας Νομού Αιτωλοακαρνανίας ποσά ύψους 178.230,00 € και 557.460,00 € αντίστοιχα, για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω Ο.Τ.Α. είχαν χρηματοδοτηθεί με ίδια ποσά και κατά το προηγούμενο έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Περαιτέρω, στη βάση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», οι Δήμοι Θέρμου και Ναυπακτίας χρηματοδοτήθηκαν με τα ποσά των 295.900,00 € και 713.100,00 € αντίστοιχα, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

 

Θέμα: Κοινοβουλευτική Ερώτηση με θέμα «Ανάγκη νέας χάραξης του οδικού άξονα Ναυπάκτου-Θέρμου, Αιτωλοακαρνανίας».

Σχετ.: το αρ. πρωτ. 27590/09-04-2021 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών Γεν. Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών & Διοικητικής Υποστήριξης/ Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης/ Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σχετικά με την αρ. 5353/26-032021 κοινοβουλευτική ερώτηση του Βουλευτή κ. Αποστόλου Αβδελά με θέμα «Ανάγκη νέας χάραξης του οδικού άξονα Ναυπάκτου-Θέρμου, Αιτωλοακαρνανίας» σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω: 1. Η ουσιαστική τροποποίηση της χάραξης του δρόμου Ναυπάκτου - Θέρμου εντάσσεται στον προγραμματισμό και υλοποίηση του ευρύτερου έργου «Οδικός άξονας Αντίρριο - Καρπενήσι» το οποίο πρόκειται για έργο εθνικής εμβέλειας με την σύνταξη νέων μελετών.

Πρόκειται για έργο μεγάλου προϋπολογισμού το οποίο έχει προταθεί από το ΥΠΟΜΕΔΙ στο στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων και Μεταφορών (Σ.Π.Ε.Μ) και είναι αρμοδιότητας Υπουργείου. Η Π.Δ.Ε αναγνωρίζοντας την βασιμότητα του αιτήματος θα είναι αρωγός στην προσπάθεια ένταξης του έργου στο Σ.Π.Ε.Μ.

  1. Οσον αφορά το δίκτυο σύνδεσης των κοινοτήτων της περιοχής του Δήμου Θέρμου με το κέντρο του Δήμου στα πλαίσια της δυνατότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήδη στην περιοχή έργα οδοποιίας :
  2. « Συντήρηση επ. δρόμων ορεινής Τριχωνίδας Δήμου Θέρμου» προϋπολογισμού 3.0ΟΟ.ΟΟΟ€,
  3. «Βελτίωση δρόμου Δρυμώνας-Νεροσύρτης» προϋπολογισμού. ι.2000.000€
  4. «Βελτίωση δρόμου Μελίγκοβα-Αμβρακιά» προϋπολογισμού 8οο.οοο€
  5. «Βελτίωση δρόμου τριανταφυλλέικα-Αμπέλια» προϋπολογισμού 8οο.οοο€ και επιπλέον έχουν προταθεί στην ΣΑΕΠ 501 για το 2021 για ένταξη τα έργα:
  6. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕΛΙΓΚΟΒΑ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ (β’ ΦΑΣΗ). Προϋπολογισμός: 1.400.000,00 €
  7. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΜΠΕΛΙΑ-ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ Προϋπολογισμός: 1.500.000,00 €
  8. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΑΙΙΚΑ-ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗ (ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΑΙΙΚΑ-ΔΙΠΟΤΑΜΙΑ) Προϋπολογισμός: 3.800.000,00
  9. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ Κ. ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ ΜΕΧΡΙ ΠΛΑΤΑΝΟ, Προϋπολογισμός: 2.750.000,00 €.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Νεκτάριος Φαρμάκης

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 16/02/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:    «Να εκδοθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς συντάξεις απαιτούν οι Συνταξιούχοι του ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριε Υπουργέ,

Από χρόνια γινόμαστε μάρτυρες των υποσχέσεων των Κυβερνήσεων για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Τη σκυτάλη των «εκσυγχρονιστικών» μέτρων, τώρα, την έχει πάρει η σημερινή Κυβέρνηση και το σήριαλ των εκκρεμοτήτων συνεχίζεται. Καθυστερεί δύο, τρία, ακόμη και πέντε χρόνια απόδοσή τους, με αποτέλεσμα οι εν δυνάμει συνταξιούχοι να ζουν στην εξαθλίωση. Η προηγούμενη Κυβέρνηση, στην πενταετή σχεδόν θητεία της, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να λύσει το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Σήμερα, οι εκπρόσωποί της ασκούν κριτική, πως ενώ εκείνη άφησε 250.000 καθυστερημένες εγκρίσεις, η τωρινή Κυβέρνηση τις αύξησε σε πάνω από 300.000, επικαλούμενη την πανδημία και τις άδειες ειδικού σκοπού. Αυτή είναι η μόνη διαφορά τους, μας καταγγέλλουν πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι από την Αιτωλοακαρνανία, ενώ, όπως ισχυρίζονται ενώπιόν μας οι ως άνω, και οι δύο κυβερνήσεις, διαχρονικά, κορόιδεψαν τους ηλικιωμένους δικαιούχους, αδιαφορώντας για το πώς επιβιώνουν οι εν λόγω. Η σημερινή Κυβέρνηση, ενώ υποσχόταν, όπως διαμαρτύρονται οι ανωτέρω, πως οι εκκρεμείς συντάξεις θα βγουν άμεσα με «ένα κλικ», εξήγγειλε, τώρα, δια του νέου Υπουργού, πως μετά από 2 - 3 μήνες θα ξεκινήσει να δίνει στους δικαιούχους 345 - 384 ευρώ τον μήνα, μετά θα δοθεί η προσωρινή κύρια σύνταξη και αργότερα, άγνωστο πότε, η οριστική. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι αιτούνται: «Να μπει τέλος στον εμπαιγμό, την ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων και σταθερά να εξυπηρετηθεί η ανάγκη γρήγορης έκδοσης των συντάξεων τους», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε στην άμεση στελέχωση των υπηρεσιών των κατά τόπους επίμαχων υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, φροντίζοντας για την κατάλληλη εκπαίδευσή του και παρέχοντάς του τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε αφενός, να εκδοθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς συντάξεις (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ), και αφετέρου, να δοθεί ένα τέλος στον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Να εκδοθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς συντάξεις απαιτούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Αιτωλοα καρνανίας».

ΣΧΕΤ.: H με αρ. πρωτ. 4302/18-2-2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ.Κυριάκο Βελόπουλο, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Οργανογράμματός του και μετά την ένταξη και του τ. ΕΤΕΑΕΠ σε αυτόν, έχει προβεί σε ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού με γνώμονα τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του Φορέα, καθώς και την εξυπηρέτηση των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δομών του e-ΕΦΚΑ με ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τον ετήσιο Προγραμματισμό Προσλήψεων τακτικού προσωπικού έτους 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο του e- ΕΦΚΑ ενέκρινε κατά την 42η συνεδρίασή του στις 21/11/2019 την πρόσληψη, μέσω Α.Σ.Ε.Π. διακοσίων ενενήντα (290) υπαλλήλων, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του Φορέα σε προσωπικό. Στη συνέχεια, με την με αρ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ/104/13657/16-07-2020 απόφαση της ΠΥΣ. 33/2006 (άρθρο 2 παρ.1) εγκρίθηκαν προς πρόσληψη για τον e-ΕΦΚΑ συνολικά 86 θέσεις τακτικού προσωπικού. Επιπρόσθετα, για τον ετήσιο Προγραμματισμό Προσλήψεων τακτικού προσωπικού έτους 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ ενέκρινε κατά την 25η Συνεδρίασή του στις 20/08/2020 την πρόσληψη, μέσω Α.Σ.Ε.Π. τετρακοσίων πενήντα επτά (457) υπαλλήλων. Με το υπ. αρ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./162/οικ.19437/16-10-2020 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών διαβιβάστηκε στον e-ΕΦΚΑ η υπ' αριθ. 42/30-09-2020 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίθηκε ο προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού έτους 2021. Σύμφωνα με την εν λόγω πράξη εγκρίθηκε η κίνηση διαδικασιών πρόσληψης 100 υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών του Φορέα.

Επιπλέον, με νομοθετική ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στον e-ΕΦΚΑ να παραιτείται από ένδικα μέσα κατά αποφάσεων με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή επαναπρόσληψη των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του και την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής σύνταξης μέσα από την απασχόληση έμπειρου προσωπικού.

Εξάλλου, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η προσέλευση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στα Υποκαταστήματα και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους, καταβάλλει προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού του Φορέα διευρύνοντας τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών.

Επίσης στον e-ΕΦΚΑ λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο (γραμμή εξυπηρέτησης 1555) για την εξυπηρέτηση των πολιτών, προκειμένου αυτοί να καθοδηγούνται με κατανοητό και σωστό τρόπο για την επίλυση των ατομικών τους ζητημάτων σε θέματα συντάξεων-ασφάλισης, επεξηγήσεις εγκυκλίων, νομοθετικών ρυθμίσεων, καθοδήγηση των ασφαλισμένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του οργανισμού αλλά και για το σε ποιά αρμόδια τμήματα των Τοπικών Υποκαταστημάτων του Οργανισμού πρέπει να απευθυνθούν αν κριθεί απαραίτητο.

Ως προς τον εξοπλισμό, έχει προβλεφθεί η αγορά φορητών υπολογιστών, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν από τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ που απασχολούνται μέσω τηλεεργασίας να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.

Όσον αφορά στο θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού του e-ΕΦΚΑ, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Φορέα υλοποιεί συνεχώς και αδιαλείπτως εκπαιδευτικές δράσεις εξαιτίας των αυξημένων εκπαιδευτικών αναγκών που προκύπτουν λόγω:

  • της μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργανικών μονάδων της
  • του ψηφιακού μετασχηματισμού του Φορέα και
  • της προσαρμογής της λειτουργίας του Φορέα στα μέτρα περιορισμού διασποράς της πανδημίας

Οι εκπαιδευτικές δράσεις αφορούν όλες τις θεματικές ενότητες και ειδικότερα στη θεματική κατηγορία που σχετίζεται με την έκδοση των συντάξεων, που αποτελεί περίπου το 40% των εκπαιδευτικών δράσεων του Φορέα σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν σε ενδοϋπηρεσιακά εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • 75 υπάλληλοι το έτος 2020 και
  • 92 υπάλληλοι έως 03/2021

Τα ενδοϋπηρεσιακά προγράμματα σχεδιάζονται και αναπτύσσονται με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες που διαπιστώνονται και προωθούνται από τις οργανικές μονάδες όπου υπηρετούν οι υπάλληλοι και ικανοποιούνται σε ποσοστό περίπου 95%. Εν συνεχεία, υλοποιούνται και υποστηρίζονται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του e-ΕΦΚΑ. Στα ενδοϋπηρεσιακά προγράμματα συμπεριλαμβάνεται και η διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού τους έργου.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του e-ΕΦΚΑ διαθέτει γραφεία τηλεκπαιδεύσεων και αίθουσες συνεδριακού ή εργαστηριακού τύπου για την υλοποίηση των εν λόγω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο σχεδιασμός των εκπαιδευτικών δράσεων προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες λόγω πανδημίας χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διακοπή στο εκπαιδευτικό έργο, πλην της μετατροπής των προγραμμάτων από δια ζώσης σε μικτά με τηλεκπαίδευση, ενώ δόθηκε έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία στους χώρους εργασίας (on the job training) για την επίτευξη καλύτερων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με τη συνεργασία των υπαλλήλων με θέση ευθύνης (coaching).

Τέλος το εκπαιδευτικό υλικό των προγραμμάτων είναι διαθέσιμο μέσω την εσωτερικού δικτύου INTRANET, ενώ η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις, προχώρησε στη δημιουργία της νέας πλατφόρμας «ΖΗΝΩΝ», ως σύστημα διαχείρισης μάθησης Learning Management System (LMS), με ολοκληρωμένες υπηρεσίες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, η οποία λειτουργεί ήδη πιλοτικά. Στη νέα πλατφόρμα δίνεται πρόσβαση σε όλους τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, μέσω των δικτύων ΣΥΖΕΥΞΙΣ και ΟΠΣ ΙΚΑ (ΙΚΑΝΕΤ). Η πλατφόρμα παράλληλα λειτουργεί ως αποθετήριο εκπαιδευτικού υλικού και συνεχώς εμπλουτίζεται με προγράμματα που κυρίως αφορούν στο θεματικό πεδίο των συντάξεων, με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες που θέτουν οι ΠΥΣΥ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ