Τετάρτη, 28η Ιουλίου 2021  1:32: πμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

Χονδρικό Εμπόριο "Μανίκας Κωνσταντίνος" Εξυπηρέτηση και Ποιότητα σε Τέσσερις Νομούς

Ιαν 03, 2021
Η επιχείρηση Χονδρικού Εμπορίου και Διανομών του κου Μανίκα Κωνσταντίνου, έχει έδρα στο Αγιο…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Μάιος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 20 Μαϊος 2021

Γράφει ο Γιώργος Βαρεμένος*

Αυτή, μάλιστα! Είναι μία πατέντα που δέκα Μπάιντεν να το ζητήσουν δεν μπορούν να πετύχουν την άρση της. Η πατέντα να ανοίγεις τα σχολεία και να “κλείνεις” την εκπαίδευση.

Η καλπάζουσα πανδημική διασπορά είχε ωθήσει τον δήμαρχο Μεσολογγίου, ασχέτως αν είχε ή όχι την αρμοδιότητα ή αν έφερε μερίδιο ευθύνης για την διασπορά, να αποφασίσει να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά για τουλάχιστον δύο ημέρες επί πλέον από το προγραμματισμένο άνοιγμα.

Το αίτημα της τοπικής ΕΛΜΕ ήταν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για ολόκληρη την εβδομάδα, μιάς και η μία μέρα είχε ήδη χαθεί και απέμεναν άλλες τέσσερεις. Η κυβέρνηση ακύρωσε την απόφαση του δημάρχου, ενώ την ΕΛΜΕ δεν την άκουσε καν, προκειμένου να υλοποιηθεί καθολικά η απόφασή της για άνοιγμα των σχολείων, διότι είχε δεσμευθεί στον εαυτό της ότι έπρεπε να δοθεί επικοινωνιακά η εντύπωση ότι η κανονικότητα δεν άφησε κανένα μέρος αυτής της τυχερής χώρας που να μην το αγκαλιάσει. Με αποτέλεσμα το αγκάλιασμα να γίνει βρόγχος.

Οι γονείς αγνόησαν την τηλεοπτική πραγματικότητα και δεν έστειλαν τα παιδιά τους στα σχολεία, με αποτέλεσμα στα δημοτικά η συμμετοχή να είναι σχεδόν μηδενική, στα λύκεια ελάχιστη και στα γυμνάσια περίπου 20%. Στο Αγρίνιο, όπου τα σχολεία είχαν ανοίξει, άρχισαν ένα-ένα να κλείνουν.

Αποτέλεσμα: με το “άνοιγμα” να χαθεί για τους μαθητές και η στοιχειώδης τηλεκπαίδευση.Ποιοι ήταν όμως οι μαθητές που “τόλμησαν” να περάσουν μία βόλτα απ’ το σχολείο; Στην πλειοψηφία τους εκείνοι που είχαν πολλές απουσίες και με μερικές ακόμη θα έμεναν στην ίδια τάξη. Δεν το λες και αριστεία.

Οι υπεύθυνοι είναι ευχαριστημένοι με το επίτευγμα, την στιγμή που η πανδημία στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και σε άλλα μέρη, συνέχιζε τον αρρωστημένο καλπασμό της; Εξακολουθεί να πιστεύει η κυβέρνηση ότι αυτό που δεν δείχνει η τηλεόραση δεν υπάρχει;

Και όμως υπάρχει, θα έλεγα εγώ χωρίς να θέλω να σφετερισθώ κάτι από την δόξα του Γαλιλαίου και χωρίς την διάθεση να παίξω με την φωτιά καλοκαίρι καιρό.

Κύριε Τσιόδρα, υπάρχει περίπτωση να μιλήσετε, ούτως ώστε στα τόσα θαύματα των ημερών να προστεθεί ένα ακόμη;

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 08/04/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Την κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ:    «Το “ΚΕΠΕΤΡΙ” στα Αμπάρια και ο κόμβος Παναιτωλίου στο Αγρίνιο αφημένα, δυστυχώς, για χρόνια στην τύχη τους»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του Διαδικτύου, ένα μοναδικό Κέντρο Περιβάλλοντος, το «ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.», στα Αμπάρια Παναιτωλίου, στην πρώτη κάθετη πρόσβαση προς την λίμνη Τριχωνίδας, αφέθηκε για πάνω από μια δεκαετία να φθείρεται και να ρημάζει, χωρίς την παραμικρή συντήρηση, η οποία, δεν θα κόστιζε στον διευρυμένο Δήμο Αγρινίου, παρά ελάχιστα χρήματα, ενώ θα τον ευνοούσε υπερβολικά στον τομέα του τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, από το 2010 μέχρι και σήμερα, ουδεμία άλλη σχετική υποδομή δεν δημιουργήθηκε στην λίμνη Τριχωνίδα. Παρόμοια είναι και η μοίρα του Κόμβου Παναιτωλίου, στην πρώτη είσοδο προς την Τριχωνίδα. Είχε διαμορφωθεί, κατά το παρελθόν, ώστε να δείχνει σε επισκέπτες και σε εν δυνάμει επισκέπτες της Αιτωλοακαρνανίας, με καλαίσθητο τρόπο, τον προορισμό «λίμνη Τριχωνίδα» και τα στοιχεία της (βιοτικά και αβιοτικά), τα οποία λειτουργούν ως πρόκληση και πρόσκληση για τον «γύρο της λίμνης Τριχωνίδας», που θα έπρεπε να καταστεί ως ένας τουριστικός πόλος έλξης. Σήμερα, ο ανωτέρω κόμβος είναι μια είσοδος αντιαισθητική, βρώμικη και απωθητική. Η πρώτη είσοδος προς μια εν δυνάμει οικοτουριστική περιοχή, όπως η λίμνη Τριχωνίδα, είναι παρατημένη ανεύθυνα από εκείνους, που κάθε χρόνο, «αποφασίζουν» να αναλάβουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας για να αναβάλλουν, αργότερα, τα όσα έλεγαν για «του χρόνου».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την αξιοποίηση και αποκατάσταση των ως άνω σημαντικών για τον τουρισμό περιοχών του Δήμου Αγρινίου και ποιες μεθοδευμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις θα δρομολογήσετε, ώστε να μην χαθούν οι κόποι και οι προσδοκίες εκείνων που μόχθησαν για ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές μέλλον στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Τριχωνίδας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτή».

Σχετ.:    Η με Α.Π. 5785/08.04.2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σας γνωρίζουμε ότι η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, η οποία αποσκοπεί αφ' ενός στην προαγωγή της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης και αφ' ετέρου, στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και την άμβλυνση της εποχικότητας, έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας συνολικά σε κορυφαίο και ασφαλή προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι στόχοι, οι οποίοι έχουν τεθεί από πλευράς μάρκετινγκ είναι η ενίσχυση της φήμης του προορισμού «Ελλάδα», η εδραίωσή της ως top of mind τουριστικού προορισμού, η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η ενίσχυση της δωδεκάμηνης ζήτησης καθώς και η αύξηση της ικανοποίησης του επισκέπτη με την παροχή εμπειριών.

Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλεται από το Υπουργείο Τουρισμού κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράλληλη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των επιμέρους προορισμών της Χώρας, σε στενή συνεργασία πάντοτε και με τους οικείους Δήμους και Περιφέρειες, οι οποίοι είναι και οι καθ' ύλην αρμόδιοι για την κατάρτιση και υλοποίηση των κατά τόπους προγραμμάτων προώθησης και προβολής. Άλλωστε, ο Ε.Ο.Τ. είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση των προγραμμάτων που καταρτίζονται σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο για τη διασφάλιση του συντονισμού και της προβολής της χώρας με ενιαίο τρόπο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ


Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 5785/08-04-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (Κ.Υ.Α), η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Δήμο Αγρινίου, Νομού Αιτωλοακαρνανίας, έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων ποσό, ύψους 1.330.590,00€. Επισημαίνεται ότι ο Δήμος είχε χρηματοδοτηθεί με ίδιοο ποσό και κατά το προηγούμενο έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται, κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επιπλέον, στη βάση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7- Ψ25) απόφασης επιχορήγησης των δήμων της χώρας, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ο Δήμος Αγρινίου επιχορηγήθηκε με ποσό, ύψους 1.438.600,00€ ενώ, στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 5133/23-02-2018 Πρόσκλησης ΙΙ με τίτλο «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις» του ίδιου Προγράμματος, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών της Α' βάθμιας και Β' βάθμιας εκπαίδευσης, ο εν λόγω Δήμος εντάχθηκε με το συνολικό ποσό των 558.300,00 €.

Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής (Ε.Υ.Δ.Ε. ΥΠ.ΕΣ.), έχει εκδώσει την υπ’ αριθμ. πρωτ. 14576/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ06 με τίτλο «Αστική Αναζωογόνηση» (Α.Δ.Α.: ΨΤΤΡ46ΜΤΛ6-ΦΨΨ), όπου ο Δήμος Αγρινίου δύναται να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης, για περιοχές εντός αστικού ιστού, στο πλαίσιο των κατωτέρω Μέτρων:

- Μέτρο IV: Παρεμβάσεις αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού, αποκατάστασης και επανάχρησης για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας

- Μέτρο V: Δράσεις και παρεμβάσεις βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών περιοχών και του οικιστικού περιβάλλοντος.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Αγρινίου, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 29095/14-04-2021 έγγραφο και, όταν περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ