Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:19: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021

Ο διάλογος του πρωθυπουργού με τους κατοίκους της περιοχής

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και το απόγευμα της Τετάρτης (19/5) βρέθηκε στην Καλαμαριά για να καταθέσει στεφάνι, λόγω της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στη βόλτα του στην περιοχή, ο πρωθυπουργός, συνομίλησε με αρκετό κόσμο, ενώ είχε διάλογο για το εμβόλιο με μία γυναίκα η οποία δεν είχε εμβολιαστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης μόλις άκουσε πως η κυρία δεν έχει εμβολιαστεί, απάντησε: «κάτι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστείς».

Δείτε το βίντεο του thes.gr

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Είναι πλέον ανεπιθύμητος στη Βόρεια Ελλάδα!

Τη λαϊκή οργή και τα αποτελέσματα των πολιτικών του «γεύτηκε» πριν από λίγο στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πλέον έχει «χτυπήσει» αντιδημοφιλία μνημονιακών πρωθυπουργών, με ομάδα πολιτών να του επιτίθεται με άγριες διαθέσεις. 

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να καταθέσει στεφάνι στην προτομή του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Χρύσανθου εκ Τραπεζούντος  για την γενοκτονία των Ποντίων, όμως όλοι όσοι βρίσκονταν στην τελετή αντιλήφθηκαν μία «ψύχρα» σαν να προτιμούσαν οι παρευρισκόμενοι να μην βρίσκεται εκεί ο πρωθυπουργός.

Μετά επισκέφτηκε το Δημαρχείο της Καλαμαρίας όπου συνέβη και το επεισόδιο.

Κατά την αποχώρηση του ετερόκλητη ομάδα πολιτών αιφνιδίασε τόσο τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και τη φρουρά του και πλησίασαν διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει φέρει στην Ελλάδα και τον «τυφώνα» που έρχεται στα εργασιακά.

Η ασφάλεια του, βλέποντας πως δεν μπορεί να τους συγκρατήσει,  τον φυγάδεψε άρον-άρον στο υπερπολυτελές τζιπ του.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωνές των ανδρών της ασφάλειας του πρωθυπουργού που φώναζαν «ΦΥΓΕ, ΦΥΓΕ» στον οδηγό του «πρωθυπουργικού» αυτοκινήτου. Η συνοδεία του θύμιζε για άλλη μια φορά Αφρικανό δικτάτορα, καθώς ήταν πολυάριθμη και περιελάμβανε υπερπολυτελή τζιπ. 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα μικρό «τουρ» στην Καλαμαρία που θύμισε περιοδεία... Κιμ Γιονγκ Ουν, αφού ήρθε αντιμέτωπος με παγωμένα χαμόγελα και «καταναγκαστικές» χειραψίες, αφού οι πολίτες ήταν ψυχροί μαζί του με τους περισσότερους να του γυρίζουν την πλάτη. 

Σημειώνουμε ότι πριν λίγες ημέρες η ασφάλεια του πρωθυπουργού τραμπούκισε μία γυναίκα στην Τήνο επειδή «τόλμησε» κι έβγαλε φωτογραφία τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη σύζυγό του να αποχωρούν με ελικόπτερο. 

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αμφίβολα τα αποτελέσματα από πολυδιαφημισμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται πάλι η κυβερνητική πολιτική στα κρούσματα του κορωνοϊού. Παρά το όποιο πρόγραμμα εμβολιασμών αυτά φαίνεται να κινούνται πάλι ανοδικά με αποτέλεσμα να εξετάζονται -ξανά- μέτρα τοπικών lockdown και εντός του καλοκαιριού.

Με αυξητικές τάσεις εμφανίζονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σε σημείο που η κυβέρνηση ανησυχεί έντονα, εντονότατα  ότι θα χάσει, ξανά τον έλεγχο της κατάστασης. Αυτό σε συνδυασμό με την όποια τουριστική κίνηση η οποία θα δράσει επιβαρυντικά δημιουργούν δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρας.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ανήλθαν στα 2.293, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 383.558 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Αυτό που φαίνεται πως ανησυχεί περισσότερο είναι η καμπύλη των κρουσμάτων είναι σχετικά ρηχή και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή θα επιπεδωθεί ή στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσουν τα κρούσματα να μειώνονται.

Στις 13 Μαΐου  τα κρούσματα ήταν 2.167, στις 14 ανήλθαν στα 2.188, στις 15 έπεσαν στα 1.957 , στις 16 στα 1.262, στις 17 στα 1.402 , ενώ στις 18 Μαΐου σημειώθηκε αύξηση στα  2.812.

Που μπορεί να ανακοινωθούν αυτά τα τοπικά-lockdown; Σχεδόν στη μισή Ελλάδα. Περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Ορεστιάδα, η Σκιάθος, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, η Ικαρία, η Πάτμος, η Νάξος, η Καρπάθος, ο Μυλοποτάμος Ρεθύμνου, Ρόδος και Πάρος, είναι αυτές που «φλερτάρουν» με το «κόκκινο», όλα αυτά εν μέσω θέρους.

Αυτό που φαίνεται σαν δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση και παρά το όποιο ποσοστό εμβολιασμών μη μπορώντας να ελέγξει τις αυξητικές τάσεις στα κρούσματα εξετάζει ξανά το αδιέξοδο μέτρο των lockdown σε τοπικό επίπεδο στην αρχή, όπως έγινε στην Κάλυμνο εντός του καλοκαιριού, ενώ δεν αποκλείεται και ένα lockdown στην Αττική, αν και όχι προς το παρόν, το οποίο όμως θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, την οικονομία και κατ΄επέκτασην για την κοινωνία.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Σε προεκλογικούς τόνους έγινε η συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται στα δυο θέματα που έχει αναδείξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα επενδύσει πολιτικά το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι καλά έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έχει αναδείξει ως κυρίαρχο θέμα τα νομοσχέδιο για τα εργασιακά καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανούν τα πραγματικά προβλήματα της πανδημίας.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από την πανδημία ενώ προέβλεψε πως θα υπάρξει νέο κύμα brain drain.

Στο δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι η λειτουργία της βουλής λέγοντας πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Βουλής εσκεμμένα δεν προχωράνε στην επίλυση του θέματος.

Μάλιστα αναφέρθηκε στις δυο ερωτήσεις που έχει κάνει για την παιδεία αλλά και στα θέματα της δημοκρατίας τα οποία έχουν μείνει αναπάντητα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν περιοδείες όλων των στελεχών σε όλη την Ελλάδα ενώ αποφασίσθηκε να δουλέψουν οι οργανώσεις σε προεκλογικούς ρυθμούς.

newsit.gr

foto newsit.gr

Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση της ΝΔ παλεύει απεγνωσμένα να καλύψει τις ρωγμές του πολιτικού συστήματος, δημιουργώντας ένα πέπλο ψευδαισθήσεων για τον ελληνικό λαό. Την ψευδαίσθηση ότι η πολύ βολική ομοφωνία της μονοκομματικής βουλής εκτείνεται και στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα. Ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη που να αντιτίθεται ουσιαστικά στις κυρίαρχες κυβερνητικές επιλογές, καμία δύναμη που να πρεσβεύει την συστράτευση του λαού με στόχο την πολιτική ανατροπή και να δείχνει ότι πράγματι έχει – δυνητικά – τη δυναμική για να την επιτύχει. Ότι, εντέλει, το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι άτρωτο και αναμφισβήτητο και οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι οι μόνες δυνατές. 

Για να το επιτύχει αυτό, καταφεύγει σε μεθόδους αυταρχισμού, λογοκρισίας, φίμωσης των αντίθετων φωνών, επιστρατεύει κρατικούς φορείς και ανεξάρτητες αρχές που δέχονται να ευτελίσουν τον ρόλο και το έργο τους, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τη “βρόμικη δουλειά” που τους ανατίθεται.

Στον χορό αυτό, όπως ήδη γνωρίζουμε, πρωτοστατεί το ΕΣΡ, το οποίο έχει εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνήγι εναντίον του δημοσιογράφου, εκδότη και προέδρου του κόμματος Ελεύθεροι Άνθρωποι, Γιώργου Τράγκα, και των συνεργατών του, αλλά και των μικρών, ανεξάρτητων καναλιών που αναμεταδίδουν τις εκπομπές του. Μετά τις αρχικές κατηγορίες περί “συκοφαντικής δυσφήμισης” του Κ. Μητσοτάκη, επειδή τόλμησε να θέσει κάποια αιχμηρά, δημοσιογραφικά ερωτήματα, τώρα κατηγορείται και πάλι ότι “παραπλανά το κοινό” επειδή αναπαρήγαγε τις απόψεις Ελλήνων και ξένων ιατρών σχετικά με φάρμακα που δρουν θεραπευτικά στην νόσο COVID-19. Και μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, η υπόθεση αυτή ξεκίνησε με προσφυγή του ΕΟΦ στο ΕΣΡ, ικανοποιώντας το αίτημα ενός υπαλλήλου της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer!

Καλόπιστα – πάντα – θα θέσουμε κι εμείς κάποια ερωτήματα:

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Pfizer έχει συμφέρον να αποκρύπτονται τα στοιχεία για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αφού η επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου της βασίζεται ακριβώς στην – υποτιθέμενη – ανυπαρξία αποτελεσματικής θεραπείας; Αυτό δεν ενοχλεί τον ΕΟΦ; Το ΕΣΡ δεν ενοχλείται από τα στρατευμένα παπαγαλάκια των συστημικών ΜΜΕ που νυχθημερόν διαφημίζουν, επώνυμα, τις πειραματικές ενέσεις της Pfizer και των άλλων μεγάλων εταιρειών;

Με ποια αρμοδιότητα κρίνει το ΕΣΡ την επιστημονική ορθότητα, η μη, των απόψεων και των στοιχείων που καταθέτουν πολλοί γιατροί για τις θεραπείες κατά της COVID-19; Από πού κι ως πού αποτελεί παράπτωμα για έναν δημοσιογράφο να τις προβάλει και να τις αναδεικνύει;

Κατά ποία έννοια η προβολή των παραπάνω απόψεων “παραπλανά το κοινό” και “διασαλεύει την έννομο τάξη”, όπως αναφέρουν στην καταγγελία τους κατά του Γ. Τράγκα;

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ΕΣΡ άρχισε να ανακαλύπτει τα “εγκλήματα” του Γ. Τράγκα σχεδόν αμέσως μόλις αυτός προχώρησε στη δημιουργία του κόμματός του;

Όλα αυτά δεν φανερώνουν τίποτα άλλο, παρά τον πανικό ενός συστήματος που καταρρέει.  Όσο όμως κι αν βρυχάται το ετοιμοθάνατο θεριό, οι μέρες του είναι μετρημένες και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν όσοι νομίζουν ότι ενεργούν έχοντας γερές “πλάτες”.

Ειδικά προς το ΕΣΡ, τέλος, θα επαναλάβουμε την πρόσκληση-πρόκληση που του απευθύναμε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας:

«Αν το ΕΣΡ ενοχλείται πραγματικά από τη “μετάδοση ανυπόστατων ισχυρισμών”, και ανησυχεί μήπως και προκληθεί “σύγχυση του κοινού”, ας βρει λίγο χρόνο να ερευνήσει την από 17/10/2019 καταγγελία του ΕΠΑΜ σχετικά με την κάλυψη από τον ΣΚΑΪ της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία (https://www.epamhellas.gr/o-skai-stin-ypiresia-ton-toyrkikon-dynameon-eisvolis/). Και αν το έχουν ξεχάσει, να τους θυμίσουμε ότι στις 28/11/2019 μας έκαναν την ευχάριστη έκπληξη να επικοινωνήσουν μαζί μας, ζητώντας επιπλέον στοιχεία. Το αίτημά τους απαντήθηκε στις 4/12/2019 και από τότε… ούτε φωνή ούτε ακρόαση!» 

Αναμένουμε…

Αθήνα, 19 Μαΐου 2021

Η Π.Γ. Του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίκαιρη ερώτηση για την εξαίρεση ισχύος του καθεστώτος της «πατέντας» των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στην κατατεθείσα ερώτηση, ο κ. Π. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι «η πανδημία έχει ήδη κοστίσει τις ζωές σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ εκατομμύρια ακόμη άνθρωποι μάχονται, για να κρατηθούν στη ζωή. Οι συνέπειες θα είναι ασύλληπτες εάν δεν υπάρξουν άμεσα μέριμνες παράλληλου εμβολιασμού των λαών όλων των χωρών, ζήτημα το οποίο θέτουν και εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με την επικεφαλής του να σημειώνει ότι, οι χώρες και οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεπεράσουν τον υγειονομικό προστατευτισμό, διότι μόνο έτσι θα ξεπεραστεί η πανδημία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι «στη Διεθνή Εμπορική Συμφωνία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον Τομέα του Εμπορίου (TRIPs) του ΠΟΕ και την μετέπειτα αναθεώρησή της με τη Διακήρυξη της Doha, προβλέπονται εξαιρέσεις που επιτρέπουν σε όλα τα κράτη-μέλη του ΠΟΕ να ξεπεράσουν τον σκόπελο προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων, σε ειδικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, προβλέπεται, οι χώρες του ΠΟΕ που δεν έχουν τη δυνατότητα παρασκευής γενόσημων υποκατάστατων για δαπανηρά κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακα, να επιτυγχάνουν εισαγωγές από χώρες ικανές και πρόθυμες να τις βοηθήσουν, χωρίς παρέμβαση από τους κατόχους της ευρεσιτεχνίας».

Ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει, ότι η πρόσφατη πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης, δια της επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, που τάσσεται υπέρ της εξαίρεσης ισχύος της «πατέντας» για τα εμβόλια κατά του Covid-19, αποτελεί ιστορική τομή στο μέχρι σήμερα ισχύον άβατο καθεστώς εμπορικής πολιτικής των πολυεθνικών του φαρμάκου. Η ιστορική αυτή στροφή, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός όλων των ανθρώπων της γης, αποτελεί μήνυμα προς τις ηγεσίες και των άλλων χωρών να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Εν συνεχεία, αναφέρει ότι «οι ευρωπαϊκές Δημοκρατίες, λόγω του ιστορικού και πολιτιστικού τους παρελθόντος και παρόντος, οφείλουν με δικές τους πρωτοβουλίες, να αναδείξουν μια τέτοια αναγκαιότητα. Το αμφιλεγόμενο επιχείρημα των πολυεθνικών του φαρμάκου περί μη άρσης του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας και δη σε περιόδους κρίσεων, δύναται να αντιμετωπιστεί και με πολιτικό και με νομικό τρόπο, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες στις οποίες κατά καιρούς προβαίνουν τα κράτη ενισχύοντας τις έρευνες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και άλλων ινστιτούτων, αξιοποιούνται κυρίως από τις πολυεθνικές του φαρμάκου, οι οποίες έτσι αποκομίζουν σημαντικά οφέλη». Υπογραμμίζει δε, ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να υποστηριχθεί η εξαίρεση ισχύος της «πατέντας» των εμβολίων, ζήτημα για το οποίο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρώιμα ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουρουμπλής ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί για την εξαίρεσης ισχύος της «πατέντας» των εμβολίων, στο πλαίσιο συμμετοχής της Ελλάδας στον ΠΟΕ, ποια είναι η θέση της Ελλάδας και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

sinidisi.gr

Σε μία άκρως προκλητική ανακοίνωση για τη σημερινή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων και τις εκδηλώσεις μνήμης προχώρησε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εκείνη διέπραξε θηριωδίες και φρικαλεότητες στις 19 Μαΐου 1919.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλάει για εισβολή της Ελλάδας στη Σμύρνη και προσπάθεια θυματοποίησής της, όταν η ίδια διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ανατολία. Μάλιστα καλεί την Ελλάδα να μη διαστρεβλώνει την ιστορία και να μην τη διαβάσει ανάποδα, αν θέλει ένα ευήμερο μέλλον με την Τουρκία.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, που ξεκίνησε στις 19 Μαΐου 1919 υπό την ηγεσία του Μεγάλου Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εποφθαλμιούσαν την πατρίδα μας, όχι μόνο οδήγησε σε μια νίκη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας που οδήγησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας μας, αλλά έθεσε επίσης τέλος στις φρικαλεότητες της κατοχικής δύναμης και των συμμοριών που ήταν υπό τον έλεγχό της στην Ανατολία, ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για άλλα καταπιεσμένα έθνη που λαχταρούσαν την ανεξαρτησία τους.

Κανονικά η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε να εισβάλει στην Ανατολία ως εργαλείο άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής, δεν πρέπει να ξεχνά τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε αυτά τα εδάφη. Γι’ αυτό και πορρίπτουμε ως εντελώς αβάσιμες και ως παραληρητικές τις δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919, που διαστρελώνουν εντελώς την ιστορία. Ομοίως, καταδικάζουμε τις προσπάθειες των λόμπι εκείνων, εκτός της Ελλάδας, που στρέφονται ενάντια στην Τουρκία, προκειμένου να εξαπατήσουν τρίτες χώρες προβάλλοντας στρεβλές κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν ιστορική βάση.

Δεν έχουν καμία αξιοπιστία οι ισχυρισμοί της Ελλάδας, που αργότερα θυματοποιήθηκε, καθώς η ίδια έχει καταγραφεί στην ιστορία ως η χώρα που διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν εισέβαλε στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 και σφαγή στην Ανατολία με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Αντιμέτωποι με τη φρικτή διάσταση των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τους πρώτους μήνες της ελληνικής κατοχής, οι Σύμμαχοι έπρεπε να ερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τη σύσταση Επιτροπής Ερευνών, σε έκθεση της οποίας αποκαλύπτεται ότι αυτή η εισβολή, η οποία ήταν μία θηριωδία, μετατράπηκε σε μία επαίσχυντη εισβολή.
Καλούμε την ελληνική ηγεσία να αντιμετωπίσει τη δική της ιστορία, να θυμηθεί τις ελληνικές φρικαλεότητες που αντικατοπτρίζονται στις εκθέσεις της Επιτροπής Ερευνών και να αποδεχτούν τα ιστορικά γεγονότα, όπως καταγράφονται στο 59ο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και είναι αντίθετα στις πρακτικές του πολέμου.

Μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, υπάρχουν σημαντικά μαθήματα που πρέπει να πάρει η σημερινή ελληνική ηγεσία, όπως το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα για ανεξαρτησία στις 19 Μαΐου 1919, για Βραβειο Νόμπελ Ειρήνης. Υπενθυμίζουμε ότι θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ειδικά, αν σταματήσει την ανεύθυνη πολιτική αντίληψη που την οδηγεί να διαβάζει την ιστορία ανάποδα.

Αντί να προσπαθούμε να διαστρεβλώνει τα γεγονότα, καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και για ένα ευήμερο μέλλον στη βάση της συνεργασίας».

in.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού σε κάθε εργάτη και εργάτρια, στους ανέργους, στους νέους και τις νέες, στους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ κάνουμε τη «νύχτα-μέρα», για να φτάσει παντού αυτό το κάλεσμα, για να ενημερώσουμε πλατιά τους εργαζόμενους. Πρωτοστατούμε στους χώρους δουλειάς, στα εργατικά σωματεία, σε όλους τους φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος για να οργανωθεί η πάλη, να προετοιμαστεί μαχητική, απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα.

Το «πολεμικό ανακοινωθέν» της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στους εργαζόμενους απορρίπτεται. Όσο χρόνο κι αν ξοδέψουν τα στελέχη της κυβέρνησης, οι άνθρωποι του κεφαλαίου, οι μηχανισμοί και τα παπαγαλάκια τους, για να διαφημίσουν το νομοσχέδιο, η σκληρή αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί: Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερο, θα πληρώνονται λιγότερο, θα εξαφανίζεται ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος, θα γίνονται όμηροι της μεγαλοεργοδοσίας, θα έρχονται αντιμέτωποι με νέα εμπόδια για να διεκδικήσουν συλλογικά και οργανωμένα καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής.

Είναι ώρα ευθύνης και μάχης!

Ευθύνης, απέναντι σε όσα δικαιώματα και κατακτήσεις κερδήθηκαν με σκληρούς, ταξικούς αγώνες εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Γιατί σήμερα όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ίδιας της παραγωγής μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ζωή, με πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τους παραγωγούς του πλούτου, τον εργαζόμενο λαό. Αντί γι’ αυτό, ο χρόνος γυρίζει προς τα πίσω για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, για να πάνε μπροστά τα κέρδη και τα προνόμια των μεγάλων ομίλων.

Μάχης, γιατί δεν θα δεχτούμε να ζήσουμε ως σκλάβοι στον 21ο αιώνα. Για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα, για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο γράφτηκε κατά παραγγελία του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Η επόμενη μέρα της νέας οικονομικής κρίσης δεν μας βρίσκει όλους στο ίδιο καράβι. Τα όσα περιγράφονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη απαιτεί μία ζωή κόλαση για τους εργαζόμενους, με ένταση της εκμετάλλευσης, με τη γενίκευση νέων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, με μεγέθυνση του απλήρωτου χρόνου εργασίας.
Τα νέα μέτρα είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, την οποία χαιρέτησαν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ. Λένε συνειδητά ψέματα όσοι αποθεώνουν το ταμείο ανάκαμψης ως “ουδέτερο αναπτυξιακό εργαλείο”, όπως η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Οι πόροι του Tαμείου θα κατευθύνονται στις μεγάλες εταιρίες της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Ο λαός θα πληρώνει για κάθε εκταμίευση από το ταμείο της ΕΕ.

Σήμερα, το μεγάλο κεφάλαιο έχει ανάγκη από νέα “όπλα” δίπλα σε όσα ήδη του έχουν δώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο της «διευθέτησης», της ελαστικοποίησης της εργασίας, της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, της παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, που σήμερα απογειώνει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Όλα τα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, που ξηλώνουν ειδικά το δικαίωμα στον σταθερό, ημερήσιο, εργάσιμο χρόνο έχουν στόχο να ρίξουν κι άλλο τους μισθούς, τα μεροκάματα, να εντείνουν την εκμετάλλευση.
Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νέα γενιά, που έχει γνωρίσει μόνο την εργασιακή ζούγκλα. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαμορφώνει το επόμενο, χειρότερο πλαίσιο δουλειάς και ζωής. Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας ήταν ένα ανάχωμα, που έχτισαν με πολλούς αγώνες οι εργαζόμενοι για να έχουν ελεύθερο χρόνο για όποια δραστηριότητα επιθυμούν, καθώς και για να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλειά τους.
Η δύναμη κάθε εργαζόμενου είναι στην οργάνωση και τον συλλογικό αγώνα. Κανένας μόνος του – Καμία μόνη της!
Η οργάνωση στα σωματεία, η συμμετοχή στις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες τους, η συμμετοχή στους συλλόγους σπουδαστών της μαθητείας και της κατάρτισης, στους φοιτητικούς συλλόγους, είναι τα όπλα των εργαζομένων και της νεολαίας.
Απέναντι στον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, περισσότερη ζωή.
Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής!

Το ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 20.30, θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γράφει η Ελένη Στρατούλη*

Οδεύουμε προς τα τέλη του Μάη και το νησί ξετυλίγει τις ανοιξιάτικες ομορφιές του. Σ’ όλη τη χώρα ανοίγει η αγορά, η εστίαση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, οι επικοινωνίες. Η θερμοκρασία ανεβαίνει μαζί με τον αριθμό των εμβολιασμών. Ο φονικός ιός βάλλεται πανταχόθεν. Τα χαμόγελα σταδιακά ελευθερώνονται απ’ τις μάσκες, μαζί κι η ελπίδα απ’ το πιθάρι της Πανδώρας.

Ωστόσο, στη γειτονιά μας που οριοθετείται απ’ την ανατολική Μεσόγειο, στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες μέρες χτυπούν ξανά τα τύμπανα του πολέμου. Οι οθόνες μας γέμισαν από σκηνές με πυρά που διασταυρώνονται, με κτίρια που γκρεμίζονται, με τραυματίες και νεκρούς, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Κι εμείς τις παρακολουθούμε απ’ τις τηλεοράσεις μας σα να είναι πολεμική ταινία ή ηλεκρονικό παιγνίδι! Γιατί «τηλε-» σημαίνει απόσταση.

Τη σύγκρουση πυροδότησε η πρόθεση του κράτους του Ισραήλ να εξώσει με δικαστικές αποφάσεις 70 οικογένειες ισραηλινών πολιτών αραβικής καταγωγής απ’ τα σπίτια τους και τις εστίες τους στην αραβική συνοικία Sheikh Jarrah της Ιερουσαλήμ, που τα κατείχαν με τίτλους ιδιοκτησίας από γενιά σε γενιά, για να εγκαταστήσει ισραηλινούς πολίτες εβραϊκής καταγωγής. Ακολούθησαν αντιδράσεις και συμπλοκές, με την ισραηλινή αστυνομία να κάνει επίδειξη ισχύος έναντι νεαρών κυρίως αράβων/Παλαιστίνιων, που χαρακτήρισε «ταραχοποιούς», παρότι δικαιολογημένα διαμαρτύρονταν. Βία, αίμα, λιντσαρίσματα, βανδαλισμοί. Με την άρνηση διακοπής των αστυνομικών επιχειρήσεων, η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ξεκινά τη ρήψη ρουκετών σε ισραηλινές πόλεις. Το Ισραήλ απαντά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη λωρίδα της Γάζας. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, οι επιχειρήσεις κλιμακώνονται. Τα θύματα πολλά. Ως συνήθως, ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα αίματος με νεκρούς και τραυματίες.

Δεν είμαι διεθνολόγος, ούτε διπλωμάτης, ούτε πολιτικός, ούτε καν δημοσιογράφος.

Μα βλέπω αυτό που ο καθένας με καθαρή ματιά μπορεί να δει:

Δυο λαούς να ωθούνται ξανά σε αιματηρή πολεμική αντιπαράθεση.

Απ’ τη μια πλευρά το κράτος του Ισραήλ, που δημιουργήθηκε το 1947 με την απόφαση του Ο.Η.Ε. για τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης σ’ ένα κράτος εβραϊκό/Ισραηλινό κι ένα αραβικό/Παλαιστινιακό, και που ισχυροποιήθηκε μέσα από συνεχείς πολέμους στην περιοχή, να πιέζει όλο και περισσότερο τους Παλαιστίνιους και να τους εκτοπίζει απ’ τα εδάφη τους. Και τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, που απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση, να φτάνει την κατάσταση στα άκρα, προκειμένου να ωφεληθεί πολιτικά και να παραμείνει στην εξουσία ενώνοντας δεξιά κι ακροδεξιά κόμματα, ακόμα και το ισλαμιστικό.

Απ’ την άλλη τον ταλαιπωρημένο παλαιστινιακό λαό, στριμωγμένο σε μια λωρίδα γης με δραματικές συνθήκες διαβίωσης, ν’ αγωνίζεται χρόνια τώρα, για να μπορεί να ζήσει με ασφάλεια και ειρηνική συνύπαρξη στο δικό του ανεξάρτητο κράτος.

Κι απ’ έξω – αλλά κι από μέσα – τους ισχυρούς του κόσμου να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και να συνιστούν αυτοσυγκράτηση εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Την ίδια στιγμή που εξοπλίζουν τον ισραηλινό Γολιάθ. Που ενισχύουν την επιθετικότητά του αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. Και που βλέπουν στη Μέση Ανατολή ένα άριστο πεδίο για την εξυπηρέτηση των οικονομικών, πολιτικών και γεωπολιτικών συμφερόντων τους.

Από κοντά κι η χώρα μας, που με την τωρινή αλλά και με την προηγούμενη κυβέρνησή της έκανε το ισραηλινό κράτος προνομιακό σύμμαχο και συνεργάτη της, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε στρατηγικό, στο λεγόμενο «τρίγωνο» Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος, με κίνδυνο να εμπλακούμε κι εμείς στρατιωτικά, στην περίπτωση γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή.

Όχι, η λύση δε μπορεί να είναι στρατιωτική και με τη δημιουργία τετελεσμένων, με κατοχή και με εποικισμό απ’ την πλευρά του Ισραήλ. Οφείλει να είναι πολιτική, με σεβασμό στα δικαιώματα και των δύο λαών, για την ασφάλεια και ειρήνη σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Περισσότερες απ’ τις μισές κυβερνήσεις του κόσμου έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, που όμως δεν το αναγνωρίζει το Ισραήλ. Ούτε η χώρα μας, παρά τη σχετική απόφαση της Βουλής το 2015.

Ας πάρουμε θέση εμείς οι απλοί πολίτες. Κατά της αστυνομικής και στρατιωτικής βίας. Υπέρ του ανθρωπισμού. Υπέρ της διπλωματίας βάσει του διεθνούς δικαίου. Υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας. Υπέρ του Δαυίδ. Κι ας απαιτήσουμε απ’ την κυβέρνησή μας να πράξει το ίδιο αναγνωρίζοντας στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να έχουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

Γιατί η πυρκαγιά στο σπίτι του γείτονα, είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί και στο δικό σου.

*Συνταξιούχος δικηγόρος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Δήλωση Θ. Μωραΐτη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Τιμούμε τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που βίωσαν την ωμότητα και τη φρίκη της εξόντωσης και τον βίαιο εκτοπισμό», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Δεν ξέχασαν, δεν ξεχνούν, δεν ξεχνάμε».

Υπενθύμισε ότι «η Βουλή των Ελλήνων, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνώρισε το 1994 τη Γενοκτονία των Ποντίων και ανακήρυξε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης».

Έκλεισε λέγοντας ότι «η μέρα αυτή αποτελεί μία σημαντική υπενθύμιση – παγκόσμιας εμβέλειας – της διαρκούς εγρήγορσης που χρειάζεται εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφύλαξης του ύψιστου αγαθού της ειρήνης».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Σήμερα τιμούμε τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Τιμούμε τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που βίωσαν την ωμότητα και τη φρίκη της εξόντωσης και τον βίαιο εκτοπισμό.
Δεν ξέχασαν, δεν ξεχνούν, δεν ξεχνάμε.

Διατηρούν ακέραια την ιστορική τους μνήμη και παράδοση.

Διατηρούν ατόφια την ταυτότητά τους, αποτελούν δυναμικό στοιχείο της κοινωνίας μας.

Η Βουλή των Ελλήνων, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνώρισε το 1994 τη Γενοκτονία των Ποντίων και ανακήρυξε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης.

Η μέρα αυτή αποτελεί μία σημαντική υπενθύμιση – παγκόσμιας εμβέλειας – της διαρκούς εγρήγορσης που χρειάζεται εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφύλαξης του ύψιστου αγαθού της ειρήνης.»

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2