Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:26: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021

«Υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca»

Νέες αποκαλύψεις έκανε για τα εμβόλια ο καθηγητής παθολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος τόνισε πως όλα τα εμβόλια έχουν επείγουσα αδειοδότητα και ακόμα μαθαίνουμε σχετικά με τις παρενέργειές τους. 

Οι δηλώσεις του καθηγητή έρχονται την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει έντονη συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, μετά και από την εντολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής για τα ΕΜΑΚ. 

Ο Γ.Ιωαννίδης αναφέρθηκε παράλληλα και στα τρία περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη μετά από τον εμβολιασμό τους και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca».

«Αυτός είναι ο λόγος που εξέφρασε επιφυλάξεις για την χρήση του σε άτομα που δεν είναι μεγάλης ηλικίας. Με βάση τα δεδομένα από την Νορβηγία, ο κίνδυνος θανάτου είναι μια στις 43.000 και ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης 1 στις 23.000. Οπότε πρέπει να συγκριθεί αυτό με τι ωφέλεια θα έχει κάποιος από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) δεν είναι πολύ καλή ιδέα για άτομα κάτω από 50 ετών. Αφού έχουμε επιλογή για άλλα εμβόλια, θα έλεγα ότι το ΑΖ δεν είναι καλή επιλογή. Και όσο μικρότερο το άτομο, γίνεται μάλλον χειρότερη επιλογή» σημειώνει σχετικά.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ελαττωματική η παρτίδα των συγκεκριμένων εμβολίων στην Κρήτη. «Τρία περιστατικά είναι πολύ λίγα, αλλά το κάθε ένα από αυτά έχει τεράστια σημασία για αυτόν που τα παθαίνει» λέει και προσθέτει:

«Όλα αυτά τα εμβόλια έχουν επείγουσα αδειοδότηση. Δεν έχουν πλήρη άδεια. Ακόμα μαθαίνουμε σχετικά με τις παρενέργειές τους».

Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης τονίζει ότι δεν υπάρχουν εξετάσεις που να μπορούν να προβλέψουν τις παρενέργειες του εμβολίου.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Δόθηκε το «πράσινο φως» για το φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του Covid-19

Επίσημα πλέον τα εμβόλια δεν αποτελούν μονόδρομο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, καθώς ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για το φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Ουδείς πλέον μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τον Covid-19 και θα πρέπει να καταφεύγουμε σε εμβόλια τα οποία είναι δυνητικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία όπως επίσημα έχουν αποδεχθεί όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί.

Η επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) ολοκλήρωσε την αναθεώρησή της, σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων sotrovimab, που έχουν αναπτύξει οι GlaxoSmithKline και την Vir Biotechnology, για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το sotrovimab μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία επιβεβαιωμένης λοίμωξης COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους (ηλικίας 12 ετών και άνω και βάρους τουλάχιστον 40 κιλών) που δεν χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο και που κινδυνεύουν να προχωρήσουν σε σοβαρή λοίμωξη.

Το φάρμακο χορηγείται με ενδοφλέβια χρήση.

Ο EMA ανακοίνωσε τις συστάσεις του μετά από μια ανασκόπηση των δεδομένων σχετικά με την ποιότητα του φαρμάκου και έπειτα από μια μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις του sotrovimab σε ενήλικες ασθενείς με ήπια συμπτώματα COVID-19.

Μια προγραμματισμένη ενδιάμεση ανάλυση αυτής της μελέτης έδειξε ότι το sotrovimab μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας για περισσότερες από 24 ώρες ή αυτόν του θανάτου κατά 85% σε σύγκριση με το placebo: η νοσηλεία για περισσότερες από 24 ώρες ή ο θάνατος εμφανίστηκε στο 1% (3 στους 291) των ασθενών που έλαβαν το sotrovimab και στο 7% (21 στους 292) αυτών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο δήμαρχος Αθηναίων τίμησε με τον τρόπο αυτό έναν φίλο του, ο οποίος είχε σκοτωθεί  το 2003, σε ηλικία 24 ετών, έπειτα από εκπαιδευτικό άλμα με αλεξίπτωτο στην περιοχή Μάλεμε Χανίων

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο επέλεξε ο Κώστας Μπακογιάννης να γιορτάσει τη σημερινή ημέρα, κάνοντας δώρο στον εαυτό του… ένα άλμα με αλεξίπτωτο στην Κωπαΐδα!

Με αυτό τον τρόπο, ο δήμαρχος Αθηναίων θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του φίλου του, Θοδωρή Παντελάκη (υπηρετούσαν μαζί τη στρατιωτική τους θητεία), ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2003, σε ηλικία 24 ετών, έπειτα από εκπαιδευτικό άλμα με αλεξίπτωτο στην περιοχή Μάλεμε Χανίων.

«’Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα, λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά’. Το δώρο που μου έκανα, στη μνήμη του φίλου μου Θοδωρή Παντελάκη. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook
ο κ. Μπακογιάννης.

protohema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στις Κοινότητες της Ορεινής Ναυπακτίας», ζητά ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών   Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Η ερώτηση:

Από τον Ιανουάριο 2021, η 24η Επαρχιακή οδός στην Ορεινή Ναυπακτία (Ναυπάκτου – Πλατάνου – Αράχοβας – Ψηλού Σταυρού – Ευρυτανία) παραμένει κλειστή εντός της Κοινότητας Ποκίστας, εξαιτίας κατάρρευσης πετρόκτιστου τοίχου αντιστήριξης της οδού.

Τούτο σημαίνει ότι περίπου 25 κοινότητες της Ορεινής Ναυπακτίας βρίσκονται ουσιαστικά αποκλεισμένες, αφού η συγκοινωνία προς τη Δυτική Ναυπακτία έχει διακοπεί και η διέλευση οποιουδήποτε φορτηγού ή ΙΧ από το σημείο είναι αδύνατη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα, προϊόντα, ζωοτροφές καθώς και η πρόσβαση σις  αυτά από τη Ναύπακτο, πραγματοποιείται έκτοτε αναγκαστικά μέσω Θέρμου, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Τούτο διότι πρόκειται για μια πολύ μεγαλύτερη χιλιομετρικά διαδρομή, μέσα από ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Ταυτόχρονα, έχει σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα και πολλά δημόσια έργα στην περιοχή.

Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται ενόψει της θερινής περιόδου. Οι τοπικές επιχειρήσεις και ιδίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση, αντιμετωπίζουν  πρόβλημα επιβίωσης, αφού ο ανεφοδιασμός είναι δύσκολος και κοστοβόρος και η πρόσβαση επισκεπτών ουσιαστικά αδύνατη. Κι ενώ οι επιχειρήσεις όλης της χώρας προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος μετά την άρση του lockdown, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε αυτή τη δυνατότητα. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι η Ορεινή Ναυπακτία αποτελεί ελκυστικό και ιδιαίτερα δημοφιλή  προορισμό και μάλιστα για εναλλακτικό τουρισμό και οι τοπικές επιχειρήσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική κίνηση.

Τα ανωτέρω προβλήματα στο οδικό δίκτυο, έχουν παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο, ωστόσο ακόμα δεν διαφαίνεται ορίζοντας για την επίλυσή τους. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν προτείνει έργα για την αποκατάσταση, ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία γνωμοδότησης του ΙΓΜΕ και να βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για να πραγματοποιηθούν. Και μέχρι τούτο να γίνει, η Ορεινή Ναυπακτία έχει αφεθεί στην τύχη της.

Με τα δεδομένα αυτά, επιβάλλεται τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση και εκτέλεση των έργων αποκατάστασης της οδού. Μάλιστα, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, είναι αναγκαίο με τη συνεργασία Υπουργείων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βρεθεί έστω μια προσωρινή ασφαλής λύση για την πρόσβαση στα αποκλεισμένα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας έως την τελική αποκατάσταση.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης των προβλημάτων της 24ης Επαρχιακής οδού στην Ορεινή Ναυπακτία (Ναυπάκτου – Πλατάνου – Αράχοβας – Ψηλού Σταυρού- Ευρυτανία); Με ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποια χρηματοδότηση πρόκειται να πραγματοποιηθούν;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την εξασφάλιση της προσωρινής ασφαλούς πρόσβασης στις Κοινότητες της Ορεινής Ναυπακτίας από τη συγκεκριμένη οδό, μέχρι να ολοκληρωθεί η τελική αποκατάσταση των ζημιών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με δύο αναμενόμενες απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια.

Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάνη επέμειναν στην έντονη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο και στην ονομαστική ψηφοφορία καταψήφισαν τα άρθρα 7 και 13 που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υπόλοιποι βουλευτές της πλειοψηφίας που είχαν εκφράσει κατά την διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια ενστάσεις και επιφυλάξεις για σημεία του νομοσχεδίου τελικά ψήφισαν τις δύο διατάξεις.

Τι λέει η ΝΔ

Κύκλοι της ΝΔ, για τις δύο καταψηφίσεις του νομοσχεδίου ανέφεραν ότι αυτές δεν δημιουργούν εσωκομματικό θέμα και είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις. «Η ΝΔ άλλωστε έχει αποδείξει και στο παρελθόν σε άλλα νομοσχέδια πως είναι ένα μεγάλο και ανοικτό δημοκρατικό κόμμα», ανέφεραν.

Το νομοσχέδιο επί της Αρχής ψηφίσθηκε από τη ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 ενώ το ΚΚΕ ψήφισε “παρών”.

Τα άρθρα 7 και 13 ψηφίσθηκε από 156 βουλευτές της ΝΔ και καταψηφίστηκαν 20.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας την απόφασή του να μην συμμετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες όσο επιτρέπεται σε αυτές και η επιστολική ψήφο. Το ΚΙΝΑΛ απείχε καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για παρωδία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας αφού έθεσε ονομαστική ψηφοφορία στην οποία δεν μετείχε. Επίσης και το ΚΚΕ ενώ καταψηφίζει τις δύο διατάξεις, απείχε από την ονομαστική ψηφοφορία καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τέτοιες ενέργειες στρώνει βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ

Πηγή: newsit.gr