Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:45: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 15:10

Οι απαντήσεις στο ερώτημα Κ. Βελόπουλου στην Βουλή σχετικά με: «Έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/03/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Τα αιολικά πάρκα, που θεωρητικά, είναι μια μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, δυστυχώς, έχουν πολύ βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, όταν αυτά εγκαθίστανται σε περιοχές «Natura». Η ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έγινε με ταχύτατες διαδικασίες, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη της επιστημονικής κοινότητας, που διακηρύσσει ότι, το όφελος από τις σχετικές εγκαταστάσεις είναι μικρό αλλά η καταστροφή μεγάλη. Οι επενδυτές των παραπάνω έργων δείχνουν, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον για τις περιοχές «Natura», που βρίσκονται, συνήθως, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, γεγονός που εξασφαλίζει μεγάλη κατανάλωση, ώστε να μειώνεται το ενεργειακό κόστος μεταφοράς και να μην προκύπτουν σημαντικές απώλειες εκ του τελευταίου, που ακυρώνουν την επενδυτική προσπάθεια. Εάν επιτραπεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα, απεμπολείται η ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής. Το θέμα της αποτροπής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα, ιδιαίτερα μετά την υπέρ της σχετικής εγκατάστασης απόφαση της «ΡΑΕ», πρέπει να καταστεί κατεπείγον. Δεν πρέπει να αγνοηθεί το συμφέρον ενός ολόκληρου τόπου, που αποκομίζει τουριστικά οφέλη, τόσο από ένα μοναδικό βραχώδες αναρριχητικό πεδίο στην περιοχή, όσο και από ένα απολύτως προσβάσιμο θρησκευτικό τοπόσημο, σε συνδυασμό με το διάχυτο φυσικό κάλλος όλης της περιοχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να επανεξετάσετε και να αποτρέψετε την επικείμενη εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας, με δεδομένο ότι, η Πολιτεία κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, οφείλει να λαμβάνει υπόψη και τις όποιες ζημιογόνες σωρευτικές επιπτώσεις, τόσο των ίδιων των έργων, όσο και των συνοδών τους, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές, σε άξια προστασίας οικοσυστήματα, αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να προστατευθεί από την καταστροφική αλλοίωση, που θα επέλθει από την ως άνω αναμενόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών το ιστορικό και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους όρος Βαράσοβα στην Αιτωλοακαρνανία, λαμβάνοντας υπόψη την εκπεφρασμένη αντίδραση των κατοίκων στην σχετική εγκατάσταση αλλά και τις τεκμηριωμένες αρνητικές προς την τελευταία εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 5395/26-3-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ Βελόπουλο Κυριάκο, κοινοποιούμε:

  1. Το με α.π. Ο-87111/6-4-2021 έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, από το οποίο προκύπτει ότι έχει ζητηθεί από την ίδια την εταιρία αίτημα οικειοθελούς ανάκλησης της με α.π. 2200/2021 Βεβαίωσης Παραγωγού.
  2. Τα με α.π. 29435/486/5-4-2021 (Τμήμα Β') και 29435/486/12-4-2021 (Τμήμα Γ') έγγραφα της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού/ΥΠΕΝ

Επισημαίνουμε ότι:

  • Ζητήματα που αφορούν στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλοντος εξετάζονται για το κάθε έργο ξεχωριστά στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του. Κατά τη διενέργεια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης οι πολίτες και οι φορείς εκπροσώπησής τους έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους.
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υλοποιώντας το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί με ορθολογικό τρόπο ο φιλόδοξος στόχος, ο οποίος έχει τεθεί για τις ΑΠΕ.
  • Παρότι θεωρούμε ότι το υφιστάμενο, περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα, θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικά ορθολογικής ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεριμνά για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, με στόχους την ενεργειακή αναβάθμιση της Χώρας, που θα προσδώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλά πεδία δραστηριότητας, και τη διασφάλιση δημιουργίας βιώσιμων εγκαταστάσεων μέσω της αρμονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο τοπίο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Αθήνα, 06.04.2021

Προς:

  • Γραφείο Υπουργού Περιβάλλοντος    και    Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα
  • Γραφείο Κοινοβουλευτικού    Ελέγχου    ΥΠΕΝ
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θέμα:

«Έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας» (αριθ. ερωτ. Βουλής 5395/26.03.2021, αριθ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-299834/29.03.2021)

Κωδικός:

Ο-87111

Σελίδες:

1

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε σχέση με την ανωτέρω ερώτηση της Βουλής των Ελλήνων επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Βάσει του Μητρώου της ΡΑΕ στην ευρύτερη περιοχή του όρους Βαράσοβα Αιτωλοακαρνανίας έχει χορηγηθεί η υπ' αριθμ. 2200/2021 (ΑΔ-07200) Βεβαίωση Παραγωγού για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 31,05 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 31,05 MW στη θέση Βαράσοβα, της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας, του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην εταιρεία με την επωνυμία «WIND ENERGY ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «WIND ENERGY Α Ε».

Σε συνέχεια της έκδοσης της Βεβαίωσης Παραγωγού, η εταιρεία με το υπ' αριθμ. Ι- 298761/16.03.2021 έγγραφό της δήλωσε ότι, σε ένδειξη εκδήλωσης κοινωνικής ευθύνης απέναντι στη βούληση της τοπικής κοινωνίας, η οποία εξέφρασε την αντίρρησή της αναφορικά με την εγκατάσταση του ως άνω αιολικού σταθμού, ότι υποβάλλει στη ΡΑΕ αίτημα για την οικειοθελή ανάκληση της υπ' αριθμ. 2200/2021 (ΑΔ-07200) Βεβαίωσης Παραγωγού.

Το εν λόγω αίτημα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από το αρμόδιο τμήμα της Αρχής, και αναμένεται η ανάκληση της εν λόγω Βεβαίωσης Παραγωγού.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ

Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας

Θέμα: Απάντηση σε Ερώτηση της Βουλής με θέμα: «Έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας»

Σχετ: α) Η υπ'αριθμ. 5395/26-03-2021 ερώτηση του βουλευτή Κ. Βελόπουλου με θέμα: «Έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας» (Α.Π.:ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/29435/486/30-03-2021)

β) Η υπ' αριθ. 49828/12.11.2008 Απόφαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 2464/Β/2008) «Έγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού & αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού».

Σε απάντηση της (α) σχετικής ερώτησης, και ως προς το μέρος αυτής που άπτεται των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας μας αναφορικά με την κατάρτιση, έγκριση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το υφιστάμενο θεσμικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, (ΕΧΠ ΑΠΕ) - (β' σχετ.), έχει στρατηγικό χαρακτήρα και δίνει κατευθύνσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και οργάνωση του εθνικού χώρου, όσον αφορά στη χωρική διάρθρωση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ως κλάδου παραγωγικής δραστηριότητας και ως υποδομής εθνικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, με βαρύνουσα σημασία για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ δίνει ταυτόχρονα και κατευθύνσεις και στα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού σχεδιασμού και στα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Ο πιο πάνω χωροταξικός σχεδιασμός, για τις αιολικές εγκαταστάσεις αποσκοπεί: α) στον εντοπισμό, με βάση τα στοιχεία αιολικού δυναμικού, κατάλληλων περιοχών που θα επιτρέπουν ανάλογα με τις χωροταξικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες τους τη λειτουργία αιολικών εγκαταστάσεων β) στην καθιέρωση κανόνων και κριτηρίων χωροθέτησης που θα επιτρέπουν αφενός την δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας και αφετέρου την αρμονική ένταξή τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο τοπίο και γ) στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού χωροθέτησης των αιολικών εγκαταστάσεων, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στους στόχους των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.

Συγκεκριμένα, το ΕΧΠ ΑΠΕ θέτει κανόνες και κριτήρια χωροθέτησης των αιολικών εγκαταστάσεων, καθορίζει ελάχιστες αποστάσεις εγκατάστασης από περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς (άρθρα 7, 8, 9, 10), ορίζει Περιοχές Προτεραιότητας και Καταλληλόλητας (άρθρο 5), προσδιορίζει ρητά περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας από περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος -όπως είναι οι περιοχές απολύτου προστασίας, οι εθνικοί δρυμοί, τουριστικών - οικιστικών περιοχών κα - (άρθρο 6), και αντίστοιχες κατευθύνσεις δίνονται για τα συνοδά τους έργα. Στο ΕΧΠ ΑΠΕ λαμβάνεται μέριμνα για την απόσταση των αιολικών εγκαταστάσεων από γειτνιάζουσες χρήσεις γης, γίνεται ειδική μνεία στη φέρουσα ικανότητα των Ο.Τ.Α., δηλαδή στο μέγιστο αριθμό τυπικών ανεμογεννητριών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε μια ενότητα χώρου, και ορίζονται κανόνες ένταξης αυτών στο τοπίο (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΙΙ, ΙΙΙ IV) δημιουργώντας έτσι δικλείδες ασφαλείας για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χώρο, στο τοπίο και στο περιβάλλον.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη χωροθέτηση αιολικών σταθμών σε προστατευτέες περιοχές, στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου προβλέπεται ότι: «    αποκλείεται η

χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός: ... β. Των περιοχών απολύτου προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης που καθορίζονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ. 1 και 2 και 21 του ν. 1650/1986    δ. Των πυρήνων των εθνικών δρυμών και των κηρυγμένων μνημείων της φύσης και

των αισθητικών δασών που δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές της περιπτώσεως β' του παρόντος άρθρου ε. Των οικοτόπων προτεραιότητας περιοχών της Επικράτειας που έχουν ενταχθεί ως τόποι κοινοτικής σημασίας στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 σύμφωνα με την απόφαση 2006/613/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 259 της 21.9.2006, σ. 1),   ζ. Των Π.Ο.Τ.Α. του άρθρου 29 του ν. 2545/1997, των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα του άρθρου 10 του ν. 2742/1999, των θεματικών πάρκων και των τουριστικών λιμένων, η. Των ατύπως διαμορφωμένων, στο πλαίσιο της εκτός σχεδίου δόμησης, τουριστικών και οικιστικών περιοχών    ». Επιπλέον στην παρ.3

του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι: «Επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) της ορνιθοπανίδας της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ ύστερα από τη σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης και σύμφωνα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις και περιορισμούς που θα καθορίζονται στην οικεία πράξη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.»

Στο Παράρτημα ΙΙ, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι οι ελάχιστες αποστάσεις των αιολικών εγκαταστάσεων από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης που καθορίζονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ. 1 και 2 και 21 του ν. 1650/1986 καθορίζονται σύμφωνα με την εγκεκριμένη ΕΠΜ ή σχετικού πδ ή ΚΥΑ, ενώ των υπόλοιπων περιοχών περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κρίνονται κατά περίπτωση στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ τίθεται απόσταση και από ζώνες ή εγκαταστάσεις παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως π.χ. 1000 μ. από τα όρια ΠΟΤΑ και άλλες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα, τουριστικά καταλύματα και άλλες ειδικές τουριστικές υποδομές.

Το ΥΠΕΝ μετά από διενέργεια σχετικού διαγωνισμού, έχει προχωρήσει στη σύναψη δημόσιας σύμβασης μελέτης, προκειμένου να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο ΕΧΠ ΑΠΕ. Στόχος της αναθεώρησης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, που θα προσδώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλά πεδία δραστηριότητας και η διασφάλιση δημιουργίας βιώσιμων εγκαταστάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέσω της αρμονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο τοπίο. Επισημαίνεται δε, ότι κατά την διαδικασία έγκρισης του «νέου» Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, προβλέπεται η τήρηση της διαδικασίας διαβούλευσης σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην κείμενη νομοθεσία [Ν.4447/2016 (Α’241) και ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ.107017/2006 (Β’ 1225)].

Θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η αρμοδιότητα της Δ/νσης μας στα πλαίσια της περιβαλλοντικής νομοθεσίας των ΑΠΕ περιορίζεται στην γνωμοδότηση της χωροθέτησης μεμονωμένων έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Α' κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στο πλαίσιο εφαρμογής των Ειδικών και Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης

Γεώργιος Μανούρης


ΘΕΜΑ: Απάντηση στη με αρ. 5395/26-3-2021 ερώτηση της Βουλής.

ΣΧΕΤ.: Η Α.Π. 5395/26-3-2021 Ερώτηση της βουλής (Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/29435/486/30-3-2021).

Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού, και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης μας, (Στρατηγικός Χωρικός Σχεδιασμός), αναφορικά με εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας, σας πληροφορούμε τα παρακάτω τα οποία αναφέρονται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ( ΠΧΠ, Απόφαση αρ. 118376/1419/8-12-2020 ΦΕΚ 845/Δ/24-12- 2020).

1. Στο άρθρο 6: Βασικές προτεραιότητες για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος,

στις στρατηγικές προτεραιότητες για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου ( Χάρτης Π.2δ), μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται:

α) Η προστασία, η διατήρηση, η διαχείριση και η ανάδειξη των θεσμοθετημένων προστατευόμενων περιοχών της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, (περιοχές του Δικτύου Natura 2000, Υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας Ramsar, Εθνικά Πάρκα, Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, Καταφύγια Άγριας Ζωής, κ.ά.).