Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:17: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 20:12

Αναφορά Θ. Μωραΐτη: «Εκτός τόπου και χρόνου τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την αγορά»

Κατάθεση Αναφοράς από τον κ. Θ. Μωραΐτη: «Εκτός τόπου και χρόνου τανέα κυβερνητικά μέτρα για την αγορά. Η κυβέρνηση να προσγειωθείστην πραγματικότητα»

Αναφορά προς τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου «ο Ερμής» με θέμα: «Τα συνεχή μέτρα στοχοποιούν και εξοντώνουν το λιανικό εμπόριο».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή νέων μέτρων, που περιορίζουν τη λειτουργία του Λιανικού Εμπορίου».

Η εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων, δε, χαρακτηρίστηκε «εκτός πραγματικότητας για πόλεις σαν το Αγρίνιο», το οποίο δεν είναι μεγάλο αστικό κέντρο, άρα σε αυτό δεν έχει λογική βάση η έναρξη της αγοράς στις 10 το πρωί. Τονίστηκε, μάλιστα, πως κάτι τέτοιο επιβαρύνει την ήδη «ελάχιστη επισκεψιμότητα» στην αγορά, λόγω των μέτρων που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις 6 Νοεμβρίου.

Ο ΕΣΑ δεν παρέλειψε να επισημάνει το «διαχωρισμό στο ωράριο μεταξύ του λιανικού εμπορίου και των πολυκαταστημάτων τροφίμων».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «τα συνεχόμενα νέα μέτρα στο λιανικό εμπόριο έχουν φέρει μεγάλη μείωση της αγοραστικής κίνησης και ιδιαίτερα λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα», με την «αγωνία του κόσμου του λιανεμπορίου για το πώς θα επιβιώσει» να κορυφώνεται.

Τέλος, ο ΕΣΑ καλεί την κυβέρνηση «να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των μικρών επιχιερήσεων», ακριβώς λόγω «των περιοριστικών μέτρων λειτουργίας της αγοράς, τα οποία έχουν επιφέρει μεγάλη πτώση του τζίρου».

Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε σχετικά:

«Εκτός τόπου και χρόνου τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την αγορά:

  • Τορπιλίζουν την ήδη έκρυθμη κατάσταση
  • Καταβαραθρώνουν τον τζίρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου
  • Ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και -για μια ακόμη φορά- ευνοούν τις μεγάλες αλυσίδες και τους κολλητούς

Μπορεί να έχουν κάποια λογική βάση στα μεγάλα αστικά κέντρα, λόγω πχ. της ανάγκης που υπάρχει για αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Σε μια πόλη όπως το Αγρίνιο, ωστόσο, δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία να εφαρμόζεται αυτός ο παραλογισμός, που, το μόνο που επιτυγχάνει, είναι να εντείνει τις ανισότητες, την οικονομική καθίζηση και το μπάχαλο. 

Κάποιος πρέπει να προσγειώσει την κυβέρνηση στην ελληνική πραγματικότητα. Να την βοηθήσει να δει και να κατανοήσει την ελληνική κοινωνία, τις ανάγκες της, αλλά και την εξαθλίωση στην οποία με μαθηματική ακρίβεια την οδηγεί.

Απαιτούμε να λάβει μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της αγοράς κι απαιτούμε να το κάνει τώρα.

Διαφορετικά, θα είναι η ίδια η πραγματικότητα που θα προσγειώσει την κυβέρνηση.

Και η προσγείωση θα είναι ανώμαλη».

agrinionews.gr