Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 14:43

Η απάντηση των αρμοδίων υπουργείων στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Κίνδυνοι στην Δυτική Ελλάδα λόγω εκπομπών διοξειδίου του θείου από το ηφαίστειο Αίτνα»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 6/10/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:    «Κίνδυνοι στην Δυτική Ελλάδα λόγω εκπομπών διοξειδίου του θείου από το ηφαίστειο Αίτνα»


Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, καταγράφηκαν σε δορυφορική εικόνα εκπομπές διοξειδίου του Θείου (SO2) στην Ελλάδα, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας. Η καταγραφή αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο «Sentinel5p/ Copernicus» και παρουσιάστηκε στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης «Twitter», στον λογαριασμό του “ADAM Platform” (Το «ADAM» είναι μια βασική τεχνολογία, που επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση και προβολή υπηρεσιών για περιβαλλοντικά δεδομένα). Το διοξείδιο του Θείου είναι αέρια ανόργανη χημική ένωση με μοριακό τύπο «SO2» και αποτελεί το κυριότερο προϊόν της καύσεως ουσιών που περιέχουν Θείο, με έντονο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Το διοξείδιο του Θείου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα κατά τις εκρήξεις των ηφαιστείων και σε μικρότερες ποσότητες από διάφορες βιομηχανίες και κατά την καύση ορυκτών καυσίμων. Η μακροχρόνια έκθεση στο διοξείδιο του Θείου μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, να τροποποιήσει τον αμυντικό μηχανισμό των πνευμόνων και να επιδεινώσει τυχόν υπάρχουσες καρδιοαγγειακές παθήσεις. Το «SO2» συνεισφέρει στην όξινη απόθεση («acid deposition»), φαινόμενο που μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, όταν εναποτίθεται μέσω της όξινης βροχής σε οικοσυστήματα, όπως είναι τα δάση, οι ποταμοί, οι λίμνες κλπ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Έχουν διεξαχθεί οι κατάλληλες έρευνες και μετρήσεις, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες επιτήρησης και μετρήσεων του διοξειδίου του Θείου στην χώρα μας, όσον αφορά στις εκπομπές Θείου που εκλύθηκαν από το ηφαίστειο Αίτνα και παρασύρθηκαν προς την πατρίδα μας, ιδιαιτέρως, δε, στην Δυτική Ελλάδα, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία, εφόσον συντρέχουν λόγοι ανάληψης μέτρων προστασίας της;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 192/11-10-2021 Ερώτηση


Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, κοινοποιούμε το υπ’ αρ. πρωτ.95618/1823/18-10-2021 έγγραφο της Δ/νσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας Ατμόσφαιρας/ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το οποίο δεν έχει καταγραφεί αξιόλογη μεταβολή στις τιμές συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων στους σταθμούς παρακολούθησης ρύπανσης Αλιάρτου και Χελμού (ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ).


Ο Υφυπουργός

Αμυράς Γεώργιος

 

Θέμα: Απάντηση σε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων

Σχετικά :

1.    Έγγραφό σας με αρ. πρωτ.95618/3601/12-10-2021 (αρ. πρωτ. ΚΑΠΑ 95618/1823/13-10- 2021)

Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού 1 εγγράφου σας και όσον αφορά στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Η παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας πραγματοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές και τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα με απώτερο στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Το ΕΔΠΑΡ αποτελείται από αυτόματους σταθμούς που λειτουργούν σε συνεχή 24ωρη βάση και οι θέσεις των σταθμών μέτρησης είναι εντός του αστικού ιστού μεγάλων πόλεων ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της σχετικής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, αναφορικά με την ποιότητα του περιβάλλοντα αέρα (Οδηγία 2008/50/EK, ΚΥΑ ΗΠ 14122/549/Ε103, ΦΕΚ 488Β/30.3.11 και Οδηγία 2004/107/EΚ,

ΚΥΑ ΗΠ 22306/1075/Ε103, ΦΕΚ 920Β/8.6.07, όπως αυτές ισχύουν κατόπιν τροποποιήσεώς τους με την Οδηγία 2015/1480/EΕ, ΚΥΑ ΗΠ 174505/607, ΦΕΚ 1311Β/13.4.17), καλύπτοντας όλους τους τύπους αστικής συγκρότησης (σταθμοί κυκλοφορίας, βιομηχανικοί, αστικού και περιφερειακού υποβάθρου) για την καλύτερη εκτίμηση και διαχείριση της ποιότητας του αέρα.

Τονίζεται ότι σκοπός της λειτουργίας του δικτύου είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος ατμοσφαιρικών ρύπων που προέρχονται από συνήθεις αστικές και βιομηχανικές πηγές όπως ακριβώς ορίζονται στη σχετική νομοθεσία για την ποιότητα του περιβάλλοντος αέρα. Η πιθανή ύπαρξη μη αστικών ρύπων, ενδεχομένως τοξικών, στην ατμόσφαιρα που εκλύονται μετά από ένα έκτακτο γεγονός φυσικής ή ανθρωπογενούς προέλευσης, όπως έκρηξη ηφαιστείου, ατύχημα ή πυρκαγιά, δεν

είναι δυνατό να καταγραφούν από το υπάρχον δίκτυο και τις υπάρχουσες υποδομές της Υπηρεσίας μας. Ωστόσο, ακόμη και για συμβατικούς αστικούς ρύπους που εκλύονται από ένα ηφαίστειο, όπως π.χ. διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10, δεν είναι πολύ πιθανό οι υπάρχοντες σταθμοί μέτρησης να αποτυπώσουν τη συμβολή της ρύπανσης από γειτονική χώρα κυρίως λόγω της χωροθέτησής τους. Επιπλέον, η τεκμηρίωση της προέλευσης ρύπανσης από γειτονική χώρα απαιτεί τη χρήση κατάλληλων τεχνικών (τεχνικές προσομοίωσης, χημικές αναλύσεις, δορυφορικές εικόνες κ.ά.).

Η Υπηρεσία μας έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί σταθμό παρακολούθησης ρύπανσης μακράς εμβέλειας (διασυνοριακή) στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Επιπλέον, στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει άλλος ένας τέτοιου είδους σταθμός του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, στο Χελμό (ΠΕ Αχαΐας) σε μεγάλο υψόμετρο μακριά από τοπικές πηγές ρύπανσης, και καταγράφονται μεταξύ άλλων και αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 με εξοπλισμό που ανήκει στο Υπουργείο. Οι τιμές συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων και στους δυο σταθμούς κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα χωρίς αξιόλογη μεταβολή τη χρονική περίοδο μετά συμβάν.


Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΨΥΧΑΣ